Geachte leden van de raad,

 

Bijgaand ontvangt u de inbreng vanuit de fracties op de startnotitie Onderwijsbeleidsplan 2005- 2008 die in de commissie Werk, Zorg en Onderwijs is behandeld op 18 november 2004. Dit verslag maakt deel uit en is input voor het proces van verdere uitvoering van het Onderwijsbeleidsplan.

 

Hoogachtend,

 

namens de voorzitter van de commissie Werk, Zorg en Onderwijs

 

 

Martin van der Slikke

Commissiegriffier Werk, Zorg en Onderwijs

 

 

 

 Inbreng vanuit de CDA-fractie op het Onderwijsbeleidsplan 2005-2008.

 

Veranderingen in het rijksbeleid, met name de rolwisseling tussen gemeente en schoolbesturen, maakt de positie van deze startnotitie van onderwijsbeleidsplan 2005-2008  anders dan we tot nu toe hebben vastgesteld. Deze notitie is helder geschreven en geeft goed aan wat er speelt. Ik wil een aantal hoofdstukken langslopen:

 

De Uitgangspunten voor onderwijsbeleid:

 

Partnerschap tussen schoolbesturen en gemeente:

Goed uitgangspunt voor samenwerking tussen alle partijen. Daarmee wordt recht gedaan aan voldoende inspraak van de kant van de besturen. De besturen zijn het bevoegde gezag en verantwoordelijk voor de kwaliteit van het onderwijs op hun scholen.

 

Co-financiering:

 

De CDA fractie is op zich niet tegen het begrip co-financiering, maar is wel van mening dat dit op vrijwillige basis en in redelijkheid zou moeten gebeuren met voldoende inspraak. De besturen moeten daarom vanaf het begin bij de beleidsvorming betrokken worden. Bovendien mag co-financiering zich niet ontwikkelen tot een sturingsmiddel van gemeentelijke zijde. Een goed voorbeeld van co-financiering vinden wij het ICT-project. Een slecht voorbeeld de plannen voor “schoolbegeleiding”. Vanuit de signalen van het veld heb ik begrepen dat de besturen dit een kwalijke zaak vonden, omdat de mogelijkheid tot eigen beleid van de besturen/scholen daarmee zou vervallen. Dit gaat in tegen de bedoeling van het ministerie OC&W. Er ligt nu een voorstel te komen tot een variant waarin de middelen in een geleidelijk tempo zullen worden afgebouwd.

De CDA fractie heeft wel begrip voor het feit dat de gemeente de regie wil voeren inzake het onderwijsbeleid maar dat moet in een goede balans plaatsvinden. U stelt voor “een werkgroep in te stellen” die zich gaat buigen over een oplossing voor de schoolbegeleiding en de financiering. Daar kunnen we mee instemmen.

 

Inhoudelijke uitgangspunten:

 

Hier lees ik een verdere uitbouw van de Brede School (2 -16 jaar). Voorzitter, mijn fractie heeft voor de zomer al gevraagd naar de tussenevaluatie van de brede school. Tot nu toe hebben wij dat nog niet gehad en u stelt hierin gewoon verder uitbouw. Wij zouden graag op korte termijn de evaluatie van de brede school in de commissie willen bespreken. Daarnaast stond op 9 oktober een artikel in de Volkskrant.  …………

Vooral na lezen van dit artikel hebben we behoefte aan een evaluatie van de Delftse variant.En graag daarbij de effecten van deze vorm van onderwijs betrekken aan de schoolprestaties van de kinderen.

 

Heroriëntatie op het onderwijsachterstandenbeleid:

 

Wij lezen hierin dat de gemeente een verantwoordelijkheid krijgt in het lokaal organiseren van een schakelfunctie. Hoe die schakelfunctie vorm gaat krijgen, is een zaak van lokaal overleg. Maar wij willen wel aangeven dat onze voorkeur uit gaat naar het voortzetten van de kopklassen en voorzieningen voor schoolverlaters.

GOA-plan

 

Er is toegewerkt naar een nieuwe structuur voor het GOA naar aanleiding van het Landelijk GOA-beleidskader en naar aanleiding van het feit dat de gemeente niet meer in eenzelfde rol wil zitten als de besturen, maar de regierol op zich wil nemen. Daarbij kwam de bezuinigingsoperatie van het ministerie op GOA.

