Projectplan Techniek Educatie Delft

 

Hobéon Management Consult bv

 

Scheveningseweg 46

2517 KV Den Haag

 

Tel. 070 - 30 66 800

Fax 070 - 30 66 870

www.hobeon.nl

 

Projectplan Techniek Educatie Delft

 

Hobéon Management Consult bv

 

7 november 2003

A.T. de Bruijn

R.M. Visscher

 


INHOUDSOPGAVE

 

 

1.         Inleiding   1

1.1.       Techniek Educatie Delft 1

1.2.       Voortraject 1

1.2.1.    Eerste fase  1

1.2.2.    Tweede fase  1

1.3.       Derde fase: projectplan  2

 

2.         Doelstelling   3

2.1.       Projectdomein  3

2.2.       Projectdoel 3

 

3.         Opbrengst  4

3.1.       Opbrengsten techniek in schoolomgeving  4

3.2.       Opbrengsten techniek in buitenschoolse setting  4

3.3.       Organisatie  5

 

4.         Aanpak     6

4.1.       Fase 1: Eerste realisatie  9

4.1.1.    Techniek in schoolomgeving  9

4.1.2.    Techniek in buitenschoolse setting  10

4.1.3.    Organisatie (voorjaar 2004) 11

4.2.       Fase 2 Uitvoering en oplevering  12

4.2.1.    Techniek in schoolomgeving  12

4.2.2.    Techniek in buitenschoolse setting  12

 

5.         Organisatie  13

 

6.         Planning   16

6.1.       Planning projectfase 1  16

6.2.       Planning Projectfase 2  17

 

7.         Begroting en financiering TE Lab Delft  18

7.1.       Projectperiode 2004 – 2006  18

7.1.1.    Overzicht kosten en financiering  18

7.1.2.    Toelichting  19

7.2.       Structureel 21

7.2.1.    Overzicht kosten en financiering  21

 


1.                     Inleiding

 

1.1.                Techniek Educatie Delft

 

De belangstelling voor techniek bij jongeren neemt al sinds het einde van de jaren '80 gestaag af. Zolang deze ontwikkeling gaande is, zijn acties ontplooid door bedrijfsleven, overheid en onderwijs

om de belangstelling voor techniek te vergroten. Binnen de gemeente Delft en VNO-NCW West Kring Delft (hierna te noemen "de Kring") wordt deze ontwikkeling ook als knelpunt ervaren. Overleg met diverse partijen, meer in het bijzonder het Techniek Museum Delft, leidde tot het voornemen van de Gemeente, de Kring en eveneens met medefinanciering van de Kamer van Koophandel Haaglanden (hierna te noemen “de Kamer”) om een Techniekeducatielab te realiseren in een educatieve setting. Met het Techniekeducatielab wordt beoogd om jonge scholieren in de regio Delft te enthousiasmeren voor techniek als opleiding en beroep.

 

1.2.                Voortraject

 

In opdracht van de gemeente Delft en de Kring heeft Hobéon Management Consult gekeken naar de vorm van een dergelijk initiatief en de haalbaarheid ervan. In twee fasen is onderzoek uitgevoerd.

In de eerste fase om een beeld te krijgen van de vorm en in de tweede fase werd het draagvlak voor uitvoering hiervan onderzocht.

 

1.2.1.          Eerste fase

De uitkomst van het eerste onderzoek gaf aan dat de techniekeducatie breder moet worden neergezet dan alleen een techniekeducatielab. Oriëntatie op alléén een fysiek lab zou tot een smalle basis voor techniekeducatie leiden. Techniekeducatie in Delft moet een samenhangend activiteitenpakket bieden met een bijbehorende infrastructuur voor ondersteuning. Daarnaast kwamen vijf condities naar voren:

·         Aansluiten bij schaalgrootte en mogelijkheden van de gemeente Delft.

·         Een educatieve doelstelling met een belangrijke praktische component.

·         Aansluiten bij het keuzeproces bij jongeren.

·         Prioriteit bij activiteiten voor kinderen (en ouders) in bovenbouw basisonderwijs.

·         Balans tussen bijdrage van scholen, bedrijven en naschoolse activiteiten.

 

1.2.2.          Tweede fase

Op basis van deze uitkomst heeft Hobéon voor de tweede fase een uitwerking gemaakt voor techniekeducatie in Delft. De uitwerking bestond uit een productbeschrijving met zeven conceptactiviteiten. Deze werden voorgelegd aan ca. 20 gesprekspartners, gespreid over onderwijs, bedrijfsleven en overige potentieel relevante partijen. De doelstelling was om helderheid te krijgen over:

·         Het draagvlak voor een uitgewerkt voorstel voor techniekeducatie in Delft.

·         De condities waaronder de voorgestelde opzet toegevoegde waarde kan leveren aan de partijen.

·         De vraag of en de wijze waarop de partijen bij willen dragen aan de realisatie van techniekeducatie in Delft.

 

Uitgaande van de condities die gesteld waren na afloop van de eerste fase is gekozen voor een focus op de bovenbouw van het basisonderwijs. De reden hiervoor is dat de meeste activiteiten voor techniek zich richten op de leeftijdsfase van 14-18 jaar, een leeftijdsfase waarin blijkt dat het beeld van en de appreciatie voor techniek al in hoge mate is vastgelegd. Door op de bovenbouw van het basisonderwijs te richten wordt er eerder ingespeeld op de beeldvorming van techniek en sluit men aan op de activiteiten voor leerlingen van latere leeftijd. Op basis van dit gegeven en de eerder genoemde condities heeft Hobéon de zeven conceptactiviteiten gedefinieerd:

·         Ambassadeur

·         Scholing docenten

·         Lesmateriaal in de klas

·         Techniekeducatielab

·         Naschoolse activiteiten

·         Bedrijfsoriëntaties

·         Schoolloopbaanoriëntaties basisonderwijs - vervolgonderwijs


De uitkomsten van de tweede fase van het onderzoek zijn in het kort:

·         De problematiek wordt herkend door de gesprekspartners. Men wil bijdragen, daar waar mogelijk.

