05 november 2004

Besluitenlijst commissie Werk, Zorg en Onderwijs 21 oktober 2004

 


naar agenda
21 oktober 2004


naar agenda
18 november 2004


 

Voorzitter:

Dhr. R. D. Blinker

Griffier:

Dhr. M. van der Slikke

Aanwezig:

Wethouder Rensen.
De dames Van der Hoek, De Jong, Wielens, Jähnichen, Stolker, Rusch en Lourens.
De heren Stoop, Tas, De Koning, Van Leeuwen, De Prez, Aközbek, Van Breukelen, Van den Doel, Clason en De Wit.

 

Het raadslid Kroon was in deze commissievergadering niet vertegenwoordigd. Het raadslid had geen mededelingen vooraf gedaan ter zake zijn opvattingen over één of meer agendapunten.

1.

Opening
De voorzitter opent om 20.00 uur de vergadering.

2.

Mededelingen
De wethouder heeft vier mededelingen.

1. Op dinsdag 25 januari wordt een commissie Extern gehouden over de Wet
    Maatschappelijk Ondersteuning.

2. Naar aanleiding van de openstaande vraag van de heer De Koning
  
(Stadsbelangen) of een belanghebbende uit het geautomatiseerde
    cliëntenbestand verwijderd kan worden, antwoordt de wethouder, dat
    belanghebbende handmatig uit het cliëntenbestand wordt verwijderd.

3. Wanneer de budgetbrief WWB binnen is wordt de commissie geďnformeerd
    over de financiële consequenties voor de gemeente Delft.

4. Binnenkort is er een afspraak met Stichting Leergeld om tot een substituut te
    komen voor de regeling bijkomende studiekosten.

3.

Inventarisatie wensen publieke tribune om bij een van de agendapunten het woord te voeren.
De heren Boersma, Elmendorf, Arends, Wijlhuizen, Vollebregt, Gravesteijn, Penners, Dekkers en de dames Overes en Dingstee bij agendapunt 8.

De heren Van de Burg, Van Velsen en Varkenvisser bij agendapunt 9.

4.

Vaststelling besluitenlijst van de commissie Werk, Zorg en Onderwijs
d.d. 9 september 2004.
De heer Aközbek (CDA) meldt dat hij wel aanwezig was bij de raadscommissie.

De heer Tas (Groen Links) mist een toezegging van wethouder Rensen bij agendapunt 8 dat niet allochtonen worden betrokken bij woonbehoeften.

De besluitenlijst wordt met bovenstaande wijzigingen vastgesteld.

Naar aanleiding van de besluitenlijst vraagt Mevrouw Van der Hoek (VVD) nogmaals wanneer de evaluatie van WIZ plaatsvindt. De wethouder antwoordt dat dit nog steeds niet bekend is.

Naar aanleiding van de besluitenlijst merkt de heer Aközbek (CDA) op dat hij bij de rondvraag had gevraagd of de stijging van het aantal bijstandsgerechtigden ermee te maken had dat bepaalde doelgroepen zich in Delft hadden gevestigd. De wethouder had verwezen naar de tweede kwartaalrapportage voor de beantwoording van zijn vragen. De heer Aközbek merkt echter op dat op bladzijde 22 staat het aantal klanten in het tweede kwartaal is gestegen en zijn vraag niet is beantwoord. De heer Aközbek (CDA) meldt dat hij over dit onderwerp schriftelijke vragen gaat stellen.

De heer Aközbek (CDA) meldt dat in de Tweede Kamer een motie is aangenomen om de bezuinigingen op het GOA terug te draaien en of dit consequenties heeft voor het vorige maand vastgestelde beleid.

De wethouder antwoordt dat dit afhangt wat het ministerie gaat doen.

5.

