1. Inleiding

 

Met uw besluit van 6 april jl is de inspraak gestart voor de vervangende locatie voor de huidige dagopvang Dienstencentrum over de Brug aan de Oostsingel 76.

Als alternatieve locaties zijn gepresenteerd:

·         Van Miereveltlaan/hoek Beukenlaan (naast ingang Bieslandhof)

·         Gasthuisplaats 1/3/Koornmarkt 10 

 

Op 13 april heeft een informatiebijeenkomst en op 11 mei een inspraakbijeenkomst plaatsgevonden.

 

 

De reactietermijn voor de procedure vervangende locatie dagopvang is op 12 mei jl beëindigd. Er zijn vele digitale, schriftelijke en mondelinge reacties binnengekomen. In de reacties zijn vele nieuwe alternatieve locaties genoemd. Uw college heeft aangegeven dat alternatieve locaties die voldoen aan de afgesproken criteria, bij de uiteindelijke keuze in mei /juni a.s. worden meegenomen. Volgens planning zou in juni een locatiekeuze gemaakt worden.

 

Ten behoeve van deze besluitvorming spelen de volgende punten

1.       Rapportage en becommentariëring van alle ingekomen reacties

2.       Beoordeling van de voorgestelde alternatieve locaties en toetsing aan de vastgestelde criteria

3.       De rapportages ten aanzien van de haalbaarheid van verbouwing of nieuwbouw op de verschillende locaties

4.       De in de raadscommissie WZO toegezegde veiligheidsscan voor de verschillende locaties

 

Deze nota zal u informeren over de besluitvormingspunten, zal een nadere uitleg over de toetsingscriteria geven en er worden voorstellen gedaan ten behoeve van het vervolgproces.

 

2. Stand van zaken onderdelen besluitvorming

2. 1 Rapportage van alle ingekomen reacties

 

Alle reacties zijn verwerkt in een totaalrapportage. Deze vindt u bijgevoegd.

Het commentaar van uw college op alle aangedragen punten moet nog worden gemaakt. Gelet op de veelheid van de reacties is hiervoor meer tijd nodig.

 

2. 2 Beoordeling van de nieuwe alternatieve locaties

 

Er is een groot aantal nieuwe alternatieve locaties aangedragen. In de bijlage is een opsomming van deze locaties gemaakt. Het is een overzicht van alle mogelijke soorten locaties van globaal tot concreet en van mogelijk tot onmogelijk. In dit overzicht zijn ook de eerder getoetste locaties opgenomen. Al deze locaties zullen aan de gestelde criteria worden getoetst. Om dit zo transparant mogelijk te kunnen doen zijn de gestelde criteria nader uitgewerkt. Deze uitwerking vindt u verderop terug in deze nota.

 

2. 3 Bouwkundige haalbaarheid

 

Zowel voor de locatie Van Miereveltlaan/Beukenlaan als voor de locatie Gasthuisplaats wordt een bouwkundig haalbaarheidsonderzoek verricht. Dergelijk onderzoek wordt ook naar locaties verricht die eventueel in de tweede inspraaktermijn worden betrokken. De rapportages worden betrokken bij de definitieve besluitvorming over de locaties.

 

2. 4 Veiligheidsscan

 

Per locatie wordt een veiligheidsscan gemaakt. Deze scan richt zich op de vraag of een locatie bijzondere risico’s kent ten aanzien van:

1.       de mogelijkheid voor de politie en medewerkers van het centrum om zicht te hebben op de doelgroep in de omgeving van het centrum,

2.       de bereikbaarheid van het centrum voor hulpdiensten,

3.       het hebben van voldoende sociale controle in de omgeving,

4.       de aanwezigheid van functies met een (semi-)openbaar karakter in de omgeving,

5.       de aanwezigheid van functies met een eigen veiligheidsrisico in de omgeving.

De veiligheidsscan wordt in overleg met de politie voorbereid en uitgevoerd.

 

2.5 Vervolg procedure

 

Gezien het voorgaande zal het niet mogelijk zijn in juni een locatiekeuze te bepalen. De verwachting is ook dat het nodig zal zijn rond één of meer andere locaties een tweede inspraaktermijn te organiseren.

Daarom wordt voorgesteld de vervolgprocedure als volgt in te richten:

 

1 juni 2004

Voorlopige vaststelling vervolgprocedure in het college van B&W.

Voorlopige vaststelling uitwerking criteria in het college van B&W.

 

17 juni 2004

Overleg met de commissie Werk, Zorg en Onderwijs over vervolgprocedure en uitwerking criteria.

 

22 juni 2004

Definitieve vaststelling in B&W van vervolgprocedure en uitwerking criteria.

 

24 augustus 2004

Voorlopige vaststelling toetsing aangedragen locaties in B&W.