·         De zeven voorgestelde conceptactiviteiten worden herkend en als belangrijk ervaren. Alleen de laatste activiteit (schoolloopbaanoriëntatie) wordt niet door iedereen als belangrijk herkend.

·         De activiteiten die zouden moeten plaatsvinden komen volgens de meeste gesprekspartners overeen met de zeven bovengenoemde activiteiten van de productbeschrijving.

·         Er zijn twee prioriteiten: techniekeducatie in schoolse omgeving en in buitenschoolse omgeving/vrije tijd.

·         Meer uitwerking van de naschoolse activiteiten door techniek in het brede-schoolconcept te plaatsen en een uitgebreider aanbod van activiteiten via bijvoorbeeld het Techniek Museum. Als voorbeelden werden genoemd: techniekclubs, techniekinternetportaal en een techniekwinkel.

·         Enkele condities en randvoorwaarden, met als strekking: gefaseerd opbouwen, op de maat van de doelgroep, goede eenvoudige infrastructuur en organisatie.

 

Op basis hiervan is in de rapportage over de tweede fase een voorstel uitgewerkt voor de opzet van techniekeducatie met als kernpunten:

·         Start gefaseerd op; laat de vraag van jongeren en scholen hierbij de ontwikkeling van het aanbod meebepalen.

·         Start met de twee prioriteiten: integratie van techniek in een groep pilot-basisscholen (5-10) en realisatie van het fysieke techniekeducatielab (vanuit het huidige Techniek Museum).

·         Een eenvoudige, transparante organisatie bestaande uit een “front-office”  naar scholen en andere actoren voor eerste hulp, doorverwijzing en bevordering samenhang tussen verschillende aanbieders en een “back-office” van een groot aantal partijen met een aanbod op het gebied van techniekeducatie.

·         Een indicatie van de hiervoor benodigde capaciteit.

 

Deze uitkomsten zijn onderschreven door de begeleidingscommissie van het onderzoek. Hobéon is verzocht om de voorgestelde opzet verder uit te werken in een projectplan, als basis voor de finale besluitvorming over de beoogde realisatie van Techniekeducatie Delft.

 

1.3.                Derde fase: projectplan

 

In dit plan definiëren we de eerste realisatie van Techniekeducatie als een project. Allereerst (hoofdstuk 2) definiëren we de doelstelling van het project Techniekeducatie in Delft.  Vervolgens zullen de opbrengsten van het project de revue passeren, gevolgd door een plan van aanpak. Tot slot beschrijven we de organisatie van het project, de planning van het project en de begroting.


Doelstelling

 

 

1.4.                Projectdomein

 

Uitgaande van het concept voor techniekeducatie en de randvoorwaarden die uit het onderzoek naar voren komen is een tweetal focusgebieden gedefinieerd:

1.       Techniek in de schoolomgeving.

2.       Techniek in buitenschoolse setting.

 

Alle zeven activiteiten uit de productbeschrijving passen binnen een van deze twee categorieën of beide. Ambassadeur, scholing van docenten, lesmateriaal in de klas en schoolloopbaanoriëntatie PO-VO vallen met name onder de activiteiten binnen de school. Het Techniekeducatielab, naschoolse activiteiten (waaronder Brede School en techniekclubs) en bedrijfsoriëntaties vallen met name onder de naschoolse/buitenschoolse activiteiten.

De scheiding schoolse/buitenschoolse activiteiten is overigens niet strikt en ook niet na te streven. Naschoolse activiteiten kunnen aan bereik en effectiviteit winnen als ze aansluiten op schoolse activiteiten en vice-versa.

 

1.5.                Projectdoel

 

De doelstelling voor dit project is om

·         In de vorm van een pilot techniekeducatie voor de gemeente Delft vorm te geven aan de twee gedefinieerde focusgebieden. De pilot moet eerste concrete resultaten opleveren over de opzet en de organisatie van techniekeducatie in Delft,

·         Teneinde op basis van deze pilot een gefundeerd besluit te kunnen nemen over doorontwikkeling van techniekeducatie Delft in navolgende jaren, zowel qua inhoudelijk aanbod als qua organisatie.

 

De realisatie van deze pilot is ingebed in een langere-termijnontwikkeling naar een totaal aanbod in de gemeente Delft. Dit alles overeenkomstig de uitkomsten van de twee onderzoeken. Het eindperspectief van het totale project is derhalve het leggen van een basis voor een samenhangend activiteitenpakket en bijbehorende infrastructuur voor de realisatie van techniekactiviteiten voor jongeren.

 


2.                     Opbrengst

 

 

2.1.                Opbrengsten techniek in schoolomgeving

 

De opbrengsten van het project in de schoolomgeving zijn:

 

-        Techniek geïntegreerd in 10 pilot-basisscholen:

·    Techniek geïntegreerd in de schoolplannen.

·   Techniek geïntegreerd in de activiteiten, ook buitenschools (in samenwerking met bedrijfsleven).

·    Techniek geïntegreerd in de lessen (in samenwerking met aan te trekken consulent[1]).

