07 oktober 2004

Besluitenlijst commissie Werk, Zorg & Onderwijs d.d. 9 september 2004

 


naar agenda 9 september 2004


naar agenda
21 oktober 2004


 

Voorzitter:

Dhr. R. D. Blinker

Griffier:

Dhr. M. van der Slikke

Aanwezig:

De wethouders Rensen en Torenstra.
De dames Van der Hoek, De Jong, Wielens, Manggaprow, Jähnichen en Stolker.
De heren Stoop, Tas, De Koning, Van Leeuwen, De prez,Van Breukelen, en De Graaf.

Afwezig met kennisgeving

Mevrouw Lourens.

 De raadsleden Kroon en Taebi waren in deze commissievergadering niet vertegenwoordigd. De raadsleden hadden geen mededelingen vooraf gedaan ter zake hun opvattingen over één of meer agendapunten.

 

1.

Opening
De voorzitter opent om 20.00 uur de vergadering.

2.

Mededelingen
De voorzitter heeft een tweetal mededelingen.
Mevrouw Lourens (D66) heeft zich afgemeld.
Na de openbare vergadering zal een besloten vergadering plaatsvinden.

De wethouder reikt een aantal stukken uit en voorziet ze van een toelichting.

  • brief van het GOA;
  • advies van het Panel gehandicaptenbeleid inzake de visienota Wonen, Zorg en Welzijn;
  • memo inzake stichtingsverzoek Islamitische basisschool in Delft;
  • nota betreffende inkomensdeel WWB.

Tot slot meldt de wethouder dat met elf scholen een overeenkomst is gesloten over techniekeducatie.

3.

Inventarisatie wensen publieke tribune om bij een van de agendapunten het woord te voeren.
Er zijn geen insprekers.

4.

Vaststelling besluitenlijst van de commissie Werk, Zorg en Onderwijs
d.d. 17 juni 2004.

De besluitenlijst wordt ongewijzigd vastgesteld.

Naar aanleiding van de besluitenlijst vraagt de heer Stoop (Leefbaar Delft) wanneer het werkbezoek aan het Dienstencentrum over de Brug wordt georganiseerd. De wethouder antwoordt dat hij dat nog niet weet.

Naar aanleiding van de besluitenlijst vraagt de heer De Koning of er al gekeken is of belanghebbende uit het geautomatiseerde cliëntenbestand verwijderd kan worden. De wethouder antwoordt dat er nog niet naar gekeken is.

Naar aanleiding van de besluitenlijst vraagt mevrouw Van der Hoek (VVD) aan de voorzitter of de evaluatie van de WIZ krant niet meteen kortgesloten had kunnen worden met de wethouder. De voorzitter bevestigt dit.

Naar aanleiding van de besluitenlijst vraagt mevrouw Jähnichen (GroenLinks) of er veel reacties zijn binnengekomen op de advertenties van de VDF voor de eenmalige uitkering voor chronisch zieken en gehandicapten.

De wethouder antwoordt dat de advertenties niet door de gemeente zijn geplaatst. Er gaat eerst een voorstel gaat naar het panel Werk en Inkomen en het panel gehandicaptenbeleid om daar te toetsen of men zich kan vinden in de benadering. Als de besluitvorming rond is gaat men de regeling publiceren. Daarnaast merkt de wethouder op dat de advertenties van de VDF niet erg accuraat zijn en tot misverstanden kunnen leiden. De heer De Koning (Stadsbelangen) heeft een aanvullende vraag namelijk of er afspraken met de organisaties zijn gemaakt om de advertenties op hun inhoud te controleren. De wethouder antwoordt dat de gemeente daartoe bereid is, maar de gemeente is hierover niet benaderd.

Naar aanleiding van de besluitenlijst vraagt mevrouw Van der Hoek (VVD) wanneer de jaarverslagen die betrekking hebben op het WZO- gedeelte aan de orde komen in de commissie. De wethouder antwoordt dat hij recent een concept voorstel onder ogen heeft gehad.

5.

Vaststellen lijst niet te bespreken stukken
Mevrouw Wielens (STIP) doet een ordevoorstel om de stukken Jaarverslagen CombiWerk en Combiservices BV 2003 (450394), Meerjarenplan CombiWerk en Combiservices BV 2004-2006 (419794) en Bestedingsaanvraag uit de Voorziening Veranderbudget Combiwerk. (449698) volgende maand te bespreken. De commissie stemt hiermee in.

De agenda wordt gewijzigd vastgesteld.

6.

Rondvraag
De heer Aközbek (CDA) heeft een vraag naar aanleiding van de kwartaalrapportage over WIZ. In de kwartaalrapportage staat dat de ontwikkeling van het aantal bijstandsontvangers in Delft op eind maart staat op 3.123. Dit betekent een stijging van ±100. Wat is nu de laatste stand van zaken eind augustus?

Is de stijging doorgezet en zo ja, hoe komt dat? Komt dit omdat er zich bepaalde doelgroepen in Delft vestigen? Is er een analyse op losgelaten over deze stijging?

Aanvullend hierop. Waarom krijgt de commissie zo laat de kwartaalrapportage? Het is bijna het eind van het derde kwartaal en er is nog alleen maar inzage in het eerste kwartaal. De wethouder antwoordt dat hij ook vindt dat de tweede kwartaalrapportage er had moeten zijn. De wethouder probeert de tweede kwartaalrapportage nog te versturen voor eind september. Hierin is een recente weergave van het aantal bijstandsgerechtigden terug te vinden.

7.

Wet Kinderopvang. (452588)
De commissie wordt gevraagd het college te adviseren over de Wet Kinderopvang.

Na de beraadslaging zegt wethouder Torenstra toe dat er in 2006 een beleidsevaluatie zal plaatsvinden.

De commissie adviseert het college positief. 

8.

Visienota Wonen, zorg en welzijn, de opgave voor Delft. (444400)
De commissie wordt gevraagd de raad te adviseren over de Visienota Wonen, zorg en welzijn, de opgave voor Delft.

Na de beraadslaging doet wethouder Rensen de volgende toezeggingen:

Er komt een voorstel inzake de OGGZ naar de commissie.

In oktober/november komt de wethouder met een startnotitie die als onderlegger kan dienen voor een kaderstellende discussie over de toekomstige wet WMO.

Dit jaar komt de wethouder met een convenant WZW waarin de agenda en werkwijze voor de toekomst wordt uitgezet.

De commissie adviseert de raad positief.

9.

Voorstel aan de gemeenteraad tot bijstelling van het lopende GOA-plan en vaststelling kaders GOA-beleid 2004-2008. (445946)
De commissie wordt gevraagd de raad te adviseren over bijstelling van het lopende GOA-plan en vaststelling kaders GOA-beleid 2004-2008.

De commissie adviseert de raad positief.

10.

Sluiting
De voorzitter sluit de vergadering om 23.55

terug naar boven