Vaststellen lijst niet te bespreken stukken
Mevrouw Van der Hoek (VVD) heeft opmerkingen over een aantal adviezen aan de raad en stukken ter kennisname van het college met betrekking tot de paneladviezen. Mevrouw Van der Hoek (VVD) vindt de paneladviezen te summier en onvolledig En vraagt of de paneladviezen voortaan kunnen worden voorzien van de naam van de voorzitter en een datum. De wethouder geeft aan dat het volledige adviezen zijn, maar zal de wens overbrengen aan beide panelvoorzitters.

Mevrouw De Jong (CDA) vraagt om het onderwerp Eenmalige uitkering chronisch zieken, gehandicapten en ouderen (459157) te agenderen en de stukken van de gemeente Den Haag bij te voegen die over dezelfde problematiek gaat.

6.

Rondvraag
De heer De Wit (Leefbaar Delft) meldt dat Stichting Vluchtelingen Werk nog steeds geen verantwoording heeft afgelegd over de ontvangen subsidies over 2003. De heer De Wit (Leefbaar Delft) vraagt aan de wethouder om in lijn met de verordening te handelen en de subsidie van Stichting VluchtelingenWerk in te trekken.

De wethouder antwoordt dat hij kijkt naar de stand van zaken met betrekking tot verantwoording subsidie SVD 2003 en zal de commissie informeren.

7.

Jaarverslagen 2003 van de Commissie voor de beroep- en bezwaarschriften, het Instituut Sociaal Raadslieden, de gemeentelijke Ombudscommissie en het Interkerkelijk Sociaal Fonds en de reactie van WIZ op deze jaarverslagen. (458421)
Het voorstel wordt voorgelegd voor overleg met de commissie. De commissie adviseert het college.

Na de beraadslaging doet wethouder Rensen de volgende toezegging:

Er komt een voorstel om de structurele hulpverleningsvraag middels een meldpunt te scheiden van het reguliere werk van het Instituut Sociaal Raadslieden.

De commissie adviseert positief.

8.

Notitie "Toetsing alternatieve locaties dagopvang". (459852)
Het voorstel wordt voorgelegd voor overleg met de commissie.

De commissie adviseert het college welke locaties doorgaan naar de twee inspraakronde.

De heer Boersma vindt de toetsing van de locatie Zuidwal/Crommelinplein 1 onzorgvuldig. Belanghebbende gaat in op drie criteria.

Criterium 7: ligging buiten uitsluitend woonomgeving, hij vindt dat alle straten in het plangebied "gewone" straten zijn.

Criterium 8: aanvoerroute door woonbuurten: de inspreker vindt het ongewenst dat de dagopvangdoelgroep in aanraking komt met de woonbuurt.

Tot slot criterium 4: nabijheid station: belanghebbende vindt de locatie Zuidwal/Crommelinplein 1 ongeschikt vanwege de aanzuigende werking van het station.

De heer Elmendorf namens het bestuur van de buurtvereniging vindt de toetsing betreffende de locatie Zuiodwal/Crommelinplein 1 onzorgvuldig. Vanwege het negatieve aspect van de aanzuigende werking van het station Delft-centrum en dat de locatie volgens de buurtvereniging wel gelegen is in een woongebied.

Mevrouw Overes is gaan wonen in de wijk Delftzicht vanwege de veilige woonomgeving. Belanghebbende is bang dat als de dagopvang in haar wijk wordt gevestigd de leefbaarheid van de wijk achteruit gaat. Belanghebbende spreekt haar voorkeur uit voor de Suriname straat.

De heer Arends vindt de mogelijke dagopvang bij het Crommelinplein slecht voor het woon- en leefklimaat. De locatie ligt te dicht bij het station; dit heeft een aanzuigende werking.

De heer Wijlhuizen pleit voor een andere bestemming van het GGD gebouw zoals een paramedisch centrum, een buurt-, clubhuis of een informatiecentrum van de gemeente. Tenslotte door de vestiging van een drugsopvang worden de huizen minder waard.

Volgens de heer Vollebregt hebben verslaafden een aanzuigende werking op dealers. Volgens hem worden drugsverslaafden vaak zelf dealer. Een locatie voor drugsopvang heeft een slecht voorbeeld voor kinderen..

