Doel van deze nota is om de College en Raad van de gemeente Delft een samenhangend beeld te bieden van de ontwikkelingen die gaande zijn op het gebied van de Integrale Jeugdgezondheidszorg (JGZ) in Delft en in de regio Delft-Westland-Oostland.

 

Sinds een aantal jaren is Delft in de regio DWO actief betrokken bij het ontwikkelen van de Integrale Jeugdgezondheidszorg. Deze ontwikkeling wordt in de regio gecoördineerd door de Stuurgroep I-JGZ.

De ontwikkelingen in de JGZ in DWO worden enerzijds ingegeven door de verplichtingen die de Wet collectieve preventie volksgezondheid stelt aan gemeenten, namelijk het weghalen van de knip in de Jeugdgezondheidszorg tussen de leeftijdsgroepen van 0 tot 4 jaar en de groep van 4 tot 19 jaar.

Anderzijds worden de ontwikkelingen die in de regio in gang zijn gezet, ingegeven door de wens om de werking van de JGZ te verbeteren.

Het gaat daarbij om het verbeteren van de toegankelijkheid door een wijkgerichte benadering, het bestrijden van versnippering door GGD (4-19 jarigen), Maatzorg (0-4 jarigen), opvoedadvies en schoolmaatschappelijk geïntegreerd te laten werken en de nadruk op vraag/probleemgericht werken (verwijzing voorscholen, risicobeleid). Die aanpak resulteert nu in twee operationele jgz-centra en een planning voor verdere uitrol en daarnaast het nu kunnen implementeren van de verwijzing van kinderen via de jgz-centra naar de voorschool, het aanpakken van obesitas (dikke kinderen), het tegengaan van ‘no show’ bij de jgz-centra en het opstellen van wijkjeugdgezondheidsprofielen, waarop bijvoorbeeld een gerichte voorlichting kan volgen.

 

Inmiddels is duidelijk geworden dat het voor een verdere ontwikkeling van de Integrale JGZ noodzakelijk is om in groter regionaal verband te opereren. De thema’s die beetgepakt moeten worden om een daadwerkelijk geïntegreerde JGZ mogelijk te maken, vragen om deze beweging. Stappen in de richting van bredere regionale samenwerking, zullen in 2004 gezet gaan worden.

 

De pilots JGZ-centra behoren formeel ook tot de Actielijnen die in de regio DWO worden uitgevoerd. In deze nota zullen de pilots separaat van de andere actielijnen aan bod komen vanwege het grote belang voor Delft.

Deze nota zal inzicht geven in de ontwikkelingen die in 2003 en begin 2004 binnen de pilot JGZ-teams zijn gerealiseerd en welke ontwikkelingen voorzien zijn voor 2004.
Er zal zowel inhoudelijk als financieel een stand van zaken gegeven worden.

De nota zal globaal inzicht verschaffen in de realisatie van de actielijnen binnen DWO die in 2003 zijn ingezet en de plannen die bestaan voor 2004.

Twee andere belangrijke thema’s die in het kader van de JGZ spelen zijn de uitrol van het aantal JGZ-teams en de nauwere regionale samenwerking.

 

Voor een aantal onderwerpen zal de overgang van 2003 naar 2004 of van 2004 naar 2005 niet als een harde grens gebruikt kunnen worden. Dit omdat activiteiten doorlopen over de jaargrenzen heen.

 

In onderstaande overzicht staan de thema’s op een rijtje:

 

  1. Pilots Jeugdgezondheidszorg in Delft

1.1 Planning en realisatie in 2003/2004 van de JGZ-pilots

1.2 Begroting 2003/2004 en realisatie 2003

1.3 Inhoudelijk plan van aanpak 2004

1.4 Gewijzigde begroting van de pilot JGZ teams 2003/2004

1.5 Dekking voor de pilot JGZ begroting 2003/2004

 

  1. Actielijnen Integrale JGZ in Delft-Westland-Oostland

2.1   Begroting en realisatie over 2003 van de Actielijnen I-JGZ in DWO

2.2   Actielijnen van de Integrale JGZ in DWO voor 2004

2.3   Begroting voor 2004 voor de Actielijnen van de Integrale JGZ in DWO.

 

  1. Planning voor de verdere uitrol van JGZ-centra in Delft

3.1 Voorbereiding teams start in 2005

 

  1. Samenwerking Regio DWO en Regio Zoetermeer

1. Pilots Jeugdgezondheidszorg teams in Delft

 

Formeel zijn de Delftse Jeugdgezondheidszorg (JGZ)-pilots een onderdeel van de Actielijnen die worden uitgevoerd in de regio Delft-Westland-Oostland. Deze Actielijnen worden beschreven in hoofdstuk 2 van deze nota.

Echter, vanwege het grote belang voor de gemeente Delft, zowel inhoudelijk als financieel, worden de JGZ-pilots in deze nota separaat van de andere actielijnen behandeld.

