553500

 
 
 
 
Nota

 

Integrale Jeugdgezondheidszorg

 

In Delft

 

2005


 

 

 

 

Inleiding

 

Doel van deze nota is tweeledig. Enerzijds is de nota bedoeld om het College van B&W en de Raad van de gemeente Delft een samenhangend beeld te bieden van de ontwikkelingen die gaande zijn op het terrein van de Integrale Jeugdgezondheidszorg (JGZ) en hiertoe een aantal voorstellen toe doen. Hierbij is sprake van JGZ-ontwikkelingen op drie, met elkaar verweven, niveaus; Delft, de regio Delft-Westland-Oostland en op de schaal van de GGD-regio. Deze onderwerpen komen aan bod in de hoofdstukken 1,2 en 3.

Anderzijds zullen in hoofdstuk 4 voorstellen worden gedaan voor de subsidierelatie met Maatzorg/De Werven vanwege de uitvoering van de 0 tot 4 jarigen zorg binnen de consultatiebureaus.

 

Op de drie verschillende niveaus, Delft, DWO en de gemeenten in de GGD-regio, wordt met de diverse betrokken gemeenten en uitvoeringspartners stevig ingezet op de verdere ontwikkeling van de Integrale Jeugdgezondheidszorg. De ontwikkelingen in de JGZ worden deels ingegeven door de verplichtingen die de Wet collectieve preventie volksgezondheid (Wcpv) aan gemeenten stelt, ondermeer het weghalen van de knip in de Jeugdgezondheidszorg tussen de leeftijdsgroepen van 0 tot 4 jaar en de groep van 4 tot 19 jaar.

Voor een ander deel zijn de ontwikkelingen ingegeven door de wens om de werking van de JGZ te verbeteren. Delft en haar partners hebben daarbij wat betreft inhoud en organisatie een duidelijk beeld voor ogen hoe de Integrale JGZ er uit moet (gaan) zien.

 

In de Delftse context wordt ingezet op de uitrol van de Integrale JGZ-teams in alle  wijken. In 2004 zijn 2 pilot JGZ-teams van start gegaan in de wijken Wippolder en Buitenhof, met een uitvoeringsmodel dat naast de reguliere 0 tot 19-jarigen zorg van GGD en Maatzorg/De Werven ook de disciplines Opvoedadvies en Schoolmaatschappelijk werk in zich herbergt. In 2005 zullen in Delft 3 nieuwe integrale JGZ-locaties worden opgezet.

 

Op het niveau van de regio DWO worden de JGZ-ontwikkelingen jaarlijks in een actielijnen-programma vervat dat, in de vorm van concrete activiteiten of het ontwikkelen van nieuwe werkvormen, een bijdrage levert aan de verbetering van de Integrale JGZ in de regio.

 

Inmiddels is de samenwerking in DWO-verband (4 gemeenten) en op het niveau van de regio GGD (8 gemeenten) elkaar deels gaan overlappen en is het ook duidelijk dat bepaalde ontwikkelingen alleen op het niveau van de GGD-regio opgepakt kunnen worden.

Daarom zal 2005 wat betreft regionale samenwerking vooral het jaar worden voor de afbouw van de JGZ-ontwikkeling in DWO-verband en het verstevigen van de samenwerking van de 8 gemeenten binnen de regio van de GGD-ZHW.

 

In deze nota zal geschetst worden wat er in 2004 is gerealiseerd en op welke ontwikkelingen in 2005 gekoerst wordt.

Daarbij zal zoveel mogelijk geprobeerd worden de ontwikkelingen op de verschillende niveaus los van elkaar te beschrijven en daar waar nuttig en/of nodig zullen de samenhang of de dwarsverbanden worden aangegeven.

 

 

 

Inhoud:                                                                                                                                

 

 

 

  1. Integrale Jeugdgezondheidszorgteams in de wijken                                               4

1.1 Planning en realisatie in 2004                                                                                       4

1.2 Begroting en realisatie in 2004                                                                                      6

1.3 Inhoudelijk plan van aanpak en uitrol JGZ locaties in 2005                                               7

1.4 Begroting van de I-JGZ ontwikkeling in 2005                                                                   9

1.5 Dekking van de I-JGZ begroting in 2005                                                                          10

 

 

  1. Actielijnen Integrale JGZ in Delft-Westland-Oostland                                               12

2.1   Begroting en realisatie over 2004 van de Actielijnen I-JGZ in DWO                                   12

2.2   Begroting 2005 voor de Actielijnen van de Integrale JGZ in DWO.                                     13

 

 

  1. Ontwikkeling van de integrale JGZ in de regio´s oud-West Holland                         14

(+ Rijswijk) en Delft-Westland-Oostland.

 

 

  1. Uitvoering JGZ 0 tot 4 jarigen door Maatzorg/De Werven                                         17

 

 

  1. Voorstellen                                                                                                               20

 

 

  1. Bijlagen                                                                                                                    21

 


 

1. Integrale Jeugdgezondheidszorgteams in de wijken

 

In Delft wordt er naar gestreefd om in 2007 in elk van de 7 wijken een integraal Jeugdgezondheidszorgteam te hebben gerealiseerd. De integrale JGZ-teams vormen samen met het zorgloket/centrale zorgcommissie in het voortgezet onderwijs en het RMC de drie 1e lijnszorgloketten in Delft en vormen met elkaar een doorlopende keten voor zorg aan ouders en kinderen/jeugdigen.

De JGZ-teams, waarvan er inmiddels 2 zijn gestart in de wijken Wippolder en Buitenhof, zijn een belangrijk vernieuwend concept om de Jeugdgezondheidszorg voor de leeftijdsgroep van 0 tot 19 jaar geïntegreerd op wijkniveau aan de doelgroep ouders en kinderen aan te bieden.

De visie van waaruit Delft de JGZ-teams ontwikkeld is mede ingegeven door de Wet collectieve preventie volksgezondheid die wil dat de ``knip in de zorg tussen 0 tot 4 jarigen en 4 tot 19 jarigen ``, in Delft uitgevoerd door Maatzorg/De Werven en de GGD-ZHW, wordt weggehaald. Echter, in Delft wordt breder ingestoken.

 

Het JGZ-team moet in de wijk de ``spin in het web`` worden op het gebied van de Jeugdgezondheidszorg voor 0 tot 19 jarigen. Om dit te bereiken werken in het team verschillende disciplines, zoals jeugdartsen, verpleegkundigen, assistenten, opvoeddeskundigen en schoolmaatschappelijkwerkers, nauw met elkaar samen.

De medewerkers van het team zijn uit verschillende organisaties afkomstig namelijk GGD-ZHW, Maatzorg, St. Kwadraad en MEE.

In de visie van de gemeente Delft moet het JGZ-team voor ouders, kinderen en medeopvoeders een fysiek herkenbaar, bekend en laagdrempelig punt zijn in de wijk, waar men met alle vragen over opvoeding en gezondheid terecht moet kunnen.

Kennis en deskundigheid wordt tussen de verschillende disciplines binnen het team gedeeld, waardoor betere informatie uitwisseling plaatsvindt, sneller gehandeld kan worden en ouders en kinderen eenvoudiger kunnen worden verwezen naar een andere deskundigheid binnen het team of naar meer intensieve vormen van zorg, bijvoorbeeld via Bureau Jeugdzorg.

Het JGZ-team heeft de taak om de wijk waarin het opereert goed te leren kennen om zodoende wijkspecifieke problemen en behoeften te kunnen signaleren en te kunnen aanpakken. Het team dient ook een actieve speler te zijn binnen het netwerk in de wijk, waaronder onderwijs (b.o. en m.o.), kinderopvang, wijkagent, Bureau  Jeugdzorg, Algemeen Maatschappelijkwerk, huisartsen en anderen.

 

 

1.1   Planning en realisatie in 2004

 

In 2004 heeft wat de JGZ betreft de start van 2 integrale pilot-teams centraal gestaan.

De teams in Wippolder en Buitenhof zijn respectievelijk in maart en juni 2004 van start gegaan.

 

Voor het implementatieproces van de pilots was een projectstructuur ingericht.

Eindverantwoordelijk voor het proces is de Stuurgroep I-JGZ van DWO, bestaande uit de portefeuillehouders uit de regio en de directeuren van GGD-ZHW en Maatzorg.

De Pilot-begeleidingsgroep, bestaande uit de lijnmanagers van de vier moederorganisaties, de pilot-leiders van beide teams en de gemeentelijk projectleider, is verantwoordelijk voor het implementatieproces.

