B E G R O T I N G  2 0 0 6

 

Activiteiten en budgetten van de huidige Stichting Vluchtelingenwerk Delft

 

als onderdeel van de

 

Brede Welzijnsstichting Delft

 

 

 

 

Delft, 19 oktober 2006

Samenvatting opbouw begroting 2006

 

De hoofdlijnen van het voorstel kunnen als volgt worden samengevat.

 

  1. De afgeslankte formatie is de resultante van het reorganisatieontslag dat de SVD heeft ingediend op basis van
    1. opgaan van de SVD in de BWD (fusie)
    2.  haar huidige financiele situatie 
    3. een organisatie met een sluitende begroting 2006
    4. een in meerjarig perspectief  vitaal pakket van werkzaamheden dat geintegreerd is in de BWD (o.a. qua aansturing en ondersteuning van de secundaire processen)
  2. In de nieuwe situatie is de afgeslankte formatie van de voormalige SVD onderverdeeld in twee voor subsidie in aanmerking komende hoofdaandachtsvelden :
    1. Begeleiding/belangenbehartiging vluchtelingen
    2. klantmanagement
  3. Niet alleen de totale formatie ook de twee deelformaties en de formatie die ingezet wordt voor de drie te onderscheiden gemeenten spoort met de (deel)subsidies rekening houdend met een per deelveld in beginsel evenredige toerekening van overhead (m.n. huisvestings- en kantoorkosten). De uitzonderingen zijn gemotiveerd.
  4. In de begroting is voor wat betreft de gemeente Delft uitgegaan van de door de vakwethouder geindiceerde toekenning van  bijdragen (€ 100.000 en € 90.000)  en er is geen rekening gehouden met (onzekere inkomsten) uit fondsenwerving en inkomsten uit aanvullende detacheringen bij de gemeente Delft.
  5. De BWD verzorgt de aansturing en ondersteuning van de secundaire processen voor (ook dit ) organisatieonderdeel binnen haar staande formatie
  6. In 2006 is zelfstandige huisvesting op OD 145 en daarmee het huidige kostenniveau uitgangspunt van de begroting. Bij de overige  algemene overhead is alleen op posten die dit rechtvaardigen rekening gehouden met efficiencywinst (bijvoorbeeld accountantskosten)
  7. In de begroting is rekening gehouden met reguliere kostenstijgingen en de (noodzakelijke, zeer marginale) verhoging van de loonkosten als gevolg van de voor fusie noodzakelijk inpassing in het functieloongebouw welzijn van de medewerkers van de SVD die overgenomen worden door de BWD
  8. Check nodig op correcte doorberekening van sociale lasten
  9. Buiten deze (structurele) begroting zijn de eenmalige kosten gehouden die voortvloeien uit:

·         De huidige financiele situatie van de  SVD

·         Fusiekosten (voorbereiding) in de periode 1 oktober  tot 1 januari (SVD en BWD)

·         Fusiekosten BWD (landing en integratie SVD) tot 1 april 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.         Inleiding

 

Het kabinet is bezig het inburgeringstelsel in Nederland te veranderen. De voorgestelde veranderingen zijn dermate groot dat het noodzakelijk is daar als Vluchtelingenwerk vroegtijdig op in te spelen.

 

De contourennota

In de nota “Herziening van het inburgeringstelsel” beschrijft het kabinet op hoofdlijnen de contouren van een nieuw inburgeringstelsel dat de eigen verantwoordelijkheid van de inburgeraar voorop stelt en dat zowel betrekking heeft op nieuwkomers als op oudkomers. Het stelsel zal worden uitgewerkt in een nieuwe Wet inburgering in Nederland via een kaderwet en vervolgens uitgewerkt worden in daarop gebaseerde algemene maatregelen van bestuur en ministeriële regelingen. De beoogde ingangsdatum van deze wet is 1 april 2006. In de nieuwe wet worden de taken van de gemeente beperkt ten opzichte van de huidige situatie. Daarmee zullen ook de financiële middelen die de gemeente van het Rijk ontvangt fors minder worden.

 

Inmiddels is het kabinet akkoord met het concept wetsvoorstel voor de Wet inburgering en is het voorstel naar de Raad van State doorgestuurd. Op basis van dit wetsvoorstel is duidelijk geworden dat voor nagenoeg alle onderwerpen geldt dat nadere precisering geregeld zal worden bij algemene maatregel van bestuur. In de bijlage is een overzicht van de belangrijkste onderwerpen opgenomen.

Onbekend is nog hoe het overgangsregime van de huidige wet naar de nieuwe wet er uit zal zien.