De JGZ-teams, waarvan er inmiddels 2 gestart zijn in de wijken Wippolder en Buitenhof, zijn een belangrijk vernieuwend concept om de Jeugdgezondheidszorg voor de leeftijdsgroep van 0 tot 19 jaar op geïntegreerd op wijkniveau aan de doelgroep ouders en kinderen aan te bieden.

De veranderingen die Delft voor ogen heeft met de JGZ-teams zijn mede ingegeven door de Wet collectieve preventie volksgezondheid die

wil dat de ``knip tussen 0 tot 4 jarigen en 4 tot 19 jarigen ``, in Delft uitgevoerd door Maatzorg/De Werven en de GGD-ZHW. wordt weggehaald.

Echter In Delft heeft men breder ingestoken.

Het JGZ-team moet in de wijk de ``spin in het web`` worden op het gebied van de Jeugdgezondheidszorg voor 0 tot 19 jarigen. Om dit te bereiken werken in het team verschillende disciplines, zoals jeugdartsen, verpleegkundigen, assistenten, opvoeddeskundigen en schoolmaatschappelijkwerkers, nauw met elkaar samen.

De medewerkers van het team zijn uit verschillende organisaties afkomstig namelijk GGD-ZHW, Maatzorg, St. Kwadraad en MEE (voorheen SPD).

 

In de visie van de gemeente Delft moet het JGZ-team voor ouders en kinderen een fysiek herkenbaar, bekend en laagdrempelig punt worden in de wijk. Kennis en deskundigheid wordt tussen de verschillende disciplines binnen het team uitgewisseld, waardoor betere informatie uitwisseling plaatsvindt, sneller gehandeld kan worden en ouders en kinderen eenvoudiger kunnen worden naar een andere deskundigheid.

Het JGZ-team heeft de taak om de wijk waarin het opereert goed te leren kennen om zodoende wijkspecifieke problemen en behoeften te kunnen signaleren en aanpakken.

Het team moet ook een actieve speler worden binnen het netwerk in de wijk, waaronder onderwijs (b.o. en m.o.), kinderopvang, wijkagent, Bureau  Jeugdzorg, Algemeen Maatschappelijkwerk huisartsen enzovoort.

 

In de afgelopen jaren zijn binnen verschillende werkgroepen met betrokkenen uit alle organisaties studies gedaan naar hoe deze uitgangspunten in de praktijk uitgevoerd moeten gaan worden. Thema´s als afstemming (tussen organisaties, disciplines, werkprocessen), integratie (van deskundigheden, werkvormen en dossiers) en randvoorwaarden (huisvesting, inrichting, aansturing etc.) zijn aan de orde geweest. De werkgroepen hebben adviezen uitgebracht over deze onderwerpen.

Deze adviezen zijn vervolgens vertaald naar een plan van aanpak voor de pilots. Dit plan van aanpak dat tot doel had 2 pilot JGZ-teams in de wijken Wippolder en Buitenhof te implementeren, is in april 2003 door de Stuurgroep I-JGZ DWO goedgekeurd.

Halverwege 2003 zijn de medewerkers van beide pilot JGZ-teams aan de slag gegaan om het plan van aanpak in de praktijk om te zetten.

 

1.1   Planning en realisatie in 2003/2004 van de JGZ-pilots

 

Voor het implementatieproces van de pilots is een projectstructuur ingericht.

Eind verantwoordelijk voor het proces is de Stuurgroep I-JGZ van DWO, bestaande uit de portefeuillehouders uit de regio en de directeuren van GGD-ZHW en Maatzorg.

De Pilot-begeleidingsgroep, bestaande uit de lijnmanagers van de vier moederorganisaties, de pilot-leiders van beide teams en de gemeentelijk projectleider is verantwoordelijk voor het implementatieproces. Vanuit de gemeente Delft zijn verder nog medewerkers betrokken op het vlak huisvesting, financiën en communicatie.

Het gehele proces werd tot februari 2004 ondersteund door externe deskundigen.

 

De medewerkers van de pilot JGZ-teams zijn halverwege 2003 gestart met het implementatieproces van de beide JGZ-centra in Wippolder en Buitenhof. De gemeente Delft heeft binnen de Pilot-begroting middelen ter beschikking zodat bij de teams aanvullende formatie gerealiseerd kon worden om het proces vorm te geven.

 

Doel van de pilots is om in de praktijk ervaring op te doen met de nieuwe werkwijzen van het JGZ-team. Dit leerproces moet eind 2004/begin 2005 leiden tot besluitvorming over een vastgestelde werkwijze van de beide pilot-JGZ teams en tot een blauwdruk voor de andere JGZ-teams die vanaf 2005 in de andere wijken moeten komen.

