Nota

 

Datum

30-10-2003

Ons Kenmerk

336881

Opsteller

R. Diemers

Bijlagen

0        

Onderwerp

jaarverslagen

 

 


 

  1. Inleiding

 

Naar aanleiding van de ontvangen jaarverslagen over 2002 van het Instituut Sociaal Raadslieden, de Commissie voor Bezwaar en Beroep en de Gemeentelijke Ombudscommissie treft u hieronder de reactie van de sector Werk, Inkomen en Zorg. Nieuw hierbij is dat WIZ ook reageert op het jaarverslag van het Interkerkelijk Sociaal Fonds.

 

  1. Het Instituut Sociaal Raadslieden

 

In 2002 is het aantal hulpvragen dat bij het ISR werd ontvangen met 8% gegroeid tot 4670. Het grootste deel van de hulpvragen ( 1436 hulpvragen) had betrekking op uitkeringen en sociale zekerheid. Specifiek over de bijstandwet betroffen dit er 355. Daarnaast worden ook veel vragen gesteld over de bijzondere bijstand. In 2002 waren dit er 187. In beide gevallen betekende dit een stijging ten opzichte van vorig jaar, respectievelijk met 7% en met 16%.

 

Wel is het opmerkelijk dat ondanks het feit dat het aantal hulpvragen over de bijstandswet toenam, dit niet langer het meest besproken onderwerp is. In 2002 was dit namelijk het Vreemdelingenrecht.

Mogelijk is de stijging van het aantal hulpvragen over de bijstandswet deels te verklaren uit de toename van het aantal betrokkenen dat noodgedwongen een beroep moet doen op de bijstandswet.

 

Het jaarverslag van het ISR biedt geen concrete punten die voor verbetering vatbaar zijn. In het jaarverslag worden wel enkele situaties kort beschreven, maar geen van deze heeft direct betrekking op WIZ.


Het ISR geeft in zijn algemeenheid wel aan dat men constateert dat in veel gevallen beslistermijnen worden overschreden, met name bij de vreemdelingendienst. Bij WIZ is de situatie gelukkig gunstiger. Slechts zelden komt het voor dat aanvragen niet binnen de wettelijk gestelde termijnen kunnen worden afgehandeld.

Het ISR meent ook te moeten constateren dat de aard van de hulpvragen van klanten steeds ingewikkelder wordt. Met invoering van klantmanagement binnen WIZ ontstaat binnenkort een intensiever contact tussen de klant en WIZ. De dienstverlening vanuit WIZ wordt hiermee verbeterd. Dit kan positieve gevolgen hebben voor het aantal klanten dat een beroep doet op het ISR.

 

  1. Jaarverslag Commissie Bezwaar en Beroep Kamer II

 

In kamer II van de commissie voor Bezwaar en Beroep worden de bezwaarschriften behandeld waarvan het primaire besluit namens het college is afgegeven door WIZ. De belangrijkste wetten en regelingen op basis waarvan bezwaarschriften bij kamer II worden ontvangen zijn:

-          de Algemene bijstandswet;

-          de Wet Voorzieningen Gehandicapten;

-          het Sportfonds

-          De regeling Tegemoetkoming Huurlasten Onzelfstandige Wooneenheden (THOWE).

 

In 2002 werden in totaal 501 bezwaarschriften ontvangen, hetgeen ten opzichte van 2001 een toename betekent van 87 bezwaarschriften (21%). Deze toename is deels te verklaren uit een toename van het aantal bezwaarschriften met betrekking tot de bijzondere bijstandsverlening voor de aanschaf van een computer (nieuw beleid; 16 bezwaarschriften). Ook de Thowe regeling heeft geleid tot een aantal bezwaarschriften (27 bezwaarschriften).

 

In 2002 konden 492 bezwaarschriften worden afgehandeld. Om dit resultaat te bereiken werden in 2002 extra middelen ingezet. Dit was noodzakelijk, vanwege de grote achterstanden die in de voorgaande jaren waren ontstaan. De extra middelen werden ingezet voor de inzet van extra personeel, extra inzet van het secretariaat, extra vergaderingen van Kamer II etc.

