VASTSTELLINGSOVEREENKOMST

 

Tussen de gemeente Delft en de Organisatie voor mensen met een lichamelijke handicap Delft

 

Ondergetekenden

 

1.         De gemeente Delft, rechtsgeldig vertegenwoordigd door het college van burgemeester en wethouders; hierna te noemen de gemeente

 

en

 

2.         De organisatie voor mensen met een lichamelijke handicap Delft, rechtsgeldig vertegenwoordigd door het dagelijks bestuur; hierna te noemen de OGD

 

IN AANMERKING NEMENDE DAT:

 

-                      De gemeente het van belang acht dat mensen met een lichamelijke functiebeperking ten behoeve van het gemeentelijk beleid terzake structureel worden vertegenwoordigd door een belangenorganisatie.

-                      De OGD een organisatie is die bovengenoemde doelgroep wil vertegenwoordigen.

-                      De OGD een rechtspersoon is en ingeschreven bij de Kamer van Koophandel Delft onder nummer V40398437.

-                      Partijen het noodzakelijk achten de communicatie en samenwerking te optimaliseren, en daartoe strekkende afspraken te maken, en deze afspraken neer te leggen in een Vaststellingsovereenkomst om de op enigerlei wijze ontstane onzekerheid danwel geschillen te beëindigen.

-                      De OGD en andere panelorganisaties zoveel mogelijk door samenwerking en overleg tot goede besluitvorming willen komen ten behoeve van het gemeentelijk beleid terzake en het benutten van de gezamenlijke panelhuisvesting.

 

ZIJN OVEREENGEKOMEN ALS VOLGT:

 

Artikel 1           Algemene bepalingen

 

1.                  De bepalingen in deze overeenkomst hebben geen veranderingen tot gevolg voor de rechten en plichten van partijen voortvloeiend uit de Algemene wet bestuursrecht en op enig moment van toepassing zijnde subsidieverordening.

2.                  Deze overeenkomst is bedoeld om de beoogde rechtstoestand vast te leggen en te verzekeren.

3.                  Op deze tussen partijen gesloten vaststellingsovereenkomst zijn de gewone regels van het verbintenisrecht van toepassing.

 

Artikel 2           Overleg

 

1.                  Partijen verplichten zich tijdig en op eigen initiatief elkaar te berichten van voornemens bestaand beleid te willen wijzigen.

2.                  De gemeente en de OGD voeren in ieder geval één maal per jaar bestuurlijk overleg. Ten behoeve van dit overleg wordt vooraf een agenda opgesteld en van het overleg wordt verslag gelegd.

3.                  Ten minste tweemaal per jaar vindt ambtelijk overleg plaats tussen de gemeente en de OGD inzake subsidieaanvragen en -afhandeling en het volgen van de aan de subsidie verbonden activiteiten.

4.                  De OGD neemt deel aan het paneloverleg met de gemeente.

 

 

Artikel 3           Bekostiging

 

1.                  De huisvestingslasten van de OGD zullen met ingang van de datum dat de panelaccommodatie aan de Nassaulaan wordt betrokken geen deel meer uitmaken van de rechtstreekse subsidiëring van de OGD door de gemeente.

2.                  De huisvestingslasten van de OGD tot aan de datum dat de OGD de in het voorgaande lid bedoelde huisvesting betrekt, worden door de gemeente bekostigd op basis van de subsidiesom 2004.

3.                  De bekostiging van de structurele activiteit van de OGD, het organiseren en uitvoeren van spreekuren, valt met ingang van het subsidiejaar 2004 onder het regime van de Verordening Maatschappelijke activiteiten.

4.                  De bekostiging van de activiteiten van de OGD wordt gefinancierd uit door de OGD verkregen eigen middelen en gemeentelijke subsidie. In een beschikking wordt de bestemming van de subsidiesom aangegeven.

5.                  De termijnen zoals neergelegd in de in lid 3 van dit artikel bedoelde subsidieverordening worden stipt nagekomen. Dit geldt in het bijzonder voor subsidieaanvragen, subsidieverlening, aanvraag tot subsidievaststelling, het uitgeven van beschikkingen en betalingen van in de beschikking vermelde subsidiesommen.

