Nota

 

Datum

11-05-2004

Ons Kenmerk

420305

Opsteller

R. Diemers

Bijlagen

1

Onderwerp

subsidieaanvraag controle ambtenaren

 

 


Geacht college,

 

 

  1. Inleiding

 

Handhaven, het voorkomen van misbruik en oneigenlijk gebruik van uitkeringen, is een van de speerpunten in het rijksbeleid. Om dit te stimuleren heeft het Ministerie verschillende initiatieven ontwikkeld.

 

Een goed handhavingsbeleid is, zeker nu de gemeente volledig financieel verantwoordelijk wordt voor de uitvoering van de Wet werk en bijstand, ook in het belang van de gemeente.

 

  1. Initiatieven vanuit het Rijk

 

Hoogwaardig handhaven

Een van de initiatieven van het Rijk is het stimuleren van het zgn. ‘Hoogwaardig Handhaven’. Het Ministerie heeft hierover een boekwerkje[1] gepubliceerd. Hoogwaardig handhaven richt zich op het vroegtijdig ontdekken van fraude. Dit begint reeds bij de uitkeringsaanvraag en loopt nadien de gehele uitkeringsperiode door.

 

Het concept hoogwaardig handhaven is gebaseerd op onderzoeken en praktijkervaringen gedurende de afgelopen jaren. Een van de uitkomsten daarbij is dat een direct en gericht onderzoek naar een fraudesignaal meer resultaat oplevert dan ongerichte controles.

 

Risicosturing

Vanuit Stimulansz is vorig jaar een publicatie verschenen over de ervaringen bij het opsporen van fraude middels risicoprofielen[2].  Bij deze inventarisatie is gebleken dat verschillende gemeenten controles uitvoeren bij groepen bijstandsklanten die worden geselecteerd op basis van enkelvoudige profielen, zoals kamerbewoners, dak en thuislozen, of meerdere uitkeringen op een adres.

 

De groepen bijstandsklanten worden geselecteerd op basis van objectieve criteria, die geenszins gebaseerd zijn op vooroordelen. Middels een pilot zou onderzocht kunnen worden in hoeverre deze gerichte controles effectiever zijn dan aselecte controles. Dit vraagt uiteraard wel een bestuurlijke instemming.

 

Subsidies handhavingsbeleid

Om een goed handhavingsbeleid goed in te bedden in een gemeentelijke organisaties heeft het Rijk een tweetal subsidieregelingen vastgesteld die het gemeenten mogelijk maken om extra personeel, belast met opsporing en controle aan te stellen.

 

Van een van beide regelingen heeft Delft reeds gebruik gemaakt. Met deze subsidieregeling is inmiddels een extra sociaal rechercheur aangesteld.

 

Van Regionale Interdisciplinaire Fraudeteams (RIF) naar Regionale Interventie teams

Enige jaren geleden is gestart met de regionale interdisciplinaire fraudeteams. In dergelijke teams, regionaal opererend, waren verschillende disciplines die bezig hielden met het opsporen van fraudes vertegenwoordigd. Naast sociaal rechercheurs werd  hieraan ook deelgenomen door medewerkers vanuit de belastingdienst, de immigratiedienst, de douane, de energiebedrijven, de UWV etc. Zij voeren veelal gerichte controles uit naar bepaalde vormen van fraude of binnen bepaalde bedrijfstakken.

 

Deze teams worden opgeheven. In plaats daarvan wil het rijk starten met grotere samenwerkingsverbanden, de Regionale Interventieteams. Ook Delft is verzocht hieraan deel te nemen. Hoe deze deelname plaats zal vinden is op dit moment nog niet duidelijk. Het is de bedoeling dat de start hiervan plaats zal vinden per 1-1-2005. Duidelijk is in ieder geval wel dat het regionale verband waar Delft deel van zal uitmaken zal bestaan uit de gemeenten behorend tot de politieregio’s Haaglanden en Hollands Midden. In totaal betreffen dit 43 gemeenten.

