1.1 Inleiding

In het collegeprogramma schrijft het bestuur dat men het belangrijk vindt om alle burgers van Delft meer te betrekken, ook migranten vormen hierbij een belangrijke doelgroep. Daarnaast is integratie een belangrijk punt van het college, dit heeft o.a. geleid tot  een speciaal programma integratie en activering. Er is momenteel geen vastgesteld beleid m.b.t. migrantencommunicatie. In de door B&W vastgestelde nota ‘openheid en openbaarheid’ wordt de geringe aandacht voor migrantengroepen in de communicatie als zwakte benoemd. In het meerjarenprogramma van het vakteam communicatie is migrantencommunicatie dan ook als speerpunt opgenomen.

 

1.2 Aanleiding

1)       Het is nog geen vanzelfsprekendheid om bij de beleidsvorming en informatievoorziening vanuit de Gemeente Delft de allochtone doelgroep te betrekken. De aanleiding om dit niet te doen kan uiteenlopen van ‘ niet aan gedacht’  tot ‘ lastig, of niet bereikbaar’.

2)       Er is een groeiende vraag vanuit verschillende plekken van de gemeentelijke organisatie op het brede terrein van interculturele communicatie: moet ik folders meertalig of juist niet doen, hoe betrek ik allochtonen bij de inspraak; hoe krijg ik allochtonen op een cursus, hoe licht ik allochtonen voor, wie betrek ik hierbij?

3)       Vanuit het vakteam Communicatie en het programma Integratie & Activering constateren wij dat op verschillende plekken hetzelfde wiel wordt uitgevonden op het terrein van interculturele communicatie. Dit leidt onder meer tot onnodig tijdverlies, de gemeente als organisatie treedt naar buiten toe “ad hoc” op en er wordt onvoldoende kennis en samenhang georganiseerd.

 

1.3 Doel

Bereiken van allochtonen in Delft en hen betrekken bij gemeentelijk beleid in het algemeen en bij specifiek op hen gericht beleid in het bijzonder.

 

1.4 Subdoelen

  1. Gemeentebrede afspraken maken over de gemeentelijke communicatie met migranten.
  2. Per project of beleidsterrein voor de verschillende communicatiedoelstellingen de meest effectieve instrumenten benoemen, beleid maken in de gemeentelijke organisatie en gecoördineerd uitwerken en inzetten.
  3. Structureren en verbeteren bereik van migrantengroepen in Delft.
  4. Vastleggen en delen kennis over de do’s en ‘do nots’ rondom migrantencommunicatie.
  5. Bouwen aan de samenwerkingsrelatie met partners in de stad die migranten vertegenwoordigen.

 

2.1 Probleembeschrijving

Dé allochtoon bestaat niet en is dus ook niet via één vast kanaal te bereiken. Wel kan er gewerkt worden aan middelen om specifieke groepen allochtonen te bereiken. Maar hoe bereik ik een specifieke groep allochtonen? Vanuit diverse vakteams, projecten of afdelingen wordt gewerkt aan een antwoord op deze vraag. Meestal gericht op een specifieke doelgroep, een specifiek  beleidsterrein of onderwerp. Op deze manier ontstaan vanuit de gemeente contacten met groepen allochtonen, netwerken, samenwerkingsverbanden etc. Er ontbreekt overzicht op het wel of niet bereiken van de migrantendoelgroep.

 

2.2 Gewenst resultaat

Extern: Het ontwikkelen en verbeteren van middelen specifiek gericht op het bereiken van migranten zorgt voor meer betrokkenheid bij (de ontwikkeling van) gemeentelijk beleid en bij activiteiten in het algemeen.

Intern: Uitwisseling van informatie en kennis over migrantencommunicatie binnen de gemeente en in kaart brengen van het hoe wel of niet bereiken van specifieke groepen zorgt voor meer structuur in de communicatie met migranten.

 

2.3 Aanpak

Een inventarisatie van alle initiatieven en contacten tot nu toe, is opgenomen in de bijlage. Hieruit blijkt dat er verschillende soorten initiatieven, met verschillende communicatiedoelen zijn. Per initiatief en doel zijn specifieke communicatiemiddelen in te zetten. Er wordt een handreiking ontwikkeld binnen de gemeente, waarbij het doel is om zowel bij beleidsontwikkeling als beleidsuitvoering migranten als belangrijke communicatiedoelgroep  mee te nemen.