6.                  De OGD geeft zowel in haar subsidieaanvragen als in de aanvragen tot subsidievaststelling aan: de stand van zaken met betrekking tot exploitatieoverschotten. Eventuele batige saldi kunnen in een weerstandsfonds OGD worden gestort danwel een andere bestemming krijgen. Terzake dient de OGD een aanvraag in bij de gemeente. Per beschikking beslist de gemeente of het verzoek van de OGD wordt gehonoreerd, en wel binnen een termijn van maximaal 8 weken.

7.                  De OGD verplicht zich een transparante boekhouding te voeren, waar inkomsten en uitgaven volledig en zonder enige reserve zijn vastgelegd en door de gemeente controleerbaar zijn. Deze verplichting gaat in op 1 januari 2005.

8.                  Uitgangspunt van de bekostiging is de Algemene wet bestuursrecht in het algemeen en Titel 4:2 van deze wet in het bijzonder; de voor de OGD vigerende subsidieverordening, de door de gemeente vastgestelde beleidsregels, en het gemeentelijk financiële (subsidie) beleid.

 

Artikel 4                      Overige bepalingen

 

1.                  De OGD verplicht zich op de datum dat de panelhuisvesting aan de Nassaulaan beschikbaar komt de haar toekomende accommodatie terstond en zonder nadere voorwaarden te stellen te betrekken.

2.                  De OGD verplicht zich na het tekenen van deze overeenkomst de Adviescommissie voor de bezwaarschriften aangetekend te berichten, dat zij de bezwaarschriften inzake de subsidiejaren 2002 en 2003 intrekt. Hiervan wordt een afschrift gezonden aan de gemeente; per adres het Vakteam Beleid en Projecten.

3.                  Nadat de Adviescommissie de verklaring van de OGD zoals bedoeld en omschreven in het voorgaande lid heeft ontvangen, zal de gemeente de subsidierelatie met de OGD verder vormgeven door:

a.       Een beschikking tot het vaststellen van de subsidie 2002 en 2003 op basis van de OGD gegevens; derhalve zal de gemeente geen gebruik maken van haar rechten subsidie 2002 en 2003 terug te vorderen.

b.       Een beschikking tot het verlenen en vaststellen van subsidie 2004, met een subsidiesom van maximaal € 9.500,--; middels de korte procedure.

c.       Een beschikking tot het verlenen van subsidie 2005, althans voor het 1e kwartaal 2005, waarin de huisvestingskosten op basis van het maximaal beschikbaar gestelde subsidiebedrag 2004 is opgenomen; derhalve ¼ van € 9.500,- =    2.375,--.

d.       De gemeente verplicht zich de in b en c genoemde subsidiebedragen, alsmede de daartoe strekkende beschikkingen binnen 2 weken, nadat het geschil definitief is beëindigd  uit te voeren.

4.                  Indien de OGD buiten haar schuld langer gebruik moet maken van haar huidige accommodatie zal verrekening / bijbetaling van subsidie plaatsvinden op basis van de rekensom zoals in het voorgaande lid onder c is bedoeld en omschreven.

5.                  Indien de OGD voor 1 april 2005 de voor haar beschikbare accommodatie aan de Nassaulaan kan betrekken, zal verrekening plaatsvinden op basis van het in dit artikel in lid 3 onder c bedoelde en omschreven rekensom.

 

 

 

 

Artikel 5                      Beëindiging van het geschil

 

1.                  De OGD verklaart hierbij dat het geschil met de gemeente door het maken van afspraken zoals vastgelegd in deze overeenkomst is beëindigd. Voorts verklaart de OGD geen bezwaar of beroep in te stellen met betrekking tot deze afspraken.

2.                  De gemeente verklaart hierbij dat het geschil met de OGD door het maken van afspraken zoals vastgelegd in deze overeenkomst is beëindigd. Voorts verplicht de gemeente zich op basis van behoorlijk bestuur zoals bedoeld en omschreven in de Algemene wet bestuursrecht de gemaakte afspraken na te komen.

3.                  Partijen verklaren hierbij bekend te zijn dat opzegging van deze overeenkomst alleen kan geschieden door een uitspraak van de bevoegde rechter.

 

 

Aldus opgemaakt in drievoud

 

Delft, datum

 

 

OGD

 

 

T.A.G. Kröse, voorzitter

 

 

 

A.H. Jonker, penningmeester