 

-        Netwerk van deze scholen met andere instellingen: vervolgonderwijs, bedrijfsleven, PABO, OBD's en eventuele anderen ten behoeve van continuïteit in navolgende jaren

 

-        Beproefde, werkende formules voor de activiteiten die in fase twee zijn geformuleerd:

·    Kwalitatief hoogwaardig en goed onderhouden lesmateriaal voor in de klas.

·    Ondersteuning bij het integreren van techniek in bestaande lessen door consulent.

·    Ondersteuning met infrastructuur en technieklokalen bijvoorbeeld in combinatie met

    VMBO-school of met Brede School.

·    Scholing en coaching medewerkers gericht op de behoeften vanuit het werkveld.

·    Inbreng/betrokkenheid ouders.

·    Oriëntatie op techniek in “praktijk” door oriëntatie op vervolgonderwijs, Techniek

    Museum Delft en bedrijfsbezoeken.

 

2.2.                Opbrengsten techniek in buitenschoolse setting

 

De opbrengsten van het project in de buitenschoolse setting zijn:

 

-        Techniek geïntegreerd in brede-schoolprogramma:

·    Techniekprogramma dat aansluit bij de technieklessen in de scholen. 

·    Technieklokalen bij een basisschool in de wijk.

 

-        Techniek in naschoolse activiteiten:

·         Activiteiten in brede-schoolverband in de technieklokalen in de wijk.

·         Aanvullingen en aanpassingen van activiteiten bij het Techniekmuseum Delft. Activiteiten sluiten aan bij de binnenschoolse en buitenschoolse techniek activiteiten, bijvoorbeeld: workshops, tentoonstellingen en wedstrijden.  

·         Duidelijk en aansprekend loket voor Techniekeducatie in Delft.

 

-        Uitgewerkt programma van eisen voor de realisatie van een fysieke implementatie van het Techniekeducatielab bij het Techniek Museum Delft:

·         Programma dat aansluit bij de technieklessen in het onderwijs en overige buitenschoolse activiteiten.

·         Aanvulling/aanpassing van de activiteiten van het Techniek Museum Delft voor de langere termijn, die bijvoorbeeld veel investeringen noodzakelijk maken, bijvoorbeeld een techniekwinkel of techniekclubs.

 

-        Techniek in de bedrijven:

·    Bedrijfsorientaties die aansluiten bij activiteiten van scholen en Techniek Museum Delft.

·    Betrokken bedrijfsleven bij de invulling van techniekeducatie in Delft.


2.3.                Organisatie

 

Een belangrijke opbrengst van het project is ook een eenvoudige organisatie van het techniekonderwijs in Delft:

·         Een beproefde, eenvoudige en werkende organisatiestructuur voor de inbreng en betrokkenheid van alle partijen.

·         Duurzame bedrijfsvoering van techniekeducatie Delft voor continuering in navolgende jaren.

·         Een duidelijk loket (frontoffice) waar aanbieders en vragers elkaar kunnen vinden.

 


3.                     Aanpak

 

 

De aanpak is geënt op een formele start per 1 januari 2004. Materieel kunnen sommige acties mogelijk al eerder in gang gezet worden. Het project is opgedeeld in twee fasen:

-        Projectfase 1: eerste realisatie (2004). Besluitvorming go/no-go

-        Projectfase 2: verdere uitvoering en oplevering (2005 + 2006).

 

Op de volgende pagina zijn allereerst de verschillende activiteiten met de respectieve actoren in hun samenhang schematisch weergegeven. In dit hoofdstuk 4 worden de verschillende activiteiten nader beschreven. In hoofdstuk 5 beschrijven we de projectorganisatie; zoals beschreven in hoofdstuk 4 is de verdere ontwikkeling en eventueel aanpassing van de organisatie overigens ook onderdeel van het project.


 

PROJECTDOEL

 

OPBRENGST

 

ACTIES

 

ACTOREN

 

2004

eerste

realisatie

2005 + 2006

uitvoering en

oplevering

Front-office/loket: zorgt dat het geregeld wordt

Backoffice

Draagt bij aan realisatie

Pilot techniekeducatie Delft uitvoeren.

Op basis daarvan besluit over lange-termijnopzet techniekeducatie Delft

 

 

 

 

Techniek in schoolomgeving

 

Invoeren in 10 pilotscholen

Techniekconsulent[2]

PABO Haagse Hogeschool, PABO Inholland, OnderwijsAdvies, HCO, …

 

Scholing leerkrachten

Techniekconsulent

PABO Haagse Hogeschool, PABO Inholland, OnderwijsAdvies, HCO, …

 

Materiaal + infrastructuur beschikbaar

Techniekconsulent

Uitgevers/leveranciers, andere basisscholen, VMBO, bedrijven, …

 

 

 

 

Techniek buitenschools

 

Realisatie brede-schoolaanbod

Techniekmakelaar[3]

Technika 10, Techniek Museum, bedrijven, TNO, TU Delft, projectbureau  Brede School, …

 

Doorontwikkelen aanbod Techniekmuseum

 

Techniek Museum Delft

 

Relaties Techniek Museum (inhoud)

Samenwerkende partijen, TU (infra)

Techniek in bedrijven

Techniekmakelaar

Bedrijven, TNO, TU Delft, KvK, ROB, branche-organisaties, …

Duurzame organisatie techniekeducatie Delft

PR & communicatie;

ambassadeur

Techniekcoördinator[4]

Alle overige betrokken partijen

Realisatie front-/backoffice

Techniekcoördinator

 

Alle overige betrokken partijen

 

Evaluatie inhoud/proces; conclusies

 

Techniekcoördinator

Samenwerkende partijen

Afbeelding 1 – Relatieschema project Techniek Educatie Delft


3.1.                Fase 1: Eerste realisatie

 

De eerste fase van het project loopt van 1 januari 2004 tot 31 december 2004 en is gericht op de eerste realisatie van de verschillende activiteiten: het opzetten van techniekeducatie in het onderwijs, in naschoolse activiteiten en het opzetten van een duidelijk herkenbare organisatie.