 

In het voortraject tot de start met de implementatie van de teams is een groot aantal zaken ontwikkeld en uitgewerkt voor het (samen)werken binnen de JGZ-teams. Begin 2004 zijn deze ontwikkelingen gevat in de handboeken voor beide teams. Deze handboeken zijn levende documenten die met het opdoen van ervaringen in de praktijk verder zullen worden aangepast. De beide JGZ-pilot teams zijn vanaf begin 2004 aan de slag gegaan met het implementatieproces van de in de handboeken beschreven werkzaamheden.

De pilot-periode, afgrond eind 2004, was nadrukkelijk een leerperiode. Dit leerproces zal begin 2005 geëvalueerd worden en vervolgens leiden tot besluitvorming over een vastgestelde werkwijze voor de beide bestaande JGZ-teams en tot een blauwdruk voor de andere JGZ-teams, die vanaf 2005 in andere wijken tot stand zullen worden gebracht. Hiertoe zal in 2005, na de evaluatie- en besluitvormingsfase een nieuw JGZ-handboek opgesteld worden.

 

Het implementeren van 2 integrale JGZ-teams is geen eenvoudig proces. Naast het realiseren van de fysieke huisvesting, waarbij de nodige inzet is gepleegd om de werkruimtes, inrichting, ICT-structuur enzovoort, gerealiseerd te krijgen, is nog een fors aantal andere activiteiten van de grond getild, conform het actieplan 2004. De beide pilotleiders van Maatzorg en de GGD hebben bij de totstandkoming van bovenstaande en onderstaande punten een belangrijke rol gespeeld en hebben in hoge mate bijgedragen aan de resultaten die geboekt zijn.

 

Intern gerichte zaken die gerealiseerd zijn in de pilot-fase:

-          Casuïstiek- en teamoverleg zijn gestart binnen de beide teams. Doel het integraal werken gestalte geven en deskundigheidsbevordering realiseren.

-          Het inwerkprogramma voor de (deels) nieuwe werk- en samenwerkingsvormen is in beide teams geïmplementeerd.

-          In beide wijken is een geïntegreerd kleuterbureau gerealiseerd. Dit betekent dat de reguliere contactmomenten voor kinderen van 3,9 jaar en 5,5 jaar overgedragen kunnen worden tussen een medewerkers van Maatzorg en van de GGD.

-          Er is een planningschema voor onderzoeken en spreekuren uitgewerkt en geïmplementeerd.

-          De medewerkers van de 4 betrokken organisaties zijn middels een nieuwsbrief op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen van de I-JGZ in Delft.

-          Er is een start gemaakt met het voorbereiden van de evaluatie van de I-JGZ werkwijze. Deze zal begin 2005 uitgevoerd worden.

 

Extern gerichte zaken die gerealiseerd zijn in de pilot-fase:

-          Er is uitvoering gegeven aan 2 modellen van ondersteuning door het integrale JGZ-team aan de basisscholen in de 2 wijken. Hierbij is onderscheid gemaakt tussen GOA-scholen en niet-GOA-scholen.

-          In de locatie Wippolder is ervaring opgedaan met het uitvoeren van het onderzoek PGO groep 7 (van de basisschool) op de JGZ-locatie in plaats van op de basisschool.

-          Er is in beide teams een integraal spreekuur gerealiseerd voor de leeftijdsgroep 0 tot 19 jaar. Dit met het doel de integrale werkwijze en de bereikbaarheid van de teams te verbeteren. Om bekendheid te geven aan de integrale spreekuren zijn ook communicatieactiviteiten uitgevoerd.

-          Bij de start van de nieuwe teams zijn verschillende communicatie activiteiten uitgevoerd, varierend van het aanschrijven van alle ouders in de wijk, het organiseren van een openhuis op beide lokaties tot het organiseren van bijeenkomsten met netwerkpartners in de wijk/stad.

-          Er zijn samenwerkingsafspraken vastgesteld met Bureau Jeugdzorg over consultatie, overdracht van dossiers en informatie uitwisseling. Deze afspraken, gestart vanuit de ontwikkeling van de Integrale JGZ-teams, zijn uiteindelijk in de hele regio DWO overgenomen.

-          In het kader van de actielijnen 2004 in DWO verband is het protocol Vroegsignalering en Toeleiding naar de voorscholen binnen de JGZ structuur, waaronder beide JGZ-teams, geïmplementeerd.

-          In 2004 is een Jeugdgezondheidsprofiel op wijkniveau ontwikkeld. Dit JGZ-profiel moet inzicht geven in de gezondheidsituatie op wijkniveau en zal dienen om met het netwerk in de wijk het gesprek aan te gaan over de gezondheidssituatie en behoeften te formuleren t.a.v. de aanpak van geconstateerde problemen. In 2005 zal een eerste start gemaakt worden met het implementeren hiervan in 2 wijken in Delft.

 

Voorstel:

1)       Kennis te nemen van de ontwikkelingen die zijn gerealiseerd binnen de pilot JGZ-teams in Wippolder en Buitenhof.

 

 

 

1.2   Begroting en realisatie in 2004

 

In de nota Integrale Jeugdgezondheidszorg, zoals deze in 2004 aan college en raad is voorgelegd, is een aangepaste Pilot JGZ-begroting voor 2004 voorgesteld. Deze aangepaste begroting is goedgekeurd.

Op basis van deze begroting wordt in onderstaande tabel de realisatie weergegeven.

 

Fig. 1. Begroting pilot JGZ-teams 2004

 

Omschrijving

Begroting 2004

Realisatie

2004

Wippolder

Extra formatie pilotleider

12.000

12.000

 

Extra benodigde personeelsformatie

18.576

18.000

 

 

Extra huisvestingslasten

10.000

10.595

 

Opleidingen

7.500

2.903

 

Netwerk/automatisering

1.600

2.330

 

Bezetting balie/Inrichting

32.550

16.528

 

Extra formatie Kwadraad

2.925

0

Buitenhof

Extra formatie pilotleider

12.000

12.000

 

Extra benodigde personeelsformatie

19.500

18.000

 

Extra huisvestingslasten

10.000

19.362

 

Opleidingen

7.5001

702

 

Netwerk/automatisering

7.600

3.293

 

Extra formatie Kwadraad

2.925

0

 

Externe begeleiding

6.667

0

Subtotaal

 

151.343

 

Algemeen

Extra huisvestingslasten

6.090

0

 

Afschrijving GGD

7.500

0

 

Extra formatie pilot-teams 2004

35.000

32.917

 

Onvoorzien

5.000

5.111

Totaal

 

205.000

153.741

 

 

De realisatie in 2004 bedraagt € 153.741. Het overschot van de dekking 2004, totaal €51.259, wordt overgeheveld naar 2005 om ten goede te komen aan de dekking van de uitrol in 2005.

 

Ten aanzien van de besteding in 2004 kunnen de volgende opmerkingen gemaakt worden:

-          De kosten voor opleiding en inwerken zijn deels opgenomen in de post extra formatie pilotteams 2004 daarom zijn de bestedingen op deze post lager.

-          De kosten op de post bezetting balie/inrichting waren lager dan begroot

-          De post externe begeleiding is niet benut

-          De post afschrijving GGD zal in 2005 verrekend worden op basis van een definitieve afrekening met Maatzorg en GGD middels een herzien afschrijvingsvoorstel van Maatzorg en GGD.

 

Voorstel:

1)       In te stemmen met de financiële verantwoording van Integrale JGZ-begroting over

2004.

2)       Kennis te nemen van het resultaat van 2004, €51.259. De overheveling naar 2005 wordt meegenomen in de Nota Budgetoverheveling 2004-2005 ten behoeve van de I-JGZ begroting voor 2005.

 

 

 

1.3   Inhoudelijk plan van aanpak en uitrol JGZ locaties in 2005

 

Leidraad voor de ontwikkeling van de JGZ:

De partners binnen de JGZ, GGD, Kwadraad, Maatzorg en MEE en de gemeente Delft, hebben eind 2004 een aantal uitgangspunten vastgesteld, die leidend zullen zijn bij de verdere vormgeving van de JGZ-structuur in Delft en bij de uitrol van de 3 nieuwe JGZ-teams die in 2005 voorzien zijn.

De onderstaande uitgangspunten zijn gezamenlijk vastgesteld:

1)       Een versnelde uitrol naar 7 JGZ-locaties wordt breed gesteund;

2)       2 grote JGZ-teams worden verantwoordelijk voor de uitvoering op wijkniveau. De teams werken beiden vanuit 1 hoofdlocatie (in 2 wijken) en bedienen elk 2 of 3 sublocaties (in 5 wijken).