 

De uitkomst van de afgehandelde zaken kan als volgt worden onderverdeeld:

 

Afgehandeld

Wijze van afhandeling

Aantal

adviezen

ongegrond

173

 

niet ontvankelijk

21

 

gegrond

59

ingetrokken

nadat besluit is herzien

188

 

overig

51

Totaal

 

492

 

Ten opzichte van 2001 is er sprake van een daling van het aantal (gedeeltelijk) gegrondverklaarde bezwaarschriften. Ook rekening houdend met de ingetrokken bezwaarschriften is er sprake van een relatieve daling van bezwaarschriften met een positief resultaat voor de burger. Over 2002 is dit percentage 10% lager dan in 2001.

 

De daling van dit percentage is mede een gevolg van het feit dat binnen WIZ meer oog is ontstaan voor de kwaliteit van het besluit in eerste aanleg. Zo wordt er onder andere geanalyseerd welke besluiten vaker dan normaal een bezwaarschrift tot gevolg hebben. Toch kan door een verdere verbetering van het besluit in eerste aanleg nog winst worden behaald.

 

De commissie signaleert wel echter een aantal punten die voor verbetering vatbaar bleken:

-          als een afwijzing plaatsvindt op grond van het feit dat de betrokkene een beroep kan doen op een voorliggende voorziening dan wordt aanbevolen in de beschikking op te nemen hoe en waar betrokkene wel een aanvraag in kan dienen. Dit punt doet zich met name voor op het gebied van legeskosten van de gemeente. De uitvoering op dit punt is inmiddels aangepast.

-          in het geval van bijstand voor de aanschaf van een computer voor schoolgaande kinderen merkte de commissie enige onduidelijkheid op. Dit punt is inmiddels aangepast.

-          een afwijzingen bijzondere bijstand voor een bepaald gebruiksgoed vallend onder de witgoedregeling kan niet zonder meer op grond van de witgoedregeling plaatsvinden. Als er toch een afwijzing plaats moet vinden, moet altijd bezien worden of men op basis van de ‘normale’ bijzondere bijstand alsnog bijstand voor dit goed kan ontvangen. Dit punt is reeds eerder onder de aandacht van de consulenten gebracht. Ook in het handboek is dit inmiddels aangepast. Het zal nogmaals onder de aandacht van de consulent gebracht worden.

-          de verordening Tegemoetkoming Huurlasten Onzelfstandige Wooneenheden (THOWE) kon de juridische toets niet doorstaan. De verordening is inmiddels aangepast.

-          de commissie constateerde dat er vrij vaak een onjuiste wettelijke grondslag werd genoemd als basis voor het genomen besluit. Inmiddels worden alle beschikking onder de loep genomen zodat een juiste verwijzing naar de wetsartikelen plaatsvindt.

-          Naar het oordeel van de commissie is de ‘Uitstroomsubsidie-verordening’ niet sluitend. Eind 2002 werd deze verordening reeds aangepast.

-          Ten slotte signaleert de commissie dat, net als vorig jaar, de berekeningen van terugvorderingen andermaal een probleem blijft, zowel qua berekening van het te vorderen bedrag als qua inzichtelijkheid van de terugvordering voor de klant. Inmiddels is sinds enige maanden bij WIZ een project gestart waarin alle problemen die er bestaan met herberekeningen en terugvorderingen worden aangepakt.

 

Om de kwaliteit verder te verhogen en eerder te kunnen ingrijpen is met de commissie afgesproken dat zij per kwartaal een kort overzicht sturen van de in behandeling zijnde bezwaarschriften. Eerder ingrijpen door WIZ is hierdoor mogelijk.

 

  1. De gemeentelijke ombudscommissie

 

In haar jaarverslag maakt de gemeentelijke ombudscommissie 8 keer melding van klachten die zijn ontvangen over het functioneren van WIZ. In geen van de genoemde klachten heeft de gemeentelijke ombudscommissie gemeend het oordeel onbehoorlijk of gedeeltelijk onbehoorlijk te moeten uitspreken.

Wel zijn er nog een tweetal klachten die nog niet zijn afgehandeld. Deze klachten zullen in de loop van 2003 worden afgehandeld. Beide klachten worden in samenhang met elkaar afgehandeld.

