15. Stichting Vluchtelingenwerk Delft                                                                                           totaalbedrag in 2003   179.094,81            

 

 

Werkelijk in 2002

afspraak subsidiebundel 2003

Resultaat in 2003

 

Output

 

 

In het jaarverslag 2002 zijn de aantallen benoemd, geen meetbare factoren waarvan afgeleid kan worden of prestatie afspraken zijn behaald.

 

j   Nieuwkomers:

Volgens het jaarverslag hebben zich 102 nieuwkomers zich bij de SVD gemeld. De prognose was 100, dit komt nagenoeg overeen.

 

Over 2002 zijn in totaal 201 nieuwkomers nog in begeleiding bij de SVD. Dit aantal betreft de individuele begeleiding tot twee jaar na vestiging in Delft.

 

k  Ingetrokken VVTV/uitgeprocedeerden

De SVD heeft 4 ROA cliënten ondersteuning en bemiddeling gegeven en aan 7 cliënten in de uitstroomregeling ondersteuning geboden. In totaal 11 clienten die vallen onder de ingetrokken VVTV en uitgeprocedeerden. De prognose was 10, dit komt nagenoeg overeen.

 

l Oudkomers

De SVD heeft 124 oudkomers in 2002 begeleid, de prognose was 100. Verandering in wet- en regelgeving lijkt hieraan ten grondslag te liggen. De tijdelijke verblijfsvergunning geeft onzekerheid over de toekomst en dat maakt volgens de SVD de taak tot inburgering en integratie bijzonder zwaar.

 

m AMA’s

Prognose was 20 AMA (18+) en 95 AMA’s (18-) te begeleiden, in het jaarverslag worden geen aantallen genoemd.

 

Aantal consulten 2002:

Maatschappelijke begeleiding: 2.792

Juridische begeleiding: 1.740

 

Sociaal culturele activiteiten

·     Informatieblad Mozaďek

In 2002 is mozaďek 5 keer verschenen. Zowel inhoudelijk als qua vorm is het blad professioneler geworden. Mozaďek valt sinds 1 oktober niet meer onder SKA, de directie is rechtstreeks verantwoordelijk.

·     Computerlessen

Er wordt veel gebruik gemaakt van de computerlessen, niet alleen door cliënten maar ook door de medewerkers SVD.

·     Vrouwenactiviteiten

De vrouwenactiviteiten bestaan uit creatieve cursussen, een uitstapje of bijeenkomst, culturele feest en zwemlessen. Deelname is groot

·     Overige activiteiten

Het project ‘Delftse kleden’ en Vrouwendag op 8 maart 2002.

In toenemende mate wordt samengewerkt met Delftse organisaties en instellingen zoals vrouwenopbouwwerkvan de BWD, de GGZ en zelforganisaties

Kinderclub van door vluchtelingenkinderen maar ook van vele andere migrantenkinderen. Aan het eind van het jaar was de club overbezet en er was een wachtlijst. Inmiddels is men beginnen met een onderzoek naar de mogelijkheden tot samenwerking met Project Speelbal ( gemeentelijke buurtwerk), de gewenste samenwerking met Thuis op straat en de BWD is verwaterd.

·     Ama- activiteiten

Het succes van het inloop- en activiteitenprogramma in samenwerking met Stichting Jeugdformaat Delft heeft zich in 2002 voorgezet.Het activiteiten aanbod blijft gehandhaafd en heeft belangstelling van een constante groep jongeren.

Het gastgezinnen project voor AMA’s is ook in 2002 voortgezet.

 

 

De producten en output komen uit de pro forma aanvraag die SVD voor 2003 heeft ingediend (Productenboek 2003).

 

Concept producten

j    Nieuwkomers

      · maatschappelijke en juridische begeleiding;

      · belangenbehartiging en voorlichting;

      · sociaal-culturele activiteiten.

k    VVTV/uitgeprocedeerden

      · individuele begeleiding;

      · belangenbehartiging uitgeprocedeerden;

      · sociaal-culturele activiteiten.

l    Oudkomers

      · begeleiding;

      · belangenbehartiging;

      · sociaal-culturele activiteiten

m    AMA’s

      · individuele en maatschappelijke begeleiding

      · belangenbehartiging;

      · sociaal-culturele activiteiten.