Opname van een GOA-hoofdstuk in het onderwijsbeleidsplan moet plaatsvinden. E.e.a. dient nog uitgewerkt en beschreven te worden.

 

Onderwijskansenbeleid.

 

De bezuinigingen die toegepast worden op het onderwijskansenbeleid voor de Omnibus, de Horizon, de Cornelis Musius en het Grotius College dwingen de besturen misschien in de toekomst ertoe de projecten die zijn opgezet, in vereenvoudigde vorm te vervolgen, dan wel geheel te stoppen, omdat de financiën ontbreken. Wij vinden dat geen goede zaak.

 

JGZ-teams.

 

Wijkgerichte JGZ-teams en zorgteams op de scholen acht de CDA fractie een goede zaak. Wel moet er gewaakt worden voor te veel bureaucratie. Het kind moet centraal staan.

Bekeken moet wel worden welke rol de samenwerkingsverbanden hierin spelen in combinatie met de JGZ-zorg, zodat er geen dubbellingen plaatsvinden en kinderen en ouders over-verzorgd/-begeleid worden. Blz 9 lees ik dat de school probleemhouder is!!! Waar blijven de ouders??? Wat is de positie van de ouders graag uitleg van de wethouder!!!

Kunnen er nog financiën gevonden worden voor logopedie, dat een bijna ondergeschoven kindje aan het worden is.

Delftse plus

 

Als gemeente steken wij extra middelen in projecten, b.v. natuureducatie, cultuureducatie. Ook hier neemt de gemeente als uitgangspunt co-financiering. Hiervoor geldt dezelfde waakzaamheid zoals ik zojuist over co-financiering in het algemeen gezegd heb.

Bewegingsonderwijs

 

De wethouder houdt vast aan financiering van het bewegingsonderwijs door een verdubbeling van de rijksnorm. Een goede zaak.

Taakrealisatie

De extra middelen voor taakrealisatie komen in zekere zin te vervallen en worden ondergebracht onder de noemer projectgebonden faciliteiten. Niet duidelijk is wat hier precies onder verstaan wordt en of alle scholen deze faciliteiten krijgen.

Onduidelijk is welke gevolgen deze vorm van ‘bezuiniging’ heeft voor personeel dat is aangesteld op uren taakrealisatie.

Communicatie

In het OBP wordt een communicatieplan opgenomen om de communicatielijnen van gemeente naar besturen en scholen helder te beschrijven. Tevens wordt er beschreven welke werkgroepen er zijn en de inspraakmogelijkheden.  

Inbreng vanuit de VVD-fractie op de Startnotitie Onderwijsbeleidsplan 2005 - 2008

 

Voor de VVD staat in het onderwijs de leerling centraal. Er moet ruimte zijn om in te spelen op individuele behoeften en talenten van leerlingen. Flexibiliteit en maatwerk zijn kernbegrippen.

Goed onderwijs draagt bij aan het creëren van kansen en het zelfstandig kunnen functioneren van het individu.

 

Nu de scholen in de komende jaren meer autonomie krijgen en middelen van het Rijk rechtstreeks naar de scholen gaan, is het logisch dat de startnotitie aangeeft dat er binnen de gemeente bezuinigd kan worden (op het ambtelijk apparaat). Dit onderwijsbeleidsplan kan wat de VVD betreft de komende jaren ook terug gebracht worden tot korte en bondige kernpunten: duidelijke en meetbare afspraken met de scholen, de financiering en de samenwerkings- en verantwoordingsstructuur.

 

Het geven van vrijheid aan de scholen brengt voor de scholen verantwoordelijkheid mee en vereist van de gemeente het loslaten van de scholen.

De kwaliteit van het onderwijs moet gewaarborgd zijn en de scholen moeten zich daarover kunnen verantwoorden. De rolverdeling tussen gemeente en scholen moet duidelijk zijn, zodat ook de wijze van verantwoording afleggen door de scholen duidelijk kan worden.