 

Het merendeel van de klachten is niet ontvankelijk verklaard, hetgeen impliceert dat de ingediende klacht op een andere wijze moet worden ingediend. Verschillende van de ingediende klachten moeten aangemerkt worden als bezwaarschrift en zijn of doorgestuurd naar de commissie voor bezwaar en beroep of is betrokkene gewezen op de bezwaarmogelijkheid. Een enkele klacht is doorgezonden voor interne afhandeling. Een klacht is ingetrokken, waarbij men WIZ wel heeft gevraagd de klager nader te horen.

 

De nog openstaande klachten hebben betrekking op het niet tijdig reageren op ingetrokken automatische incasso-opdrachten. Deze klachten zijn dus nog in onderzoek.

 

  1. Het Interkerkelijk Sociaal Fonds

 

Het Interkerkelijk Sociaal Fonds is een fonds van de gezamenlijke Delftse kerken, waarbij men hulp biedt aan hen die in ernstige (financiële) problemen zijn geraakt. Daarnaast is het fonds voor de gemeente een belangrijke partner omdat zij namens de gemeente in het kader van de ‘Uitstroomregeling” uitkeringen verstrekt aan een groep uitgeprocedeerde asielzoekers die om verschillende redenen niet kunnen wordt uitgezet.

 

De afgelopen jaren zijn met het fonds verschillende afspraken gemaakt over doorverwijzingen van klanten. Het fonds heeft geconstateerd dat niet alle afspraken (meer) werden nagekomen. Inmiddels zijn op verschillende gebieden nieuwe afspraken gemaakt met het fonds.

 

Het grootste deel van de klantcontacten van het fonds hebben hun oorzaak in een schuldproblematiek. In een enkel geval dreigt ook uithuiszetting. Andere ‘grote’ aanleidingen betroffen het ontbreken van een noodzakelijk identiteitsbewijs en de uitgeprocedeerde asielzoekers.

 

Het fonds geeft een aantal signalen af die belangrijk zijn. Een van de belangrijkste betreft de voorschotverlening van mensen die een uitkering hebben aangevraagd voor een van de sociale verzekeringswetten (zoals WW en WAO). De Uitvoeringsorganen Werknemers Verzekeringen (UWV) zijn hiervoor primair verantwoordelijk. De wetten bieden ook de mogelijkheid om een voorschot te verlenen. In de praktijk loopt het fonds tegen situaties aan waarin geen voorschot wordt verstrekt, hetgeen, zeker als de afhandeling van de aanvraag lang duurt, tot ernstige financiële problemen kan leiden. Omdat dergelijke aanvragen zich niet in het directe zicht van de gemeente afspelen (maar bij het CWI) is de situatie veelal niet bekend bij de gemeente. De gemeente zal zich schriftelijk richten tot de bedrijfsverenigingen om op deze situatie te wijzen en hen vragen het voorschotbeleid aan te passen. Indien een betrokkene zich meldt bij de balie van WIZ zal men daar in ieder geval trachten te bemiddelen.

 

De kosten van identiteitsbewijzen behoren tot de algemeen noodzakelijke kosten van bestaan waarvoor geen bijzondere bijstand wordt verleend. In principe wordt voor deze kosten dan ook geen voorschot verleend op de uitkering.

 

Tot slot merkt op het Interkerkelijk Sociaal Fonds op dat hulpvragen steeds ingewikkelder worden.

 

  1. Tot slot

 

Uit de jaarverslagen blijkt dat het aantal ingediende signalen, hulpvragen, bezwaarschriften en klachten ten opzichte van vorig jaar is gestegen. Verschillende organisaties melden het steeds ingewikkelder worden van de hulpvraag.

 

De verschillende jaarverslagen worden verspreid onder de medewerkers binnen de sector en waarnodig zullen zij worden besproken in overlegsituaties. De opmerkingen in deze jaarverslagen vormen weer een input voor verdere verbeteringen, zowel qua beleid als qua uitvoering.

De sector zal naar de verschillende organisaties een reactie geven.

 

Wij zijn de verschillende organisaties erkentelijk voor de heldere en inzichtelijke jaarverslagen. De jaarverslagen vormen immers een belangrijke bijdrage aan een verdere verbetering van de dienstverlening.