1.1.             Aan

:

Stuurgroep ‘Integrale JGZ’

Van

:

Theo van Iperen

Onderwerp

:

Projectplan Pilot JGZ-centra Delft 2003-2004

Datum

:

28 maart 2003

Kopie

:

-

 

 

 

Inleiding

Op basis van de uitkomsten van de werkgroep Pilot JGZ-centra kan in 2003 gestart worden met de realisatie van twee van deze centra in de gemeente Delft. Overigens heeft ook Monster aangegeven geïnteresseerd te zijn in de realisatie van een JGZ-centrum in haar gemeente. De contacten hierover zijn echter nog niet vergevorderd, zodat dit buiten beschouwing wordt gelaten in deze notitie.

Het JGZ-centrum

Het JGZ-centrum is een belangrijke vernieuwend concept om te komen tot integrale jeugdgezondheidszorg voor 0 tot 19 jarigen. Het JGZ-centrum huisvest het JGZ-team dat in de toekomst de integrale jeugdgezondheidszorg voor 0 tot 19 jarigen gaat verzorgen. Het JGZ-centrum moet als centraal en fysiek punt in de wijk aanwezig zijn en is de spin in het web voor kinderen van 0 tot 19 jaar en hun ouders. Het JGZ-team bestaat uit medewerkers afkomstig van OKZ Maatzorg, JGZ GGD Zuid-Holland West, het School Maatschappelijk Werk en het Opvoedadvies. Door te werken vanuit een geïntegreerde team verdwijnen de schotten tussen de zorg voor 0 tot 4 jarigen en de zorg voor 4 tot 19 jarigen en de schotten tussen de JZG, het SMW en het Opvoedadvies. Op die manier worden kinderen beter gevolgd, wordt sneller ingespeeld op de behoeften, wordt de hulpverlening sneller en effectiever ingezet en wordt meer aangesloten worden op specifieke wijkomstandigheden. Voor de medewerkers die het JGZ-team bemensen leidt dit tot ruimere mogelijkheden in het werk en duidelijker zicht op de resultaten van het werk. Ook kan er beter van elkaar worden geleerd en met elkaar worden samengewerkt.

In het JGZ-centrum wordt samengewerkt door Maatzorg en GGD Zuid-Holland West en de organisatie die het SMW levert in Delft. Hoewel het centrum wordt gevormd door meerdere organisaties, moet het JGZ-team zoveel mogelijk gaan functioneren als één organisatie, met een behoorlijke mate van autonomie, binnen de kaders die de organisaties en wetgeving aan hen stellen. De teams onderhouden intensief contact met de andere organisaties op het gebied van jeugd en jeugdhulpverlening binnen hun werkgebied en participeren in schoolzorgteams, (wijk)zorgnetwerken en andere platforms. Knelpunten die zich voordoen moeten binnen het concept van het JGZ-centrum worden opgelost. Waar dat niet lukt wordt teruggevallen op de structuren en instrumenten van de moederorganisaties.

Het concept van het JGZ-centrum en haar werkwijze is nader uitgewerkt in een aantal notities. Verwezen wordt naar:

-         Eindrapport ‘Integrale JGZ’, stuurgroep/projectgroep ‘Naar integrale JGZ’, december 2001;

-         Eindrapport subwerkgroep Integratie, januari 2003;

-         Eindrapport subwerkgroep Afstemming, januari 2003;

-         Eindrapport subwerkgroep Faciliteiten, januari 2003.

Planning realisatie JGZ-centra

De locaties waar de gemeente Delft de eerste twee JGZ-centra wil realiseren zijn de Nassaulaan en de Händellaan. De plannen voor het JGZ-centrum Nassaulaan zijn in 2002 door drie subwerkgroep uitgewerkt en kunnen geïmplementeerd worden. Dit implementatietraject kan dan ook onmiddellijk starten. Het JGZ-centrum moet met de start van het nieuwe schooljaar (1 september 2003) daadwerkelijk van start gaan.

Het JGZ-centrum Händellaan is nog niet verder uitgewerkt. De uitkomsten van de subwerkgroepen Nassaulaan moeten daartoe vertaald worden naar de situatie Händellaan. Wat uitgewerkt moet worden zijn met name de benodigde formatie en de benodigde huisvestingscapaciteit. Qua omstandigheden wordt het JGZ-centrum Händellaan vergelijkbaar met het JGZ-centrum Nassaulaan (geen voortgezet onderwijs in de wijk). De uitwerking van de Het JGZ-centrum Händellaan moet oktober 2003 daadwerkelijk van start gaan.

De start van beide locaties vindt plaats in het najaar 2003 en de evaluatie zal eind 2004 plaatvinden.