Onderstaand werken we de afzonderlijke projectonderdelen uit.

 

3.1.1.          Techniek in schoolomgeving

Werving, planontwikkeling scholen (tot september 2004)

-          Werving van 10 scholen via

·         bestaande netwerken (bijv. van VMBO-scholen, PABO en/of OBD’s)

·         gerichte benadering van waarschijnlijk geïnteresseerde scholen.

-          Concretisering van de onderwijsvisie van de scholen in relatie tot techniek in een deels individueel en deels collectief traject. Dit vormt de input voor de planontwikkeling en benodigde lesmaterialen.

-          Planontwikkeling (per school en collectief) uitgaande van standaardaanbod met als elementen

·         Project van 2 jaar, uitgaande van start per 01/09/04

·         Na 1 jaar oplevering en voorlopige balans, tweede jaar uitloop en verdere verankering

·         Uitvoering in netwerk van scholen

·         Scholingsplan PABO en begeleiding van een OBD (zie kopje Scholing docenten hierna)

·         Geld (~3 jaar x € 5.000,-) voor vrijmaken menskracht, aanschaf materiaal e.d.

-          Belangrijke inhoudelijke randvoorwaarden:

·         Sluit aan bij naschoolse activiteiten en heeft een belangrijke component in de bedrijven. (bedrijfsleven).

·         Betrokkenheid ouders, zo intensief mogelijk.

 

Verantwoordelijkheid

-          Voortouw werving van scholen ligt bij OTC, als techniekcoördinator annex ambassadeur.

-          Scholen zijn verantwoordelijk voor het opstellen van de plannen voor de invoering van techniek in de lessen.

-          Inhoudelijke begeleiding planontwikkeling ligt bij een inhoudelijke techniekconsulent, vrij te maken vanuit de OBD’s (OA of HCO). Deze coördineert ook het netwerk van scholen (open toegang van andere scholen). Input van bedrijfsleven om de aansluiting tussen school en praktijk te creëren.

 

Resultaat

Een concreet werkplan voor de volgende projectjaren met een aangewezen verantwoordelijke binnen de school. Inzicht in de collectieve en individuele ondersteuningsbehoeften van de scholen.

 

Ontwikkeling en beschikbaar maken van lesmaterialen techniek (vanaf midden 2004)

-          Inventarisatie en beter beschikbaar maken van materialen voor techniekeducatie in Delft.

-          Plan voor verbetering van de bestaande materialen en aanschaf van nieuwe materialen op basis van de wensen van de scholen. Het plan:

·         Past in de ontwikkelde individuele en gemeenschappelijke onderwijsvisies van de scholen

·         Levert tevens een formule voor het eenvoudig beschikbaar maken van gemeenschappelijk materiaal, bijvoorbeeld via een loket voor Techniekeducatie.

·         Sluit ook aan bij naschoolse lessen.

 


Verantwoordelijkheid

Voortouw ligt bij de consulent:

-          Stemt gewenste en beschikbare materialen op elkaar af. Coördineert met andere woorden de planvorming inzake de beschikbaarheid van materialen met de planvorming van de scholen.

-          Stemt af met de financiers van het project, voor wat betreft aanschaf van materiaal. 

 

De consulent verricht deze werkzaamheden in samenwerking met een aan te trekken techniekmakelaar. Dit is een functie naar analogie van in Delft al aanwezige makelaars op andere educatieve terreinen, zoals cultuur. Het functieprofiel en de activiteiten van de techniekmakelaar worden in volgende onderdelen van dit projectplan verder uitgewerkt.

 

Resultaat

Een goed onderbouwd plan voor verbetering van beschikbaar materiaal voor de pilotscholen. Dit plan moet passen binnen de individuele visie en de gemeenschappelijke visie die ontwikkeld is door de scholen in samenwerking met de techniekconsulent. Uitkomst kan zijn het faciliteren van de aanschaf van één type lesmateriaal[5], of materiaal dat ondersteunend is aan één of twee onderwijsconcepten visies[6]  of aansluit bij één of twee methoden van educatieve uitgeverijen. Door uit te gaan van een en dezelfde basis worden de mogelijkheden voor samenwerking tussen scholen vergemakkelijkt.

 

Planontwikkeling en scholing van docenten (geheel 2004)

-          Inventarisatie van noodzakelijke bijscholing van leerkrachten van pilotscholen door PABO en/of OBD. 

-          Opzet van de scholingstrajecten voor docenten.

-          Uitvoering van scholing voor de uitvoering van techniek in het volgende jaar.

 

Verantwoordelijk

Voortouw ligt bij de consulent; samenspraak met enerzijds de scholen en anderzijds PABO/OBD   

 

Resultaat

Een (aantal) scholingstraject(en) voor docenten die uitgevoerd is voor de pilotscholen.

 

3.1.2.          Techniek in buitenschoolse setting

Naschoolse Activiteiten bij Techniek Museum Delft (voorjaar 2004, geheel 2004)

-          Planvorming en eerste realisatie nieuw aanbod Techniek Museum Delft voor de korte termijn met als onderdelen en randvoorwaarden:

·         Past binnen huidige mogelijkheden van het Museum, bijvoorbeeld tentoonstellingen,  workshops en wedstrijden die aansluiten bij de overige binnenschoolse en buitenschoolse activiteiten.

