Bij de behandeling van de beleidsnota Volwasseneneducatie 2003 is u toegezegd dat in de tweede helft van 2003 verslag zou worden gedaan van de aanpak verzuim.

 

Hieronder volgt een beknopt verslag van de tot nu toe verrichte werkzaamheden en de eerste resultaten van deze aanpak.

 

Het verzuimcijfer over 2002 was een cijfer waarbij geen onderscheid werd gemaakt tussen geoorloofd en ongeoorloofd verzuim. Het was van belang om vast te stellen wanneer sprake is van welke situatie.

 

In het voorjaar hebben vertegenwoordigers vanuit het Mondriaan en verschillende afdelingen van de gemeenten Delft en Pijnacker-Nootdorp gezamenlijk vastgesteld wanneer sprake is van geoorloofd en ongeoorloofd verzuim. In bijlage 1 ter informatie de definities.

 

 

Vervolgens zijn met Mondriaan afspraken gemaakt over de manier waarop het verzuim voortaan bijgehouden zou gaan worden.

Tevens zijn afspraken gemaakt over de actie die ondernomen wordt als een cursist verzuimt.

Kortweg komen de afspraken hierop neer:

 

De resultaten:

Mondriaan heeft voor de laatste twee weken voor de zomervakantie een pilot uitgevoerd m.b.t. het bellen van cursisten. Het verzuim lag in die periode op 30 %. Veel cursisten verzuimden omdat ze niet mee mochten doen met de toetsen (hadden van tevoren al teveel verzuim).

 

Vanaf de tweede week van september is opnieuw gestart met het bellen van verzuimende cursisten.

Het verzuim ziet er nu als volgt uit:

week

totaal verzuim

geoorloofd

ongeoorloofd

opmerking

38

13,65%

5,74%

7,90%

 

39

17,18%

7,62%

9,56%

 

40

14,85%

7,49%

7,36%

 

41

10,24%

4,22%

6,02%

Nog niet alle informatie is geleverd

42

 

 

 

herfstvakantie

43

14,57%

6,31%

8,62%

 

 

De eerste resultaten zijn dus zichtbaar.

Helaas ontbreekt informatie over het verzuim in de betreffende weken van 2002. Daarom is nog niet vast te stellen of deze daling komt doordat we nu zo’n intensieve verzuimaanpak hebben, of doordat het schooljaar nog maar net begonnen is.

Zeker is wel dat verzuimbeleid bij alle betrokkenen nu volop de aandacht heeft.


Bijlage 1:

 

Verzuim, geoorloofd

Er vindt verzuim plaats tijdens een lesblok en daarvoor is een geaccepteerde reden

Geaccepteerde redenen zijn:

NB werk moet niet te snel als geoorloofde reden voor tussentijdse uitstroom worden aanvaard. Dit is het geval bij tijdelijk werk dat niet aansluit bij het doelperspectief, terwijl de inburgeraar de Nederlandse taal in onvoldoende mate beheerst. (leidraad; brief van de minister van szw aan gemeente en centrale organisatie werk  en inkomen over de relatie inburgering en reïntegratie). Er moet nog intern binnen de gemeente gediscussieerd worden over de termijn waarbinnen tijdelijk werk valt;

·       Zwangerschap: de gemeente maakt afspraken met de VE-deelnemer over het zwangerschapsverlof. De VE-deelnemer neemt na afloop van dit verlof weer actief deel aan het traject. Zwangerschap is daarmee in principe geen reden voor geoorloofde tussentijdse uitstroom uit het traject. Bij zwangerschapsverlof sluiten wij aan bij de wettelijke normen: 4 tot 6 weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum en 10 tot 12 weken na de bevalling. Dit verlof kan op vrijwillige basis worden opgenomen;

 

Verzuim, ongeoorloofd

Verzuim waarvan niet bekend is wat de reden van het verzuim is of verzuim dat niet geoorloofd is.

Bezoek aan huisarts, tandarts, consulaat, ambassade, trajectbegeleider, sociale dienst en dergelijke dient de cursist te plannen buiten de schooltijden. Afwezigheid in verband met deze bezoeken is in principe ongeoorloofd verzuim.

Een cursist die niet aanwezig is omdat de kinderen vakantie hebben en dus vrij zijn van school verzuimt ongeoorloofd.