Nota

 

Datum

14-10-2002

Ons Kenmerk

02/029790

Opsteller

Marike Kras

Bijlagen

4      

Onderwerp

Bestedingsplan Tijdelijke regeling vroegsignalering 2002

 

 


Geacht college,

 

Inleiding

Per 1.1.2003 krijgen de gemeenten naast de verantwoordelijkheid voor de Jeugdgezondheidszorg 4-19-jarigen (van oudsher een GGD-taak), ook de wettelijke verantwoordelijkheid voor de JGZ van de 0-4 jarigen (van oudsher de consultatiebureaus). Het doel van het overhevelen van de middelen van de 0-4-jarigen van de AWBZ naar de gemeenten is om de kwaliteit van de integrale JGZ te verhogen en de nadelen van de knip 0-4 en 4-19 jaar te laten verdwijnen.

 

De Jeugdgezondheidszorg (JGZ) heeft tot doel het bevorderen, beschermen en beveiligen van de gezondheid en de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van jeugdigen. Het Rijk wil stimuleren dat de JGZ daartoe nauw samenwerkt met lokale voorzieningen als onderwijs, peuterspeelzalen, kinderdagverblijven, jeugdzorg, (school)maatschappelijk werk, kraamzorg, huisartsen, buurthuizen, sport en andere voorzieningen.

 

Vroegsignalering

De Tijdelijke regeling vroegsignalering is door het ministerie van VWS in het leven geroepen om in 2001 en 2002 alvast een start te maken met de contacten met de instellingen voor JGZ 0-4-jarigen (in Delft Maatzorg). De consultatiebureaus zijn bij uitstek een vindplaats van zeer jonge kinderen en kunnen helpen bij het eerder signaleren van achterstanden. Het gaat om kinderen die ten gevolge van specifieke leefomstandigheden, dan wel stoornissen in de fysieke, sociale, cognitieve of psychische ontwikkeling, vroegtijdige verwijzing en begeleiding van kinderen met een taalontwikkelingsachterstand en zonodig doorverwijzing naar de voorschool; ondersteuning van ouders of verzorger van kinderen met een van de genoemde achterstanden en deskundigheidsbevordering van de medewerkers die deze activiteiten uitvoeren.

 

Voor de regio Delft, Westland, Oostland (DWO) is een bedrag van

€ 299.314,24 beschikbaar gesteld. Deze regio-indeling is gebaseerd op de (oude) GGD-regio Delfland. De gemeente Delft heeft voor de regio DWO een coördinerende functie.

 

 Deze taken behelzen:

1)       Jaarlijks aanvragen van de subsidiegelden

2)       Jaarlijks verantwoording afleggen over de besteding van de subsidie

3)       Overleg voeren met de thuiszorginstellingen/consultatiebureaus over de beoogde activiteiten

4)       Overleg voeren met de regiogemeenten over de wijze waarop de beschikbare middelen worden ingezet

 

Delfland-gemeenten

De gemeente Delft heeft samen met de instellingen voor JGZ en de Delfland-gemeenten in 2001 en 2002 plannen uitgewerkt om de doelstellingen van de Tijdelijke regeling vroegsignalering in de praktijk te gaan waarmaken. De resultaten van 2001 zijn begin 2002 verwoord in het Eindrapport ‘ Naar een integrale JGZ’ en aan u voorgelegd. 

 

Voor de plannen 2002 is gekozen voor het uitwerken van 9 actielijnen, te weten:

1)       Pilot JGZ-centra Delft

2)       Pilot zorgnetwerk ’s Gravenzande

3)       Voorscholen en allochtonen

4)       Vraaggestuurd werken

5)       Geautomatiseerde planning OKZ

6)       Risicobeleid en vroegsignalering

7)       Voorlichting

8)       Epidemiologie

9)       Vademecum JGZ

 

Deze actielijnen zijn grotendeels een voortzetting van de in 2001 ingezette lijn. Een toelichting kunt u vinden in het bijgevoegde actieplan ‘Werken aan Integrale JGZ’.

 

Het bijgevoegde bestedingsvoorstel is een uitwerking van de (beperkte) beschikbare middelen en de verdeling ervan. Deze is ook aan de collega-gemeenten voorgelegd en zij zijn akkoord gegaan met het voorstel. Voor het tekort van maximaal € 28.365,-- bij de GGD Zuid-Holland West is het voorstel deze te laten dekken door de Delfland-gemeenten vanuit het maatwerk-deel Jeugdgezondheidszorg 2003.

