16 september 2005

Besluitenlijst commissie Werk, Zorg en Onderwijs 8 september 2005

 


  naar agenda     8 september 2005


naar agenda

Voorzitter: de heer Blinker
Griffier     : mevrouw Horree
College   : wethouder Rensen
Aanwezig: de heren De Koning (Stadsbelangen), Taebi (SP), Van Leeuwen(VVD), 
                Aközbek (CDA), De Wit (Leefbaar Delft), Velders (Leefbaar
Delft), Tas
                (GroenLinks), Riphagen (STIP) en Van Til (ChristenUnie/SGP).
                De dames Rusch (Stadsbelangen), Van der Hoek (VVD), De Jong(CDA), 
                Manggaprow (Leefbaar Delft), Stolker (PvdA), Jähnichen(GroenLinks),
                Kleijweg (D66).

 

1.

Opening

De voorzitter opent de vergadering om 20.00 uur

2.

Mededelingen

Wethouder Rensen heeft de volgende mededelingen:
- De GGD heeft een nieuwe directeur: mevrouw Th. Greidanus.
- Het nieuwe dagbestedingscentrum De Oostpoort van de GGZ Delfland en
  de Stichting woonbegeleiding aan de Ezelsveldlaan is op 7 september
  geopend. Een deel hiervan was nog gefinancierd met gelden uit de
  EZH-gelden.
- De panelorganisaties vooral vanuit het Panel gehandicaptenbeleid hebben
  de overstap gemaakt naar een gezamenlijke huisvesting in het
  gezondheidscentrum aan de Nassaulaan.
- Op 5 oktober is de uitreiking van de toegankelijkheidsprijs.
- Op 4 oktober is de kick-off van de Brede School 2 op het CLD.
- De gemeenten in Haaglanden, onder Delftse aanvoering, hebben op 8
  september een prijs gekregen voor een alfabetiseringsproject.
- De aanvraag impulsregeling opvoedondersteuning is goedgekeurd door het
  ministerie (memo hierover wordt aan de commissieleden toegestuurd).

   

3.

Inventarisatie insprekers

Er zijn geen insprekers

4.

Vaststellen besluitenlijst 23 juni 2005

Tekstueel:
pag. 1. laatste regel Mw. van den Hoek wordt gewijzigd in Mw. van der Hoek
N.a.v. : pag. 1 onder 3. Mededelingen:
De heer Aközbek deelt mee dat de eerste CDA Zorgcafé-bijeenkomst die gepland was op 9 september om 15.00 uur bij Woonbron verzet is naar 7 oktober 2005 om 16.30 uur
pag. 2. onder 6. Rondvraag
Mevrouw Van der Hoek inzake de door de wethouder toegezegde kwartaalrapportage waarin ontbrak het verslag van de platformbijeenkomsten.
Mevrouw Van der Hoek heeft begrepen dat het verslag nog niet toegezonden is omdat het nog niet vastgesteld is. Toch zou zij de verslagen van de Platformbijeenkomsten z.s.m. willen ontvangen.
Wethouder Rensen deelt mede dat hij eerst contact wil hebben met de belangenorganisaties over het vaststellen van het verslag. Hij weet dat er bij de belangenorganisaties nog enkele opmerkingen zijn over deverslaglegging. De toezegging blijft gestand. Er is inmiddels een nieuwe kwartaalrapportage Dagopvang naar de commissieleden onderweg waar de stand van zaken staat weergegeven.

De besluitenlijst wordt vastgesteld

5.

Vaststellen lijst niet te bespreken stukken

Mevrouw De Jong heeft het stuk inzake de instemming onderhandelingsakkoord Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) niet over laten hevelen omdat de brief van het college aan de VNG over het standpunt van de WMO een collegestandpunt is. Ze tekent aan dat het CDA niet eens is met het collegestandpunt..
De heer Taebi vindt het jammer dat er bij dit stuk niet ingesproken kan worden.
De wethouder deelt mee dat het plan van aanpak WMO op dit moment opgesteld wordt en naar verwachting in de commissie van oktober behandeld zal worden. Tevens is dan de gelegenheid om in te spreken.

6.

