Reg.nr 441440

Aan

Burgemeester en Wethouders

Van

H. Steketee

Afschrift aan

     


Memo

 

Datum

28-9-2004

Opsteller

H. Steketee

Bijlagen

1

Onderwerp

Voorstel Verstrekkingenboek voorzieningen gehandicapten 2004

 

Inleiding

Voor u ligt het Verstrekkingenboek voorzieningen gehandicapten 2004. De inhoud van dit voorstel betreft een korte uitleg over de doelstelling van dit verstrekkingenboek, de procedurele aanpak van dit boek, de conclusie en als laatste het voorstel.

 

Doelstelling van het verstrekkingenboek

Het Verstrekkingenboek voorzieningen gehandicapten is een praktische uitwerking van bestaand Wvg-beleid. Dit Wvg-beleid staat beschreven in de Verordening voorzieningen gehandicapten en het Vergoedingenbesluit. Het Verstrekkingenboek is een soort gebruiksaanwijzing van de verordening en vergoedingenbesluit, waarin inzichtelijk wordt gemaakt hoe Delft omgaat met Wvg-aanvragen.

Dit boek is dan ook primair bedoeld voor de RIO- en Wvg-consulenten als leidraad. Daarnaast kan het handboek als naslagwerk worden gebruikt door intermediairen (belangenorganisaties, hulpinstanties) om de WVG-cliënt te informeren en te ondersteunen.

 

Procedure

Vakteam Beleid&Projecten heeft in samenwerking met het vakteam voorzieningen gehandicapten een concept verstrekkingenboek opgesteld.

Van dit concept verstrekkingenboek is door vakteam Beleid en Projecten om een reactie op tekstueel niveau gevraagd van de gebruikers.

Te weten:

Consulenten van Vakteam voorzieningen gehandicapten

RIO DWO

Panel Gehandicaptenbeleid

 

Er is hen gevraagd een reactie te leveren op:

1.       de uitwerking/ vertaling van het beleid zoals neergelegd in de Verordening en de toelichting op de Verordening. Qua inhoud is dus discussie mogelijk over de uitwerking van het beleid, maar niet over het beleid zelf.

2.       de duidelijkheid/helderheid en eenduidigheid van de tekst.

3.       de schrijfstijl/ leesbaarheid m.b.t. de doelgroepen (cliënten, intermediairs, consulenten en indicatieadviseurs.

Gevolgde planning

Week 10           Concept Verstrekkingenboek is uitgereikt aan vakteam voorzieningen gehandicapten, RIO DWO en Panel Gehandicaptenbeleid

Week 25/26      Paneloverleg

Week 28/29/

31/33    Tussentijdse ambtelijke overleggen

Week 40           Paneloverleg

Week 41           Acordering B&W

 

Toelichting op de planning

In week 10 is het concept Verstrekkingenboek uitgereikt met schriftelijke uitleg over de doelstellingen van het boek en de te leveren reactie aan vakteam Beleid en Projecten. Bij aanvang was een termijn van 6 weken gesteld voor de beoordeling van het verstrekkingenboek. Dit termijn is op verzoek van het Panel verlengd.

De paneloverleggen, gehouden in week  25 en 26 hebben niet geleid tot een paneladvies. Het panel had nog veel vragen over het uitvoeringsbeleid om een advies op tekstueel niveau over het verstrekkingenboek te kunnen geven. In de overleggen is toen afgesproken dat vragen en opmerkingen over de inhoud van het verstrekkingenboek c.q. het uitvoeringsbeleid doorgesproken worden binnen ambtelijke overleggen. (De eerste reactie van het panel was op gelijke wijze tussen beleidsmedewerker en panelvertegenwoordigers doorgesproken in week 21) Als leidraad gold een 5-tal aanvullingen gemaakt door het panel als reactie op het verstrekkingenboek, waarin ook vragen en opmerkingen over het beleid waren gesteld. De ambtelijke overleggen hadden primair tot doel draagvlak te creëren, door middel van uitleg en informatieverstrekking, in het panel voor de tekst van het verstrekkingenboek.

Na 6 ambtelijke overleggen zijn uit de 5 aanvullingen een aantal discussiepunten ten aanzien van het uitvoeringsbeleid blijven staan. Deze discussiepunten zijn meegenomen in het paneloverleg in week 40.