 

2.3.1 Communicatiedoelen:

1.       Urgente gemeentelijke informatie verstrekken (rampen/vaccinaties e.d.)

2.       Algemene gemeentelijke informatie verstrekken (producten/diensten)

3.       Communiceren van beleid gericht op een brede doelgroep, waar allochtonen een belangrijk aandeel hebben. (Brede school, JGZ e.d.)

4.       Contact leggen/onderhouden met allochtonen t.b.v. beleidsontwikkeling

5.       Stimuleren gesprek tussen allochtoon-autochtoon.

6.       Algemeen gemeentelijke beleid communiceren.

7.       Specifiek allochtonenbeleid communiceren.

 

2.3.2 Middelen:

De volgende communicatiemiddelen worden momenteel ingezet of ontwikkeld voor de communicatie met migranten. Evaluatie van de middelen moet medio 2004 plaatsvinden, het initiatief hiervoor ligt bij het Vakteam Communicatie.

 

A.      Migrantenportal

De migrantenportal is eind 2003 opgeleverd worden. In de vorm van Delft.nl wordt aan migrantenorganisaties een platform geboden om specifiek voor hun achterban interessante informatie aan te bieden in eigen taal. Beheer van de portal wordt door de medewerker migrantencommunicatie van de gemeente verzorgd. In 2004 wordt de portal verder uitgebreid.

B.      Nieuwsbrieven

De gemeente biedt zelforganisaties de mogelijkheid een nieuwsbrief in de eigen taal uit te geven. Invoering in 2004. 

C.      Handleiding/beslisboom vertalingen/taalniveau

Om eenheid te krijgen binnen de gemeente wordt een beslisboom ontwikkeld waarmee bepaald kan worden of het vertalen van informatie of een communicatiemiddel nodig is. Daarbij wordt vanuit het vakteam communicatie aangeboden om Nederlandse teksten begrijpelijk te maken voor allochtonen door de teksten op NT2 niveau te schrijven. Invoering 1e kwartaal 2004.

D.      Radio

Dit middel is door de meeste migrantengroepen aangegeven als een goed middel. Op dit moment is er geen speciale migrantenradio(uitzending) in Delft beschikbaar. Wel worden, binnen de kaders van de Mediawet, de mogelijkheden onderzocht om dit tot stand te brengen. De gemeente probeert het WMC en de Zelforganisaties te motiveren met Stadsradio Delft samen te werken om tot een migrantenuitzending te komen, de verwachting is dat dit in 2004 gerealiseerd zal worden voor een specifieke groep migranten (Hindoestanen). In 2004 komt een multiculturele jongerenomroep (FunX) mogelijk op de kabel in Delft. Deze omroep is al actief in de 4 grote steden en is nu op zoek naar uitbreiding. Voorjaar 2004 komt er een advies van de Programmaraad over het al dan niet aanbieden van een kabelfrequentie.

 

 

E. Presentaties

Regelmatig wordt informatie verstrekt via presentaties voor het WMC en zelforganisaties. Betere structurering van deze presentaties door onderwerpen en doelgroepen af te stemmen is nodig. Vooraf aan het seizoen 2004/2005 moet er een planning zijn voor presentaties, onderwerpen en termijn in dat seizoen.

F. Folders

Bij folders/brochures van de gemeente Delft wordt rekening gehouden met de migrantendoelgroep.

G.     Stadskrant

De Stadskrant publiceert regelmatig artikelen die voor migrantengroepen interessant zijn.

H.      Persoonlijke contacten

Bijvoorbeeld Duit, CPO. Duit bezoekt regelmatig migranten om voorlichting te geven over migrantenonderwerpen. Het CPO heeft ook een duidelijk wegwijzerfunctie die structureel kan worden ingezet. Er kan bij deze contacten verwezen worden naar bovengenoemde middelen.

I.         Sleutelfiguren doelgroepen

Bijvoorbeeld bestuursleden van zelforganisaties, actieve wijkbewoners, imams etc.