Rondvraag

De heer De Wit heeft een rondvraag naar aanleiding van een artikel in de krant inzake het verbieden van hoofddoekjes op het Stanislascollege. Is het college er zich van bewust college dat er geen kledingvoorschriften in het leerlingenstatuut staan. Hij vraagt aan de wethouder om opheldering van deze zaak.
Wethouder Rensen deelt mee dat dit nagetrokken is bij de directie van het Stanislascollege. De directie heeft medegedeeld dat er geen verbodsbeleid wordt gevoerd maar een ontmoedigingsbeleid. De wethouder heeft duidelijk gemaakt dat hij hier geen voorstander van is, maar het beleid op deze school is wel toegestaan.
De heer De Wit wil dat er duidelijkheid komt in het leerlingenstatuut. De heer Tas is het met de heer De wit eens en wil ook dat er duidelijke regels hieromtrent komen. De wethouder is het hier ook mee eens maar zegt wel dat de gemeente deze regels niet kan opstellen. Het is een schoolbestuurlijke bevoegdheid. Er loopt een interne discussie binnen het Stanislascollege omtrent dit onderwerp en het college wil dit even afwachten.
De heer De Koning wil wel dat de gemeente duidelijk maakt dat het dit beleid afkeurt. De wethouder heeft in een persconferentie medegedeeld dat hij niet gelukkig is met dit beleid en heeft dit ook teruggekoppeld aan het Stanislascollege.
Mevrouw Stolker vraagt waarom de beleidsevaluatie Wet Kinderopvang, vermeld op de termijnagenda raadscommissie werk, zorg en onderwijs, niet in de commissie leefbaarheid behandeld wordt.
Wethouder Rensen deelt mee dat het de bedoeling is dat het op de nieuwe wet op de kinderopvang ingezette beleid op haar werking wordt bekeken. Dit ligt in grote mate ook bij de sector WIZ. Het ligt aan de commissievoorzitters in welke commissie het behandeld zal worden.
Mevrouw De Jong wil een notitie ontvangen welke zaken van de commissie WZO vallen onder de bevoegdheden van Delft/Westland/Oostland en welke onder Haaglanden.
De wethouder geeft het antwoord ter plekke. Het stadsgewest houdt zich alleen bezig met het onderwerp jeugdzorg. De overige zaken vallen onder de gemeente.
De heer De Koning heeft vragen over het experiment "Stemmen in een willekeurig Stemlokaal". Hij wil het standpunt van het college weten en wat de gemeenteraad ervan vindt. Tevens wil hij weten of het een college- of raadsbevoegdheid is.
Wethouder Rensen deelt mee dat het college wel degelijk voordelen ziet in het experiment, maar vanwege de kosten en de inspanning is besloten om het niet te doen. Hij zal deze discussie en de vraag of het raadsbevoegdheid betreft wel onder de aandacht brengen van de verantwoordelijke portefeuillehouders.
Mevrouw Van der Hoek vraagt waarom er in het weekend in Delft geen apotheek open is en de mensen moeten uitwijken naar een apotheek buiten de stad. Kan de wethouder enige invloed uitoefenen om te zorgen dat er een Delftse apotheek in het weekend geopend is.
Wethouder Rensen zegt toe dat hij in ieder geval gaat uitzoeken hoe dit in elkaar zit en komt er de volgende commissievergadering op terug.

7.

Nota gesubsidieerd werk (613532)

De commissie stelt vragen over onder andere:
· De werking van het toekennen van de bonus.
· Wat is de rol van de reïntegratiebedrijven.
· Het volgen van de voortgang via de KWARAP.
· Hoe bepaalt de toetsingscommissie de geschiktheid of de ongeschiktheid.
· De financiering.
· Onduidelijkheid van de nota voor ID’ers.
· Aanbestedingsverplichting gemeente.
· Evaluatie/rapportage aan commissie.
· Communicatie werkzoekenden en werkgevers.

Wethouder Rensen beantwoordt de vragen en zegt toe dat via de kwartaalrapportages de commissie op de hoogte gehouden zal worden.
De commissie adviseert unaniem positief.

8.

De voorzitter sluit de vergadering om 21.30 uur

 

terug naar boven