Op basis van een aantal criteria, zoals aantallen kinderen, spreiding van onderwijs en doelgroepen en geografische ligging, is gekozen voor een onderverdeling in

Team 1: Wippolder, Vrijenban en Hof van Delft (2 JGZ-locaties) en

Team 2: Tanthof, Buitenhof en Voorhof.

Reden hiervan is dat bundeling in 2 grote uitvoeringteams ten goede komt aan de deskundigheid en kennis binnen de teams, de aansturing wordt vereenvoudigd en het leidt tot meer efficiëntie en flexibiliteit;

3)       de uitvoerende organisaties zijn verantwoordelijk voor het uitrolproces en de ontwikkeling van de JGZ. Hieronder valt ook de budgetverantwoordelijkheid vanwege de middelen die worden ingezet voor de uitrol. Tussen gemeente en uitvoerende organisaties worden afspraken gemaakt over doelen en de inzet van middelen;

4)       In 2005 zal de integrale aansturing van de 2 teams geregeld worden op basis van heldere afspraken die vastgelegd worden in een convenant. Alle medewerkers van de 4 deelnemende organisaties worden ondergebracht in deze aansturingsstructuur;

5)       Aansturing zal geschieden door de regiomanagers van Maatzorg en GGD;

6)       De uitvoeringsorganisaties geven aan wat de noodzakelijke structuur is en welke activiteiten nodig zijn om de uitrol naar de nieuwe teams vorm te geven. Hiertoe zijn afspraken gemaakt, zowel financieel als inhoudelijk;

7)       Deelnemende organisaties stemmen er mee in dat in 2005 de kostensoorten in hun begrotingen die verband houden met de JGZ-uitvoering/mdewerkers worden ingezet t.b.v. de JGZ. Het gaat hierbij om kostensoorten voor facilitaire ondersteuning;

8)       De verdere integratie van functies binnen de JGZ-teams, m.n. JGZ 0 tot 19 jaar, wordt stapsgewijs doorontwikkeld;

9)       De nu nog gescheiden functies Opvoedadvies en Schoolmaatschappelijk werk zullen op termijn geïntegreerd worden. De gemeente Delft wil hiertoe in de loop van 2005 een bestek opstellen en eind 2005 een aanbestedingsprocedure afronden. Start van de geïntegreerde werkvorm zal plaatsvinden bij het begin van het schooljaar 2006-2007;

10)   De extra huisvestingslasten voor de JGZ-locaties worden nu nog gefinancierd door de gemeente Delft. Voor 2006 wordt er naar gestreefd dat de deelnemende partijen op basis van een kostenverdeelsleutel hun deel bijdragen.

 

Sturing op de beoogde ontwikkelingen in 2005 zal gebeuren door de managers van de deelnemende organisaties en de betrokken beleidsmedewerker van de gemeente Delft op basis van een activiteitenplan dat is opgesteld. Verantwoording over hierover wordt afgelegd aan de wethouder.

De verantwoordelijkheid voor de uitvoering van het activiteitenplan zal voornamelijk berusten bij de regiomanagers van de GGD en Maatzorg en de projectleider Huisvesting.

 

Voor 2005 staan de volgende zaken op het programma van de integrale JGZ:

-          start met 3 nieuwe locaties in 2005 in plaats van de 2 die eerder voorzien waren.  De 3 nieuwe integrale locaties zijn Tanthof en Vrijenban, realisatie 1e helft 2005 en Voorhof eind 2005. Bij de Voorhof zal het gaan om de voorbereidende activiteiten als huisvesting, inrichting, inwerken en opleiden van medewerkers enzovoort. De daadwerkelijke start is voorzien voor begin 2006.

Een projectleider huisvesting is aangesteld bij Maatzorg om de huisvesting te realiseren. Het betreft onder meer zorgdragen voor inrichting, verbouw en aanleg van noodzakelijk ICT-voorzieningen.

De beide resterende locaties in Hof van Delft (Pootstraat en de Vermeertoren zijn voorzien voor 2006 of 2007 afhankelijk van de afronding van de nieuwbouw;

-          De regiomanagers van Maatzorg en de GGD zullen de integrale aansturing van de teams op zich nemen op basis van aansturingsafspraken die vastgelegd worden in een convenant;

-          Bij de start van de nieuwe locaties zullen diverse communicatieactiviteiten uitgevoerd worden, zoals netwerkbijeenkomsten, aanschrijven van ouders in de wijk enzovoort. De GGD heeft hiertoe het voortouw genomen door een communicatieplan te ontwikkelen. Belangrijk hierbij is om bekend te raken met het netwerk in de wijken;

-          De nieuwe teams zullen starten met het opleidingsprogramma voor het integraal kleuterbureau en ingewerkt worden in de integrale werkwijze;

-          Met de partijen zullen afspraken gemaakt worden over het toeleiden van middelen voor facilitaire ondersteuning naar de JGZ-structuur;

-          Begin 2005 zal de evaluatie van de beide pilot locaties plaatsvinden. Op basis van de evaluatie zal de werkwijze van alle 7 JGZ-teams vastgesteld worden en beschreven worden in een handboek JGZ;

-          Er wordt naar gestreefd om op elke JGZ-locatie op 2 momenten in de week een  integraal inloopspreekuur 0 tot 19 jaar te organiseren;

-          Het versterken van de netwerken in de wijken vanuit de integrale JGZ-teams is belangrijk in 2005. Een aantal doelen die nagestreefd worden zijn:

-          versterken uitwisseling en kennis

-          versterken van signalerings- en ondersteuningsmogelijkheden in de vindplaatsen

-          ontwikkelen van een sluitende keten en een sluitend aanbod in de wijk op het gebied van onderwijs, brede school, zorg/gezondheid, opvoedondersteuning, sport etc.

Aan het versterken van de netwerk wordt op verschillende manieren gewerkt: d.m.v. de introductie van het jeugdgezondheidsprofiel (zie hieronder), het organiseren van netwerkbijeenkomsten door de nieuwe teams, het uitbreiden van de ondersteuning door Schoolmaatschappelijkwerk aan alle scholen in het basisonderwijs, de samenwerking met de afdeling preventie van de GGZ wordt versterkt en de samenwerkingsafspraken met Bureau Jeugdzorg zullen in 2005 worden geëvalueerd;

-          In 2004 is een Jeugdgezondheidsprofiel ontwikkeld. Dit profiel zal in Delft op wijkniveau opgesteld en uitgedragen worden. Het JGZ-profiel geeft inzicht in de gezondheidssituatie in de wijk. Dit JGZ-profiel zal met het netwerk in de wijk besproken en geanalyseerd worden. Het dient ertoe om kennis te delen, problemen op wijkniveau helder te krijgen en om acties te benoemen. In 2005 zal in een aantal wijken dit JGZ-profiel gepresenteerd worden. Doel is om deze activiteit periodiek te herhalen;

-          Binnen het JGZ-team wordt het protocol Vroegsignalering en toeleiding naar de voorschool uitgevoerd.

 

Voorstel:

1. in te stemmen met de inhoudelijke ontwikkelingen van de Integrale JGZ in Delft in 2005

 

 

 

1.4   Begroting van de I-JGZ ontwikkeling in 2005

 

Ten behoeve van de verdere uitrol van 3 nieuwe Integrale JGZ-teams in 2005, het bestendigen van de uitvoering binnen de bestaande teams en het realiseren van een aantal inhoudelijke ontwikkelingen binnen de JGZ, wordt de volgende begroting voorgesteld.

 

Fig. 2. Begroting I-JGZ 2005

Kostensoort

Bedrag

Huisvestingslasten, t.b.v. 5 locaties

47.000

Inrichtingkosten t.b.v. 3 nieuwe locaties

Afschrijving over 5 jaar[1]

27.000

ICT: aanleg netwerk etc.

t.b.v. 3 nieuwe locaties

21.000

Projectleider huisvesting/fac. Zaken

16.500

Extra formatie medewerkers

27.100

Extra formatie regiomanagers (50%-50%)

39.250

UItvoeringsactiviteiten JGZ-teams

16.000

Communicatie JGZ

(opening 3 teams + extra folders)

10.000

 

Opleiding/scholing

22.500

Onvoorzien

15.000

Totaal

241.350

 

 

De gemeente Delft draagt financieel bij aan de implementatie van de drie nieuwe JGZ-teams. De investeringen van de gemeente Delft zullen liggen op het gebied van de huisvesting, inrichting/ICT, communicatie en extra ureninzet voor JGZ-medewerkers.