 

Concept output

Op basis van een prognose voor 2003 is er in het productenboek 2003 een voorstel gedaan om de volgende aantallen cliënten te begeleiden:

·       Nieuwkomers: 90

·       Uitgeprocedeerden en VVTV: 5

·       Oudkomers: 85

·       AMA’s (18+): 10

·       AMA’s (18-): 75

 

 

 

Producten:

j   Nieuwkomers:

  • Individuele begeleiding tot maximaal 2 jaar na vestiging in Delft
  • Belangenbehartiging
  • Sociaal-culturele activiteiten

k  Ingetrokken VVTV/uitgeprocedeerden

  • Individuele begeleiding
  • Belangenbehartiging
  • Sociaal-culturele activiteiten

l       Oudkomers

  • Vangnetfunctie tot maximaal 2 jaar na afronding inburgeringsperiode
  • Belangenbehartiging
  • Sociaal-culturele activiteiten

m       AMA’s

  • Maatschappelijke begeleiding
  • Belangenbehartiging
  • Sociaal-culturele activiteiten

 

Output

In 2003 is maatschappelijke begeleiding geboden aan:

  • 215 nieuwkomers Het betrof 84 nieuwe clienten en 131 nieuwkomers die al eerder in begeleiding waren. Het aantal van 84 is iets lager dan het verwachte aantal van 90.
  • 106 oudkomers Het aantal oudkomers dat begeleid wordt ligt hoger dan vooraf was ingeschat. Met name oudere mensen hebben langer behoefte aan begeleiding, omdat zij de taal veelal niet goed beheersen. Andere redenen om de begeleiding langer door te laten lopen zijn een slechte gezondheid of verhoogde stress. Dit laatste wordt vaak veroorzaakt door een langdurige aanvraag voor gezinshereniging of de dreiging van intrekken van de verblijfsvergunning.

In 2003 was de verdeling van het aantal hulpvragen maatschappelijke begeleiding als volgt ( tussen haakjes steeds de cijfers van 2002)

Eenvoudige hulpvraag            534 (764)

Formulier invullen                    410 (294)

Telefonisch contact                  784 (999)

Bemiddeling schulden              498 (882)

Bemiddeling huisvesting           296

Advies en info                           628(238)

Totaal                                    3150 (2940)

 

Juridische begeleiding

Is geboden aan :

  • 134 volwassenen
  • 49 AMA’s
  • 11 ROA
  • 36 gezinsherenigers.

Het aantal AMA’s was aan het eind van 2003 fors lager dan in januari 2003. Veel vluchtelingenjongeren verhuizen voor hun 18e jaar naar elders, omdat het voor hen erg lastig is om in Delft huisvesting te vinden. Het aantal uren begeleiding per jongere is echter hoger dan vooraf ingeschat. Het kost veel tijd om de ingewikkelde procedures aan jongeren uit te leggen.

 

Sociaal culturele activiteiten

·       Aan de computerlessen hebben 87 mensen deelgenomen;

·       30 vrouwen hebben een stadswandeling gedaan met als thema “ken je stad”;

·       25 vrouwen hebben meegedaan aan een middag georganiseerd door de Delftse Volksdansvereniging;

·       64 vrouwen hebben deelgenomen aan zwemlessen;

·       10 vrouwen volgden internationale kookles;

·       5 vrouwen namen deel aan taalles;

·       50 vrouwen namen deel aan diverse eenmalige activiteiten.

·       Voor jongeren waren er inloop- en activiteitenmiddagen. De opkomst varieerde tussen de 5 en de 20 jongeren per keer.

De samenwerking met Delftse organisaties zoals BWD,multicultureel vrouwennetwerk, GGZ e.d. heeft in bovengenoemde activiteiten vorm gekregen.

Bron: het inhoudelijk en financieel jaarverslag en het evaluatiegesprek met de instelling.

 

Afspraken

 

 

 

 

 

Concept resultaat

·  Alle aangemelde nieuwkomers; vluchtelingen dan wel gezinsherenigers van vluchtelingen kregen basisinformatie over de sociale kaart van Delft op gebied van gezondheidszorg, financiën, belastingen, informatie over verzekeringen, huizenmarkt etc.

·  35% van de nieuwkomers die d.m.v. een gezinsherenigingprocedure naar Delft kwamen krijgen informatie over gezins­uit­kering, verzekeringen, scholing, kinderbijslag, aangepaste woning, etc.. Zij volgen een individueel begeleidingstraject dat bestaat uit een intakegesprek, 72 uur persoonlijke begeleiding op afspraak.