Aanpak op hoofdlijnen

Nu middels de adviezen van de subwerkgroepen de hoofdlijnen van de werkwijze van het JGZ-centrum zijn beschreven, komt het aan op de verdere invulling en realisatie hiervan. De adviezen van de subwerkgroepen geven heldere beelden van de eindsituatie en kiezen voor een groeimodel. Er moeten derhalve ook nog zaken worden uitgewerkt voordat de JGZ-teams kunnen gaan draaien. Gestart wordt met de realisatie van het JGZ-centrum op de Nassaulaan.

JGZ-centrum Nassaulaan

Voor een succesvolle start van het JGZ-centrum Nassaulaan wordt gestart met het formeren van het team dat dit JGZ-centrum gaat bemensen. De mensen die straks verantwoordelijk worden voor het draaien van het JGZ-centrum Nassualaan, moeten ook in staat worden gesteld zelf invulling te geven aan de details van het JGZ-centrum. Dit gaat van de opleidingen die gevolgd moeten worden om de benodigde bekwaamheden op peil te brengen, tot de keuze van het interieur van het JGZ-centrum.


Door het toekomstige team hiervoor verantwoordelijk te maken, worden de voorwaarden gecreëerd om het team na de opening van het JGZ-centrum ook een vliegende start te laten maken. Ook wordt hierdoor gewerkt aan de ontwikkeling van een wij-gevoel en een gemeenschappelijke cultuur.

Uiteraard moeten de leden van het toekomstige JGZ-team Nassaulaan goed gefaciliteerd worden om de zware klus die zij nog voor de boeg hebben met goed gevolg af te ronden. Daarvoor zijn de volgende punten van belang:

1.       Projectleiding
De operationeel manager die straks leiding gaat geven aan het JGZ-centrum, is ook de projectleider die leiding geeft aan de realisatie van het centrum. Zij wordt daartoe voor 1,5 dag per week vrijgesteld. De operationeel manager van Maatzorg voor de regio Delft zal deze rol gaan vervullen. Degene die straks verantwoordelijk is voor het draaien van het JGZ-centrum wordt daarmee ook verantwoordelijk voor de realisatie en de inrichting van het JGZ-centrum.

2.       Opdrachtgever
De opdrachtgever van het pilotproject JGZ-centrum Nassaulaan is de stuurgroep Integrale JGZ. Hieraan rapporteert de projectleider de voortgang en resultaten van het traject.

3.       Klankbordgroep
De projectleider JGZ-centrum Nassaulaan stemt regelmatig af met een nieuw te formeren klankbordgroep JGZ-centrum. Hierin zitten de managers OKZ en JGZ van Maatzorg en de GGD (Carla Groenendijk en Guusje van der Schot), de gemeente Delft (Marike Kras) en de eindverantwoordelijke voor het SMW (afhankelijk van uitkomst aanbestedingsprocedure).

4.       Projectleiding Bouw
De projectleider is niet verantwoordelijk voor het bouwproject Nassaulaan. De projectleiding hiervoor wordt verzorgd door de gemeente Delft (Agnes Jonkman). Wel werken beide projectleiders nauw samen.

5.       Teamleden
De leden van het te formeren JGZ-team moeten voor de duur van het vervolgtraject extra formatie beschikbaar krijgen. Daarbij moet gedacht worden aan 1/3 van de normale teambezetting, met een minimum van 1 dagdeel per week per persoon.

Deze tijd is hard nodig om de mensen in staat te stellen de werkzaamheden die in het kader van de realisatie van het JGZ-centrum gedaan moeten worden, ook daadwerkelijk uit te voeren. Uitgaande van de normale teambezetting zoals eerder in deze notitie vermeld, is de benodigde bezetting gedurende het vervolgtraject als volgt.


 

Formatie in FTE

Leiding-gevende

JGZ-Arts

JGZ-verpleeg-kundige

JGZ-Assistente

SMW

Opvoed-advies

FTE voor werkgebied CB Nassaulaan

 

0,33

0,62

0,34

0,25

0,1**

Extra formatie projectfase

0,33

0,20*

0,21

0,20*

0,1

-

 

De extra formatie die nodig is voor de projectfase van het JGZ-centrum Nassaulaan wordt gerealiseerd door de leden van dit JGZ-team tijdelijk extra formatie aan te bieden of door hen vrij te stellen van sommige van hun huidige taken.

6.       Ondersteuning
Om de pilot tot een goed einde te brengen, moet de operationeel manager/projectleider gebruik kunnen maken van een externe projectondersteuner. Deze is verantwoordelijk voor het uitzetten van de werkzaamheden die gedaan moeten worden, het uitwerken van de voorstellen en oplossingen die het team ontwikkelt en het realiseren van de randvoorwaarden voor het draaien van het JGZ-centrum. De projectondersteuning wordt geleverd door Giotto Management Consultants, dat ook nauw betrokken is bij de ontwikkeling van het concept.