 

Toelichting bij de begroting:

-          Een fors deel van de voorgestelde begroting zal nog nodig zijn om de  huisvestinglasten van de nieuwe JGZ-locaties te financieren. Voor 2006 is het de bedoeling dat de deelnemende partijen hun deel hieraan structureel gaan bijdragen. Hierover is met de partijen overeenstemming bereikt.

De huisvestingsmiddelen van Maatzorg worden al decentraal ingezet t.b.v. haar werklocaties. Deze middelen zullen meelopen bij de huisvesting van de Integrale JGZ-teams.

Een belangrijke voorwaarde om de financiering van de uitbreiding van de decentrale huisvesting structureel te realiseren, is het totstandkomen van de decentralisatie van het JGZ-deel van de GGD. Hieruit zullen middelen moeten kunnen vrijkomen om de GGD-participatie in de JGZ te financieren. In hoofdstuk 3 wordt beschreven welke stappen in dit traject worden gezet.

Ook zullen met de andere partners binnen de JGZ, MEE en Kwadraad, op basis van een verdeelsleutel, stappen gezet gaan worden om middelen toe te leiden naar de JGZ-huisvesting.

-          Met de GGD en Maatzorg zijn afspraken gemaakt over een investeringsbudget van €135.000 voor de inrichting van de 3 nieuwe locaties. Deze investering financiert de gemeente Delft in 5 jaar terug.

-          In 2005 zal een projectleider Huisvesting aangesteld worden binnen Maatzorg, die verantwoordelijk is voor de fysieke totstandkoming van de 3 nieuwe locaties. Dit moet enerzijds de regiomanagers ontlasten en anderzijds leiden tot meer snelheid en efficiëntie bij de realisatie van de teams. Het betekent tevens dat de organisaties meer direct verantwoordelijk worden voor de implementatie waardoor de gemeentelijke rol kleiner zal zijn.

-          Ten behoeve van het tot stand brengen van de 3 nieuwe locaties en het continueren van de werkwijze in de bestaande teams, wordt in de begroting een voorziening getroffen voor extra ureninzet voor regiomanagers en medewerkers van de 4 organisaties. Voor 2005 is deze extra inzet aan middelen nog nodig, aangezien sprake is van een overgangssituatie van de ouder werkwijze naar de nieuwe. Voor 2006 is de verwachting dat degelijke uitgaven niet meer of in beperkte mate nodig zijn.

Ook wordt geïnvesteerd in het opleiding van medewerkers in de integrale werkvormen, waaronder het integraal kleuterbureau.

 

Voorstel:

1.       in te stemmen met de begroting I-JGZ voor 2005

2.       er van kennis te nemen dat de administratieve aanpassingen worden betrokken in de eerst volgende ATW.

 

 

 

 

1.5 Dekking van de I-JGZ begroting in 2005

 

In onderstaande figuur staan de dekkingsbronnen aangegeven vanwege de begroting van 2005 voor de Integrale JGZ-ontwikkeling in Delft.

 

Fig. 3. Voorstel voor dekking in 2005

Bron

Middelen

Restant Maatwerk 2004[2]

 48.561

Restant overschot GGD 2002 + 2003

63.764[3]

Programmabegroting 2005

30.000

Maatwerk 2005[4]

51.900

SMA-middelen inzet vanwege huisvesting JGZ[5]

20.000

Overheveling resultaat pilot JGZ-begroting 2004

27.125

Totaal

241.350

 

 

 

Voorstel:

  1. In te stemmen met het dekkingsvoorstel vanwege de I-JGZ begroting voor 2005;
  2. In te stemmen met de besteding van €30.000 conform de programmabegroting van 2005, t.b.v. de implementatie van de JGZ-teams.
  3. er kennis van de te nemen dat de administratieve aanpassingen worden betrokken in de eerst volgende ATW.

2. Actielijnen Integrale JGZ in Delft-Westland- Oostland

 

De Stuurgroep I-JGZ van de regio DWO, bestaande uit de wethouders van de 4 gemeenten,  de directeuren en managers van de GGD en Maatzorg en beleidsmedewerkers, heeft besloten om in 2005 nog gezamenlijk een programma van actielijnen Integrale JGZ uit te voeren. De verwachting is dat dit het laatste jaar zal zijn dat in DWO-verband een dergelijk programma opgepakt zal worden. Vanwege de nauwere samenwerking met de gemeenten in de regio West-Holland (zie hoofdstuk 3) zal er gekoerst gaan worden op het verder ontwikkelen van de JGZ op het niveau van de gehele GGD-ZHW regio.

In dit hoofdstuk wordt inzicht gegeven in de (financiële) resultaten van de actielijnen 2004, paragraaf 2.1, en wordt in paragraaf 2.2 aangegeven welke actielijnen de stuurgroep voor 2005 heeft voorzien en welke kosten daarmee zijn gemoeid.

 

2.1 Begroting en realisatie Actielijnen Integrale JGZ in 2004

 

In het kader van de actielijnen I-JGZ in DWO hebben de 4 betrokken gemeenten allen bijgedragen aan een gezamenlijke begroting.

Bekostiging van de actielijnen werd door de DWO-gemeenten in 2004 gedaan vanuit de maatwerkmiddelen JGZ. Elke gemeente heeft deze maatwerkmiddelen JGZ tot haar beschikking in het gemeentefonds. Tot 2003 werden deze middelen uitgekeerd in het kader van de Tijdelijke regeling vroegsignalering.

Delft had in 2004 ruim €74.000 aan maatwerkmiddelen tot haar beschikking. Van deze Maatwerkmiddelen is door Delft in 2004 €11.204 ingezet ten behoeve van de Actielijnen begroting DWO.

 

In bijlage 2a staat beschreven welke inhoudelijke resultaten er geboekt zijn binnen de actielijnen die in 2004 zijn uitgevoerd.

 

De stuurgroep I-JGZ van DWO heeft de onderstaande financiële verantwoording goedgekeurd.

 

Fig. 4. Resultaat vanwege begroting actielijnen I-JGZ in 2004

 

Begroot

Resultaat

 

Toelichting

1.       Risicogroepen

- Cursus overgewicht

€15.000

€12.000

 

 

2.       Toeleiding voorscholen

- Signalering en verwijzing

       - Logopedische ondersteuning

 

€10.000

(€5.500)

(€4.500)

 

€5.500

€0

 

 

Deel logopedische ondersteuning is niet uitgevoerd door de GGD. Overheveling.

3.       Evaluaties pilots

- pilot Zorgnetwerk ´s Gravenzande

- pilots JGZ Delft

€10.000

€1.000

De evaluaties zijn in voorbereiding en worden in 2005 uitgevoerd. Overheveling.

4.       Organisatie onderzoek

 

€10.000

€0

Overheveling van totaal budget naar 2005

Onderzoek loopt nog door in 2005.

 

5.       Jeugdgezondheidsprofiel

 

€5.000

€5.000

3.200 naar Maatzorg

1.800 naar GGD

6.       Extra ureninzet GGD en Maatzorg in Actielijnen 2003-2004

 

€5.000

€4.650

 

Totaal

 

€55.000

€28.150

Overheveling van het resultaat €26.850 naar 2005

 

 

In 2004 resteert een onderbesteding van €26.850 op de begroting van de Actielijnen. Dis is geld van de 4 betrokken gemeenten. De onderbesteding wordt overgeheveld naar de Actielijnen begroting 2005.

 

 

 

Voorstel:

1.       Kennis te nemen van de resultaten van de Actielijnen Integrale JGZ 2004;

2.       Kennis te nemen van de begroting voor de Actielijnen Integrale JGZ 2004 en de realisatie in 2004;

3.       In te stemmen met de verantwoording over de Actielijnen integrale JGZ 2004;

4.       er van kennis te nemen dat het resultaat van 2004, €26.850, zal worden betrokken in de nota Budgetoverheveling 2004-2005.

 

 

2.2 Begroting 2005 voor de Actielijnen van de Integrale JGZ in DWO.

 

Voor 2005 heeft de stuurgroep het actielijnen programma voor 2005 “Naar Integrale JGZ DWO” goedgekeurd. Algemene doelstelling bij de actielijnen is om de (preventieve) werking van de Jeugdgezondheidszorg inhoudelijk te versterken, dit wordt ondermeer gedaan door activiteiten op het gebied van voorlichting, risicogroepen en netwerkversterking op te pakken.

In bijlage 2b staat een kort overzicht van de actielijnen die in 2005 uitgevoerd gaan worden.

 

Voor de financiering van de gezamenlijke agenda wordt uitgegaan van een verdeelsleutel waarbij de gemeenten een bijdrage leveren. Voor het actielijnenprogramma van 2005 is een begroting opgesteld van € 54.050.