 

Samenvatting herziening inburgeringsstelsel

De uitgangspunten van het nieuwe inburgeringstelsel kunnen als volgt worden samengevat:

-          zowel nieuwkomers als oudkomers worden bij wet verplicht om in te burgeren in de Nederlandse samenleving (algemene inburgeringsplicht)

-          Inburgering start in het land van herkomst

-          bij het invulling geven aan de inburgeringverplichting staat de eigen verantwoordelijkheid (ook in financiële zin) van de inburgeringspichtige centraal;

-          aan de inburgeringverplichting is voldaan wanneer het inburgeringexamen is behaald (resultaatsverplichting);

-          inburgeringplichtigen hebben keuzevrijheid ten aanzien van de inkoop van cursussen;

-          prioritaire doelgroepen krijgen een aanbod;

-          niet-prioritaire doelgroepen krijgen faciliteiten.

 

De definitie van inburgering in het nieuwe stelsel is het voldoen aan de eindtermen van het inburgeringexamen. Er worden eindtermen geformuleerd op het terrein van taalbeheersing Nederlands en maatschappijoriëntatie. De eisen aan de mondelinge en schriftelijke taalvaardigheid van nieuwe inburgeringsplichtigen zijn op niveau A2 van het Europese Raamwerk voor Moderne Vreemde Talen gesteld. Voor oudkomers wordt de lees- en schrijfvaardigheid op A1 gesteld, aangezien het veelal oudere personen betreffen die vaak weinig of geen opleiding hebben gehad.

 

Voorafgaand aan de inburgering in Nederland, moeten mensen zoveel mogelijk al in eigen land een basistoets afleggen.

 

Het kabinet heeft ervoor gekozen dat de inburgeringplichtige zelf de kosten voor zijn inburgering draagt. Deze kosten worden bij het behalen van het inburgeringexamen binnen drie jaar tot een bepaald maximum vergoed.

Niet alle inburgeringplichtigen zullen in staat zijn de kosten voor de inburgeringcursus vooraf te betalen. Voor die personen die onvoldoende draagkrachtig zijn, wordt de mogelijkheid van een kredietfaciliteit geboden.

 

 

2.       Doelgroepen

 

In dit stuk komen verschillende doelgroepen aan bod waar Stichting Vluchtelingenwerk Delft (SVD) haar diensten aan verleent. In bijlage 1 worden de groepen en bijbehorende taken verder uitgewerkt

 

1.       Juridische begeleiding Nieuwkomers zonder trajectaanbod: (1)

2.       Voortgangsbewaking nieuwkomers zonder trajectaanbod(2)

3.       Juridische begeleiding Oudkomers zonder uitkering/eigen inkomsten met trajectaanbod (1):

4.       Trajectbegeleiding Oudkomers zonder uitkering/eigen inkomsten met trajectaanbod(1):

5.       Trajectbewaking Oudkomers zonder uitkering/eigen inkomsten met trajectaanbod(1)

6.       Voortgangsbewaking Oudkomers zonder uitkering/eigen inkomsten met trajectaanbod(2)

7.       Belangenbehartiging: (1)

8.       Juridische begeleiding AMA’s: (1)

9.       Juridische begeleiding Oudkomers zonder trajectaanbod: (1)

10.   Juridische begeleiding ex ROA/VVTV : (1)

 

Op basis van door de gemeente Delft toe te leveren aantallen cliënten per doelgroep zullen de kosten per product worden uitgewerkt.

 

 

3.       De methode van Trajectbegeleiding

 

De methode van Trajectbegeleiding is gebaseerd op het nastreven van bepaalde doelen, met als belangrijkste het werken naar en vaststellen van de mate waarin zelfredzaamheid en/of integratie zijn bereikt. Deze methode gaat uit van de volgende vijf onderdelen die gezamenlijk het totale proces van begeleiding bepalen.

  1. Het leggen van contact met (potentiële) cliënten.
  2. Het onderzoeken van behoeften/tekorten in relatie tot relevante aspecten van zelfredzaamheid en/of integratie.
  3. Het opstellen van een begeleidingsplan waarin alle relevante aspecten voor het bereiken van zelfredzaamheid en/of integratie zijn opgenomen en, bij individuele maatschappelijke begeleiding, het sluiten van een begeleidingsovereenkomst.
  4. Het uitvoeren van actieve en reactieve begeleidingsactiviteiten (informatieverstrekking, coaching, enz.).
  5. De meting van het resultaat van de begeleiding aan de hand van checklists of andere resultaatindicatoren. Deze methode kan worden aangeduid als CODAR (Contact leggen, Onderzoeken, Doelen stellen, Acties uitvoeren en Resultaat meten of Evaluatie) Bij de methode kunnen de volgende opmerkingen worden gemaakt:

·         Het is denkbaar dat bij sommige doelgroepen het leggen van contact wordt vervangen door verwijzing vanuit het bureau nieuwkomers of een andere zorgverlener, eventueel na indicatiestelling. Het is echter in alle gevallen nodig een persoonlijk contact te leggen, met als essentiële boodschap dat de begeleiding alleen gericht is op de belangen van de cliënt.

