De wethouder leidt het gesprek in met een korte terugblik op de afgelopen jaren.

Bij inwerkingtreding van de wet OALT is in Delft een uitgebreide behoeftepeiling uitgevoerd. De wensen van ouders voor de diverse vormen van OALT zijn daarbij geïnventariseerd. Bij vaststelling van de nota OALT in 2000 heeft de gemeenteraad aangedrongen op een evaluatie van OALT als taalondersteuning onder schooltijd. Meerdere politieke partijen hadden hun twijfels over deze vorm van OALT.

Eind 2002 is een evaluatieonderzoek over OALT als taalondersteuning onder schooltijd uitgebracht. Dit rapport heeft betrekking op het OALT Turks en levert geen positief beeld op. Oorzaken van het niet succesvol zijn van OALT als taalondersteuning onder schooltijd liggen bij de leerkrachten en bij het gebrek aan afstemming en contact  binnen het lespunt op de basisschool. Momenteel is er geen sprake van OALT als taalondersteuning onder schooltijd. Langdurige ziekte en onbevoegdheid zijn hiervan de oorzaak.

De evaluatie is naar de gemeenteraad gestuurd en nu is de fase aangebroken om afspraken over aanpassingen te maken.

 

Lastige bijkomstigheid is het regeringsstandpunt dat spreekt over afschaffen van OALT per 1 augustus 2004. Met name het OALT in de vorm van taal als cultuuronderwijs na schooltijd lijkt opgeheven te worden. Omdat er gewacht wordt op een nieuwe regering die over OALT moet besluiten, kan de gemeente Delft nu geen totaal OALT-beleid vaststellen. De gemeente Delft moet wel voorzichtig zijn met het aangaan van nieuwe verplichtingen rond OALT.

 

Er zijn nieuwe ontwikkelingen gestart die bedoeld zijn om de taalachterstand in de Nederlandse taal van jonge kinderen aan te pakken.

In de peuterspeelzalen en de eerste 2 leerjaren van het basisonderwijs is het project Voor en Vroegschoolse Educatie in steeds meer wijken ingevoerd. De verantwoordelijkheden van ouders en de keuzes die zij voor hun kinderen maken moeten meer gericht zijn op de Nederlandse cultuur.

 

De wethouder vraagt de migrantenorganisaties na te denken

  1. over een eventuele reactie in verband met besluitvorming in mei.
  2. over de wijze waarop OALT als taalondersteuning na schooltijd zou kunnen worden vormgegeven (indien het rijk subsidie voortzet).
  3. over de wijze waarop desgewenst ook bij het ontbreken van rijksmiddelen onder verantwoordelijkheid van de zelforganisatie de eigen taal en cultuur kan worden onderwezen(er zijn migrantengroepen in Delft die vanuit de eigen organisatie aan de gang zijn gegaan met het organiseren en uitvoeren van eigen taalles).

Burgemeester en wethouders zijn voornemens om in mei 2003 aan de gemeenteraad voor te stellen OALT als taalondersteuning onder schooltijd te stoppen.

 

Door de vertegenwoordigers van de Turkse Vereniging wordt het volgende onder de aandacht gebracht.

 

De vertegenwoordigers van de Turkse Vereniging zijn van mening dat de ouders een belangrijke rol moeten vervullen en dat zij zich betrokken moeten tonen bij hun kinderen, het onderwijs in Nederland en de Nederlandse cultuur.

De Turkse Vereniging wil in eigen kring de ouders gaan informeren over het stoppen met OALT als taalondersteuning onder schooltijd.

Besluitvorming in mei 2003 wordt een korte termijn gevonden.

 

De wethouder wijst nogmaals op het goed in de gaten houden van het moment van besluitvorming. De wethouder en de beleidsambtenaar stellen zich beschikbaar voor het geven van een toelichting op de informatiebijeenkomst voor de Turkse ouders.

 

In de periode najaar 2003 –voorjaar 2004  zal nieuw oalt-beleid voorbereid worden op basis van te verwachten nieuw rijksbeleid.

Alle zelforganisaties die bij OALT betrokken zijn zullen daarover geïnformeerd worden.