Dat bedrag wordt voor € 26.850 gedekt uit de overheveling van het overschot uit het actielijnenbudget 2004.

Van het resterende bedrag van  €27.200 komt €12.100 voor rekening van de gemeente Delft. Deze uitgave wordt gedekt uit de maatwerkgelden 2005.

 

Op grond van dit financiële kader is onderstand actielijnenprogramma vastgesteld:

 

Fig. 5. Begroting 2005 vanwege Actielijnen I-JGZ in DWO

 

begroot

Toelichting

1. Logopedische ondersteuning

4.500

 

 

Indien dit onderdeel door de GGD vanuit de staande formatie uitgevoerd kan worden, wordt het bedrag ingezet voor een ander JGZ-doel

 

2. Evaluaties pilots

9.000

 

 

Uitvoering 2 evaluaties in 2005.

3. Organisatie onderzoek

19.000

 

 

Afronding onderzoek begin 2005

4. Risicokinderen

Cursus overgewicht kinderen

14.000

 

 

4 x cursus overgewicht

5. Jeugdgezondheidsprofiel

 

6.900

 

 

Bijeenkomsten jeugdgezondheidsprofiel

6. Onvoorzien

650

 

Totaal

54.050

 

 

 

Voorstel:

5.       Kennis te nemen van de Actielijnen I-JGZ voor 2005;

6.       In te stemmen met het bestedingsplan voor 2005 van de actielijnen I-JGZ en het dekkingsvoorstel.


3. Ontwikkeling van de integrale JGZ in de regio´s oud-West Holland (+ Rijswijk) en Delft-Westland-Oostland.

 

De Stuurgroepen I-JGZ[6] in beide regio’s hebben eind 2003 besloten om de samenwerking tussen de regio Delft-Westland-Oostland, bestaande uit Delft, Westland, Midden-Delfland en Pijnacker-Nootdorp en de regio oud-West-Holland (+ Rijswijk), bestaande uit Zoetermeer, Wassenaar, Rijswijk en Leidschendam-Voorburg steviger vorm te geven (verder aangegeven als West-Holland of WH).

Het samenwerkingverband tussen DWO en WH beslaat het gehele uitvoeringgebied van de GGD-ZHW. Binnen de Jeugdgezondheidszorg is de GGD-ZHW als uitvoerder van de zorg voor 0 tot 19 jarigen een belangrijke partner. Naast de GGD-ZHW zijn in het gebied 5 thuiszorgorganisaties actief met het uitvoeren van de zorg voor 0 tot 4 jarigen.

De implementatie van een daadwerkelijk integrale JGZ-werkwijze raakt niet alleen aan de taakinhoud van functies of aan de integratie van werkprocessen van de betrokken organisaties, maar raakt juist ook aan organisatievraagstukken als (decentrale) huisvesting, aansturing en financiën.

Samenwerking en afstemming tussen de gemeenten in de gehele GGD-regio is daarom noodzakelijk wanneer deze onderwerpen aan de orde komen.

Om de verdere ontwikkeling van de integrale JGZ 0 tot 19 jaar te bestendigen en een stevige impuls te geven achten de portefeuillehouders van de 8 gemeenten het noodzakelijk om in dit brede regionale verband gezamenlijk toe te werken naar een nieuwe organisatievorm voor de Jeugdgezondheidszorg in hele gebied.

 

Aanleiding:

De noodzaak tot intensievere samenwerking werd door een aantal ontwikkelingen gestimuleerd en/of noodzakelijk gemaakt. Deze noodzaak komt overigens niet alleen voort uit behoeftes van de 8 gemeenten, maar komt ook tegemoet aan wensen van de organisaties die de zorg van 0 tot 19 jaar uitvoeren.

Aanleiding tot samenwerking:

-          Met de fusie van de GGD-en in beide regio´s tot de nieuwe GGD-ZHW werd de noodzaak voor samenwerking tussen de 8 gemeenten geboren. Het meer uniform opereren richting de GGD-ZHW is zowel een voordeel voor de gemeenten alsmede voor de GGD zelf;

-          De uitvoering van de 0 tot 4 jarigenzorg wordt uitgevoerd door 5 thuiszorgorgansiaties. Door hierin gezamenlijk te opereren kunnen zowel aan de gemeentekant als aan de thuiszorgkant voordelen behaald worden;

-          Gemeenten hebben de wettelijke taak om “de knip tussen de zorg van 0 tot 4 en van 4 tot 19 jaar” weg te halen. Door de veelheid aan uitvoerders kunnen de 8 gemeenten door samen te werken concrete ontwikkelingen in deze richting beter tot stand brengen;

-          Gemeenten hebben de wettelijke taak om als regisseur, opdrachtgever en kwaliteitsbewaker voor de 0 tot 19 jarigen zorg op te treden. Door de samenwerking steviger te organiseren kunnen de 8 gemeenten deze rol beter oppakken;

-          De behoefte tot het convergeren van de trajecten voor Integrale JGZ die in beide regio´s onafhankelijk van elkaar werden uitgevoerd. Hierdoor kan op inhoudsniveau over en weer het leer- en ontwikkelingsproces gestimuleerd worden.

 

Historie van het gezamenlijke I-JGZ traject:

In de regio´s DWO en WH waren, in samenwerking met de GDD-ZHW en de thuiszorgorganisaties, onafhankelijk van elkaar in de voorgaande jaren, trajecten gestart om de integrale Jeugdgezondheidszorg verder te ontwikkelen en de samenwerking te verstevigen.

In het begin van 2004 zijn de ontwikkelingen en actiepunten van deze beide trajecten in kaart gebracht en zijn de resultaten hiervan gepresenteerd aan de stuurgroepen in beide regio´s.  

Uit de inventarisatie van de beide I-JGZ trajecten werden een aantal zaken duidelijk:

-          De praktische uitvoerings- en actiepunten van de beide ontwikkeltrajecten bleken  niet overeen te komen;

-          De fases waarin de beide ontwikkeltrajecten zich bevonden bleken niet parallel aan elkaar te lopen.

Kortom, uit de inventarisatie werd duidelijk dat de individuele trajecten in beide regio´s niet 1 op 1 in elkaar te schuiven waren.

Het bleek daarom noodzakelijk om gezamenlijk een verdere verdiepingsslag te maken ten aanzien van de visie die de 8 gemeenten met elkaar zouden kunnen formuleren met betrekking tot de integrale JGZ.

In de eerste helft van 2004 hebben de wethouders van de 8 gemeenten de verantwoordelijkheid hiervoor naar zich toe getrokken door gezamenlijk in een proces te stappen voor visievorming over uitvoering en organisatievorm van de JGZ.

De bestuurders van GGD-ZHW en Thuiszorgorganisaties zijn in dit traject gekend en hebben hier ook hun visie over kunnen geven.

In de zomer van 2004 hebben de 8 wethouders hun gezamenlijke visie in een bestuurlijk document vastgelegd. In dit bestuurlijk document (bijlage 3) zijn een aantal gezamenlijke uitgangspunten vastgelegd ten aanzien van de organisatiestructuur van de JGZ 0 tot 19, de financiering van de JGZ 0 tot 19, de (decentrale) huisvesting van de JGZ 0 tot 19 en de taakinhoud van de JGZ-medewerkers.

Op basis van deze uitgangspunten is aan een extern bureau, Van Naem en partners, gevraagd te adviseren over de praktische vertaalslag van deze uitgangspunten naar de uitvoering.

De bestuurders van de GGD-ZHW en de Thuiszorgzorganisaties zijn zowel in het proces van visievorming alsmede bij de opdrachtformulering voor het organisatieadvies betrokken geweest en hebben hun medewerking in het gehele proces gegeven.

 

Organisatieonderzoek I-JGZ:

Na de zomer van 2004 is het organisatieadviestraject van Van Naem en Partners gestart. De stuurgroepen van beide regio´s hebben de verantwoordelijkheid voor dit traject neergelegd bij een begeleidingscommissie bestaande uit sectorhoofden en directeuren van de Thuiszorg en de GGD-ZWH en beleidsmedewerkers van 2 gemeenten. De begeleidingscommissie heeft een opdracht geschreven voor het organisatieadvies dat bestaat uit 2 fasen:

 

Fase 1:

In deze fase zijn de uitgangspunten van het bestuurlijk document vertaald naar een viertal scenario´s, waarop de toekomstige JGZ-organisatie vormgegeven zou kunnen worden.