Voorlopige keuze locatie(s) voor tweede inspraaktermijn in B&W.

 

9 september 2004

Overleg met de commissie WZO over de toetsing van aangedragen locaties en de keuze van een of meerdere locaties voor een tweede inspraaktermijn

 

14 september 2004

Definitieve vaststelling in B&W van toetsing en locatie(s) tweede termijn

 

September/oktober 2004

Tweede inspraaktermijn

NB. In deze inspraaktermijn zullen geen nieuwe alternatieve locaties meer kunnen worden aangedragen.

 

November/december 2004

Voorlopige besluitvorming B&W/overleg met WZO/Definitieve besluitvorming B&W

NB. Ten behoeve van deze besluitvorming zal beschikbaar zijn;

1.       Het overzicht van inspraakreacties met antwoord van de gemeente

2.       Bouwkundig haalbaarheidsonderzoek voor iedere locatie die in de inspraak betrokken is geweest

3.       Een veiligheidsscan voor iedere locatie die in de inspraak betrokken is geweest

 

3. Toetsing alternatieve locaties

 

In hoofdstuk 2 is reeds aangegeven dat er een grote hoeveelheid alternatieve locaties zijn aangedragen. Met het doel de toetsing van locaties zo transparant mogelijk te laten verlopen zijn de gestelde criteria nader uitgewerkt. Deze uitgewerkte criteria worden nu eerst ingezet om te toetsen of locaties geschikt zijn om ingebracht te worden in de –eventuele- tweede inspraaktermijn.

 

Na sluiting van de inspraak zal aan de hand van deze uitgewerkte criteria beoordeeld worden of locaties nog steeds geschikt worden geacht. Vervolgens worden de dan geschikte locaties vergeleken op basis van de uitgewerkte criteria, inspraakreacties, bouwkundige haalbaarheid en veiligheidsscan. De voorkeurslocatie wordt daaruit gekozen op basis van een beargumenteerd weging van genoemde factoren.

 

Getoetst worden alle alternatieve locaties die uiterlijk op 12 mei 2004 zijn ingediend en betrekking hebben op een concreet gebouw of concreet terrein.

 

3.1 Toetsingskader alternatieve locaties

 

Het is van belang een toetsingskader aan te geven voor het toetsen van de aangedragen alternatieve locaties aan de hand van nadere invulling van de vastgestelde criteria, als volgt:

 

Criteria

Geschikt

Ongeschikt

1. Geschiktheid voor dagopvang.

Biedt de locatie voldoende ruimte om het  programma van eisen van de dagopvang blijvend te realiseren?

 

(Nb. Voor de veiligheid in de dagopvang en ter voorkoming van overlast buiten wordt mede in het programma van eisen rekening gehouden met de mogelijkheid van een afsluitbare toegangsruimte.)

 

 

 

2. Geschiktheid voor aanvullende activiteiten/buitenruimte

Biedt de locatie de mogelijkheden tot het realiseren van een buitenruimte van voldoende oppervlakte (min. 36m2) die af te scheiden is van de omgeving en onder openingstijd alleen vanuit de dagopvang toegankelijk kan zijn?

 

 

 

3. Situering ten opzichte van de binnenstad
Voor de dagopvang is situering in of nabij de binnenstad essentieel voor het bereiken van de doelgroep. Voorkomen moet worden dat een dagopvang te ver van de binnenstad er toe leidt dat de doelgroep zich in de binnenstad gaat ophouden. Voorkomen moet worden rondzwerven, lange looproutes, minder gebruik maakt van de voorziening met als gevolg dat de doelgroep minder in beeld is bij de begeleiding, minder deelneemt aan activiteiten en meer overlast in de (binnen)stad veroorzaakt.

 

Voorgesteld wordt het criterium in of nabij de binnenstad uit te werken in twee cirkels gelegen op respectievelijk 500 meter en 1 kilometer van de Markt. De Markt omdat de doelgroep zich daar of in de directe omgeving veelal bevindt. 500 meter omdat deze afstand de strikte vertaling is van ‘in of nabij de binnenstad’. 1 kilometer omdat daarmee tegemoet wordt gekomen aan de in de inspraak uitgesproken wens het zoekgebied niet al te zeer in te perken. Een loopafstand van 1 km mag, met een blik op de kaart, wel geacht worden de harde grens van het zoekgebied te zijn. Bij de locatiekeuze zal ligging in het 500-metergebied wel beter scoren dan ligging in het ‘500m -1 km’ gebied.

 

Is de locatie gelegen binnen een cirkel van 1 km gemeten vanaf de zonnewijzer op de Markt?

