SURINAMESTRAAT 1

 

Het pand

Op dit moment wordt het pand gebruikt voor meerdere functies.

De begane grond (oppervlakte 320 m2) is aan de voorzijde aan beide zijden van de entree in gebruik als kantoorruimte, daarachter wordt het gebouw gebruikt als een zalencentrum met een bar.

De verdieping (oppervlakte 235 m2) wordt gebruikt voor twee woningen met buitenruimten op het dak van het naastgelegen pand. De eerste verdieping wordt bereikt via een aparte entree die gezamenlijk wordt gebruikt door beide woningen.

 

Inpassing programma van eisen

Binnen het bestaande gebouw kan het programma, ca 336 m2  bebouwd en 36 m2 buitenruimte, worden gerealiseerd. Er is echter een behoorlijke beperking bij de indeling van de begane grond, omdat deze ingesloten is door omringende bebouwing en aan drie zijden geen buitengevels heeft.

Voor de buitenruimte moet op de begane grond een patio worden gecreëerd. Deze kan bijvoorbeeld geplaatst worden tegen de naastgelegen showroom waarvoor ook een deel van de opbouw verwijderd moet worden. Dit onttrekt dus ook een extra oppervlak op de eerste verdieping.

Een andere optie is de patio te plaatsen in de zone waar geen verdieping boven zit. Hierbij moet goed worden gekeken naar het voorkomen van geluidsoverlast voor het naastgelegen pand, waar op de eerste verdieping studenten zijn gehuisvest.

 

Er van uit gaande dat er op de begane grond 280 m2 + patio en op de verdieping 56 m2 + vide patio bruto vloeroppervlak moet worden gerealiseerd, resteert er  op de begane grond 6 m2  en op verdieping 179 m2, afhankelijk van de positie van de patio. Dit kan gevoegd worden bij de dagopvang of afzonderlijk gebruikt worden voor een nader te bepalen kleine functie. Deze ruimte moet dan worden voorzien van een eigen toegang en trap naar de verdieping. Aangezien deze voorzieningen aan de enige gevel liggen, wordt de daglichttoetreding hierdoor nog extra beperkt.

Meerdere ruimten in het programma van eisen hebben daglicht nodig. Hiervoor zijn minimum eisen gesteld in het bouwbesluit. Dit heeft tot gevolg dat de vrijheid van indelen van de begane grond wordt beperkt. Door het creëren van een patio is dit deels te verhelpen, maar het blijft een aandachtspunt.

 

Conclusie

Op basis van de huidige bevindingen, gebaseerd op programma, een opname ter plekke en bestudering van de tekeningen, kan gesteld worden dat huisvesting van de dagopvang in het pand haalbaar is maar wel sterke beperkingen kent.

Er zijn twee opties mogelijk (zie bijlage 6 en 7).

- het pand geheel gebruiken voor dagopvang, ca. 555 m2 (incl. buitenruimte) of het pand deels gebruiken voor de dagopvang, 336 m2 (+36 m2 buitenruimte) en een extra functie

(afhankelijk van de positie van de patio)

Gezien de wijziging van de functie zullen er aanpassingen nodig zijn ten gevolge van het bouwbesluit en de regelgeving.

Nadere studie en overleg zijn hiervoor noodzakelijk.


Bouwkundige opname Surinamestraat 1.

 

                       

Constructie:

Het pand is opgebouwd uit een staalconstructie met gevels van metselwerk.

Het is niet te beoordelen of de bekleding van de staalconstructie voldoet aan de brandwerendheidseisen.

Na 1995 is er een verdieping op het pand geplaatst. De toenmalige kapconstructie is verwijderd en vervangen door een nieuwe stalen constructie met lichte gevels.

De vloer van de verdieping bestaat uit een geprofileerde staalplaat vermoedelijk in combinatie met gewapend beton en een dekvloer.

Het dak bestaat uit een geprofileerde staalplaat. Gezien de recente bouw mag worden uitgegaan dat het dak voorzien is van isolatie conform de geldende normen.

 

                    

 

Gevels:

Op de begane grond is alleen de straatgevel zichtbaar. Deze is van baksteen en vertoont geen gebreken.

De verdieping heeft een afwerking van geschilderde rabatdelen.

Het geheel verkeerd in goede staat.

 

Begane grond vloer:

Deze vloer bestaat uit een betonvloer afgewerkt met marmoleum. In de sanitaire ruimte zijn tegels geplaatst en in de bar liggen houten vloerdelen.

Volgens de huidige eigenaar is de begane grondvloer uitgevoerd met isolatie en in het werk gestort op een ondervloer van bestrating. Deze vloer is dus vermoedelijk niet gefundeerd.

                    

 

Plafond begane grond:

In de grote zaal en de verkeersruimte hangen systeemplafonds.

In de ontvangstruimte is een baldakijn opgehangen en is de bovenliggende afwerking niet zichtbaar. In de naastgelegen bar is het plafond gestuct.

 

                                                

 

Binnenwanden begane grond:

De wanden bestaan voornamelijk uit lichte samengestelde wanden, type  metalstud of stokkenwand. De afwerking is van wisselende kwaliteit en niet overal afgemaakt.

 

Verdieping:

De algemene afwerking van de woningen is goed en passend bij de recente bouwaard.

 

Brandveiligheid:

De brandscheiding tussen de twee verdiepingen is niet met het oog te controleren. Aangezien de opbouw na 1995 is geplaatst, mogen we aannemen dat deze aan de geldende eisen voldoet.