Binnen de 4 scenario´s zijn een groot aantal aspecten in kaart gebracht, waaronder effecten voor:

-          de uitvoering, aansturing en formatie

-          structurele en frictie kosten

-          bestuurlijke verantwoordelijkheid

-          gemeentelijke rol als regisseur en opdrachtgever.

Doel van deze fase was om, op basis van de uitgewerkte scenario´s, een besluit te nemen over het organisatiemodel van de toekomstige JGZ-organisatie.

 

Fase 2:

In fase 2 wordt het gekozen model verder uitgewerkt in een plan van aanpak voor de bedrijfsvoering. Hierbij wordt invulling gegeven aan alle aspecten die de bedrijfsvoering betreffen. 

Doel van deze fase is om alle bedrijfsvoeringsacpecten zodanig uitgewerkt te hebben, zodat de uitvoerende partijen, daarmee aan de slag kunnen gaan.

 

Stand van zaken de organisatieontwikkeling:

In december 2004 is fase 1 afgerond. Op basis van de adviezen van Van Naem en Partners hebben de 8 wethouders hun voorkeur uitgesproken voor een organisatiemodel op basis van intensieve samenwerking tussen GGD-ZHW en de Thuiszorgorganisaties.

 

Fase 2

In fase 2 wordt op dit moment het voorkeursmodel vertaald naar een bedrijfsvoeringsplan.

Onderdelen van het bedrijfsvoeringsplan die worden uitgewerkt zijn:

-          formatie-, uitvoerigs- en aansturingsvraagstukken;

-          financiële aspecten, waaronder  een uniform kostprijsmodel;

-          (decentrale) huisvesting;

-          uniformering van producten;

-          uniformering van rapportages en verantwoordingen;

-          bestuurlijke aansturing en verantwoordelijkheid;

-          de relatie met de GVO- en beleidsadvies taken van de GGD-ZHW;

-          implementatie van een electronisch kinddossier

 

Doelstelling is om fase 2 voor de zomer van 2005 af te ronden wanneer de effecten van het organisatiemodel zijn doorgerekend en beschreven en hierover op een verantwoorde wijze besluitvorming kan plaatsvinden en vorstellen gedaan kunnen worden naar college´s en raden van de 8 gemeenten.

Er wordt naar gestreefd om de nieuwe JGZ-organisatie, op basis van het vastgestelde bedrijfsplan, per 1 januari 2006 te implementeren.

 

Voorstel:

1.       kennis te nemen van het streven van de 8 portefeuillehouders om binnen de GGD-regio een nieuwe JGZ-uitvoeringsorganisatie in te richten;

2.       kennis te nemen van de stappen die in dit proces in 2004 hebben plaatsgevonden;

3.       kennis te nemen van het proces dat in 2005 zal leiden tot besluitvorming over de JGZ-organisatievorm;

 


 

  1. Uitvoering JGZ 0 tot 4 jarigen door Maatzorg/De Werven

 

Inleiding

Per 1 januari 2003 hebben gemeenten de regierol gekregen over de gehele Jeugdgezondheidszorg (JGZ) voor 0 tot 19 jaar. Voor de groep van 4 tot 19 jaar wordt de zorg uitgevoerd door de GGD-Zuid Holland West.

Voor de leeftijdsgroep van 0 tot 4 jaar werkt de gemeente Delft samen met de Stichting Maatzorg/De Werven door de financiering van de consultatiebureauzorg. De gemeente ontvangt hiertoe middelen vanuit de “Tijdelijke regeling specifieke uitkering jeugdgezondheidszorg” (Rsu). De Rsu-middelen worden ingezet voor de uitvoering van de uniforme taken voor de groep 0 tot 4 jaar, zoals die vastgesteld zijn in het landelijke Basistakenpakket Jeugdgezondheidszorg.

 

In de nota “Subsidierelatie Maatzorg/De Werven, Jeugdgezondheidszorg 0 tot 4 jarigen 2004”, waarin de subsidierelatie voor 2004 aan de orde is gekomen, is aangegeven dat de relatie tussen de gemeente Delft en de Stichting Maatzorg zich in een ontwikkelingsfase bevindt. De gemeente moest en wilde nadrukkelijker haar rol pakken als regisseur, beleidsmaker en inkoper. Daarom zijn in de nota 2004 een aantal voorwaarden genoemd waar in 2004 aan gewerkt moest worden.

 

Alvorens in te gaan op de uitvoering van de Jeugdgezondheidszorg 0 tot 4 jaar in 2005, zal eerst kort ingegaan worden op het wettelijk kader en het basistakenpakket. Vervolgens 

wordt op hoofdlijnen weergegeven welke resultaten in de samenwerking met Maatzorg bij de uitvoering van de 0 tot 4 jarigen zorg zijn geboekt.

 

Wettelijk kader voor Jeugdgezondheidszorg

Het landelijk Jeugdgezondheidszorgbeleid is er op gericht om in het hele land te komen tot integrale JGZ voor 0 tot 19 jaar. Hiertoe is per 1 januari 2003 de Wet collectieve preventie volksgezondheid (Wcpv) aangepast.

De Wet legt nadrukkelijk verschillende rollen bij gemeenten neer zodat zij op lokaal niveau de regie op de integrale JGZ kunnen pakken.

Het streven om tot integrale JGZ te komen wordt ondersteund door een gezamenlijk convenant van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Landelijke Vereniging voor Thuiszorg (LVT).

 

Basistakenpakket Jeugdgezondheidszorg

Onderdeel van de Wcpv is het Basistakenpakket voor de integrale JGZ. Het basistakenpakket bestaat uit 6 productgroepen:

1)       Monitoren en signaleren

2)       Vaststellen van de zorgbehoefte

3)       Screening en vaccinaties

4)       Voorlichting, advies, instructie en begeleiding

5)       Beïnvloeden van gezondheidsbedreigingen

6)       Samenwerken rond zorgsystemen, netwerken en overleg.

 

Het basistakenpakket heeft een uniform deel en een maatwerkdeel. Het uniforme deel van het BTP bestaat uit werkzaamheden, contactmomenten, waarop alle kinderen in de leeftijdsgroep van 0 tot 19 jaar recht hebben. Binnen de maatwerkdelen van de productgroepen bestaat voor de gemeenten beleidsvrijheid om activiteiten in te kopen die afgestemd zijn op de lokale zorgbehoefte.

De uitvoeringsorganisaties hebben de tijd gekregen om het BTP gefaseerd in te voeren. Per 1 januari 2005 moet elk kind volledige de zorg krijgen zoals beschreven in het BTP. De GGD-ZHW en Maatzorg hebben deze ontwikkeling in 2004 gerealiseerd.

 

Subsidierelatie 2004: voorwaarden en resultaten

In 2004 had de gemeente zich nadrukkelijk tot doel gesteld om haar rol als regisseur, beleidsmaker en opdrachtgever in relatie tot de uitvoering van de 0 tot 4 jarigen zorg door Maatzorg/De Werven te ontwikkelen en stevig vorm te geven.

In de nota over de subsidierelatie voor 2004 waren daarom een aantal voorwaarden cq. ontwikkelpunten genoemd, die verbonden zijn aan de subsidieverstrekking:

  1. het ontwikkelen van een inhoudelijk en financieel inzichtelijke productbegroting;
  2. het rapporteren (inhoudelijk en financieel) conform de gemeentelijke beleidscyclus cq. planning en control-cyclus;
  3. het in 2004 verder vaststellen van een inhoudelijke rapportage
  4. het aangaan van een meerjarige uitvoeringsovereenkomst voor de zorg van 0 tot 4 voor de jaren 2004 en 2005
  5. het leveren van een positieve bijdrage aan de ontwikkeling van een nieuwe organisatievorm voor de integrale JGZ van 0 tot 19 jaar.

 

In 2004 zijn op al deze voorwaarden de doelen gerealiseerd:

  1. In 2004 heeft Maatzorg/De Werven haar nieuwe productenboek gepresenteerd. Dit productenboek inclusief kostprijsberekeningen, is de basis voor de begroting van 2005 en het instrument waarop gestuurd kan worden.
  2. Met Maatzorg/De Werven is afgesproken dat zij rapporteert volgens de gemeentelijke P&C-cyclus.
  3. De inhoudelijke rapportage is verder ontwikkeld. Hierop kunnen en zullen naar verwachting nog aanpassingen worden gedaan, wanneer dit door voortschrijdend inzicht nodig blijkt.
  4. De meerjaren overeenkomst is afgesloten.
  5. Maatzorg/De Werven heeft zich actief opgesteld bij de ontwikkelingen binnen de Integrale JGZ voor 0 tot 19 jaar.