 

Op scholen waar zaken niet de goede kant opgaan, voor wat betreft het onderwijs, de veiligheid, integratie of de naleving van wetgeving, zal de overheid in moeten grijpen. Dit vereist van de gemeente een integrale benadering, die wat de VVD betreft tot uitdrukking zou moeten komen in het onderwijsbeleidsplan.

 

Het onderwijsbeleidsplan moet zo worden opgezet dat flexibel ingespeeld kan worden op aanvullende bezuinigingen. De gemeente moet nu al anticiperen op wat kan komen, zodat de scholen niet in een te laat stadium met bezuinigingen geconfronteerd worden, waardoor zij hun zelfstandige rol niet goed kunnen vervullen.

 

De VVD staat volledig achter het vroegtijdig tegengaan van onderwijsachterstanden. De VVD wil echter aandacht voor alle leerlingen als individu, dus ook aandacht voor de bovengemiddeld presterende leerling. Door een individuele benadering van de leerling in het onderwijs, kan ingespeeld worden op individuele behoeften en talenten van leerlingen. Flexibiliteit en maatwerk moeten tot uitdrukking komen in dit onderwijsbeleid.

 

De VVD staat achter het continueren van schoolzwemmen, bewegingsonderwijs, natuur- en milieueducatie en cultuureducatie. Naast deze onderwerpen zou het goed zijn als er in de toekomst meer aandacht komt voor onderwijs over voeding en gezondheid. Gezondheidsproblemen kunnen daarmee worden voorkomen. Kinderen worden met kennis over voeding en gezondheid in staat gesteld om zelf keuzes te maken. Kennis is nodig om als individu verantwoordelijkheid te kunnen nemen.

Inbreng vanuit de  GroenLinks fractie op de Startnotitie Onderwijsbeleidsplan 2005 – 2008

 

Deze startnotitie beschrijft in grote lijnen het huidige onderwijsbeleid. De fractie GroenLinks is eens met de hierin geformuleerde uitgangspunten.
Wij vragen aandacht voor een onderwerp die wij in deze notitie missen, namelijk de problematiek rondom de zogenaamde zwarte scholen.
In Delft kennen wij een aantal zwarte scholen een aantal grijze scholen die hard op weg zijn om zwart gekleurd te worden. GroenLinks vindt dit een onwenselijke situatie.

Uit een recent onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatie Centrum en Centraal Bureau voor de Statistiek (de Ontwikkeling van een Integratiekaart) blijkt dat leerlingen die in gesegregeerde wijken en in gesegregeerde scholen zitten in het onderwijs slechter presteren met als gevolg minder ontwikkelingskansen.
Daarom pleit GroenLinks voor een goede spreiding van leerlingen met taal- en onderwijsachterstanden in Delft. Hierdoor kunnen concentraties van leerlingen met taal- en onderwijsachterstand in scholen tegengegaan worden.

Om te beginnen, verzoeken wij het college een onderzoek te doen om de omvang van de zwarte scholen in Delft en de sociale effecten daarvan goed in kaart te brengen. Tevens moet er gekeken worden hoe de andere gemeente met een vergelijkbare situatie de knelpunten aanpakken.

In het kader van onderwijsachterstandenbeleid van de rijksoverheid krijgen de gemeenten de verantwoordelijkheid om met scholen voortaan niet vrijblijvende afspraken te maken over de aanname en de spreiding van de leerlingen. Daarom vinden wij nu een onderzoek van groot belang.

Voor alle duidelijkheid, GroenLinks is geen voorstander van een verplichte spreiding. Wij denken aan maatregelen als:
•       Met scholen afspraken maken over aanname en spreiding van leerlingen;
•       Ouders in vroeg stadium goed informeren over een goede schoolkeuze en over de ontwikkelingskansen van hun kinderen (aanpak van de gemeente Tiel);
•       De kwaliteit en het negatieve imago van zwarte scholen verbeteren.

Een ander punt betreft de monitoring van de effecten van het onderwijs. Er worden veel middelen ingestoken in allerlei projecten en activiteiten om het primair en voortgezet onderwijs te ondersteunen. Een goede monitoring van de effecten hiervan is essentieel. Wat en hoe te monitoren is in deze notitie niet helder. Voor de monitoring is een bedrag van € 50.000 gereserveerd maar in de notitie wordt vermeld dat dit bedrag niet voldoende is.
Onze vraag aan de wethouder is: wat en hoe wilt u monitoren en welk bedrag is hiervoor voldoende?