 

Tot aan de start van de beide pilot JGZ-teams in de wijken Wippolder, 1 maart 2004, en Buitenhof, 1 juni 2004, is binnen verschillende groepen hard gewerkt om de start van de teams tot een succes te maken.

 

Zo zijn onder meer de volgende zaken gerealiseerd:

-          Integreren en aanpassen van werkprocessen van de verschillende organisaties en disciplines;

-          Men heeft meer inzicht gekregen in de taakinhoud van elkaar en heeft zodoende de taakafbakening helderder kunnen maken en beschreven; Er zijn verschillende nieuwe werkvormen ontwikkeld, waaronder een geïntegreerd Kleuterbureau voor de leeftijd van 3,9 jaar en 5,5 jaar;

-          Afstemming tussen de verschillende spreekuren die gehouden worden;

-          Implementeren van 1 JGZ-dossier;

-          Een protocol voor informatie uitwisseling is vastgesteld en geïmplementeerd;

-          Een systeem van planning voor het gebruik van de spreekkamers is ontwikkeld en geïmplementeerd;

-          Er heeft een Inventarisatie plaatsgevonden van noodzakelijke opleidingen voor medewerkers, zodat vanaf de start van de teams een begin gemaakt kan worden met het integreren van functies;

-          Er is een inwerkprogramma opgesteld voor de medewerkers binnen het team.;

-          Er is een model ontwikkeld voor een JGZ-teamoverleg;

-          Er is een model ontwikkeld voor een casuïstiekbespreking binnen het team;

-          Er is een nieuw logo ontwikkeld voor de JGZ-teams;

-          De huisvesting en de inrichting is gerealiseerd;

-          De ontwikkeling en aanleg van noodzakelijk faciliteiten op gebied van automatisering en telefonie heeft plaatsgevonden;

-          Er is een communicatieplan opgesteld dat ten dele al is uitgevoerd, waaronder het informeren van ouders en netwerkpartners, het organiseren van informatieve bijeenkomsten en de verspreiding van een JGZ-nieuwsbrief onder medewerkers bij de moederorganisaties.

 

Begin 2004 zijn een deel van bovenstaande ontwikkelingen gevat in een handboek voor beide teams. Deze handboeken zijn levende documenten die met het opdoen van ervaringen in de praktijk verder zullen worden aangepast, zodat de volgende JGZ-teams deze handboeken als blauwdruk kunnen gebruiken bij hun start.

 

1.2   Begroting 2003-2004 en realisatie in 2003

 

De begroting van de pilot JGZ-teams had betrekking op de periode van de pilotduur, namelijk van 1 juni 2003 tot 31 december 2004.

In onderstaande tabel staat de begroting voor de pilotfase (2003-2004) en de realisatie over 2003.

Voor 2004 zijn al een aantal claims gelegd t.a.v. de begroting, deze staan echter opgenomen bij de aangepaste begroting voor 2004, die staat opgenomen in paragraaf 4 van dit hoofdstuk.

 

Fig 1.1 Begroting Pilot-centra voor 2003-2004 en realisatie in 2003

 

Omschrijving

Begroting 2003/2004

Realisatie 2003

Wippolder

Extra huisvestingslasten

10.000

0

 

Extra formatie pilotleider

12.000

0

 

Extra benodigde personeelsformatie

20.000

1424

 

Projectondersteuning

25.600

37.820

 

Opleidingen

10.000

0

 

Netwerk/automatisering

12.500

0

 

Bezetting balie/Inrichting

7.500

4.814

 

Onvoorzien

5.000

0

Buitenhof

Extra huisvestingslasten

10.000

0

 

Extra formatie pilotleider

12.000

0

 

Extra benodigde personeelsformatie

20.000

450

 

Projectondersteuning

16.000

37.820

 

Opleidingen

10.000

0

 

Netwerk/automatisering

12.500

0

 

Bezetting balie/Inrichting

7.500

0

 

Onvoorzien

5.000

0

Begeleiding

Externe begeleiding

11.000

9.900

Totaal

 

206.600

92.228

 

Ten aanzien van de besteding in 2003 kunnen de volgende opmerkingen gemaakt worden:

Over het geheel genomen is in 2003 nog niet veel uitgegeven op de begroting voor de JGZ-pilots. Dit heeft te maken met het feit dat;

-          de betaling voor de door de pilotmedewerkers en pilotleiders in 2003 gemaakt uren in 2004 geboekt wordt;

-          doordat de opleidingen van medewerkers in 2004 starten;

-          doordat de extra huisvestinglasten, die gemoeid zijn met de nieuwe JGZ-locaties, nog niet gemaakt zijn in 2003;

-          Doordat de post netwerk/automatisering Buitenhof in 2004 aan de orde is.