J.       WMC

Door één centrale gesprekspartner binnen de gemeente te hebben voor het WMC kan de inzet van andere middelen onder de aandacht worden gebracht en beter gestructureerd worden.

K.      Cursussen Mondriaan/buurthuizen

Veel migranten volgen taallessen bij het Mondriaan of in buurthuizen. Rondom deze lessen kan er ruimte worden gecreëerd voor het verstrekken van gemeentelijke informatie. In 2004 wordt hier een programma voor ontwikkeld.

 

Binnen de diverse groepen migranten zijn ook verschillende middelen die goed of minder goed functioneren. Het is van belang om hier inzicht in te krijgen.

 

2.3.3 Uit de diverse doelen en middelen wordt een matrix samengesteld die bij de communicatie met migranten wordt gehanteerd.

Doel/middelenmatrix migranten

Middel

Communicatiedoel

 

1

2

3

4

5

6

7

A

X

X

X

x

X

X

X

B

 

X

X

 

X

X

X

C

X

 

X

X

 

 

X

D

X

X

X

 

 

X

X

E

 

X

X

 

X

 

X

F

X

X

X

 

 

X

X

G

 

X

X

 

X

 

X

H

X

 

 

X

 

 

X

I

X

 

 

X

 

 

X

J

 

 

X

X

 

 

X

K

 

X

X

X

X

X

X

Momenteel is de ervaring/expertise om de perfecte mix tussen doel en middelen per groep migranten samen te stellen niet voldoende aanwezig. Ook zijn nog niet alle middelen inzetbaar.

 

2.4 Niet vertegenwoordigde migranten

Bovenstaande middelen richten zich met name op de migrantengroepen die worden vertegenwoordigd in het WMC, zelforganisaties of andere verenigingsverbanden. Er zijn nog twee groepen migranten die moeilijker te bereiken zijn:

1)       Migranten die thuiszitten (geďsoleerd).

2)       Migranten die zich bewust niet willen laten aanspreken op afkomst, etniciteit of religieuze achtergrond.

Ook  deze groepen moeten bereikt worden, middelen die hier voor kunnen worden ingezet zijn de taallessen en projecten als D’Ruit of de bezoekvrouwen.

 

3 Organisatie

 

3.1 Intern overleg migrantencommunicatie

Om alle initiatieven met alle onderliggende doelen te structureren stellen wij voor een intern overleg migrantencommunicatie binnen de Gemeente Delft op te richten.

Hier worden middelen centraal ontwikkeld en ontstaat informatie-uitwisseling over de communicatie  tussen sectoren/vakteams/afdelingen/projecten met allochtone doelgroepen.

 

3.1.2 Kernteam

Aan het intern overleg migrantencommunicatie nemen diverse disciplines uit de organisatie deel en wordt  informatie uitwisselt over lopende initiatieven. Tevens worden hier initiatieven ontwikkeld voor het verbeteren van de communicatie met migranten.

 

3.1.3  Interne afstemming

Een ander belangrijk element van het interne overleg migrantencommunicatie is de ‘input’, ambtenaren met vragen kunnen hier hun verzoek indienen en worden geadviseerd. Maar ook ambtenaren die een dienst kunnen verlenen door bestaande contacten met allochtonen kunnen bijdrage leveren aan het overleg..


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


3.1.4 Samenstelling Kernteam

1)       Communicatieadviseur (Vakteam Communicatie)

Taken/verantwoordelijkheden


 

2)       Integratie & Activering (programmaleider Integratie & Activering)

Taken/verantwoordelijkheden

 

3) Accounthouders externe contacten (Coördinator Centraal Punt Oudkomers + contactpersoon WMC/zelforganisaties)

Taken/verantwoordelijkheden

Het betreft hier met name het uitwisselen van praktijkervaringen (casuistiek) + het veralgemeniseren van signalen ten behoeve van de doelgroep +de gemeentelijke organisatie

De coördinator CPO is de meest voor de hand liggende linking pin naar intermediairs als de bezoekvrouwen. Punten van aandacht worden door haar in dit netwerkoverleg ingebracht.