 

 

4. Nabijheid station
Om te voorkomen dat de dagopvang een mogelijk aanzuigende werking kan hebben op bezoekers van buiten de regio is het noodzakelijk dat de dagopvang niet direct bij het station is gelegen. Het aangrenzende en open gebied rond het station met weinig barrières zoals gearceerd op bijgaande schets scoort dan ook ongeschikt voor de vestiging van een dagopvang.

Door insprekers is terecht aangegeven dat een locatie die niet in dit open gebied is gelegen wel op minder loopafstand kan liggen dan locaties in het open gebied. Dat is de reden dat het college ligging in de cirkel station – verste punt open gebied, maar buiten het open gebied, bij de uiteindelijke afweging tussen locaties als een zwak punt zal betrekken.

 

Is de locatie gelegen in het open gebied (zie bijlage) rond het station?

 

 

 

5. Toegankelijkheid/beheersbaarheid politie/hulpverlening
 Dit wordt in de veiligheidsscan meegenomen

 

 

 

6. Eigendom/beschikbaarheid
Om verhuizing van het dienstencentrum binnen de beoogde periode van twee jaar/mogelijk te maken is beschikbaarheid binnen een periode van een jaar noodzakelijk.

 

Is de locatie met zekerheid te huren of te verwerven binnen een periode van een jaar?

 

 

 

7. Ligging buiten uitsluitend woonomgeving

Een locatie is minder gevoelig voor overlast in situaties waar sprake is van veel verschillende functies in het straatbeeld.  Een pand aan een wat bredere weg/straat met relatief veel verkeersbewegingen en wandelaars zal de doorstroming en sociale controle bevorderen.
In de veiligheidsscan zal nader o.a op de punten sociale controle en aanwezigheid van functies met een openbaar karakter, dan wel het station en coffeeshops moeten worden ingegaan.

 

Is de locatie gelegen buiten uitsluitend woonomgeving?

 

 

8. Aanvoerroutes door woonbuurten
Zoveel mogelijk moet worden vermeden dat aanvoerroutes door woonbuurten lopen. Met woonbuurten wordt dan gedoeld op die buurten en straten waar in de praktijk alleen sprake is van bewoners- cq bestemmingsverkeer in die buurt of straat.
Voor de onderlinge afweging van locaties met aanvoerroutes door woonbuurten zal dit plaatsvinden door per locatie vanaf de markt het aantal meters aanvoerroutes te inventariseren dat gelegen is in die woonbuurten zoals hiervoor omschreven.

 

In de onderlinge afweging van de locaties met aanvoerroutes door woonbuurten is de locatie aan van het aantal meters vanaf de markt geschikt of ongeschikt?

 

 

9. Bestemmingsplan
Binnen de gestelde termijn van ca 1 jaar moet het geldende bestemmingsplan ruimte herzien kunnen worden door integrale planherziening of door vrijstellingverlening.

 

Kan het geldende bestemmingsplan van de locatie binnen de gestelde termijn van ca 1 jaar ruimte worden herzien door integrale planherziening of door vrijstellingverlening?

 

 

10. Beperking ontwikkelingsmogelijkheden
Bestaan er plannen om op die plek op de korte of middellange termijn tot herontwikkeling te komen. Daarbij is van belang dat als er sprake is van herontwikkeling de dagopvang in de herontwikkeling kan worden meegenomen.

 

Indien er sprake is van herontwikkeling, kan de functie dagopvang dan in die herontwikkeling worden meegenomen?

 

 

11. Financiën

Een enkelvoudige uitwerking kan op het punt van de financiën niet gegeven worden. De kosten zullen afhangen van het al dan niet moeten verwerven van een locatie, de mate waarin verbouwd of gebouwd moet worden en eventuele bijkomende kosten (bv. het verleggen van kabels/leidingen).

 

Ten behoeve van de finale afweging tussen locaties wordt per locatie een raming gegeven van de aan de locatie verbonden verwervingskosten, (ver) bouwkosten en eventuele bijkomende kosten. Een goedkopere locatie scoort bij die afweging beter, maar het is denkbaar dat uiteindelijk een duurdere locatie de voorkeur krijgt boven een goedkopere omdat de duurdere op andere criteria beter scoort.

 

Ten aanzien van de toetsing in dit stadium moet volstaan worden met de vraag of de te verwachten kosten naar verwachting passen binnen het beschikbare budget van € 1,1 miljoen plus de opbrengst van het huidige pand aan de Oostsingel 76.

 

Passen de te verwachten kosten van de locatie binnen het beschikbare budget van € 1,1 miljoen plus de opbrengst van het huidige pand aan de Oostsingel 76?

 

 

 

 

4.       Voorstel

 

U wordt gevraagd:

 

·         In te stemmen met het procedurevoorstel

·         In te stemmen met de uitwerking van de criteria