 

Anderzijds zijn er al wel een aantal overschrijdingen te constateren in 2003:

-          de kosten voor inrichting en materialen voor de locatie Wippolder zullen hoger uitvallen dan begroot is. Zie de begroting voor 2004 (1.4);

-          de kosten externe begeleiding zijn hoger uitgevallen. Dit houdt verband met het complexiteit van het traject. Overigens is de externe begeleiding gestopt en hebben de uitvoerende instellingen nu meer zelf de verantwoordelijkheid voor een goed verloop van de processen naar zich toe getrokken.

 

1.3   Inhoudelijk plan van aanpak 2004

 

In de periode tot de start van de beide pilot JGZ-teams op 1 maart 2004 en 1 juni 2004 hebben veel activiteiten in het teken gestaan van het leggen van een goede basis voor een succesvolle start.

Voor de periode tot eind december 2004, het einde van de pilotfase, is het zaak om in de praktijk te leren van de werkwijzen die in de aanloop fase ontwikkeld zijn. Dit zijn deels intern gerichte activiteiten, maar het is nu juist ook zaak om de extern gerichte doelstellingen naar ouders en kinderen toe en naar de wijk en het professionele netwerk toe in gang te zetten en te realiseren.

De activiteiten die voor 2004 op het programma staan zijn deels conform het actieplan pilot JGZ-teams, onder a) en deels een aantal nieuwe zaken, onder b).

 

a) Basis activiteiten conform actieplan pilot JGZ-teams

In het actieplan voor de pilot JGZ-teams staan de onderstaande activiteiten genoemd.

-          casuïstiek bespreking en integraal teamoverleg;

-          individuele bespreking pilot-leider en medewerkers;

-          het inwerkplan gaat uitgevoerd worden;

-          het opleidings- en trainingsprogramma zal van start gaan vanwege deskundigheidsbevordering en integratie van disciplines;

-          er zullen nog verschillende communicatie activiteiten worden uitgevoerd waaronder informatieve bijeenkomsten;

-          er zullen in verschillende werkgroepen nog zaken ontwikkeld en afgestemd worden. Thema’s daarbij zijn: consult op indicatie, huisbezoek op indicatie, vaststellen van een protocol voor vaccinatiezitting 9 jarigen;

-          ontwikkeling van het netwerk met professionals in de wijk en de stad;

-          Evaluatie pilot JGZ-teams;

Bijzondere aandacht zal uitgaan naar de evaluatie van de pilot JGZ-teams. De evaluatie heeft tot doel om terug te kijken op het leerproces dat de JGZ-teams hebben ondergaan in de pilotfase.

De evaluatie, die begin 2005 zal zijn afgerond, moet resulteren in het vaststellen van de werkwijze van de 7 JGZ-teams die Delft vanaf 2007 rijk zal zijn.                              

b) Aanvullende activiteiten binnen het JGZ-team

Een aantal aanvullende activiteiten zijn nodig om de doelstellingen van de JGZ-teams te realiseren. Onderwerpen die opgepakt gaan worden zijn:

-          Bereikbaarheid

De bereikbaarheid van de teams kan en moet in 2004 op een aantal onderdelen verbeterd worden. Vooral de fysieke bereikbaarheid is nog te beperkt. Daarom wordt voorgesteld het bestaande spreekuur van 0 tot 4 jarigen uit te breiden naar integraal spreekuur van 0 tot 19 jaar.

Voorts zal er onderzocht gaan worden of de telefonische bereikbaarheid verbeterd kan worden en of het medium e-mail een aanvulling kan zijn voor de bereikbaarheid.

-          Toeleiding naar Voorscholen:

Implementeren van het vernieuwde protocol dat door de actielijn voorscholen/allochtonen is opgesteld.

-          Het wijkprofiel

Om een daadwerkelijk effectieve wijkgerichte rol te kunnen spelen op het gebied van preventieve Jeugdgezondheidszorg is het noodzakelijk dat het JGZ-team de wijk goed leert kennen.

De pilot JGZ-teams zullen in 2004 veel inspanningen gaan verrichten om de zorgsituatie in beide wijken goed in beeld te krijgen. Met deze kennis kunnen de teams al vanaf 2005 een belangrijke rol gaan vervullen bij het ontwikkelen van specifieke wijkgerichte voorlichtingsactiviteiten.

-          Risicobeleid

De pilot JGZ-teams zullen met voorrang ingezet gaan worden om de binnen de actielijn ``Risicobeleid en vroegsignalering`` gedane adviezen te implementeren. Vooral de doelgroep kinderen met (dreigend) overgewicht moet volgens de werkgroep veel aandacht hebben vanwege de toekomstige gezondheidsrisico´s.

 

1.4   Gewijzigde begroting voor de pilot JGZ-teams 2003-2004

 

De oorspronkelijke begroting gaat uit van totale kosten van €206.600 voor de gehele pilot periode van 1 juni 2003 tot en met 31 december 2004. Ten opzichte van die begroting is in 2003 €92.228 gerealiseerd.