 

Toelichting pilot JGZ-centra

De actielijn ‘pilot JGZ-centra Delft’ is een uitwerking van alle bevindingen van 2001. Een JGZ-centrum is een centrale locatie in de wijk, waar 4 jeugdgezondheidszorgfuncties worden samengebracht in een JGZ-team.

Het JGZ-team zal als een spin in het web functioneren voor kinderen van 0 tot 19 jaar en hun ouders of verzorgers. In het team werken de 4 functies, te weten Maatzorg/OKZ, GGD/JGZ, Opvoedadvieswerk en Schoolmaatschappelijk-werk nauw samen.

 

 Het takenpakket gaat onder meer bestaan uit:

-          uitvoeren van de landelijk vastgestelde periodieke gezondheidsonderzoeken

-          uitvoer van het RijksVaccinatieProgramma

-          signaleren van gezondheidsproblemen zowel fysiek als psychisch

-          extra aandacht voor taalachterstanden (door inzet logopedie)

-          adviseren van zowel ouders/verzorgers als professionals in de wijk

-          kortdurende interventies

-          verwijzing naar andere instellingen (bv. Jeugdhulpverlening, Voorschool ed.)

-          deskundigheidsbevordering van andere actoren in de wijk (en andersom) en dan met name scholen en peuterspeelzalen

-          opbouwen, initiëren, stimuleren en waar nodig coördineren contacten kinderopvang, scholen, politie, jeugdzorg ed.

 

 

Het plan is om te starten in de Wippolder en de Buitenhof. Het doel van de pilot is ervaring opdoen met het functioneren van dergelijke teams

 

In de praktijk zullen op het JGZ-centrum de reguliere consultatiebezoeken van de 0-4-jarigen plaatsvinden. Deze consulten kunnen worden afgenomen door mensen met een consultatiebureau of GGD-achtergrond.  De Periodieke Gezondheidsonderzoeken (PGO) die van oudsher door de GGD worden gedaan, vinden nu plaats op de basisschool in de wijk. Naar aanleiding van de nauwere samenwerking en het nieuw vastgestelde uniforme pakket zullen ook de PGO-s van de basisschoolkinderen op het JGZ-centrum gedaan kunnen worden. Wel blijft de bestaande praktijk van de schoolzorgteams bestaan en worden de schoolzorgteams uitgebreid van GOA-scholen naar alle basisscholen. Nieuw is verder dat de schoolmaatschappelijk werker, die het schoolzorgteam ondersteunt, het JGZ-centrum in de wijk van de school als thuisbasis heeft. Verder zal in ieder JGZ-team Opvoedadvieswerk vertegenwoordigd zijn, die individueel advies geeft aan ouders of verzorgers; maar ook een actieve bijdrage levert aan de deskundigheidsbevordering van alle professionals in de wijk. De gemeente Delft wil het opvoedadvieswerk en het schoolmaatschappelijk werk integreren.

Alle personeelsleden van het JGZ-team zullen gezamenlijk gericht moeten zijn op allerlei vormen van communicatie rond gezondheidszorg in de breedste zin. De contacten met de scholen blijven een belangrijk aandachtpunt voor de mensen van het JGZ-team en het verwijzen naar de Voorschool is bijvoorbeeld een (nieuw) belangrijk onderdeel.

 

Voor de bijdrage die de gemeente Delft zelf levert kan de gemeente een beroep doen op de ISV-middelen Brede school/Zorg.

 

Rijswijk, Maasland, Berkel& Rodenrijs, Bergschenhoek en Bleijswijk

Ook voor deze vijf gemeenten hebben de desbetreffende thuiszorgorganisaties voorstellen gedaan voor de middelen 2002. In nauw overleg met hen stellen wij voor de aangevraagde projecten te honoreren.

 

Toekomstperspectief

2002 is het tweede en tevens laatste jaar van de Tijdelijke regeling vroegsignalering. Een regeling met als doel Jeugdgezondheidszorg te stimuleren en versterken. Het bestedingsplan 2002 is de financiële weergave van alle activiteiten die in 2002 gaan plaatsvinden.

Per 1 januari 2003 krijgt de gemeente Delft een directe subsidierelatie met de Stichting maatzorg voor de Jeugdgezondheidszorg
0-4-jarigen. In het kader van het traject ‘ naar een integrale JGZ’ worden er inmiddels besprekingen gevoerd om de samenwerking GGD en Maatzorg in 2003 meer vorm te geven.

 

 


 

Bijlagen:

 

1)       Brief ministerie VWS: beschikking 2002

2)       Stuurgroep JGZ: bestedingsplan 2002

3)       Actieplan ‘Werken aan Integrale JGZ’

4)       Goedkeuringsbrieven andere Delfland gemeenten