·         Mogelijkheden van een internetportal voor techniekeducatie.

·         Sluit aan bij wensen en mogelijkheden van gebruikers en financiers.

·         Concretisering van de positie van het Techniekmuseum in de techniekeducatie-infrastructuur. Mogelijke positie is de loketfunctie voor de techniekactiviteiten in Delft. Dit moet in het plan verder uitgewerkt worden.

-          Planvorming en concretisering aanbod Techniekmuseum voor de langere termijn:

·         Ontwikkeling programma van eisen voor centraal Techniekeducatielab.

·         In samenspraak met doelgroep: jongeren, ouders en vertegenwoordigers basisonderwijs, in het bijzonder de pilotscholen.

·         Synchronisatie met besluitvorming TUD en mogelijke andere financiers.

 

Verantwoordelijk

Het Techniek Museum is eerst verantwoordelijke voor de ontwikkeling van de plannen. Input voor de plannen wordt geleverd door gebruikers, zoals scholen, ouders en kinderen. Overleg met financiers.

 


Resultaat

Deze activiteit leidt tot

-          Uitgewerkt plan voor buitenschoolse activiteiten en eerste start hiervan. Activiteiten die passen binnen de huidige mogelijkheden van TMD en aansluiten bij de wensen van scholen, ouders en andere deelnemers.

-          Programma van eisen voor verdere ontwikkeling van het Delftse Techniekeducatielab in relatie tot het huidige Techniek Museum Delft.

 

Aanbod Brede School (vanaf voorjaar 2004)

-          Uitwerken van techniekprogramma voor Brede School, dat aansluit bij de technieklessen op school. Aanbod start per 01-09-2004

-          Planontwikkeling voor opzet technieklokalen bij aantal scholen in Delft.

 

Verantwoordelijk

De techniekmakelaar is verantwoordelijk voor deze activiteit in samenwerking met de coördinator Brede School. Input wordt geleverd door de scholen en de techniekconsulent.

 

Resultaat

-          Uitgewerkt techniekprogramma voor een brede-schoolaanbod dat aansluit bij de (techniek)lessen in de basisschool. Eerste realisatie hiervan vanaf september 2004.

-          Plan voor de opzet van technieklokalen voor uitvoering van het techniekaanbod van Brede School. (Tevens te gebruiken door scholen onder schooltijd).

 

Aanbod techniek in de bedrijven (Vanaf voorjaar 2004)

-          Uitwerken van een programma voor techniek in de praktijk bij bedrijven. Sluit aan bij de technieklessen op school en bij andere naschoolse activiteiten.

-          Uitvoering start per 01-09-2004

NB. Er is inmiddels een initiatief gestart om bedrijven te enthousiasmeren voor techniekonderwijs in Delft, onder de noemer Vrienden van Techniek. Ze willen voor het einde van 2003 dit initiatief op de rit hebben. Dit initiatief zou hierin van meet af meegenomen en ondersteund moeten worden.

 

Verantwoordelijk

De techniekmakelaar heeft de eerste verantwoordelijkheid voor het realiseren van een programma, in samenwerking met de bedrijven zijn verantwoordelijk, alsmede met de techniekconsulent en het Techniek Museum. Inbreng van scholen, met name de pilotscholen.

 

Resultaat

-          Een plan voor de uitwerking van techniek in de bedrijven dat aansluit bij de binnenschoolse en naschoolse activiteiten.

-          Eerste uitvoering daarvan in najaar 2004

 

3.1.3.          Organisatie (voorjaar 2004)

In fase 1 moet de organisatie van techniekeducatie Delft geheel opgezet worden. Dit zal moeten gebeuren in het voorjaar van 2004, omdat een verdere ontwikkeling van het project anders niet mogelijk is. Belangrijke onderdelen zijn:

-          Identificeren en benaderen van de juiste personen en instanties voor de verschillende posities in de organisatiestructuur (zie hoofdstuk 5).

-          Vaststellen taakverdeling en verantwoordelijkheden.

-          Opzetten van overlegstructuren.

-          Organiseren van een officieel begin van het project.

·         Begin 2004 publieke opening.

·         Pilotscholen moeten zijn geïdentificeerd

·         Deelplannen moeten concreter zijn geworden.

 

Verantwoordelijk

De eerste verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de samenwerkende partijen. Naar de huidige inzichten zijn dat in ieder geval de Gemeente Delft en de Kring.


Resultaat

Een operationele organisatie voor de zowel de sturing als uitvoering van de activiteiten in het kader van het projectplan.

 

3.2.                Fase 2 Uitvoering en oplevering

 

De tweede fase van het project loopt van 1 januari 2005 tot eind 2006. In deze fase worden de ontwikkelde plannen verder ten uitvoer gebracht en krijgt techniekeducatie in Delft vorm.

 

3.2.1.          Techniek in schoolomgeving

Uitvoering techniek in school(sep 2004 – eind 2006)

·         Eerste jaar voornamelijk gericht op scholing en ontwikkeling van de nieuwe onderwijsopzet met techniek.

·         Implementatie van de in fase 1 ontwikkelde plannen. Aan het einde van het eerste schooljaar van implementatie, half 2005, beoordeling over de voortgang (mijlpaal).

·         Aan einde van tweede schooljaar oplevering en opnieuw mijlpaal voor beoordeling. Op basis hiervan besluitvorming ten principale over verdere voortzetting en uitbouw van dit soort van techniekeducatie Delft.

 

Materiaal voor techniekeducatie Delft (2005)

-          Organisatie voor beheer en onderhoud van lesmateriaal voor techniek.

