28 november 2003

Besluitenlijst commissie Werk, Zorg en Onderwijs d.d. 20 november 2003

 


naar agenda 20 november 2003


naar agenda 4 december 2003


 

Voorzitter:

Dhr. N. van Doeveren

Griffier:

Dhr. M. van der Slikke

Aanwezig:

Wethouder Rensen

De dames Zweekhorst, De Jong, Van der Hoek, Manggaprow, Jähnichen, Lourens, Rusch en Wielens.

De heren Stoop,Tas, De Koning, Aközbek,
Van Leeuwen, Clason, Vondeling, Van den Doel, Taebi en Van Breukelen.

1.

Opening
De voorzitter opent om 20.00 uur de vergadering.

2.

Mededelingen
De wethouder deelt mee dat de uitgedeelde memo betreffende samenstelling bestuur Openbaar primair onderwijs een reactie is van het college op het advies van de GMR.

Daarnaast vermeld de wethouder dat het Delfts Zorgabbonnement wordt nagezonden zodat het in de commissie van 4 december behandeld kan worden.

De WVG nota wordt in januari besproken.

3.

Inventarisatie wensen publieke tribune om bij een van de agendapunten het woord te voeren

Er zijn geen insprekers

4.

Vaststelling besluitenlijst van de commissie Werk, Zorg en Onderwijs
d.d. 23 oktober 2003.

De besluitenlijst wordt met de volgende wijziging vastgesteld.

Op bladzijde 2 regel 26 komt na schoolgebouwen een punt en wordt "door uitkeringsgerechtigden" weggelaten.

Naar aanleiding van de besluitenlijst bij agendapunt 10. Afrekening RIO DWO 2002 (03/025294) wordt de tekst weergegeven tussen de heer Tas (GroenLinks) en wethouder Rensen.

Vooraf citeert de heer Tas uit een nota van vorig jaar: "De kosten van advisering zullen na een overgangsperiode na 2002 gaan dalen omdat integrale indicatiestelling steeds meer zichtbaar gaat worden".

De vraag van de heer Tas (Groenlinks) is "gaat de wethouder er nog steeds vanuit dat de kosten na de overgangsperiode zullen dalen". Wethouder Rensen antwoordt:

"U moet zich wel realiseren dat functiegericht indiceren in 2003 wordt ingevoerd. U zult mij niet horen zeggen dat het nu in 2004 al allemaal is veranderd. Maar op een gegeven moment moet het wel boven tafel komen. En als gemeente mag men het RIO daar aanhouden".

De heer Clason (PvdA) wil graag vermeld zien dat de mannen ondervertegenwoordigd ziijn bij de aanmeldingen van huiselijk geweld.

 

5.

Vaststellen lijst niet te bespreken stukken

De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

6.

Rondvraag

De heer De Koning (Stadsbelangen) is na het lezen van de halfjaarrapportage van het RIO DWO nog niet gerustgesteld over de ontwikkelingen bij het RIO DWO. De organisatie is niet stabiel, er is € 435.000 uitgegeven aan externe bureaus voor wvg aanvragen. Daarnaast wil de heer De Koning uitleg hebben over de zinsnede dat de vertraging van het afhandelen van adviezen door de OGD wordt vertraagd.

De wethouder antwoordt dat de prognose voor 2003 is dat het RIO DWO de exploitatie rondkrijgt. In de derde kwartaal rapportage wordt nu gezegd dat het probleem van het eerste halfjaar is ingelopen. De wethouder heeft van de directeur begrepen dat de werkprocessen en de doorlooptermijnen redelijk op orde zijn. Alleen staat er nu een werkbult in het verstrekproces vanwege de eerdere achterstanden bij het RIO DWO.

Inzake de OGD meldt de wethouder dat medewerkers van het RIO bij hun leidinggevende hebben aangegeven dat zij zich in hun functioneren gehinderd voelen door de ondersteuning die de OGD biedt aan mensen die komen voor een indicatiegesprek.

Een aanvullende vraag van de heer De Koning (Stadsbelangen) is wie gaat de extra kosten van de WVG betalen en komt er wel een sluitende exploitatie.

De wethouder heeft aangegeven bij het RIO dat de gemeente zich zorgen maakt over het exploitatietekort. De bult in de werkvoorraad wordt aangepakt middels externe bureaus, dit is een tijdelijke situatie en gaat niet ten koste van het WVG budget.

Mevrouw De Jong (CDA) heeft een drietal vragen inzake de Brede School deze zijn aan de desbetreffende ambtenaar overhandigd en worden schriftelijk beantwoordt. En worden gezonden aan de commissie.

Mevrouw Zweekhorst (PvdA) vraaagt wat is de regierol van de gemeente inzake de wet BOPZ. De wethouder antwoordt dat in de eerste helft van 2004 een voorstel wordt geformuleerd hoe een sociale infrastructuur eruit kan zien en dan wordt dit aspect ook meegenomen.

De heer Smit (Leefbaar Delft) vraagt aan de wethouder of er een rapport is naar de frauduleuze handelingen van het management van Combiwerk. De wethouder antwoordt dat dit in beslotenheid is afgehandeld.

 

7.

Voorstel aan de gemeenteraad inzake Verzelfstandiging en besturenfusie openbaar primair onderwijs Delft/Rijswijk. (335619)

Aan de commissie wordt gevraagd te adviseren over het voorstel aan de gemeenteraad inzake Verzelfstandiging en besturenfusie openbaar primair onderwijs Delft/Rijswijk.

De commissie geeft unaniem een positief advies aan het voorstel.

8.

Verzuimaanpak Mondriaan (336984)

Na de beraadslaging doet de wethouder de volgende toezegging:

Het verzuim als gevolg van bijvoorbeeld een heronderzoek bij de sociale dienst wordt meegenomen in het overleg met Mondriaan.

9.

Sluiting

 

 

terug naar boven