 

4.       De inzet van vrijwilligers

 

De inzet van vrijwilligers sluit aan bij de visie/missie van Vluchtelingenwerk. Vrijwilligers vormen een brug tussen vluchtelingen (nieuwkomers) en de maatschappij. Daarnaast is het zo dat de inzet van vrijwilligers het mogelijk maakt met relatief weinig betaalde krachten veel cliënten te begeleiden (het multipliereffect). Dit effect is mogelijk bij een goede verhouding tussen de ureninzet van de Basisbeschrijving en Kostprijsberekening. Soms is de inzet van vrijwilligers niet mogelijk. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om de situatie dat er onvoldoende vrijwilligers beschikbaar zijn, de vrijwilligers weinig feeling hebben met een bepaalde doelgroep, of de gemeente bij de maatschappelijke begeleiding expliciet om gekwalificeerde agogische krachten vraagt. Hoewel de meerwaarde van vrijwilligers bij maatschappelijke begeleiding wordt erkend, is er -tegen de achtergrond van bovenstaande overwegingen- voor gekozen om de inzet van vrijwilligers niet vast te leggen in het model. In het format voor de beschrijving van de producten (het productenboek) wordt de inzet van vrijwilligers en/of betaalde agogische krachten bij de begeleiding wel expliciet weergegeven. De keuze behoort echter tot de vrijheidsgraden van het model. Het is duidelijk dat, afhankelijk van de omvang van het genoemde multipliereffect, de kosten van de begeleiding bij de verschillende keuzes sterk kunnen variëren.

 

 

 

 


BEGROTING 2006

 

Baten

 

Entiteit 1

 

entiteit 2

 

Totaal

 

 

 

 

 

 

 

Subsidies

 

 

 

 

 

 

 

Delft

100.000,00

 

90.000,00

 

190.000,00

 

Pijnacker

60.000,00

 

0,00

 

60.000,00

 

Midden -D

5.000,00

 

0,00

 

5.000,00

Overig

 

 

 

 

 

 

 

fondsen

0,00

 

0,00

 

0,00

 

giften

5.000,00

 

0,00

 

5.000,00

Detachering

 

 

 

 

 

 

 

Delft

0,00

 

0,00

 

0,00

 

Cluster

4.000,00

 

0,00

 

4.000,00

ID banen

 

92.500,00

 

92.500,00

 

185.000,00

 

 

 

 

 

 

 

Som baten

 

266.500,00

 

182.500,00

 

449.000,00

 

 

 

 

 

 

 

Lasten

 

 

 

 

 

 

Personele lasten

(zie spec.)

86.000,00

 

79.000,00

 

165.000,00

ID banen

 

100.000,00

 

100.000,00

 

200.000,00

Afschrijving

 

1.500,00

 

1.500,00

 

3.000,00

Huisvesting

 

15.000,00

 

15.000,00

 

30.000,00

Kantoor

 

14.000,00

 

14.000,00

 

28.000,00

Vrijwilligers

 

5.000,00

 

2.000,00

 

7.000,00

Advies

 

1.000,00

 

1.000,00

 

2.000,00

Publiciteit

 

1.000,00

 

500,00

 

1.500,00

Algemeen

 

6.000,00

 

2.000,00

 

8.000,00

Activiteiten

 

0,00

 

0,00

 

0,00

Zelf org.

 

0,00

 

0,00

 

0,00

Overhead BWD

 

2.250,00

 

2.250,00

 

4.500,00

 

 

 

 

 

 

 

Som lasten

 

231.750,00

 

217.250,00

 

449.000,00


Toelichting begroting:

 

1.       Onderverdeling

De toedeling naar de beide entiteiten is discutabel. In de huidige verdeling levert entiteit 1 een voordeel op en entiteit 2 een nadeel. Door een andere toedeling kan dat nog wijzigen. In totaal is er wel evenwicht.

2.       afschrijving, huisvesting en kantoor

Er is vanuit gegaan dat deze posten een zelfde omvang behouden (geen economy of scales) en evenwichtig kunnen worden toegerekend. De afschrijving kon ten opzichte van 2004 worden verlaagd vanwege de lagere investeringen.

 

3.       vrijwilligers

Deze lasten zijn nadrukkelijker toegeschreven aan het vluchtelingenwerk

 

4.       advies

De huidige accountantskosten zijn veel hoger maar zijn hier teruggebracht naar € 2.000.