Andere partijen die nodig zijn voor het realiseren van het JGZ-centrum Wippolder, zoals inzake het opvoedadvieswerk (de stuurgroep O&O), het netwerkbeheer, de ontwikkeling van huisstijl en logo, de postdistributie, worden door het projectteam benaderd op de momenten wanneer dat nodig is.

JGZ-centrum Händellaan

De werkwijze bij de pilot JGZ-centrum Händellaan is dezelfde als de werkwijze bij de pilot Nassaulaan. De projectleiding is in het project Händellaan in handen van de regiomanager JGZ Delft van de GGD Zuid-Holland West. Het traject Händellaan faseert circa twee maanden na op het traject Nassaulaan, zodat goed gebruik kan worden gemaakt van de kennis en ervaring die met de Nassaulaan is opgedaan. De bevindingen daar worden getransponeerd naar de Händellaan. Om dit te bevorderen krijgt het traject Händellaan dezelfde projectondersteuner als het traject Nassaulaan.

Projectstructuur Nassaulaan

Bovenstaande hoofdlijnen voor de realisatie van het JGZ-centrum Nassaulaan, leidt tot de volgende projectstructuur:



Figuur 1: Projectstructuur inclusief relaties tot project bouw

Het projectteam bestaat uit de projectleider, het JGZ-team en de projectondersteuner. Voor het traject Händellaan geldt dezelfde projectstructuur.

Te ondernemen stappen projectteam Nassaulaan

De stappen die gezet moeten worden om het vervolgtraject in gang te zetten en uit te voeren, zijn de volgende:

1.       Formeren JGZ-team
Maatzorg en GGD moeten de medewerkers benaderen die het eerste JGZ-team Wippolder gaan vormen. Van iedere organisatie zijn dit ten minste een assistent, een arts en een verpleegkundige. Ook moet SMW medewerkers benaderen voor deelname aan het JGZ-team. Uiteraard moeten de mensen die deze klus moeten klaren enthousiast en goed gemotiveerd zijn.

2.       Start projectteam
Het projectteam start met het opstellen van het draaiboek voor de realisatie van het JGZ-team, inclusief een detailplanning. Onderwerpen waaraan daarin aandacht moet worden besteed zijn:

-         Uitwerken peuterbureau

-         Oproepprocedure 5,5 jaar

-         Opleidings- en inwerkprogramma’s voor teamleden

-         Integratie SMW-medewerker

-         Inbedding Opvoedbureau

-         Centrale Balie

-         Inrichting/aankleding JGZ-centrum

-         24-uurs bereikbaarheid

-         Netwerk/standaardapplicaties

-         Huisstijl/logo/communicatie

-         Postdistributie

-         Opzetten evaluatie van de pilot (in samenwerking met pilot Zorgnetwerk ’s-Gravenzande)

3.       Uitvoeren draaiboek
Na de vaststelling van het draaiboek door de projectgroep, wordt de uitvoering in gang gezet.

4.       Rapportage op mijlpalen en budget
De projectmanager rapporteert aan de stuurgroep maandelijks over de stand van zaken ten opzichte van de mijlpalen en het budget zoals in het draaiboek en de projectopzet overeengekomen.

5.       Start JGZ-centrum
Belangrijkst mijlpaal in het project is uiteraard de opening van het JGZ-centrum.

Te ondernemen stappen projectteam Händellaan

Het projectteam Händellaan dient op hoofdlijnen dezelfde stappen uit te voeren als het projectteam Nassaulaan. Een verschil zit in stap 2. Het projectteam Händellaan dient in stap 2 niet een draaiboek op te stellen, maar de rapportages inzake de Nassaulaan te vertalen naar de situatie Händellaan. Daarbij gaat het met name om het vaststellen van de benodigde formatie en de huisvestingsbehoefte.

Hoofdplanning

Gezien de werkzaamheden die gedaan zijn door de subwerkgroepen, moet het mogelijk zijn het JGZ-centrum Nassaulaan 1 september 2003 te openen. Het JGZ-centrum Händellaan moet in oktober geopend worden. De volgende planning volgt hieruit.


 


Projectkosten

Structurele kosten

De realisatie van het JGZ-centrum brengt in de opzet zoals die nu gekozen is, waarbij medewerkers in dienst blijven van hun huidige organisaties en gaan werken op het JGZ-centrum, in de eindsituatie niet persé structurele extra kosten met zich mee. De medewerkers van de GGD gaan op andere werkplekken werken, maar kostenverhogingen brengt dit op voorhand niet met zich mee. Dit geldt ook voor de medewerkers SMW en Opvoedbureau.

