Nota

 

Datum

12-12-2003

Ons Kenmerk

344143

Opsteller

R. Diemers

Bijlagen

3

Onderwerp

Toeslagenverodening Wet Werk en Bijstand

 

 


Geacht College,

 

  1. Inleiding

 

De hoogte van een uitkering krachtens de Wet Werk en Bijstand is gebaseerd op een tweetal elementen, namelijk de landelijke norm, en de gemeentelijke toeslag. Voor de gemeentelijke toeslag geldt dat deze, binnen de kaders die deze wet voorschrijft, door iedere gemeente afzonderlijk wordt vastgesteld. Dit toeslagenbeleid moet worden vastgelegd in een verordening.

 

Dit wijkt feitelijk niet af van de situatie zoals deze gold binnen de Algemene bijstandswet, welke met ingang van 1-1-2004 komt te vervallen.  Voor de Algemene bijstandswet is juist eind 2002 een nieuwe verordening vastgesteld welke met ingang van 1-1-2003 van kracht is geworden. Deze verordening moest toen opnieuw worden vastgesteld in verband met ontwikkelingen in de jurisprudentie en ontwikkelingen in andere sociale zekerheidswetten.

 

Met de invoering van de Wwb is de gemeente verplicht om opnieuw een verordening vast te stellen. Omdat de gemeente haar beleid onlangs had vastgesteld in toeslagenverordening Abw is de aanpassing hoofdzakelijk technisch van aard.

 

De verordening moet zo snel mogelijk van toepassing zijn ten einde besluiten over de hoogte van de uitkering te kunnen baseren op de Wwb en deze Toeslagenverordening. In de Invoeringswet is wel geregeld dat de huidige verordening van kracht blijft, zolang de nieuwe verordening niet is vastgesteld. Omdat het toeslagenbeleid feitelijk niet wijzigt heeft dit geen materiele gevolgen voor de belanghebbenden.

 

  1. Wijzigingen ten opzichte van de toeslagenverordening Abw

 

Feitelijk is er sprake van één wijziging. In het geval dat een klant niet beschikte over woonlasten werd in het kader van de Abw op individuele gronden besloten de uitkering te verlagen. In principe werd hierbij een verlagingspercentage gehanteerd van 15%. Dergelijke besluiten moesten op individuele gronden genomen worden omdat deze groep niet als categorie werd omschreven op grond waarvan de gemeenten middels een verordening een algemeen besluit kon nemen.

 

Met de invoering van de Wwb wordt dit wel mogelijk. In de verordening is daarom opgenomen dat de gemeente in het geval van het ontbreken van woonlasten standaard een verlaging op de uitkering of de norm kan toepassen. Van deze mogelijkheid wordt in de verordening gebruik gemaakt. Daarbij wordt hetzelfde percentage gehanteerd als voorheen.

 

De overige wijziging zijn louter tekstueel van aard om een en ander in overeenstemming te brengen met de Wwb. Verder heeft er omnummering plaatsgevonden van een enkel artikel om de artikelen wat logischer op elkaar aan te laten sluiten.

 

  1. Voorstel

 

Voorgesteld wordt:

-        de huidige toeslagenverordening Abw in te trekken met ingang van 1 februari;

-        akkoord te gaan met de bijgaande toeslagenverordening Wwb, ingaande per 1-2-2004, gebruikmaken van de spoedprocedure conform art.  25  van de ‘Tijdelijke Referendumwet’.

 

 

 


     

R. Diemers

Beleidsadviseur