De verwachting is dat wanneer de SVD onderdeel uitmaakt van BWD (100 fte) deze kosten in evenredigheid van de loonsom worden verdeeld over de werksoorten.

 

5.       algemeen

Deze post bevat o.a. abonnementen en loonverwerkingsbedrijf Gamma. Het gemiddelde over de afgelopen twee jaar is circa 15.000 ( afgelopen jaar hoger door deskundigheidsbevordering waar ook inkomsten tegenover stonden. Er is vanuit gegaan dat in een grotere organisaties deze kosten gehalveerd kunnen worden, 8000 en dat daarbinnen de vluchtelingentak relatief bijzonder is (bijvoorbeeld eigen abonnementen). Derhalve kosten niet evenredig verdeeld.

 

6.       activiteiten en zelforganisaties

 

Deze twee posten zijn kostenneutraal opgenomen. Nu leveren ze een batig saldo op door de coördinerende rol t.a.v. Donja. Er is vanuit gegaan dat deze rol in de nieuwe taken zal worden geïncorporeerd en derhalve geen aanvullende inkomsten genereren.


Bijlage 1

Uitwerking doelgroepen

 

1)       Juridische begeleiding Nieuwkomers zonder trajectaanbod: (1)

De Juridische ondersteuning van nieuwkomers met een tijdelijke status als voorbereiding op de omzetting/niet-omzetting naar permanente status.

2)       Voortgangsbewaking nieuwkomers zonder trajectaanbod(2)

Dit product bestaat uit het houden van een intake met daaraan gekoppeld minimaal twee voortgangsgesprekken per klant. Op het niet nakomen van de meldplicht zal een interventiemelding moeten plaatsvinden naar de gemeente, zodat de gemeente de inburgeraar kan sanctioneren.

3)       Juridische begeleiding Oudkomers zonder uitkering/eigen inkomsten met

 trajectaanbod (1):

De juridische begeleiding van oudkomers houdt in dat zij worden geholpen met informatie, advies of bemiddeling wanneer het gaat om zeer specifieke vluchtelingzaken. (verblijfsstatus, gezinshereniging, naturalisatie)

4)       Trajectbegeleiding Oudkomers zonder uitkering/eigen inkomsten met

 trajectaanbod(1):

Hieronder wordt verstaan het  motiveren en stimuleren van individuele klanten in hun scholingstraject ter voorbereiding op het inburgeringexamen. De gemeente Delft is verantwoordelijk voor de inkoop  van de scholingstrajecten.

5)       Trajectbewaking Oudkomers zonder uitkering/eigen inkomsten met

 trajectaanbod(1)

Dit houdt onder andere in dat de klant in staat wordt gesteld om tijdig kinderopvang te regelen. Tevens maken verzuimbegeleiding termijnbewaking en eventuele probleemsignalering onderdeel uit van dit product.

6)       Voortgangsbewaking Oudkomers zonder uitkering/eigen inkomsten met

 trajectaanbod(2)

Dit product bestaat uit het houden van een intake met daaraan gekoppeld minimaal twee voortgangsgesprekken per klant. Op het niet nakomen van de meldplicht zal een interventiemelding moeten plaatsvinden naar de gemeente, zodat de gemeente de inburgeraar kan sanctioneren.

7)       Belangenbehartiging: (1)

·         De SVD participeert gemiddeld 2 uur per week in overlegsituaties in de Delftse samenleving om de belangen van vluchtelingen te behartigen;

·         De SVD geeft gemiddeld 3 x per maand gedurende 2 uur voorlichting en informatie over het leven van vluchtelingen van organisaties, media en inwoners in Delft

·         Bij maatschappelijke problematische situaties bemiddelt de SVD op afroep via sleutelfiguren uit de vluchtelingengemeenschappen tussen betrokken organisaties en inwoners van Delft waarbij ook vluchtelingen betrokken zijn.

8)       Juridische begeleiding AMA’s: (1)

SVD geeft Alleenstaande Minderjarige Asielzoekers (AMA’s) onder de 18 jaar in Delft die geen status hebben of uitgeprocedeerd zijn inzicht in hun situatie en (juridische) kennis over hun asielprocedure.

9)       Juridische begeleiding Oudkomers zonder trajectaanbod: (1)

De juridische begeleiding van oudkomers houdt in dat zij worden geholpen met informatie, advies of bemiddeling wanneer het gaat om zeer specifieke vluchtelingzaken. (verblijfsstatus, gezinshereniging, naturalisatie)

10)   Juridische begeleiding ex ROA/VVTV : (1)

Elke ROA- en VVTV cliënt die nog onder deze regeling valt na 1 april 2001, wordt juridische begeleid voor wat betreft veranderende wet- en regelgeving (VW2000) en de gevolgen hiervan.