Tenslotte het OALT-onderwijs. Zoals bekend is het OALT-onderwijs per augustus 2004 door de rijksoverheid beëindigd. De niet gebruikte gelden moeten teruggestort worden. De gemeente mag de rente wel houden. Het gaat om een bedrag van € 150.000 die beschikbaar wordt gesteld voor migranten die zelf het OALT- onderwijs willen organiseren.
Wij hebben de volgende vragen hierover: Zijn er groepen in Delft die van dit bedrag gebruik maken en zo ja, hoe vindt de controle op de kwaliteit van het door hen zelf verzorgde OALT- onderwijs?

Inbreng vanuit de PvdA fractie op de Startnotitie Onderwijsbeleidsplan 2005 - 2008

 

De PvdA vraagt aandacht voor het VMBO onderwijs. Volgens de PvdA fractie houden VMBO scholen elkaar in gijzeling. Wat is de meerwaarde tussen christelijk, openbaar en katholiek timmeren.

De scholen moeten samenwerken om te komen tot een leerweg. B&W ziet zich als aanjager tot samenwerking van de scholen, maar volgens de PvdA kan dit wat steviger.  De PvdA fractie vraagt aan de wethouder wat zijn visie is op kleinscholigheid. De PvdA fractie pleit voor een positiever beeld voor  het VMBO onderwijs. De PvdA ondersteunt de verzakeling tussen scholen en gemeente.  En vraagt aandacht voor kinderen die in aanraking zijn geweest met justitie en de terugkoppeling ervan naar scholen. Tot slot vraagt de PvdA aandacht voor de oneigenlijke doorverwijzing naar deskundigen bijvoorbeeld naar logopedisten terwijl kinderen taalproblemen hebben. 

Inbreng vanuit de D66 fractie op de Startnotitie Onderwijsbeleidsplan 2005 - 2008

 

D66 vraagt zich of het voorliggende Onderwijsbeleidsplan SMART genoemd kan worden. En mist een opbouw in de notitie om er een kaderstellende discussie over te houden. Namelijk prioritering van problemen en de effectiviteit van de genomen maatregelen. En het onderwijsbeleidsplan gaat niet in op inhoudelijke/maatschappelijke discussie die momenteel gaande is.

Inbreng vanuit de STIP fractie op de Startnotitie Onderwijsbeleidsplan 2005 – 2008

 

De STIP fractie vraag expliciet aandacht voor de bestrijding van de jeugdwerkloosheid.

Inbreng vanuit de ChristenUnie/SGP fractie op de Startnotitie Onderwijsbeleidsplan 2005 – 2008

 

De fractie van ChristenUnie/SGP had duidelijker in de startnotitie terug willen zien de beleidsveranderingen met het eerder gevoerde beleid. Volgens de fractie van ChristenUnie/SGP kan deze startnotie wel dienen als kader, maar is benieuwd naar de invulling ervan.

Inbreng vanuit de fractie Stadsbelangen op de Startnotitie Onderwijsbeleidsplan 2005 – 2008

 

De fractie van Stadsbelangen is het op hoofdlijnen eens met de startnotitie, maar heeft nog wel een paar vragen. De fractie van Stadsbelangen valt het wel op dat LOKABEL altijd positief adviseert en vraagt wat de reden hiervan is. Daarnaast wil Stadsbelangen worden geïnformeerd over de inspanningen en effecten van de JGZ-teams.

Tot slot is de fractie van Stadsbelangen verbaasd over de opmerking dat de communicatie met de scholen verbetert moeten worden. Omdat de fractie van Stadsbelangen ervan uitging dat de communicatie goed is.

Inbreng vanuit de fractie Leefbaar Delft op de Startnotitie Onderwijsbeleidsplan 2005 – 2008

 

De fractie van Leefbaar Delft is positief over de startnotitie, maar vindt de afstand tussen het Onderwijsbeleidsplan en de praktijk te groot.