-          Aanschaf van materiaal voor techniekeducatie op basis van uitgewerkt plan.

 

3.2.2.          Techniek in buitenschoolse setting

Realisatie activiteiten Techniekeducatielab Delft (voorjaar 2005)

-          Realisatie van enkele nieuwe activiteiten in samenspraak met enerzijds jongeren/ouders/scholen en anderzijds bedrijfsleven, binnen huidige infrastructuur/ruimte van Techniek Museum.

-          Opzetten van loketfunctie binnen Techniekmuseum, inclusief een internetportal.

-          Na eerste jaar evaluatie. Eventueel aanpassen aanbod.

-          PM. Opzetten van een vernieuwd Techniekeducatielab en eventuele extra voorzieningen zoals een techniekwinkel.

 

Techniek in de Brede School (vanaf najaar 2004 – 2006)

-          Aanbod sinds 01-09-2004, met verdere uitwerking in volgende jaren

·         Na eerste jaar (2005) evaluatie. Aanbod en eventueel aanpassen en uitbreiden.

·         Aan het einde van het tweede jaar eind-evaluatie en besluitvorming over verdere voortzetting.

-          Op basis van goedgekeurd plan opzetten van technieklokalen bij geselecteerde scholen.

·         Start vanaf begin 2005.

·         Gefaseerd opzetten

 

Techniek in de bedrijven (2004 – 2006)

-          Aanbod sinds 01-09-2004, met verdere uitwerking in volgende jaren

·         Na eerste jaar (2005) evaluatie. Aanbod eventueel aanpassen en uitbreiden.

·         Aan het einde van het tweede jaar eind-evaluatie en besluitvorming over verdere voortzetting.

 

Afronding, oplevering (vanaf medio 2006)

-          Materiaal voor pr/communicatie naar andere scholen in Delft.

-          Uitgeteste formules voor de ondersteuning van het gehele invoeringstraject (scholing, coaching, netwerk, materiaal, praktijkoriëntaties etc.).

-          Overdracht aanpak en materiaal tussentijds en na afloop via platform Brede School, OTC (onder regie techniekmakelaar)

-          Aanbod van materiaal over de hele breedte van binnenschools, naschools en in de bedrijven.


4.                     Organisatie

 

 

De organisatie van het project bestaat uit de samenwerkende partijen, een adviesraad en werkgroepen waarin diverse activiteiten worden uitgewerkt.

 

De samenwerkende partijen zijn de opdrachtgevers en financiers van het project. Zij stellen de doelen vast en bespreken de over-all voortgang. Bestaat uit:

-          Gemeente Delft

-          VNO-NCW West Kring Delft

-          KVK Haaglanden

De samenwerkende partijen vormen gezamenlijk de stuurgroep van het project. De techniekcoördinator neemt als adviseur/waarnemer deel aan de vergaderingen van de stuurgroep.

 

De adviesraad adviseert over de strategische en inhoudelijke hoofdlijnen van het project. Zij bestaat uit:

-          Vertegenwoordigers basisonderwijs

-          PABO

-          OA, HCO

-          Eventueel anderen

De samenwerkende partijen nemen deel aan de bijeenkomsten van de adviesraad. De techniekcoördinator neemt als adviseur/waarnemer deel aan de vergaderingen van de stuurgroep

 

De projectgroep is de eerste verantwoordelijke voor de uitvoering van de verschillende activiteiten van het project. De projectgroep rapporteert via de projectleider aan de stuurgroep. In de projectgroep zitten:

-          Projectleider: techniekcoördinator

-          Techniekconsulent

-          Techniekmakelaar

-          Techniek Museum Delft

-          Coördinator Brede School

-          Vertegenwoordiger bedrijven

 

De projectgroep kan al dan niet ad-hoc aangevuld worden met andere personen voor specifieke inbreng.

Onder de projectgroep valt een aantal werkgroepen die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van een bepaalde activiteit. De werkgroepen worden aangestuurd door een van de partijen in de projectgroep, dus of techniekconsulent of Techniekmuseum etc. Deze partij is voorzitter van de werkgroep. In een werkgroep zitten de direct betrokken uitvoerders. Via de voorzitter wordt contact onderhouden met de projectgroep en met de rest van de werkgroepen.

 

In het project zijn drie ondersteunende functionaliteiten genoemd: de techniekcoördinator, de techniekconsulent en de techniekmakelaar. Hieronder zijn eisen gedefinieerd voor deze functies:

 

Eisen techniekcoördinator

Gezicht van techniekeducatie Delft kunnen zijn

Kunnen enthousiasmeren

Houdt overzicht

Kent landelijke en regionale ontwikkelingen

Ziet kansen voor samenwerking

 

Eisen techniekconsulent

Gedragen door scholenveld

Inhoudelijke kennis van onderwijs

Sterk gevoel voor techniek

Kan enthousiasmeren

Kan ideeën (helpen) omsmeden in plannen

Houdt overzicht

Eisen techniekmakelaar

Overzicht over totaalaanbod van bedrijven, scholen en andere relevante partijen

Goede coördinator; kan partijen samenbrengen

Ziet kansen voor samenwerking

Onafhankelijk van vragers en aanbieders

 

Gezien de breedte van de vereiste expertise op bovengenoemde drie gebieden enerzijds én de al aanwezige expertise bij bestaande, reguliere partijen in Delft stellen wij voor de drie functionaliteiten als bijzonder aandachtsveld onder te brengen bij deze partijen. In concreto:

-          Techniekcoördinator: uit te voeren door OTC Haaglanden, voortbouwend op hun reguliere makel-/schakelactiviteiten