De heer Gravesteijn, voorzitter van het bewonersplatform Binnenstad Noord, is tegen de mogelijke vestiging van een dagopopvang in de Vlamingstraat 44. Hij heeft bezwaar tegen het onjuist toepassen van de criteria 7 en 8, de beperkte toegankelijkheid voor hulpdiensten bij criterium 5 en tot slot de onduidelijkheid over de verwerving.

De heer Penners vindt dat de dagopvang niet in Vlamingstraat 44 gevestigd moet worden omdat het in strijd is met de belangen van de bewoners, het bedrijfsleven, het toerisme en de veiligheid in de binnenstad van Delft.

Mevrouw Van Dingstee spreekt namens de bezorgde ouders van de Vlamingstraat en is van mening dat de vestiging van een dagopvang ongunstig is voor het woon- en leefklimaat van ouders en kinderen.

De heer Dekkers heeft geen informatie ontvangen over de mogelijke vestiging van een dagopvang in de GGD aan het Crommelinplein. Hij vindt de locatie te dicht bij het station.

De fractie van Leefbaar Delft adviseert negatief over de voorgestelde locaties.

De fractie van Stadsbelangen is positief over de locaties Surinamestraat, Nijverheidsstraat, Staalweg en is negatief over de Vlamingstraat en de GGD.

De fractie van STIP adviseert positief over het voorstel en is negatief over de Staalweg.

De fractie van Groen Links geeft geen advies.

De fractie van de VVD is positief over de locaties Surinamestraat 1, GGD (Westlandseweg), Nijverheidsstraat, Staalweg en is negatief over de Vlamingstraat.

De fractie van CDA is positief over de locaties Surinamestraat 1, GGD, Nijverheidsstraat, Staalweg, en negatief over de Vlamingstraat.

De fractie van ChristenUnie/SGP is positief over de locaties Surinamestraat, GGD (Westlandseweg), Staalweg, Nijverheidsstraat en is negatief over de Vlamingstraat

De fractie van D66 adviseert positief over het voorstel plus de Staalweg.

De fractie van de PvdA is positief over het voorstel plus de Staalweg en negatief over de Vlamingstraat.

De commissie is in meerderheid positief over de locaties GGD/Ambulancepost (Zuidwal/Crommelinplein); Surinamestraat 1; Nijverheidsstraat (gemeenteopslag) en de Staalweg, en negatief over de Vlamingstraat.

Na de beraadslaging doet wethouder Rensen de volgende toezeggingen:

ˇ De opvattingen van het bestuur van het Dienstencentrum Over de Brug over de
  voorgestelde locaties wordt aan de commissie gestuurd bij de finale afweging.

ˇ De brieven die aan de bewoners worden gestuurd over de locaties worden ook
  aan de commissie gestuurd.

ˇ De commissie wordt geďnformeerd over de precieze data van de
  inspraaktermijnen.

9.

Jaarverslagen Meerjarenplan Combiwerk en Combiservices BV 2004-2006. (419794)/ (450394) Bestedingsaanvraag uit de Voorziening Veranderbudget Combiwerk.) (449698)
De heer Van de Burg vindt dat het slecht gaat met Combiwerk. Met name over de wijze waarop de fraude is aangepakt. Er zijn diverse interims ingehuurd, maar dit heeft geen resultaat opgeleverd.

De heer Van Velsen heeft 21 jaar bij Combiwerk gewerkt, maar de afgelopen vijf jaar met tegenzin.

De heer Varkenvisser is het oneens met de kritiek van de vorige insprekers op Combiwerk en betreurt dat Combiwerk daardoor negatief in het nieuws komt.

Dit agendapunt is naar de volgende commissie verschoven.

10.

Motie inzake "No claim korting ziekenfonds van de gemeenteraad van Oss".
Dit agendapunt is naar de volgende commissie verschoven.

11.

Sluiting
De voorzitter sluit de vergadering om 00.00

terug naar boven