04 maart 2004

Besluitenlijst commissie Werk, Zorg en Onderwijs d.d. 22 januari 2004

 


naar agenda 22 januari 2004


naar agenda
18 maart 2004


 

 

Voorzitter:

Dhr. N. van Doeveren

Griffier:

Dhr. M. van der Slikke

Aanwezig:

Wethouder Rensen
De dames Zweekhorst, De Jong, Van der Hoek, Lourens, Wielens en Rusch.
De heren Bot, De Wit, Smit,Tas, De Koning, Aközbek, Van Leeuwen, Clason, Van Breukelen, Taebi en De Graaf.

Afwezig mevrouw Jähnichen met kennisgeving in verband met de geboorte van haar dochter.Amber.

 

1.

Opening
De voorzitter opent om 20.00 uur de vergadering.

2.

Mededelingen
De wethouder doet een aantal mededelingen.

  • Er wordt een bijlage betreffende Vergelijking met enkele omliggende gemeenten rondgedeeld behorende bij de WVG nota.
  • Daarnaast meldt de wethouder dat er vanmiddag overleg is geweest met het Panel Gehandicaptenbeleid deze adviseerde positief ten aanzien van de Verordening Voorziening gehandicapten met de aantekening dat de OGD en VDF niet bij de besluitvorming inzake de advisering aanwezig zijn geweest.
  • Het openbaar onderwijs Rijswijk/Delft heeft een nieuwe directeur.
  • Het algemeen bestuur van de GGD heeft een nieuw algemeen directeur benoemd.
  • Er wordt een rector voor het Grotius College geworven.
  • Op 21 januari is het Delfts Zorggarantie abonnement van start gegaan.

Tot slot deelt de wethouder mee dat er overleg is geweest met het bestuur van de Laurentius Stichting voor Katholiek basis- en praktijk onderwijs, over de problematiek rond de ID-ers waarvan de gemeente Delft de werkgever is, maar die werkzaam zijn in het onderwijs. In de commissievergadering van februari zal de wethouder een uitgebreider overzicht van de ID-problematiek kunnen geven van alles wat speelt met aanvragen en afhandeling in het kader van de beide overgangsregelingen.

3.

Inventarisatie wensen publieke tribune om bij een van de agendapunten het woord te voeren
Mevrouw Plas bij agendapunt 8.

4.

Vaststelling besluitenlijst van de commissie Werk, Zorg en Onderwijs
d.d. 4 december 2003.

De besluitenlijst wordt ongewijzigd vastgesteld.

Naar aanleiding van de besluitenlijst vraagt Mevrouw De Jong (CDA) waar de beantwoording van de schriftelijke vragen inzake de brede school blijft. De wethouder antwoordt dat hij er achter aan gaat.

5.

Vaststellen lijst niet te bespreken stukken
De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

Naar aanleiding van de toezeggingenlijst merkt mevrouw Van de Hoek (VVD) op dat ze de toezegging mist dat er een bezoek aan het RIO wordt georganiseerd. Deze toezegging wordt alsnog op de toezeggingenlijst opgenomen.

6.

Rondvraag
De heer De Wit (Leefbaar Delft) heeft een vraag naar aanleiding van de nota "Verstrekking Scootmobielen gemeente Delft" die hij van de OGD heeft gekregen. De vraag aan de wethouder is of hij kennis heeft genomen van de nota en of de wethouder wat heeft gedaan met de suggesties/aanbevelingen. De wethouder antwoordt dat er serieus naar de nota is gekeken en is doorgerekend. Wanneer de voorstellen van de OGD worden uitgevoerd zal de gemeente er financieel op achter uit gaan. Een vervolgvraag van de heer De Wit (Leefbaar Delft) is of dit ook aan de OGD is medegedeeld. De wethouder antwoordt dat de beoordeling van de voorstellen van de OGD naar het panel gehandicaptenbeleid wordt gestuurd en zegt tegelijkertijd toe aan de heer De Wit (Leefbaar Delft) dat de commissie ook wordt geïnformeerd.

De heer Tas (GroenLinks) heeft vernomen dat de wachttijden bij de budgetwinkel zijn toegenomen. De vraag aan is aan de wethouder of hij hiervan op de hoogte is en wat de wethouder er aan gaat doen. Er wordt naar gestreefd dat middels een reorganisatie en extra ingehuurde menskracht de wachttijd van 7 maanden naar 3 maanden wordt gebracht.