 

Het is de bedoeling dat men hierbij projectmatig controles gaat uitvoeren binnen de verschillende gemeenten.

 

  1. Initiatieven vanuit de gemeente

 

Fraudebeleidsplan

Een van de conclusies uit het LAT-project is dat de gemeente moet beschikken over een meerjarig fraudebeleidsplan. Hier wordt het kader vastgesteld, en de doelstellingen, waarop het fraudebeleid zich die periode op zal richten. Na afloop van deze periode kan het plan en de uitkomsten van het fraudeonderzoek worden geëvalueerd en worden bijgesteld. Op deze wijze wordt het fraudebeleid ook politiek gedragen.

 

Reeds voor de uitkomsten van het LAT-project beschikte Delft reeds over een meerjarig fraudebeleidsplan. Dit plan gold voor de periode 2000 tot en met 2004. Binnenkort zal dit plan, met de uitkomsten worden  geëvalueerd en bijgesteld. Een nieuw plan zal ter vaststelling worden aangeboden.

 

Huisbezoeken – researchconsulenten

In oktober 2000 heeft de gemeenteraad haar akkoord gegeven tot het starten van een pilot om huisbezoeken af te leggen bij klanten van WIZ. Deze huisbezoeken werden deels aangekondigd en deels onaangekondigd verricht. Medio 2001 werd dit project geëvalueerd en werd besloten de mogelijkheden van huisbezoeken als structureel onderdeel van het gehele uitkeringsproces in te voeren.

Een aantal consulenten werden hierbij opgeleid tot researchconsulenten. Op dit moment is er 0,66 fte beschikbaar (3 consulenten voor ieder 8 uur per week).

Tevens werd een protocol vastgesteld.

 

  1. Subsidie voor extra controle ambtenaren

 

Met de ‘tijdelijke stimuleringsregeling intensivering opsporing en controle Abw’ kan de gemeente een subsidie aanvragen voor een verdere opsporing en controle. Naast de eerder toegekende subsidie voor het aanstellen van een sociaal rechercheur biedt de regeling de mogelijkheid tot het aanstellen van een tweetal controle ambtenaren.

 

Werkzaamheden

Uit de toelichting bij de subsidieregeling blijkt dat deze controle medewerkers zich bezig moeten houden met: werkzaamheden, zoals het afleggen van huisbezoeken om mogelijk partnerfraude te onderzoeken en om adresgegevens van de bijstandsklant te verifiëren. Tot deze zaak behoren ook de voorbereidende werkzaamheden ten behoeve van het afleggen van huis- en bedrijfsbezoeken. Tot slot kan de controleambtenaar ook gebruikt worden om deel te nemen aan multidisciplinaire fraudeteams om gezamenlijke controles uit te oefenen bij bedrijven.

 

De taken die deze controleambtenaren uitvoeren kunnen veelal dienen als voorbereidend werk op een nader onderzoek door de sociaal rechercheurs. Dit betekent voor hen een taakverlichting. Het gevolg is dat de sociaal rechercheurs effectiever kunnen worden ingezet.

 

Subsidiebedrag

Op grond van het aantal klanten kan de gemeente Delft een subsidie ontvangen voor de salariskosten van een tweetal controleambtenaren. Het maximaal subsidiabele bedrag bedraagt per fte € 45.000,00 per jaar. In principe is dit voldoende.


 

  1. Voorstel

 

Voorgesteld wordt:

-          een subsidieaanvraag in te dienen voor het aantrekken van twee extra controleambtenaren.

 


     

R. Diemers

Beleidsadviseur

 



[1] Handhaven op Maat; de methoden uit het LAT Project. (LAT is een initiatief van drie gemeenten, namelijk Leeuwarden, Apeldoorn en Tilburg).

[2] Risicosturing bijstandsfraude; een inventarisatie van methodieken.