 

Behandeling reacties

De reacties hebben geleid tot tekstuele aanpassingen aan het verstrekkingenboek. Deze aanpassingen zijn doorgevoerd. Daarnaast is zowel door het vakteam voorziening gehandicapten als het panel aangegeven dat er behoefte bestaat aan een digitale versie van het verstrekkingenboek. Het gaat dan met name om een internetversie met bijvoorbeeld koppelingen naar jurisprudentie en landelijke wetgeving.

 

Behandeling reacties buiten kader van de vraagstelling van de gemeente

Vanuit het panel zijn veel opmerkingen en vragen over het beleid gesteld. Deze reacties vielen in principe buiten het kader maar zijn vanwege hun omvangrijkheid toch behandeld.

De reacties op het beleid waren grofweg in drie thema`s onder te verdelen.

 

Thematische onderverdeling

1.       De reactie is reeds behandeld vooraf aan de vaststelling van Verordening/Vergoedingenbesluit en/of beleidsnota

2.       De reactie is op het niveau van uitvoeringsbeleid

3.       De reactie valt buiten het kader van het verstrekkingenboek

 

Onder 1

De onderwerpen, die direct terugvoeren op de Verordening/Vergoedingenbesluit zijn reeds doorgesproken. Hiermee wordt bedoeld Verordening 2004 en de Verordening 1999. Tevens wordt vastgesteld beleid vanuit de beleidsnota`s ook geacht bekend te zijn.

 

Onder 2

Uitvoeringsbeleid is beleid dat wordt gehanteerd in de dagelijkse praktijkuitvoering. Dit beleid betreft de praktische vertaling van het in de Verordening en het Vergoedingenbesluit vastgelegde verstrekkingenbeleid. Deze detailinformatie is vanzelfsprekend niet letterlijk terug te vinden in de Verordening/Vergoedingenbesluit. Het uitvoeringsbeleid is op zorgvuldige wijze tot stand gekomen met inachtneming van de juridische en strakke budgettaire kaders.

Wijzigingen in het uitvoeringsbeleid (binnen zeer beperkte marges van Verordening en Vergoedingenbesluit) hebben meestal financiële en juridische consequenties, waardoor wijzigingen nu niet aan de orde zijn. Het budgettaire kader is immers al door de Raad vastgesteld.

 

Onder 3

Reacties vallen buiten het kader van het verstrekkingenboek indien zij, behalve op tekstueel niveau, andere themavelden beslaan. Voorbeelden hiervan zijn: gedetailleerde informatie over aangrenzende regelingen, die geen extra ondersteunde informatie is voor het vakteam; kwaliteitsafspraken met adviesinstantie of leveranciers. 

 

De beleidsvragen/ opmerkingen zijn in de ambtelijke overleggen (zie ook Toelichting op de planning) uitgebreid besproken. Daar waar discussie over het beleid bleef bestaan is het desbetreffende onderwerp op een discussielijst geplaatst en besproken in het paneloverleg.

 

Conclusie

De aangedragen tekstsuggesties zijn zorgvuldig doorgenomen en beoordeeld. Dit heeft in bepaalde gevallen geleid tot aanpassing. Met deze doorgevoerde aanpassingen is een voor de gebruikers helder en leesbaar naslagwerk verkregen. Ook is duidelijk dat de aanpassingsfrequentie van het verstrekkingenboek hoog zal zijn, aangezien veelvuldig veranderingen plaatsvinden op het Wvg-gebied (landelijke politiek, jurisprudentie). Tevens wordt onderzocht hoe het verstrekkingenboek digitaal kan worden ondergebracht zodat de toegankelijkheid van de informatie wordt geoptimaliseerd.

 

Advies van het Panel Gehandicaptenbeleid

Tijdens de panelvergadering van 27 september 2004 heeft het panel Gehandicaptenbeleid positief geadviseerd over het verstrekkingenboek Voorzieningen gehandicapten gemeente Delft.

 

Het panel Gehandicaptenbeleid en Wethouder Rensen hebben vastgesteld dat het zinvol is een logboek bij te houden van knelpunten die in de uitvoeringspraktijk ondervonden worden en dit na een jaar in het Panel Gehandicaptenbeleid te bespreken.

 


Voorstel

Vaststellen van het Verstrekkingenboek voorzieningen gehandicapten 2004.

 

M.M. Romeijn

Hoofd vakteam Beleid en Projecten

 

H. Steketee

beleidsmedewerker

 

 

 

Delft, 28 september 2004