-          Techniekconsulent: uit te voeren door één van de onderwijsbegeleidingsdiensten, voortbouwend hun reguliere begeleidingsactiviteiten

-          Techniekmakelaar: vergelijkbaar aan de huidige makelaars voor het brede-schoolaanbod in Delft

 

In navolgend schema is de projectorganisatie weergegeven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Afbeelding 2 – Organisatie “Techniekeducatie Delft“

 

 


5.                     Planning

 

 

5.1.                Planning projectfase 1

 

Fase 1:

Planontwikkeling en Concretisering

2004

Jan

Feb

Mar

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

1. Organisatie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.1 opzet organisatie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.2 Opening van het project

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.3 stuurgroep vergadering

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.4 Adviesraad bijeenkomsten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.5 Projectgroep bijeenkomst

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.4 rapportages

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Techniek in schoolomgeving

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.1 Werving

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.2 Planontwikkeling

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.2 Uitvoering

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Materiaal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.1 Inventarisatie beschikbaar materiaal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.2 Plan voor verbetering en aanschaf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Scholing Docenten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.1 Planontwikkeling Scholing

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.2 Scholing docenten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Techniek buitenschools

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.1 Planvorming TMD[7] aanbod

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.2 Uitvoering uitbreiding aanbod TMD

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.2 Programma van Eisen Techniekeducatielab

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Techniek in Brede School

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6.1 Uitwerken van programma Brede School

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6.2 Uitvoeren van programma

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6.3 Planontwikkeling voor opzet Technieklokalen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7. Techniek in de Bedrijven

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7.1 Planontwikkeling programma Bedrijven

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7.2 Uitvoeren programma

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afbeelding 3 – Planning projectfase  1

 


5.2.                Planning Projectfase 2

 

Fase 2: Uitvoering

2005

2006

I

II

III

IV

I

II

III

IV

1. Projectmanagement

 

 

 

 

 

 

 

 

1.1 Stuurgroep vergadering

 

 

 

 

 

 

 

 

1.2 Adviesgroep vergadering

 

 

 

 

 

 

 

 

1.3 Projectgroep vergadering

 

 

 

 

 

 

 

 

1.4 rapportages

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Techniek in schoolomgeving

 

 

 

 

 

 

 

 

2.1 Uitvoering

 

 

 

 

 

 

 

 

2.2 Mijlpalen

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Materiaal

 

 

 

 

 

 

 

 

3.1 Beheer en onderhoud materiaal

 

 

 

 

 

 

 

 

3.2 Materiaal aanschaf

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Scholing Docenten

 

 

 

 

 

 

 

 

4.1 Voortgaande scholing docenten

 

 

 

 

 

 

 

 

4.2 Evaluatie aanbod

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Techniek buitenschools

 

 

 

 

 

 

 

 

5.1 Uitvoering uitbreiding aanbod (vervolg)

 

 

 

 

 

 

 

 

5.2 Evaluatie aanbod

 

 

 

 

 

 

 

 

5.2 Uitvoering opzet Techniekeducatielab (PM)

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Techniek in Brede School

 

 

 

 

 

 

 

 

6.2 Uitvoeren van programma

 

 

 

 

 

 

 

 

6.2 Evaluatie

 

 

 

 

 

 

 

 

6.3 Opzet Technieklokalen

 

 

 

 

 

 

 

 

7. Techniek in de Bedrijven

 

 

 

 

 

 

 

 

7.1 uitvoeren programma

 

 

 

 

 

 

 

 

7.2 evaluatie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afbeelding 4 – Planning projectfase 2

 


6.                     Begroting en financiering TE Lab Delft

 

 

6.1.                Projectperiode 2004 – 2006

 

6.1.1.          Overzicht kosten en financiering

 

Activiteit

Totaal kosten

Financiering

Gemeente

VNO-NCW

TMD

OTC

PABO/OBD

Subsidie

Binnenschools

1 Ontwikkelcapaciteit scholen

125.000

62.500

 

 

 

 

62.500

2 Scholing netwerk basisscholen

9.000

4.500

 

 

 

 

4.500

3 Begeleiding scholen

80.000

40.000

 

 

 

 

40.000

4 Begeleiding stagiaires

22.500

 

 

 

 

22.500

 

5 Aanschaf ontdekkasteel

66.000

33.000

 

 

33.000

 

 

Buitenschools

6 Beroepsonderwijsdag

20.400

10.200

 

 

 

 

10.200

7 Techniekmakelaar Brede School

57.600

28.800

 

 

 

 

28.800

8 Techniekactiviteiten in Brede school

80.000

40.000

 

 

 

 

40.000

9 1e Inrichting TE Lab

150.000

20.000

20.000

20.000

 

 

90.000

10 Activiteiten TE Lab

210.000

32.500

20.000

52.500

 

 

105.000

11 Exploitatie TE Lab

40.000

20.000

 

20.000

 

 

 

12 Activiteiten bij bedrijven

22.500

 

22.500

 

 

 

 

Algemeen

13 Projectleiding

36.000

18.000

 

 

 

 

18.000

14 Werving en uitstraling

36.000

 

 

 

18.000

 

18.000

15 Out-of-pocket PR

25.000

 

 

 

12.500

 

12.500

16 Extern advies

21.000

3.500

3.500

3.500

 

 

10.500

Onvoorzien

(Stelpost)

50.000

10.000

10.000

10.000

 

 

20.000

Totaal

 

1.051.000

323.000

76.000

106.000

63.500

22.500

460.000

 


6.1.2.          Toelichting

 

Algemeen

Tarief inzet basisscholen = € 250,-/dag; € 50.000,-/jaar

Tarief inzet overige partijen = € 300,-/dag; € 60.000,-/jaar

 

Per post

1      Ontwikkelcapaciteit scholen

In totaal 10 basisscholen. Per school 0,5 dag/week op jaarbasis = 20  dagen.