 

Installaties:

Bestaande installatie voor toe- en afvoer van lucht oogt recent.

Bij herinrichting zal de ventilatie-installatie moeten worden aangepast aan het nieuwe gebruik en functie.

De capaciteit van de cv-installatie moet gecontroleerd worden met betrekking tot het nieuwe gebruik en eventueel hiervoor worden aangepast.

 

 

 


Bijlage 6 Surinamestraat optie a.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                dagopvang                                            

 

 

 

 

 

 

verdieping

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                dagopvang

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                        begane grond


Bijlage 7 Surinamestraat optie b.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dagopvang                                                         n.t.b. functie

 

 

 

 

 

 

verdieping

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                dagopvang

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                        begane grond

 


Zuidwal 3b, de GGD.

 

Het pand betreft een gedeelte van een groter gebouw, in welk gedeelte nu kantoorfuncties en de ambulancedienst zijn gevestigd. De dagopvang dient goed gescheiden te worden van het overige bouwdeel. De huidig hoofdingang dient beschikbaar te blijven voor de andere gebruikers.

 

Inpassing programma van eisen

Binnen het bestaande gebouw kan het programma van eisen groot ca. 336 m2 + 36 m2 buitenruimte goed worden ingepast. Het huidige garagedeel voldoet niet aan eisen die gesteld worden aan verblijfsruimten. In technische zin zal het geen probleem zijn dit aan te passen.

Om een goede compartimentering mogelijk te  maken en de huidige entreehal voor andere gebruikers beschikbaar te houden dient het programma over begane grond en verdieping verdeeld te worden.

Een belangrijke rol speelt de keuze van de plaats voor de buitenruimte.

Vooralsnog onderscheiden we hier 2 mogelijkheden te weten:

a.         buitenruimte op de te omsluiten inrit van de garage.

b.         buitenruimte in een gedeelte van de huidige garage, waarvoor een gedeelte

van het dak dient te worden verwijderd.

 

a. buitenruimte vóór de garage.

In dit geval is het goed mogelijk op de begane grond 280 à 300 m2 vrij te maken voor het programma. De overige ruimten kunnen op de verdieping worden gerealiseerd.

De buitenruimte kan goed worden afgeschermd met een gesloten wand, die het zicht ontneemt en privacy geeft.

Met deze optie kan tegemoet worden gekomen aan de wensen van de dagopvang om alle cliëntenruimten op de begane grond te situeren.

 

b. buitenruimte “in” de garage.

Wordt gekozen voor deze optie dan zal een deel van de huidige garage tot patio moeten worden verbouwd. Het gedeelte van het gebouw dat op de begane grond beschikbaar komt voor de dagopvang zal hierdoor kleiner zijn dan in optie a.

Enkele ruimten die vanuit het oogpunt van de organisatie bij voorkeur op de

begane grond dienen te worden gesitueerd zullen op de 1e verdieping moeten

worden geplaatst. Het lijkt niet een eerste keuze, maar kan wel tot een goede oplossing leiden.

 

Conclusie,

Op basis van de huidige bevindingen, gebaseerd op het programma van eisen, een opname ter plekke en bestudering van de tekeningen, kan gesteld worden dat huisvesting van

de dagopvang in het pand goed mogelijk is. 


Bouwkundige opname GGD, Zuidwal 3b.

 

                    

 

Het pand is na 1990 gebouwd en is zowel binnen als buiten in goede staat.

De vloeren van de kantoren en de verkeersruimten zijn voorzien van linoleum.  In deze ruimten is een systeemplafond aanwezig. De binnenwanden zijn afgewerkt met schilderwerk.

 

                    

 

 

 

 

                    

 

De garage is opgebouwd uit een lichte staalconstructie in combinatie met sandwich-gevelpanelen. De ventilatieroosters in deze panelen zijn afgestemd op het gebruik als garage en niet afsluitbaar.  Om het als een binnenruimte te kunnen gebruiken voor de dagopvang zullen de gevels van de garage moeten worden aangepast aan de eisen voor een verblijfsfunctie conform het bouwbesluit. Afhankelijk van de functies die in dit bouwdeel worden ondergebracht zal de gevel moeten worden vervangen of worden aangepast.

De garagevloer is een monolite betonvloer waarin een afwateringsgoot is opgenomen van flinke afmetingen. Verwacht mag worden dat deze vloer niet geisoleerd is. Middels het aanbrengen van een zwevende dekvloer op isolatie is dit te verhelpen.

 

Het gebouw wordt nu voor één functie gebruikt. Gezien de aard van de dagopvang zal moeten worden voorzien in een aparte ingang voor deze nieuwe functie. Ook zal er gekeken moeten worden naar de brandwerende en akoestische isolatie van de scheidingsconstructies. Om dezelfde redenen zijn de vluchtroutes een aandachtspunt. Aanpassing van de brandbeveiligingsinstallatie zal conform de eisen van het bouwbesluit moeten worden uitgevoerd.

 

Het gecombineerd gebruik van de verwarming- en ventilatie-installaties lijkt goed mogelijk. Wel zal moeten worden voorzien in een uitbreiding t.b.v. de huidige garage.

Een nadere inventarisatie moet hiervoor plaats vinden.

 

 


Bijlage 8 GGD optie a.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

verdieping

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

buiten-

ruimte

 

 

 

 

 

begane grond

 


Bijlage 9 GGD optie b.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

verdieping

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

buiten-                                                                                                                                 

ruimte

 

 

 

 

 

begane grond