 

Uitvoering van de werkzaamheden in 2004:

In 2004 heeft Maatzorg/De Werven die hieronder volgende percentages voor bereik en opkomst gerealiseerd:

 

Fig. 6. Bereik van kinderen in 2004 door Maatzorg/De Werven

 

2003

2004

Bereik zuigelingen (0-1)

99,5%

100%

Bereik peuters (1-4)

99,7%

99,1%

Opkomst percentage

78%

88%

 

Geconstateerd kan worden dat Maatzorg/De Werven een zeer hoog bereik heeft.

Ten aanzien van het Opkomstpercentage staan in onderstaande paragraaf over de “No show” beschreven welke specifieke acties genomen zijn.

 

Actieplan terugdringen “No show” 2004 en 2005

Bij de consultatiebureaus in de gemeente Delft bleek in 2003 dat bij 22% van de afspraken ouders niet op kwamen dagen. Deze “No show” leidde tot ineffectieve inzet van menskracht en had een negatief effect op de kwaliteit van de zorg.

Op basis van de nota van 2004 is besloten om voor 2004 en 2005 2 maal €15.000 beschikbaar te stellen aan Maatzorg om daarmee de “No show” structureel omlaag te brengen.

In de loop van 2004 heeft Maatzorg een actieplan uitgewerkt. Doelstelling is om deze aanpak in te bedden in de werkzaamheden van de organisatie zodanig dat na 2005, wanneer de aanvullende financiering stopt, de “no show” structureel verlaagd is en blijft tot maximaal 15%.

Over 2004 kan inmiddels als tussenresultaat gemeld worden dat de “No show” is afgenomen naar 12%. Dus het doel is ruimschoot behaald. Het zal er nu om gaan dit vast te houden.

 

Subsidierelatie 2005:

financiering van het basistakenpakket 0 tot 4 jaar en de subsidierelatie met Stichting Maatzorg/De Werven.

 

Voor de uitvoering van het uniforme deel van het basistakenpakket voor de leeftijdsgroep van 0 tot 4 jaar ontvangt de gemeente Delft een bijdrage in het kader van de Tijdelijke Regeling specifieke uitkering (Rsu) van het ministerie van VWS.

Voor de uitvoering van de 0 tot 4 jarigen zorg bedraagt dit in 2005 € 880.219,-.

 

Voor de uitvoering van het uniforme deel van het basistakenpakket in 2005 heeft Maatzorg/De Werven een offerte ingediend ter hoogte van € 901.228.

 

Fig. 7. Begroting 2005 van Maatzorg/De Werven

Bron

Bedrag

Uitvoering van de zorg van 0 tot 4 jaar

€ 894.074

Aanpak “No show”

€ 15.000

Totaal

€ 909.074

 

 

Dekking van deze kosten als volgt voorzien:

 

Fig. 8. Dekkingsvoorstel voor de begroting van Maatzorg/De Werven

Bron

Bedrag

Rsu-middelen 2005

€ 880.219

Maatwerk middelen 2005

€ 11.000

Loon-prijsbijstelling 2005

(raming op basis van 2004)

€ 13.626

Integratie reserve (“no show”)

€15.000

Totaal

€ 919.845

 

Op basis van bovenstaande zal over 2005 een positief resultaat behaald worden.

Begin 2006 zal dit worden vastgesteld. Indien dan een positief resultaat wordt behaald, zullen deze middelen ingezet worden voor aanvullende zorgverlening.

 

 

Voorstel:

    1. kennis te nemen van de resultaten die zijn bereikt in 2004 ten aanzien van bereik en “no show”
    2. in te stemmen met het begrotingsvoorstel voor de uitvoering van de 0 tot 4 jarigen zorg voor 2005 en het bijbehorende dekkingsvoorstel.

 


 

5. Voorstellen

 

U wordt voorgesteld om:

 

Naar aanleiding van hoofdstuk 1:

-          Kennis te nemen van de ontwikkelingen die zijn gerealiseerd binnen de pilot JGZ-teams in Wippolder en Buitenhof;

-          In te stemmen met de financiële verantwoording van Integrale JGZ-begroting over 2004;

-          Kennis te nemen van het resultaat van 2004, €51.259. De overheveling naar 2005 wordt meegenomen in de Nota Budgetoverheveling 2004-2005 ten behoeve van de I-JGZ begroting voor 2005.

-          In te stemmen met de inhoudelijke ontwikkelingen van de Integrale JGZ in Delft in 2005;

-          In te stemmen met de I-JGZ begroting van 2005 en bijbehorend dekkingsvoorstel;

-          er kennis van te nemen dat de administratieve aanpassingen worden betrokken in de eerst volgende ATW.

 

Naar aanleiding van hoofdstuk 2:

-          kennis te nemen van de resultaten van de Actielijnen Integrale JGZ 2004;

-          Kennis te nemen van de begroting voor de Actielijnen Integrale JGZ 2004 en de realisatie in 2004;

-          In te stemmen met de verantwoording over de Actielijnen integrale JGZ 2004;

-          Er van kennis te nemen dat het resultaat €26.850, van 2004, wordt meegenomen in de nota Budgetoverheveling 2004-2005.

-          Kennis te nemen van het Actielijnenprogramma  I-JGZ voor 2005;

-          In te stemmen met het bestedingsvoorstel voor 2005 van de actielijnen I-JGZ en de het bijbehorende dekkingsvoorstel;

 

Naar aanleiding van hoofdstuk 3:

-          kennis te nemen van het streven van de 8 portefeuillehouders om binnen de GGD-regio een nieuwe JGZ-uitvoeringsorganisatie in te richten;

-          kennis te nemen van de stappen die in dit proces in 2004 hebben plaatsgevonden;

-          kennis te nemen van het proces dat in 2005 zal leiden tot besluitvorming over de JGZ-organisatievorm

 

Naar aanleiding van hoofdstuk 4:

-          Kennis te nemen van de resultaten die zijn bereikt in 2004 ten aanzien van bereik en “no show”;

-          In te stemmen met het begrotingsvoorstel voor de uitvoering van de 0 tot 4 jarigen zorg voor 2005 en het bijbehorende dekkingsvoorstel.

 


Bijlage 2a:

 

Resultaten actielijnen 2004

1. signalering en toeleiding naar Voorscholen

Deze actielijn bestond uit 2 onderdelen:

1)       signalering van achterstanden en toeleiding naar voorscholen

2)       logopedische ondersteuning t.a.v. actie 1

 

Deel 1 van de actielijn is in 2004 afgerond: er is een protocol ontwikkeld en dit is geïmplementeerd in de hele regio DWO. De verdere uitvoering van de toeleiding naar de voorscholen wordt vanaf 2005 daarom onderdeel van de individuele afspraken tussen gemeente en Maatzorg.

 

Het onderdeel inzet van logopedische ondersteuning is niet uitgevoerd, afgezien van een aantal voorbereidende activiteiten.  Voorgesteld wordt de logopedische ondersteuning in 2005 in te zetten.

 

2. Evaluaties pilots

Beide pilots worden in 2005 geëvalueerd. Voorbereidingen van de evaluaties zijn in 2004 gestart.

 

3. Organisatie onderzoek

Het organisatieonderzoek naar en de advisering over de toekomstige organisatievorm voor de JGZ-uitvoering, dat wordt uitgevoerd in opdracht van de 8 gemeenten in het gebied van de GGD-Zuid Holland West, is in 2004 gestart en zal in 2005 worden afgerond.

 

4. Risicogroepen:

Cursus voor kinderen met ernstig overgewicht (3 tot 6 jaar)

In deze actielijn is in 2004 een cursus ontwikkeld voor ouders en kinderen (leeftijd 3 tot 6 jaar) waarbij sprake is van (dreigend) ernstig overgewicht. In 2005 zal deze cursus op diverse plekken in de regio worden uitgevoerd.

 

5. Jeugdgezondheidsprofiel

In het kader van de actielijnen 2004 is een jeugdgezondheidsprofiel uitgewerkt. Het Jeugdgezondheidsprofiel is een beschrijving van de gezondheidssituatie in een kern of wijk op basis van harde gegevens en ervaringen van professionals. Het Jeugdgezondheidsprofiel wordt gebruikt om te communiceren met het netwerk rondom de JGZ. Doel van de communicatie met het netwerk:

- de JGZ positioneert zich actief binnen het netwerk en neemt een centrale plek

- de JGZ deelt kennis van problemen met het netwerk

- de JGZ zet aan tot prioritering en afstemming met netwerkpartners in de aanpak van deze problemen

Deze doelen worden bereikt middels het organiseren van bijeenkomst(en) met het netwerk. Binnen de actielijn 2004 is het Jeugdgezondheidsprofiel ontwikkelt en wordt ook een draaiboek ontwikkelt voor de bijeenkomsten.