Hierbij wordt uiteraard afgezien van eventuele autonome intensivering van de inzet SMW waar de gemeente Delft mogelijk voor kiest. Deze meerkosten zijn  JGZ-centrum onafhankelijk.

Eventuele extra kosten vanwege de centrale balie en de acute inzetbaarheid worden nog buiten beschouwing gelaten, omdat hiernaar nader haalbaarheidsonderzoek gedaan moet worden, zoals de rapportage Integratie aangeeft.

Mogelijke uitzondering op deze stelling vormen de huisvestings- en kantoorkosten. Deze zullen stijgen wanneer besloten wordt de GGD-medewerkers ook een werkplek te laten aanhouden op een hoofdvestiging van de GGD. Deze keuze zal extra kosten met zich meebrengen, zowel qua huisvesting als qua werkplekgebonden kosten (licenties en dergelijke). Vanuit het concept van het JGZ-centrum is dit echter niet noodzakelijk – ook de OKZ-medewerkers van Maatzorg hebben geen tweede werkplek op een hoofdvestiging van de organisatie. De eventuele kosten hiervan vallen derhalve buiten de kosten van het JGZ-centrum.

In hoeverre het JGZ-centrum tot hogere huisvestingskosten leidt als gevolg van een hoger afwerkingsniveau van de huisvesting of hoogwaardigere gemeen­schappelijke voorzieningen en een dientengevolge hogere huur, is op dit moment nog niet duidelijk. De medewerkers van de gemeente Delft die bij de verbouwing Nassaulaan betrokken zijn, kunnen hierover nog geen uitsluitsel geven.

Incidentele kosten

Tijdelijk zal de realisatie van de JGZ-centra wel extra kosten met zich meebrengen. Dit zijn met name de projectkosten en anderzijds de tijdelijke extra huisvestingskosten die gemaakt moeten worden. De projectkosten zijn de kosten van het project om het JGZ-centrum en het JGZ-team draaiende te krijgen. Deze kosten zijn voor de eerste twee pilots uiteraard hoog, maar moeten als investering worden gezien voor de overige te realiseren JGZ-centra. De huisvestingskosten hebben betrekking op de tijdelijke dubbele werkplekken voor de betrokken medewerkers van de GGD.

In het volgende overzicht zijn de incidentele kosten ingeschat:


Nassaulaan

Kostensoort

Bedrag (in €)

-

Extra huisvestingskosten

10.000

-

Extra formatie projectleider (0,3 * 40.000 * 0,5)

12.000

-

Extra benodigde personeelsformatie JGZ-team (0,71 * 30.000 * 0,5)

20.000

-

Projectondersteuner (25 wkn * 1,0 * 1.360)

25.600

-

Opleidingen (6 * 3.000)

10.000

-

Netwerk/automatisering

12.500

 

Bezetting balie/inrichting

7.500

-

Onvoorzien (5%)

5.000

Totaal

102.600

 

Händellaan

Kostensoort

Bedrag (in €)

-

Extra huisvestingskosten

10.000

-

Extra formatie projectleider (0,3 * 40.000 * 0,5)

12.000

-

Extra benodigde personeelsformatie JGZ-team (0,35 * 30.000 * 0,5)

                            20.000

-

Projectondersteuner (25 wkn * 1,0 * 1.360)

16.000

-

Opleidingen (6 * 3.000)

10.000

-

Netwerk/automatisering

12.500

 

Bezetting balie/inrichting

7.500

-

Onvoorzien (10%)

5.000

Totaal

                            93.000

 

Begeleiding Klankbordgroep

 

                            11.000 

Eindtotaal:

                      €206.600

 

 

2.                  Dekking gemeente Delft

BESTEDINGSPLAN

Kosten:

Voorbereiding pilots 2002                         20.000,-

Nassaulaan                                            102.600,-

Handellaan                                               93.000,-

Begeleiding pilots (overall)                         11.000,-

 

Middelen:

Maatwerk-middelen 2003                         31.790,- voor pilot (restant gaat naar `                                                                  Integrale JGZ-traject)

Maatwerkmiddelen 2004                          32.000,- (geschat)

Preventiemiddelen                                   75.000,-

BredeSchool/Zorg                                 € 136.143,- (driemaal € 45.378,-)

 

Restant:

Maatwerkmiddelen 2004            € 32.000,-

Preventiemiddelen                     € 15.190,-

 

Uitgesplitst naar locatie:

* Nassaulaan

Maatwerk-middelen 2003                         31.790,-

Preventiemiddelen                                   55.810,-

BredeSchool/Zorg                                   15.000,-

* Handellaan

Brede School/Zorg                                € 100.000,-

Preventiemiddelen                                      4.000,-

Totaal:                                                 € 206.600,-