Voor 2004 wordt een gewijzigde begroting ingediend. De kosten van de pilot JGZ-teams voor de gehele periode 1 juni 2003 tot en met 31 december 2004 gaan hoger uitvallen dan was begroot.

De totale kosten voor de pilot JGZ-centra zullen voor 2003 en 2004 uitkomen op €297.160,-. Dit bedrag komt voort uit de realisatie over 2003 en de voorgestelde nieuwe begroting voor 2004.


Fig. 1.2 Gewijzigde begroting pilot JGZ-teams 2003/2004

 

Omschrijving

Begroting 2004

Wippolder

Extra formatie pilotleider

12.000

 

Extra benodigde personeelsformatie

18.576

 

Extra huisvestingslasten

10.000

 

Opleidingen

7.500[1]

 

Netwerk/automatisering

1.600

 

Bezetting balie/Inrichting

32.550

 

Extra formatie Kwadraad

2.925

Buitenhof

Extra formatie pilotleider

12.000

 

Extra benodigde personeelsformatie

19.500

 

Extra huisvestingslasten

10.000

 

Opleidingen

7.5001

 

Netwerk/automatisering

7.600

 

Extra formatie Kwadraad

2.925

 

Externe begeleiding

6.667

Subtotaal

 

151.343

Algemeen

Extra huisvestingslasten

6.090

 

Afschrijving GGD

7.500

 

Extra formatie pilot-teams 2004

35.000[2]

 

Onvoorzien

5.000

 

 

 

 

Realisatie 2003

92.227

Totaal

 

297.160

 

De toename van de begroting over de gehele pilotperiode valt als volgt te verklaren:

-          De inrichtingskosten van de centra vallen een stuk hoger uit dan begroot. Bij de verdere uitrol van de centra wordt opnieuw kritisch gekeken naar deze kostenpost en de wijze waarop dergelijke kosten structureel in begroting en dekking kunnen terugkomen.

-          De extra huisvestingslasten vallen in 2004 €6000 hoger uit dan was begroot;

-          De deelname van Kwadraad (opvoedadvies) was niet opgenomen in de begroting;

-          Voor 2004 worden extra middelen, €35.000, ter beschikking gesteld voor de extra ureninzet van pilotmedewerkers en pilotleiders met daaraan gekoppeld de opdracht de bereikbaarheid van de centra verder vorm te geven en het wijkjeugdgezondheidsprofiel op te stellen.

 

Dekking voor de pilot JGZ-begroting 2003-2004

 

De gemeente Delft financiert de ontwikkeling van de pilot JGZ-teams uit verschillende bronnen. De Preventiemiddelen (€75.000), beschikbaar gesteld van rijkswege, worden met name ingezet om het JGZ-centrum een knooppunt in de wijk te laten worden, waar iedereen, professional of ouder en kind, terecht kan met vragen op het gebied van jeugd(gezondheid)zorg. De door de Provincie beschikbaar gestelde ‘Brede School/Zorg-gelden’ (€136.143,-) worden ingezet om het concept ‘zorgnetwerken’ verder uit te werken en de pilots te realiseren in de wijken Buitenhof en Wippolder.

De Maatwerkmiddelen zijn bestemd voor het inhoudelijk ontwikkelen en aanbieden van het zorgaanbod.

 

Fig. 1.3 Dekking begroting 2003-2004

Omschrijving

2003

2004

Totaal

Brede schoolgelden

68.000

68.000

136.000

Preventiemiddelen

75.000

 

75.000

Maatwerkmiddelen 2003

31.790

 

31.790

Maatwerkmiddelen 2004

 

55.000

39.369

Toevoeging WIZ 2004[3]

 

15.000

15.000

Totaal

174.790

138.000

297.160

 

Voorstel:

1)       Kennis te nemen van de ontwikkelingen die zijn gerealiseerd binnen de pilot JGZ-teams en de start van de teams in Wippolder en Buitenhof;

2)       In te stemmen met de gewijzigde begroting voor de pilot JGZ-temas 2003/2004 en de voorgestelde dekking.


2. Actielijnen Integrale JGZ in Delft-Westland- Oostland

 

De Stuurgroep I-JGZ van de regio DWO heeft in de loop van 2003 een agenda goedgekeurd waarin concrete acties (de actielijnen) benoemd stonden, die een concrete bijdrage moesten leveren aan de ontwikkelen van de integrale JGZ regiobreed.

In paragraaf 2.1 wordt ingegaan op de actielijnen die in 2003 zijn ingezet en welke resultaten zijn geboekt. In 2.2. zal inzicht gegeven worden in de financiële stand van zaken.

In de paragrafen 2.3. en 2.4 zal respectievelijk ingegaan worden op de actielijnen die de Stuurgroep in 2004 wil inzetten en de financiën die daarmee gemoeid zijn.