·  15%  van de  alleenstaande vluchtelingen wordt begeleid bij de gezinshereniging­procedure, ontvangt voorlichting op maat en volgt een individueel begeleidingstraject van 36 uur persoonlijke begeleiding. 

·  50%  vluchtelingen worden na de eerste fase van gewenning (1 a 1,5 jaar)  geadviseerd om gebruik te maken van reguliere diensten in Delft e.o.

·  50%  van de  vluchtelingen worden ook na de eerste fase nog intensief maatschappelijk begeleid en krijgen praktische hulp van de medewerkers.

·  25% van de  vluchtelingen (oudkomers) worden na de 2e fase (2 a 2.5 jaar) nog intensief begeleid omdat zij onvoldoende in staat waren om hun eigen weg in de samen­leving te vinden, omdat zij psychisch zeer kwetsbaar zijn, onvoldoende kennis van de Nederlandse taal en/of of sterke gerichtheid op land van herkomst.

·  25% anderen (oudkomers) worden incidenteel nog geholpen met informatie, advies of bemiddeling als het om zaken gaat die zeer specifieke vluchtelingzaken. (verblijfsstatus, gezinshereniging, naturalisatie).

·  Alle nieuwkomers die met een tijdelijke status naar Delft komen worden juridisch onder­steund als voorbereiding op de omzetting van tijdelijke naar permanente status.

·  Elke ROA –en VVTV cliënt die nog onder een gemeentelijke regeling valt  wordt door SVD juridisch begeleid bij het vinden van een op­lossing voor een veilig bestaan.

·  SVD zal de vluchtelingen en hun familieleden een gevarieerd aanbod doen voor sociaal-culturele voorzieningen die bijdragen aan de integratie in de gemeente.

·  25% van de vrouwelijke vluchtelingen neemt deel aan activiteiten gericht op ontmoeting en vergemakkelijken van zelfredzaamheid in de samenleving.

·  12,5% van de kinderen van cliënten bezoekt wekelijks de kinderbijeenkomst of doet mee aan de inloopactiviteiten voor jongeren.

·  4 maal per jaar verzorgt SVD een MOZAIEK voor en door vluchtelingen en coördineert de informatie vanuit verschillende instellingen t.b.v. de vluchtelingen in Delft.

·  SVD participeert gemiddeld 2 x per week in overlegsituaties, zowel op beleidsniveau als op uitvoerend niveau en doet dat met als doel belangenbehartiging van vluchtelingen.

·  Gemiddeld 2 x per maand  verzorgt SVD voor­lichting over de situatie van vluchtelingen in Delft alsmede achtergrondinformatie  over de vreemdelingenwetgeving en juridische procedures.

·  In overleg met de voogden van de AMA’s zal SVD de pupillen die uit de voogdij verdwijnen vanwege bereiken van meerderjarige leeftijd intensief begeleiden gedurende een periode van een jaar.

·  SVD geeft de AMA 18+ die geen status hebben of uitgeprocedeerd zijn de benodigde inzicht in hun situatie en (juridische) kennis over hun asielprocedure

 

 

Afgesproken resultaat

De overeengekomen prestaties voor 2003 zijn opgenomen in de uitvoeringsovereenkomst 2003 en zijn zoals verwoord in kolom 2 (concept resultaat)

In het jaarverslag wordt het aantal mensen genoemd dat bereikt is met de verschillende vormen van dienstverlening.

Uit deze aantallen valt echter niet op te maken of de conceptresultaten behaald zijn.

In het jaarverslag wordt niet aangegeven hoeveel nieuwkomers d.m.v. gezinshereniging naar Delft komen. Dan kan ook niet getoetst worden of 35 % daarvan een individueel begeleidingstraject heeft gekregen. Voor 2004 zijn afspraken gemaakt zodat de dienstverlening van de SVD beter kan worden gemonitoord.

 

Zoals hierboven al is aangegeven is het aantal malen dat  maatschappelijke dienstverlening is geboden  toegenomen is t.o.v. 2002.

Het aantal juridisch consulten is afgenomen t.o.v. 2002 ( van 1740 naar 1518). Echter, de intensiteit van de contacten is toegenomen, omdat de vragen waarmee vluchtelingen komen steeds ingewikkelder worden.

Aan de sociaal culturele activiteiten is 561 keer deelgenomen.

