Inhoudsopgave

 

 

 

Inleiding

 

 

Deel  D:            Locatie GGD/ambulancepost aan het Crommelinplein 1/Zuidwal

                        Overzicht van alle insprekers

                        Algemeen

                        Beantwoording schriftelijke reacties

 

Deel E:             Locatie Nijverheidsstraat

                        Overzicht van alle insprekers

                         Algemeen

                         Beantwoording schriftelijke reacties

 

 

Deel F:             Locatie Staalterrein

                        Overzicht van alle insprekers

                        Algemeen

                        Beantwoording schriftelijke reacties

 

 

Deel G:             Locatie Surinamestraat 1

                        Overzicht van alle insprekers

                        Algemeen

                        Beantwoording schriftelijke reacties

 

Deel H:             Mondelinge inspraak

                        Overzicht van alle insprekers

                        Algemeen

                        Beantwoording schriftelijke reacties

 

Inleiding

 

Als centrumgemeente voor de regio Delft Westland Oostland is Delft verantwoordelijk voor maatschappelijke opvang en verslavingszorg. Vier Delftse instellingen voor dag- en nachtopvang zorgen er dagelijks voor dat mensen, die (tijdelijk) opvang nodig hebben, terecht kunnen in één van de opvangplaatsen in de stad. Naast crisisopvang, nachtopvang, begeleid wonen en vrouwenopvang neemt ook de opvang van verslaafden en daklozen een belangrijke plaats in.

 

De gemeente wil verslaafden en daklozen helpen om hun leven op orde te krijgen. Daarnaast wil zij de overlast van deze groep op straat beperken. Dagopvang Dienstencentrum Over de Brug (DodB) draagt bij aan deze doelen. Het is een laagdrempelige voorziening, waar verslaafden en daklozen overdag terecht kunnen voor een kop koffie, een maaltijd of een douche. Medewerkers van het dienstencentrum geven bovendien begeleiding bij het verkrijgen van woonruimte, hulpverlening, werk en activiteiten. Dagelijks wordt het centrum tussen 11.00 en 17.30 uur door ruim 50 tot 70 mensen (gegevens 2004) bezocht.

 

Het Dienstencentrum Over de Brug is momenteel gevestigd aan de Oostsingel 76. Deze functie op deze locatie past niet binnen het bestemmingplan. Het pand biedt daarnaast onvoldoende ruimte om de dagopvang goed te huisvesten, zo heeft de locatie geen afgeschermde buitenruimte. Bezoekers van het centrum verblijven daardoor vaak buiten het pand, waardoor omwonenden aangeven zich gehinderd te voelen. Om deze redenen is de gemeente op zoek naar een nieuwe locatie voor de dagopvang.

 

Verschillende panden in en om de binnenstad zijn bekeken en getoetst op een aantal criteria waaraan de locatie moet voldoen. Dit heeft geresulteerd in zes locaties, die door het college van B&W zijn voorgedragen voor inspraak. In september 2004 rondde het college de inspraakprocedure af voor de locaties Gasthuisplaats 1-3/ Koornmarkt 10 en Van Miereveltlaan/ hoek Beukenlaan met de 'Nota Beantwoording Inspraak Nieuwe locatie dagopvang Gasthuisplaats/Koornmarkt en Beukenlaan/Van Mierenveltlaan'. In de hierna volgende nota zijn de reacties van omwonenden en betrokkenen verwerkt van de vier andere locaties, te weten: Crommelinplein/ Zuidwal, Nijverheidsstraat, het Staalterrein en Surinamestraat 1.

 

De toegepaste criteria hebben betrekking op de volgende aspecten:

* Geschikt voor maatschappelijke opvang (voldoende ruimte)

* Geschikt voor aanvullende activiteiten/ goed beheersbare buitenruimte

* Situering ten opzichte van binnenstad

* Nabijheid station

* Toegankelijkheid/ beheersbaarheid politie/ hulpverlening

* Eigendom/ beschikbaarheid

* Ligging buiten uitsluitend woonomgeving

* Aanvoerroutes zo min mogelijk door woonbuurten

* Bestemmingsplan

* Beperking herontwikkelingsplannen

* Financiėn

 

De criteria zijn terug te vinden in de nota 'Criteria locatiekeuzes voor nacht- en dagopvang in Delft/Westland/Oostland' en de nota 'Vervangende locatie dagopvang Dienstencentrum over de Brug' die zijn vastgesteld op respectievelijk 28-11-2002 en 24-06-2004. Deze nota's zijn te vinden in het gemeentelijk raadsinformatiesysteem onder http://raad.delft.nl of kunnen worden opgevraagd bij Agnes Jonkman, projectleider (ajonkman@delft.nl, 015 -219 5336).