 

1.2   Begroting en realisatie over 2003 van de Actielijnen Integrale JGZ

 

 

Voor 2003 stonden de volgende actielijnen op het programma:

 

1) Pilot (wijk) zorgnetwerk ‘s Gravenzande

2) Pilot JGZ-centra Delft

3) Evaluatie pilots in ’s Gravenzande en Delft

4) Voorscholen en allochtonen

5) Geautomatiseerde planning

6) Risicobeleid en vroegsignalering

7) Voorlichting

8) Vademecum JGZ

 

Bekostiging van de actielijnen werd door de gemeenten in 2003 gedaan vanuit de maatwerkmiddelen. Tot en met 2002 kregen gemeenten middelen in het kader van de Tijdelijke regeling vroegsignalering. Vanaf 2003 zijn deze middelen in het kader van de Wet collectieve preventie volksgezondheid onder de naam maatwerkmiddelen toegevoegd aan de algemene middelen van gemeenten. Voor Delft betrof dit in 2003 €72.200.

 

De gemeenten in DWO hebben in 2003 vanuit hun maatwerkmiddelen financieel bijgedragen aan de actielijnen.

 

De stuurgroep “integrale JGZ” heeft op 2 april 2003 een brief verstuurd naar alle betreffende gemeenten, waarin de inhoud per actielijn werd beschreven en de agenda 2003 was aangegeven. Deze notitie is een financiële verantwoording van de actielijnen die samenhangen met de actielijnen integrale JGZ. Het betreft de volgende actielijnen:


Fig 2.1 Verantwoording Actielijnen IJGZ 2003

Actielijn

Projectkosten

Realisatie

3. Evaluatie Pilots

€ 10.000

Niet uitgevoerd

4. Voorscholen/allochtonen

€ 10.000

27 uur Maatzorg                        
   2.160

27 uur GGD                                   2.160

5. Geautomatiseerde planning

€ 30.000

Afgerond                                     € 30.000

6. Risicobeleid/vroegsignalering

€ 10.000

30 uur Maatzorg                       
   2.400

30 uur GGD                                   2.400

7. Voorlichting

€ 10.000

15 uur Maatzorg                            1.200

15 uur GGD                                   1.200

8. Vademecum JGZ

€ 10.000

Niet uitgevoerd

9. Vraaggestuurd werken

p.m.

Per afzonderlijke gemeente gefinancierd

Projectleiding 2003

€ 35.000

Adviesuren Giotto                      
€ 37.568

 

 

 

Totaal

€ 115.000

€ 79.088

 

Doordat niet alle activiteiten in 2003 zijn gestart en er op een aantal actielijnen minder is uitgegeven, resteert over 2003 een positief resultaat t.a.v. de Maatwerkmiddelen van €25.900. Dit resultaat is toegevoegd aan de begroting van 2004, zodat onder meer de actielijnen die nog niet zijn gestart, uitgevoerd kunnen gaan worden.

 

Voorstel:

  1. In te stemmen met deze verantwoording over de Actielijnen integrale JGZ 2003;
  2. In te stemmen met de declaratie van de uren van de actielijnen 4, 6 en 7 op basis van gelijke uren en gelijk tarief voor Maatzorg en de GGD.

 

2.1   Actielijnen van de Integrale JGZ in DWO voor 2004

 

De gemeenten in de regio DWO hebben zich uitgesproken voor een vervolg van de inhoudelijke samenwerking, zoals deze in 2003 heeft bestaan in de vorm van actielijnen.

Voor 2004 heeft de stuurgroep het plan van aanpak “Actielijnen 2004 Naar integrale JGZ DWO” goedgekeurd. Algemene doelstelling bij de actielijnen is om de (preventieve) werking van de Jeugdgezondheidszorg inhoudelijk te versterken, dit wordt ondermeer gedaan door activiteiten op het gebied van voorlichting en risicogroepen op te pakken.

 

Voor de financiering van de gezamenlijke agenda worden de uitgangspunten van 2003 gehanteerd.

Voor het actielijnenprogramma wordt uitgegaan voor uitgaven tot € 55.000 in 2004. Dat bedrag wordt voor € 25.900 gedekt uit de overheveling van het overschot uit het actielijnenbudget 2003.

Op grond van dit financiële kader wordt gekomen tot het volgende actielijnenprogramma voor 2004:

 

Fig. 2.2 Gezamenlijk programma van gemeenten:

1. Ontwikkeling wijkvoorlichtingsprofielen

5.000

2. Sociale kaart

Pm, verschoven naar 2005

3. Verwijzing voorscholen

10.000

4. Risicobeleid/vroegsignalering gericht op problematiek dikke kinderen

15.000

5. Evaluatie pilots

10.000

6. Onderzoek convergeren in GGD-werkgebied

10.000

7. Geleverde uren Maatzorg/GGD t.b.v. werkgroepen

5.000

Totaal

55.000

 

Op basis van de begroting van 2003 voor de Actielijnen en de bijdragen die de individuele gemeenten daaraan hebben gedaan, is een verdeelsleutel gemaakt voor de begroting van 2004.