 

Het blad Mozaiek is 4 x verschenen

 

Voorlichtingsactiviteiten die uitgevoerd zijn:

·   Maken van een internetpagina

·   Verzorgen van gastlessen op middelbare scholen (8x)

·   Rondleidingen bij de SVD zelf voor geinteresseerden (o.a. middelbare scholieren en medewerkers van gemeente Delft);

·   Deelname aan de vredesweek;

·   Deelname aan de vrijwilligersstraat.

Bron: het inhoudelijk en financieel jaarverslag en het evaluatiegesprek met de instelling.

 

Kengetal

 

 

In het overzicht belangrijkste resultaten over 2002 zijn de volgende resultaten gepresenteerd:

Nieuwkomers: 86 bekend bij de SVD. Dit aantal is lager dan verwacht.. Dit kan onder andere verklaard worden doordat nieuwkomers en VVTV’ers nu onder de WIN vallen en zij zich vrij mogen gaan

vestigen. Veel hangt af van het feit of de

woningvoorraad past bij de verwachtingen en samenstellingen van de vluchtelingen.

Met de schaarste aan grote woningen in Delft  bestaat de kans dat vluchtelingen naar andere gemeenten zullen uitwijken.

ROA/VVTV-cliënten: 19 bekend bij de SVD. Aantal minder dan verwacht, doch met veranderende wet-en regelgeving m.b.t. bijna uitgeprocedeerde en niet-uitzetbare en ingetrokken VVTV’ers is de juridische begeleiding intensief.

Oudkomers 108. Dit is meer dan verwacht.

108 blijven gebruik maken van de dienstverlening na de periode van inburgering. Dienstverlening bestaat uit bemiddelen bij diverse instanties, motiveren en ondersteunen bij het vinden van hun weg in wirwar van situaties. Dit jaar is gebleken dat er meer doorverwezen moet worden

AMA’s:  6. Minder dan verwacht. Juridische begeleiding. Pas als de jongeren AMA+ zijn worden zij maatschappelijk begeleid.

 

Aantal consulten 2001

3065, maatschappelijke begeleiding

1237, juridische begeleiding

 

De activiteiten die verricht zijn en het aantal mensen dat daarmee bereikt is uit de verschillende doelgroepen staat hierboven genoemd.

 

 

Analyse 2003:

In het jaarverslag 2003 zijn alleen de aantallen benoemd, geen meetbare factoren waarvan afgeleid kan worden of prestatie afspraken zijn behaald. In het verslag over het eerste halfjaar van 2004 is hierbij verbetering zichtbaar.

Als we kijken naar de resultaten 2003  kan gesteld worden dat de prognose van het aantal te begeleiden cliënten redelijk overeenkomt met de resultaten, Het aantal oudkomers wijkt af, het resultaat is 106 begeleide oudkomers ten opzichte van een prognose van 85. Verandering in wet- en regelgeving ligt hieraan ten grondslag. De tijdelijke verblijfsvergunning geeft onzekerheid over de toekomst en dat maakt dat gedurende een langere periode een beroep wordt gedaan op de juridische kennis van de SVD.

Het aantal AMA’s lag aan het eind van het jaar veel lager dan van te voren was ingeschat. Dit heeft te maken met het feit dat veel jongeren voor hun 18e verjaardag vertrekken uit Delft. In Delft is het voor hen lastig woonruimte te vinden. Het aantal uren begeleiding per AMA was in werkelijkheid hoger dan vooraf geprognotiseerd. Het kost veel tijd en energie om de ingewikkelde procedures aan jongeren uit te leggen.

 

Aandachtspunten voor onderhandelingen 2005

·       Een goede administratie van de SVD, op een zodanige manier ingericht dat controle op de getrouwheid van de (half) jaarverslagen op eenvoudige wijze mogelijk is.

·       Definitie nieuwkomers: Iemand is nieuwkomers  tot max. 1,5 jaar vanaf het moment dat hij/zij een status heeft gekregen;

·       Aandacht voor het juiste aantal oudkomers dat geholpen wordt. Dit aantal is de laatste jaren stelselmatig te laag ingeschat door de SVD;

·       Aandacht voor doorverwijzing van klanten voor sociaal-culturele activiteiten naar zelforganisaties en BWD daar waar mogelijk;

·       Plek waar sociaal-culturele activiteiten worden verzorgd zal mogelijk veranderen (Donja);

·       Bespreken hoe de 10 ID-medewerkers van de SVD kunnen doorstromen.