Programmabegroting 2006 – 2009

Discussienotitie programma Integratie & Activering

 

 

1. Inleiding

Deze startnotitie bevat een beknopt overzicht van een aantal relevante actuele ontwikkelingen binnen het programma Integratie & Activering en daaruit voortkomende consequenties voor nieuw beleid vanaf 2006. Er wordt in deze notitie alleen ingegaan op mogelijke nieuwe uitgangspunten van beleid. Huidige beleidsuitgangspunten komen aan bod bij de conceptbegroting 2006 – 2009.

 

 

2. Actuele ontwikkelingen

De gemeente Delft hecht er veel belang aan dat allochtonen en autochtonen actief en respectvol met elkaar om gaan en dat eilandvorming wordt voorkomen of doorbroken, zodat  alle Delftenaren op een goede manier samenleven. In de afgelopen jaren zijn er door particulieren, (zelf-) organisaties en ook door de gemeente zelf talloze initiatieven op dit terrein ontwikkeld: Wat eten wij vandaag, Delftse Jurken, Club van 100, Kunst in de wijken, Inburgeren Andersom, multiculturele markt, open dagen moskee etc. Steeds vaker zijn er initiatieven waar burgers elkaar, ongeacht hun afkomst, helpen. Er is echter ook een andere kant. Door mondiale gebeurtenissen, zoals de aanslagen in New York, en de recente gebeurtenissen in Nederland  (o.a. de  aanslag op Theo van Gogh) is de Nederlandse-, en dus ook de Delftse samenleving op dit terrein kwetsbaar geworden.

Discussiepunt: De vraag is doen we genoeg en wat kan eventueel anders?

 

Het kabinet is bezig het inburgeringsstelsel in Nederland te veranderen en er komt een nieuwe wet Inburgering. De eigen verantwoordelijkheid van de inburgeraar staat daarbij voorop. Dit geldt zowel voor degenen die nieuw in Nederland komen (nieuwkomers) als degenen die hier al wonen (oudkomers). De beoogde ingangsdatum is 1 april 2006.

 

Veel van de integratieactiviteiten worden momenteel betaald uit de integratiereserve. Ook de opvang van asielzoekers wordt uit deze reserve betaald, inclusief een fors deel van de subsidie voor de Stichting Vluchtelingenwerk Delft. Door de rijksbezuinigingen en veranderende financieringsstructuren worden aan de reserve nog maar zeer beperkt middelen toegevoegd. Bij ongewijzigd beleid zullen er vanaf 2006 onvoldoende middelen zijn om het integratiebeleid in Delft vorm te geven.

 

Het college zal daarom in de programmabegroting voorstellen doen om voldoende financieel draagvlak voor het integratiebeleid te houden en te garanderen dat de regie over en ondersteuning van mensen in nieuw- en oudkomerstrajecten op peil blijft. De gemeente onderzoekt of (een deel van) de begeleiding buiten het gemeentelijk apparaat kan worden gebracht en hoe de koppeling met reïntegratietrajecten kan worden gemaakt.

 

 

3. Mogelijk nieuw beleid & investeringen

Steeds meer organisaties en bedrijven krijgen te maken met allochtone Delftenaren. Het gaat hier onder meer om een groeiend aantal klanten en de toename van het aantal werknemers. Binnen de gemeente Delft is daarom in het voorjaar 2005 een bureau Interculturele Communicatie opgericht met als doel op het terrein van Interculturele Communicatie te adviseren en stimuleren binnen de gemeente, maar daarbuiten ook aan instellingen en bedrijven.

 

De gemeente heeft de nota ‘ondersteuning zelforganisaties’ vastgesteld. Om voor erkenning en ondersteuning in aanmerking te komen is het van belang dat zelforganisaties voor een brede achterban gericht en transparant aan integratie werken. De implementatie van het erkenningsbeleid is vanaf 2005 ingegaan en vraagt de nodige inzet van de zelforganisaties.

 

Met de start van het Vrouw Kind Centrum in het voorjaar van 2005 wordt een nieuwe impuls gegeven aan de onderlinge samenwerking van de vrouwenorganisaties in Delft. De VKC zal een belangrijke en actieve rol kunnen spelen bij de integratie en emancipatie van allochtone vrouwen in de Nederlandse samenleving, door het organiseren van educatieve activiteiten, inloopspreekuren, gezondheidsvoorlichting en politieke scholingscursussen.

 

Het college wil doorgaan met het project Onbenut Talent, waarbij hoger opgeleide allochtonen, vanaf een afgeronde MBO–opleiding, ondersteuning kunnen krijgen bij het vinden van een baan op niveau. Daarnaast zet Onbenut Talent sinds 2004 ook stevig in op het ondersteunen van organisaties, instellingen en bedrijfsleven om Delftse burgers met een allochtone achtergrond in een bestuur, ondernemingsraad of medezeggenschapsraad te krijgen. 

Discussiepunt: Bij deze projecten wordt een groter beroep gedaan op de inspanningen van doelgroepen zelf. De gemeente ondersteunt, maar is tegelijk kritisch op de resultaten. Kan men zich vinden in deze zakelijke aanpak van de gemeente?

 

In 2005 wordt D’Ruit (bestrijding sociaal isolement) ondergebracht binnen het Meldpunt OGGZ. Hierdoor wordt een betere relatie gelegd tussen de signalering van sociaal isolement in een vroegtijdig stadium en de verschillende manieren om mensen te ondersteunen (financieel, psychisch, ..).

 

Kennismaken en Meebesturen 2

In 2003 zijn ronde tafelgesprekken gevoerd met een dwarsdoorsnede van de Delftse samenleving. In 2004 heeft dit geleid tot het starten van zes concrete projecten: de multiculturele markt, sport en integratie, inburgeren andersom, club van 100, straat –en galerijgesprekken en bestuurlijke diversiteit. Daarnaast zijn concrete projecten zoals ‘Kunst in de Wijken’, ‘Wat eten wij vandaag’ en het multicultureel vrouwenkoor financieel ondersteund.

 

In 2005 en 2006 worden deze projecten, met als doel de verschillende bevolkingsgroepen met elkaar in contact komen, doorgezet. We willen graag de sterke elementen van Kennismaken en Meebesturen 1 combineren met  een aantal gerichte initiatieven van particulieren, wijkbewoners, organisaties, bedrijfsleven etc. De gemeente hecht in dit kader ook veel belang aan initiatieven die het stimuleren “elkaars” festiviteiten te bezoeken, zoals koninginnedag, dodenherdenking en einde het einde van de Ramadan.

Discussiepunt: Bij veel activiteiten valt op dat vooral vrouwen meedoen. Hoe kunnen de mannen meer betrokken worden?