 

Voorbeelden van deelnemers in netwerk:

-          programma / centraal punt oudkomers

-          programma  Integratie & Activering

-          DUIT

-          Wijkzaken

-          Publiekszaken

-          Onbenut Talent

-          CPO

-          Vakteams (met belang bij bereik allochtonen)

 

-          WMC

-          Zelforganisaties

-          Stichting Vluchtelingenwerk Delft

-          Opbouwwerkers

-          Intermediairs

-          Organisaties (BWD)

 

GGZ

Bedrijfsleven

Scholen

 


 

4 Acties

Inrichten kernteam

Actieplan kernteam samenstellen (doelen, taken, werkwijze, communicatie)

            Werkwijze

Interne klanten kunnen met vragen terecht bij kernteam, input via e-mail/intranet.

Interne leveranciers bieden hun kennis aan bij het kernteam (afhankelijk van discipline).

Externe contacten worden gecoördineerd via de accounthouder externe contacten.

Actieve rol kernteam bij ontwikkeling middelen, expertise, kennisdelen, workshops etc.!

Taken

interne dienstverlening m.b.t. migrantencommunicatie

actieve interne voorlichting en informatievoorziening over het communiceren met migranten.

 

Communicatie

Kernteam frequent overleg (tweewekelijks)

Input voor kernteam via mail

Bekend maken overleg migrantencommunicatie

Communicatieplan interne communicatie

Communicatieplan externe communicatie

 


BIJLAGE I

 

Inventarisatie

 

Middelen

De volgende communicatiemiddelen worden momenteel ingezet of ontwikkeld voor de communicatie met migranten.

-          Portal

-          Nieuwsbrieven

-          Handleiding/beslisboom vertalingen

-          Radio

-          Presentaties

-          Folders

-          Serie artikelen Stadskrant

-          Persoonlijke contacten

 

Initiatieven

De volgende initiatieven zijn of worden ontwikkeld om de communicatie met migranten over specifieke onderwerpen te verbeteren/verzorgen.

-          Workshop migranten communicatie en vervolg daarop.

-          Speciale aandacht voor migranten in een aantal projecten zoals Huiselijk geweld/verslavingszorg; bijstandswet; nota zelforganisaties; oudkomersbeleid e.d.

-          Intermediairs (drie niveaus):

-          Bestaande gemeentelijke intermediairs: contactpersonen Centraal punt Oudkomers

-          Bestaande niet gemeentelijke intermediairs: bezoekvrouwen; opbouwwerker migranten en opbouwwerker WMC

-          Gemeentelijke intermediairs niet specifiek voor doelgroepen maar waar juist versterking in de vorm van expertise en advies nuttig of noodzakelijk is, zoals DUIT, balie service centrum bedrijven

-          Idem voor niet gemeentelijke intermediairs: d’ruit; wijkagenten; wijkcoordinatoren…

-          Zoeken allochtone bestuurders (vinden van plaatsen in besturen; oudercommissies enz.; stadsgesprekken);

-          Preventiebeleid (o.a. intermediairs onderwijs)

-          Emancipatiebeleid (steeds meer gericht op integratie van allochtone vrouwen)

-          Onbenut talent

-          Kennisateliers

 

Gemeentelijke organisatie

Niet alle vakteams of afdelingen zijn actief met migrantendoelgroepen, bewustwording en opbouwen/delen expertise (reiniging, stadstoezichthouders, medewerkers groen, wijkcoördinatoren etc.) Voorbeelden van een aantal vakteams of afdelingen die wel actief zijn met migrantendoelgroepen, hier wordt veel expertise opgebouwd:

-          Duit

-          IBAS

-          CPO (Centraal Punt Oudkomers)

-          Er bestaat een overleg (contact/doelgroepen) waar aan vanuit diverse vakteams diegenen participeren die in direct contact met de doelgroepen staan:

o        Communicatiemedewerker migrantencommunicatie

o        Senior Beleidsmedewerker Inkomen, panel W&I

o        Accounthouder WMC/Zelforganisaties

o        Projectleider onbenut talent

o        Coördinator CPO

o        Vrouwen, Integratie, Welzijn

o        Integratie & Activering

-          P&O (diversiteit)