 

2.3  Begroting 2004 voor de Actielijnen van de Integrale JGZ in DWO.

 

De uitgave van €55.000 wordt voor €25.900 gedekt uit het overschot 2003. Van het resterende bedrag van   €29.100 komt 38,5% voor rekening van Delft, te weten €11.204. Deze uitgave wordt gedekt uit de maatwerkgelden 2004 en -voor het deel verwijzing voorscholen- het budget voor- en vroegschoolse educatie.

 

 

Voorstel:

1.       Kennis te nemen van de resultaten van de Actielijnen Integrale JGZ 2003;

2.       Kennis te nemen van de begroting voor de Actielijnen Integrale JGZ 2003 en de realisatie in 2003;

3.       Kennis te nemen van het Actieplan I-JGZ 2004;

4.       In te stemmen met het bestedingsplan voor 2004 van de actielijnen I-JGZ en de voorgestelde dekking.


3. Uitrol van JGZ-teams in Delft

 

In 2004 zijn de 2 pilot JGZ-teams in de Wippolder en de Buitenhof van start gegaan. De pilot JGZ-teams hebben tot doel de nieuwe werkwijze voor de Integrale Jeugdgezondheidszorg in de praktijk te ontwikkelen en te toetsen, zodat de ervaringen van de teams kunnen landen in nieuwe vastgestelde werkvormen en functies, die voor alle 7 toekomstige JGZ-teams in Delft gaan gelden.

De verdere uitrol van 2 pilot JGZ-teams naar 7 JGZ-teams zal gelijke tred houden om de ontwikkeling van de 7 gezondheidscentra in de Delftse wijken.

Planning voor de verdere uitrol ziet er als volgt uit:

 

Fig 3.1 Planning uitrol JGZ-teams 2004

2004

Wippolder

1 maart

 

Buitenhof, tijdelijke huisvesting

1 juni

2005

Tanthof

1e kwartaal

 

Voorhof

3e kwartaal

2006

Hof van Delft, Pootstraat

 

 

Vrijenban, Eustatciusstraat, tijdelijke huisvesting

 

 

Buitenhof, definitieve huisvesting

 

2007

Vermeertoren

 

 

Vrijenban, definitieve huisvesting

 

 

 

2.1     Voorbereiding teams start in 2005

 

In de tweede helft van 2004 zal gestart gaan worden met de voorbereidingen voor de nieuwe JGZ-teams in Voorhof en Tanthof waarvan de start in 2005 zal plaatsvinden.

De implementatie van beide nieuwe teams zal in een projectstructuur aangepakt gaan worden.

Binnen de projectstructuur is zowel inzet van gemeentelijke medewerkers voorzien op gebieden als projectleiding, huisvesting en financiën.

Daarnaast zal in de projectstructuur deelgenomen worden door betrokkenen uit de uitvoeringsorganisaties waaronder lijnmanagement, coördinatie en aansturing van beide JGZ-teams en ondersteuning (ICT en facilitaire zaken).

In de komende maanden zal het projectplan uitgewerkt gaan worden, dat de stappen tot de start van beide teams zal vastleggen. In dit implementatieplan zullen alle onderwerpen aan bod komen die moeten leiden tot een goede implementatie waaronder huisvesting, inrichting, aansturing/coördinatie van de teams, financiën, extra tijdsinzet van medewerkers binnen de teams, communicatie en ICT/facilitaire zaken.

In het projectplan zullen de rollen van de betrokkenen beschreven worden en de tijdsplanning.

 

De gemeente Delft draagt financieel bij aan de implementatie van de beide nieuwe JGZ-teams. De investeringen van de gemeente Delft zullen liggen op het gebied van de huisvesting, inrichting/ICT, bereikbaarheid/ communicatie en extra ureninzet voor JGZ-medewerkers. In de programmabegroting van 2004 is hiervoor een bedrag opgenomen van €50.000.

 

Voorstel:

1.       Kennis te nemen van de planning voor de uitrol van de nieuwe JGZ-teams, waarvan 2 in 2005 in Tanthof en Voorhof;

 

2.   In te stemmen met de besteding van €50.000, conform de programmabegroting van 2004, t.b.v. de implementatie van de teams Tanthof en Voorhof.


4. Samenwerking regio DWO en regio Zoetermeer

 

De Stuurgroepen I-JGZ[4] in beide regio’s hebben besloten om in 2004 de samenwerking tussen de regio Delft-Westland-Oostland en de regio “Zoetermeer”, bestaande uit Zoetermeer, Wassenaar, Rijswijk en Leidschendam-Voorburg steviger vorm te geven.

Het gebied van DWO en regio Zoetermeer sluit aan bij het werkgebied van de GGD-ZHW. Binnen de Jeugdgezondheidszorg is de GGD een van de belangrijkste partners.

