Aan het college van burgemeester en wethouders

t.a.v. dhr. W. Boskeljon

Postbus 340

2600 AH  Delft

 

 

 

Delft, 29 oktober 2003

 

 

 

 

Betreft: Advies op rapportage verzelfstandiging en bestuurlijke schaalvergroting openbaar primair onderwijs Delft-Rijswijk

 

 

 

Geachte heer Boskeljon,

 

 

In de GMR-vergadering van 6 oktober jl. is de “Rapportage verzelfstandiging en bestuurlijke schaalvergroting openbaar primair onderwijs Delft-Rijswijk” (hierna te noemen: rapportage) aan de GMR openbaar primair onderwijs Delft (hierna te noemen: GMR Delft) voorgelegd voor advies.

 

In reactie op deze adviesaanvraag deel ik u mee dat de GMR Delft positief adviseert op het voorstel. Daarbij maakt de GMR Delft een voorbehoud bij de bestuurssamenstelling zoals die nu in de conceptstatuten wordt voorgesteld. De GMR Delft is van mening dat ook de personeelsgeleding bij de samenstelling van het bestuur een rol dient te krijgen. Aanstelling van één van de bestuursleden van de voorgestelde Stichting dient in de optiek van de GMR Delft op voordracht van de personeelsgeleding van de nieuw te vormen GMR Delft-Rijswijk plaats te vinden.

Om onwenselijke vertraging van het fusieproces te voorkomen wil de GMR Delft in overleg met het bevoegd gezag bezien op welke wijze dit punt voor de nabije toekomst ingevuld kan worden zonder wijziging van de statuten. Dit onder de voorwaarde dat er een toezegging komt dat statutaire verankering van de rol van de personeelsgeleding binnen twee jaar na oprichting van de stichting alsnog zal plaatsvinden.

 

De GMR Delft wil op een drietal andere aspecten uit de rapportage nader adviseren. Het betreft de ondersteuning van de GMR, de financiële onderbouwing van de fusie en de tijdsdruk waaronder het fusieproces zich afspeelt.

 

Ondersteuning GMR

Om in de nieuwe situatie adequaat te kunnen functioneren is het noodzakelijk dat er middelen beschikbaar gesteld worden ter ondersteuning van de nieuw te vormen GMR Delft-Rijswijk. Het gaat om opstartkosten, vergaderlocaties, secretariële ondersteuning, deskundigheidsbevordering, etc. De GMR Delft adviseert om ter dekking van deze kosten middelen uit de “bruidsschat” beschikbaar te stellen en deze kosten expliciet inzichtelijk te maken bij de onderbouwing van de “bruidsschat”.

 

Financiële onderbouwing

Hoewel in het eindrapport de financiële risico’s die met de fusie gemoeid zijn aanvaardbaar worden geacht, maakt de GMR Delft zich zorgen over de financiële staat van de toekomstige Stichting op de langere termijn. De “bruidsschat” die de gemeentebesturen van Delft en Rijswijk in verband met de verzelfstandiging van het openbaar onderwijs aan de gefuseerde instelling voor openbaar onderwijs Delft-Rijswijk kunnen meegeven is een cruciaal element in de financiële onderbouwing van de fusie. De GMR adviseert dan ook met nadruk om, conform het voorstel, de maximale “bruidsschat” aan de nieuwe instelling beschikbaar te stellen.

 

Tijdsdruk

Het in de rapportage voorgestelde tijdspad is zeer ambitieus. Om problemen bij de werving van een kwalitatief goed bestuur voor de nieuwe Stichting te voorkomen wil de GMR Delft graag op korte termijn werkafspraken met u maken. Daarbij dient het uitgangspunt te zijn dat de benoeming van bestuursleden namens ouder- en personeelsgeleding gelijk loopt met de benoeming van de bestuursleden namens het bevoegd gezag. De GMR Delft verzoekt u om hiertoe op korte termijn met een schriftelijk voorstel aan de GMR-en Delft en Rijswijk te komen.

 

 

De GMR Delft verneemt graag van u op welke wijze dit advies wordt betrokken bij de verdere besluitvorming en is bereid het advies nader toe te lichten.

 

 

Hoogachtend,

 

 

 

 

M.J. Koppenaal-de Lange,

voorzitter GMR openbaar primair onderwijs Delft