 

2      Scholing netwerk basisscholen

10 Dagen/jaar voor voorbereiding/uitvoering door PABO of OBD. Kosten van de scholen komen ten laste van reguliere nascholingsgelden en projectbudget.

 

3      Begeleiding scholen

Individuele en collectieve begeleiding van de basisscholen door PABO of OBD.

 

4      Begeleiding stagiaires

Begeleiding van (LIO-)stagiaires met specifieke ontwikkelopdracht op gebied van techniek. Begeleiding door PABO, 3 dagen/school/jaar.

 

5      Aanschaf Ontdekkasteel

Elke 10 pilotschool krijgt beschikking over Ontdekkasteel (in bruikleen gedurende projectperiode!). In totaal derhalve 10 Ontdekkastelen á € 6.600.

 

6      Beroepsonderwijsdag

Jaarlijkse manifestatie. Kosten bedragen € 6.800/jaar

 

7      Techniekmakelaar

Analoog aan huidige makelaars voor o.a. natuur- en milieueducatie en kunstzinnige vorming. 2 Dagen/week op jaarbasis voor ontwikkeling en organisatie aanbod, in samenspraak met mogelijke aanbieders.

 

8      Techniekactiviteiten in Brede School

Kosten voor uitvoering van activiteiten in kader van Brede School.

 


9      1e Inrichting TE Lab

Kosten voor Programma van Eisen en eerste fysieke inrichting van het Techniekeducatielab binnen het Techniek Museum Delft.

 

10   Activiteiten TE Lab

Inhoudelijke realisatie van het Techniekeducatielab:

-        Aanpassing van huidige programma’s Techniek Museum (nog in 2004)

-        Realisatie van nieuwe programma’s

-        Realisatie van een internetportal

 

11   Exploitatie TE Lab

Huur, afschrijving en onderhoud.

 

12   Activiteiten bij bedrijven

Bedrijfsbezoeken, activiteiten van bedrijven bij scholen, in kader Brede School of anderszins. 10 Bedrijven, 3 dagen/bedrijf/jaar.

 

13   Projectleiding

Over-all projectleiding  (Gemeente Delft). 1 Dag/week op jaarbasis

 

14   Werving en uitstraling

Personele inzet OTC Haaglanden voor werven en informeren van scholen, makelen tussen scholen onderling en met bedrijven, informatievoorziening van en naar relevante ontwikkelingen elders in Haaglanden en rest Nederland. 1 Dag/week/jaar.

 

15   Out-of-pocket PR

Kosten voor nieuwsbrieven, website, conferenties/symposia. Deels geheel specifiek voor Delft, deels onderdeel van bredere aanpak voor geheel Haaglanden (en dan naar rato doorbelast naar onderhavig project)

 

16   Extern advies

Externe advisering voor met name startfase project Techniekeducatielab.

 


6.2.                Structureel

 

6.2.1.          Overzicht kosten en financiering

 

Activiteit

Totaal kosten

Financiering

Gemeente

VNO-NCW

TMD

OTC

PABO/OBD

Basis-scholen

Binnenschools

1 Ontwikkelcapaciteit scholen

Rijksbijdrage

 

 

 

 

 

Rijksbijdrage

2 Scholing netwerk basisscholen

2.000

 

 

 

 

2.000

 

3 Begeleiding scholen

30.000

 

 

 

 

 

30.000

4 Begeleiding stagiaires

9.000

 

 

 

 

9.000

 

5 Aanschaf ontdekkasteel

Rijksbijdrage

 

 

 

 

 

Rijksbijdrage

Buitenschools

6 Beroepsonderwijsdag

6.800

6.800

 

 

 

 

 

7 Techniekmakelaar Brede School

19.200

19.200

 

 

 

 

 

8 Techniekactiviteiten in Brede school

30.000

30.000

 

 

 

 

 

9 1e Inrichting TE Lab

 

 

 

 

 

 

 

10 Activiteiten TE Lab

87.000

28.500

15.000

43.500

 

 

 

11 Exploitatie TE Lab

45.000

22.500

 

22.500

 

 

 

12 Activiteiten bij bedrijven

9.000

 

9.000

 

 

 

 

Algemeen

13 Over-allcoördinatie

9.000

9.000

 

 

 

 

 

14 Werving en uitstraling

 

 

 

 

 

 

 

15 Out-of-pocket PR

 

 

 

 

 

 

 

16 Extern advies

 

 

 

 

 

 

 

Onvoorzien

(Stelpost)

15.000

5.000

5.000

5.000

 

 

 

Totaal

 

262.000

121.000

29.000

71.000

 

11.000

30.000

 

 



[1] Zie H5 Organisatie

[2] Techniekconsulent: uit te voeren door één van de onderwijsbegeleidingsdiensten, voortbouwend hun reguliere begeleidingsactiviteiten

[3] Techniekmakelaar: vergelijkbaar aan de huidige makelaars voor het brede-schoolaanbod in Delft

[4] Techniekcoördinator: uit te voeren door OTC Haaglanden, voortbouwend op hun reguliere makel-/schakelactiviteiten

[5] Bijv. Ontdekkastelen, kringkasten, etc etc.

[6] Bijv. ervaringsgericht onderwijs of projectonderwijs

[7] TMD: Techniek Museum Delft