De heer De Koning (Stadsbelangen) vraagt aan de wethouder wat de stand van zaken is inzake het opvanghuis Over de Brug. De wethouder antwoordt dat over dit onderwerp een notitie in voorbereiding is waarin wordt uitgezet hoe te komen tot een nieuwe locatie voor Over de Brug en die notitie komt in februari in het college. Wanneer de notitie in het college is geweest zal de commissie worden geïnformeerd.

7.

Notitie WVG januari 2004 / Voorstel aan de gemeenteraad tot vaststelling van de nieuwe Verordening Voorzieningen Gehandicapten 2004. (335684)
De commissie wordt gevraagd te adviseren over het voorstel aan de gemeenteraad tot vaststelling van de nieuwe Verordening Voorzieningen Gehandicapten 2004.

De heer Smit (Leefbaar Delft) doet een ordevoorstel om dit onderwerp van de agenda te halen vanwege de commotie rond dit onderwerp. Dit ordevoorstel wordt in de commissie gebracht.

De volgende fracties zijn tegen dit ordevoorstel: CDA, VVD, Stadsbelangen, ChristenUnie/SGP, STIP, D66, GroenLinks en PvdA.

De fracties van Leefbaar Delft en SP zijn voor dit ordevoorstel.

Derhalve wordt het ordevoorstel verworpen en vindt de behandeling van dit agendapunt plaats.

Na de beraadslaging doet de wethouder de volgende toezeggingen.

Het monitoren van individuele personen qua aantallen en omvang die te maken krijgen met de WVG en financiële gevolgen daarvan en hierover te rapporteren.

Inzake het beding in het huurcontract wordt de opmerking van de heer De Koning (Stadsbelangen) veranderingen in de huurwetgeving meegenomen.

De fracties van PvdA, VVD, D66, STIP, ChristenUnie/SGP adviseren positief over het voorstel.

De fracties van CDA, GroenLinks en stadsbelangen nemen het voorstel mee terug naar de fracties.

De fracties van Leefbaar Delft en SP adviseren negatief over het voorstel.
 

8.

Voorstel aan de gemeenteraad akkoord te gaan met het beleidsplan Werk en Inkomen 2004-2007. (344468)
De commissie wordt gevraagd te adviseren over het voorstel aan de gemeenteraad akkoord te gaan met het beleidsplan Werk en Inkomen 2004-2007.

Mevrouw Plas vindt dat mensen zelf hun integratietraject moeten bepalen en hiervoor ook geld moeten krijgen. En dat mensen niet betutteld worden door de overheid omdat ze mondig genoeg zijn.

Naar aanleiding van het relaas van de inspreekster doet de wethouder de volgende toezegging: In 2005 wordt het persoonsgebonden op de agenda gezet.

Na de beraadslaging doet de wethouder de volgende toezegging: De commissie wordt geïnformeerd over het overleg met de schoolbesturen betreffende de opslag van ouderbijdragen zodat ouders met minder financiële draagkracht hun bijdrage lager kan zijn.

De fracties geven een positief advies over het voorstel VVD, PvdA en ChristenUnie/SGP met uitzondering van beslispunt 26. Met ingang van 1 januari 2004 de helft van de langdurigheidtoeslag beschouwen als (fictieve) reserveringsruimte voor de aanschaf en vervanging van duurzame gebruiksgoederen. D66 maakt dezelfde uitzondering.

De fracties van SP, Leefbaar Delft, STIP, nemen het mee terug. De fracties van GroenLinks en CDA nemen het ook mee terug naar de fractie in verband met beslispunt 16. Bij het eerste aanbod aan reïntegratie-instrumenten dient een cliënt, binnen het gemeentelijk reïntegratieaanbod, zoveel mogelijk de ruimte te krijgen zijn eigen (reïntegratie)wens te realiseren.

De fractie van Stadsbelangen neemt het voorstel mee terug in verband met beslispunt 26. Met ingang van 1 januari 2004 de helft van de langdurigheidtoeslag beschouwen als (fictieve) reserveringsruimte voor de aanschaf en vervanging van duurzame gebruiksgoederen.

9.

Voortzetting en financiering ID-banen Onderwijs. (344744)
In overleg met de heer De Koning (Stadsbelangen) die dit agendapunt ter bespreking heeft gevraagd wordt dit onderwerp en onderstaand onderwerp naar de volgende commissievergadering verschoven.

10.

ID-banen overgangsregeling. (345643)
Dit agendapunt wordt naar de volgende commissievergadering verschoven.

11.

Sluiting
De voorzitter sluit de vergadering om 00.30.

terug naar boven