 

 

Tussen het Crommelinplein en de Zuidwal bevindt zich het pand van de GGD en de ambulancepost. Na verbouwing kan het gebouw worden ingericht voor dagopvang. Met de entree aan de kant van de Zuidwal blijft het deel van het pand dat gelegen is aan het Crommelinplein 1 behouden voor andere functies. Aan de Nijverheidsstraat ligt een opslagterrein van de gemeente. Hier kan een nieuw pand gebouwd worden. Ook aan de Staalweg 1 kan op gemeenteterrein nieuwbouw gerealiseerd worden, die aan alle eisen voor dagopvang voldoet. Aan de Surinamestraat 1 kan de gemeente een bedrijfspand kopen dat na verbouwing geschikt gemaakt is voor dagopvang. Bij alle vier locaties is te voorzien in een afgeschermde buitenruimte.

 

Voordat een definitieve keuze wordt gemaakt, wilde het college eerst de argumenten en de reacties van omwonenden en betrokkenen horen rond de zes locaties. Waarom vindt men een locatie wel of niet geschikt? Tot en met 14 december 2004 mochten omwonenden en betrokkenen reageren op de vier locaties. Dit gebeurde schriftelijk, maar ook mondeling tijdens een inspraakavond en digitaal via dagopvang@delft.nl. Omwonenden zijn hierover geļnformeerd via onder andere een speciale editie van de Stadskrant en huis-aan-huisbrieven, tevens werd een informatieavond georganiseerd.

 

In deze nota worden de reacties van bewoners en betrokkenen op vier van de zes voorgestelde locaties beschreven. Onderdeel D van de nota gaat in op de schriftelijke inspraak op de locatie Crommelinplein/Zuidwal. Onderdeel E gaat in op de schriftelijke inspraak op de locatie Nijverheidsstraat. Onderdeel F gaat in de op de schriftelijke inspraak op de locatie Staalweg 1. Onderdeel G gaat in op de schriftelijke inspraak op de locatie Surinamestraat 1. Onderdeel H betreft de mondelinge inspraak die uitgesproken is op de inspraakavond van 14 december 2004. De mondelinge inspraak is ook onderverdeeld tussen de vier locaties. Totaal zijn er 821 inspraakreacties ingediend (waarvan 779 schriftelijk en 42 mondeling).

 

Per inspreker zijn de bezwaarpunten samengevat en op een rij gezet. Op iedere reactie geeft de gemeente een antwoord. Per antwoord geeft de gemeente in de conclusie weer of en hoe dat punt in de uiteindelijke afweging van locaties en/of bij de verdere uitwerking van de plannen voor een locatie wordt betrokken. Aangezien veel reacties overeenkomen wordt per locatie eerst een algemene beantwoording gegeven van de meest voorkomende punten. Bij gelijke vragen zal doorverwezen worden naar de algemene beantwoording. Daar waar insprekers geen verdere toelichting hebben gegeven op hun bezwaar, is alleen genoemd dat de inspreker bezwaar heeft tegen de locatie.

 

Per locatie worden verder een veiligheidsscan en een (bouwkundig) haalbaarheidsonderzoek. Daarnaast wordt een beschrijving gemaakt van de doelgroep op de belangrijkste kenmerken (omvang, samenstelling, herkomst). Samen met de reacties uit de twee inspraakrondes vormt dit het materiaal op grond waarvan een nieuwe locatie voor de dagopvang zal worden aangewezen.

In eerste instantie zal het college van Burgemeester en Wethouders een voorlopige keuze maken. Omwonenden en insprekers zullen over deze keuze geļnformeerd worden. Deze wordt naar verwachting op 17 februari om advies aan de raadscommissie Werk, Zorg en Onderwijs voorgelegd. Vervolgens zal het college een definitieve keuze bepalen. Alle insprekers en omwonenden zullen naar verwachting eind februari/begin maart over de uitkomst van dit proces worden geļnformeerd.