De regio Zoetermeer is bezig met een soortgelijk traject als de regio DWO om de integrale Jeugdgezondheidszorg verder te ontwikkelen en vorm te geven.

De implementatie van een daadwerkelijk integrale JGZ-werkwijze raakt niet alleen aan de taakinhoud van functies of aan de integratie van werkprocessen van de betrokken organisaties, maar raakt juist ook aan organisatievraagstukken als (decentrale) huisvesting, aansturing en financiën. Samenwerking tussen gemeenten in de gehele GGD-regio is noodzakelijk wanneer zulke belangrijke onderwerpen aan de orde komen.

De samenwerking tussen de gemeenten in beide regio’s wordt enerzijds ingegeven door een dringende behoefte om als bestuurders een gezamenlijke richting in te zetten voor de toekomst van de JGZ en om zodoende tot overeenstemming te komen over vraagstukken op het gebied van organisatiestructuur, huisvesting en financiën.

Anderzijds wordt de samenwerking ingezet om op het vlak van inhoudelijke vraagstukken elkaar te versterken en aan te vullen.

 

De bestuurders van de gemeenten in beide regio’s hebben een gezamenlijke visie ontwikkeld ten aanzien de toekomst van de Integrale JGZ en deze vastgelegd in een aantal uitgangspunten. Deze uitgangspunten worden nu beschreven in een bestuursdocument. Het gaat om thema’s als organisatiestructuur van de JGZ, de financiering van de JGZ, de (decentrale) huisvesting van de JGZ en de taakinhoud van de JGZ-medewerkers. De verwachting is dat de gezamenlijke bestuurders het bestuursdocument vaststellen medio juli 2004. Het document is dan de basis voor verdere beleidsafspraken. Het bestuursdocument wordt na de zomer aangeboden aan College en Raad. 

 

In 2004 zal in opdracht van de 8 gemeenten een onderzoek worden gehouden, met als doel om op basis van de in het bestuursdocument vastgelegde uitgangspunten een advies uit te brengen over de meest geschikte organisatievorm van de JGZ voor de toekomst. Naar verwachting zal deze nieuwe organisatie vorm vanaf 2006 zijn beslag kunnen krijgen.

 

Voorts zullen in 2004 de stuurgroepen en projectgroepen in beide regio’s, waartoe ook de GGD en de Thuiszorgorganisaties behoren, meer met elkaar gaan optrekken door inhoudelijke onderwerpen gezamenlijk op te pakken. Bij deze onderwerpen moet gedacht worden aan: de ontwikkeling van geautomatiseerde gegevensregistratie, een gezamenlijke productbegroting voor de gehele regio, een gezamenlijk model voor monitoring van gegevens.

Binnen de Stuurgroepen moet nog besluitvorming plaatsvinden over de gezamenlijk op te pakken onderwerpen.


U wordt voorgesteld om:

 

Naar aanleiding van hoofdstuk 1:

 

-          Kennis te nemen van de ontwikkelingen die zijn gerealiseerd binnen de pilot JGZ-teams en de start van de teams in Wippolder en Buitenhof;

-          In te stemmen met de gewijzigde begroting voor de pilot JGZ-teams 2003/2004 en de voorgestelde dekking.

Naar aanleiding van hoofdstuk 2:

-          In te stemmen met deze verantwoording over de Actielijnen integrale JGZ 2003;

-          In te stemmen met de declaratie van de uren van de actielijnen 4, 6 en 7 op basis van gelijke uren en gelijk tarief voor Maatzorg en de GGD;

-          Kennis te nemen van de resultaten van de Actielijnen Integrale JGZ 2003;

-          Kennis te nemen van de begroting voor de Actielijnen Integrale JGZ 2003 en de realisatie in 2003;

-          Kennis te nemen van het Actieplan I-JGZ 2004;

-          In te stemmen met het bestedingsplan voor 2004 van de actielijnen I-JGZ en de voorgestelde dekking.

 

      Naar aanleiding van hoofdstuk 3:

 

-          Kennis te nemen van de planning voor de uitrol van de nieuwe JGZ-teams, waarvan 2 in 2005 in Tanthof en Voorhof;

-          In te stemmen met de besteding van €50.000, conform de programmabegroting van 2004, t.b.v. de implementatie van de JGZ-teams Tanthof en Voorhof

 

 

 

Verkerk, M.

Dommelen, I.M., van

 



[1] Deze middelen zijn beschikbaar op basis van het opleidingsplan

 

[2] Onder andere voor de realisatie 2003 + verwachte uitgaven in 2004 t.b.v. bereikbaarheid en wijkprofielen

[3] Vanwege externe vervanging projectleider gemeente

[4] In deze stuurgroepen zitten de wethouders van de betrokken gemeenten en directeuren van GGD-ZHW en de Thuiszorgorganisaties.