In het kader van de actielijnen 2005 willen de gemeenten op een aantal wijken/kernen de netwerkcontacten middels bijeenkomsten in de praktijk uitgevoerd hebben.

 

 

 

 

 

Bijlage 2b:

 

Actielijnen I-JGZ DWO voor 2005

De stuurgroep heeft vastgesteld dat in 2005 de hieronder beschreven actielijnen uitgevoerd worden

 

1. logopedische ondersteuning

Binnen de Actielijn Vroegsignalering en Toeleiding voorscholen van 2004 was het doel logopedische ondersteuning in te zetten. Dit is niet gebeurt. Voorgesteld wordt de actielijn in 2005 uit te voeren.

Inzet van de middelen conform plan van aanpak binnen actielijn 2005.

 

2. Evaluaties pilots

Beide pilots worden in 2005 geëvalueerd

  1. pilots Delft: afronding evaluatie staat gepland voor eind 1e kwartaal 2005
  2. pilot ’s Gravenzande

 

4. Organisatie onderzoek

Het organisatieonderzoek naar de toekomstige organisatievorm voor de JGZ-uitvoering dat wordt uitgevoerd in opdracht van de 8 gemeenten in het gebied van de GGD-Zuid Holland West  loopt nog door in 2005.

Financiering vindt ook in 2005 plaats.

 

5. Risicogroepen:

Cursus voor kinderen met ernstig overgewicht (3 tot 6 jaar)

In de actielijn Risicogroepen is in 2004 een cursus ontwikkeld voor ouders  en kinderen. Voorgesteld wordt om deze cursus in 2005 in het kader van de actielijnen in de praktijk te brengen in de regio. Kosten per cursus zijn €3.500. In de regio zullen 4 cursussen gegeven gaan worden waarvan 2 in het voorjaar en 2 in het najaar (2 in Westland en 2 in Delft) die toegankelijk zijn voor alle kinderen uit de regio.

Belangrijk onderdeel van het traject is de evaluatie die aan het eind zal plaatsvinden.

 

6. Jeugdgezondheidsprofiel

In het kader van de actielijnen 2005 willen de gemeenten binnen een aantal wijken/kernen de jeugdgezondheidsprofielen die in 2004 ontwikkeld zijn presenteren in netwerkoverleggen op basis van het draaiboek dat is ontwikkeld.

In het begin van 2e kwartaal van 2005 zal op 1 plek “proefgedraaid” worden. Dit is de wijk Wippolder in Delft. In de tweede helft van 2005 zullen op verschillende plekken in DWO soortgelijke acties worden gedaan.

In de actielijnenbegroting 2005 wordt hiertoe een bedrag opgenomen.

 

 

 

 


Bijlage 3:

 

Aan:  Beide stuurgroepen integrale JGZ

Van:  Peter Esseveld & Marc Verkerk

Versie: 27 mei 2004

 

 

Tussenrapport             Naar een integrale JGZ in de regio van de
gemeenten van de GGD Zuid-Holland West

 

 

1.         Inleiding

In de stuurgroep van de regio oud West-Holland en Rijswijk (hierna regio WH) is opdracht gegeven om te komen tot een bestuurlijk document voor de nadere invulling van de integrale JGZ op de korte en middellange termijn. Aan de hand van een concept-document van de beleidsmedewerkers van de 4 gemeenten heeft de projectleider een ronde gemaakt langs de stuurgroepleden van de 4 gemeenten, de 3 Thuiszorg-instellingen en de GGD om de standpunten over dit document te peilen.

Tegelijkertijd ligt de afspraak van de stuurgroep regio WH  met de stuurgroep van de regio Delfand/Westland/Oostland (hierna regio DWO) om beide trajecten te convergeren. Na overleg met de wethouder van Delft en de projectleider van de regio DWO en de beleidsmedewerker integrale JGZ gemeente Delft is door de twee laatstgenoemden in de DWO-regio een vergelijkbare ronde langs de wethouders van de 4 gemeenten gemaakt.

Omdat het convergeren steeds meer voedingsbodem krijgt is dit tussenrapport geschreven met als doel te komen tot een integrale JGZ in de gehele GGD-regio. Waar nodig is voor de onderbouwing van standpunten onderscheid gemaakt naar de regio’s WH dan wel DWO.

De gesprekken hebben soms tot nieuwe suggesties en voorstellen geleid die wel in dit rapport staan maar nog niet met de al eerder gesproken gesprekspartners uitputtend aan de orde zijn geweest.

2.         Visie op integrale JGZ

Het belang van een doorlopende jeugdgezondheidszorg van 0-19 jaar wordt onderschreven. Dit vraagt om vergaande afstemming en samenwerking tussen GGD (4-19 jaar) en de Thuiszorginstellingen (0-4 jaar).Daarnaast geven met name de gemeenten aan dat integrale JGZ in ieder geval op lokaal niveau vorm moet krijgen. Om een continuüm van zorg te bieden en vooral om vroegtijdig risicokinderen te kunnen signaleren, te verwijzen en te monitoren is het nodig dat de Jeugdgezondheidszorg zo lokaal mogelijk opereert om samen met andere lokaal opererende disciplines en organisaties de zorg voor de jeugdigen op te pakken.Denk bijvoorbeeld aan het schoolmaatschappelijk werk en opvoedingsondersteuning. Daarbij is een optimale aansluiting met jeugdzorg van groot belang. Een lokaal werkende jeugdgezondheidszorg 0 tot 19 jaar is een belangrijke schakel in de keten van op de ontwikkeling van jongeren gerichte organisaties.
Lokale zorgnetwerken zijn daarbij een minimum vereiste. Bij grotere gemeenten is het daarbinnen nodig om de stad op te delen in een aantal gebieden (grote wijken, dan wel kernen) om zo dicht mogelijk bij de doelgroep de zorg te kunnen bieden.

De visie op de mate waarin de jeugdgezondheidszorg stedelijk ook in de praktijk een organisatorisch geheel vormt dan wel ingebed is in jeugdcentra dan wel gezondheidscentra verschilt (nog) per gemeente. De gemeente Delft gaat hierin vooralsnog het verst met haar visie op Jeugdcentra. De gemeente Midden-Delfland wil vooralsnog de huidige situatie handhaven. De gemeenten in de WH-regio, de gemeente Pijnacker-Nootdorp, de gemeente Westland streven naar geïntegreerde JGZ-bureaus in hun gemeenten.
 

3.         De hoofdlijnen van het vervolgtraject

In de tijd zijn een aantal mijlpalen neer te zetten. Er lijkt overeenstemming over het volgende vervolgtraject:

  1. In de regio West-Holland is 2004 het laatste jaar dat via een projectorganisatie met een regionaal werkplan Integrale JGZ en een aparte financiering aan de invoering van integrale JGZ gewerkt wordt. Vanaf 2005 dient de voltooiing van de integrale JGZ binnen de beschikbare middelen tot stand gebracht te worden.
    Ook in de DWO-regio is er een projectmatige aanpak. Daar is de aansturing met ingang van 2004 al meer teruggebracht naar de lijn dmv een management-overleg GGD en Maatzorg. Er loopt een actielijnenprogramma 2004. Daarnaast is er de implementatie van 2 pilot JGZ-centra in Delft.
  2. Uiterlijk in 2005 hebben GGD en Thuiszorginstellingen het uniform deel van het basistakenpakket volledig ingevoerd.
  3. Uiterlijk eind 2004 hebben GGD en Thuiszorginstellingen in nauw overleg met de gemeenten een gezamenlijk aanbod van maatwerkproducten gereed zodat elke gemeente een keuze kan maken welke maatwerkproducten zij in 2005 willen afnemen.
  4. Het streven is dat er uiterlijk eind 2004 duidelijkheid is over de organisatievorm en de huisvestingssituatie JGZ 0-19 jaar ingaande per 1 januari 2006. Mochten in het verdere traject blijken dat de opvattingen van de instellingen erg verschillen dan kan het gebeuren dat de gewenste duidelijkheid pas in 2005 bereikt wordt. Het streven is de nieuwe organisatievorm JGZ 0-19 jaar in 2006 te laten beginnen. Ook hierbij geldt dat het, gezien de noodzakelijke veranderingen en het uitgangspunt om frictiekosten zo veel mogelijk te voorkomen, enkele jaren kan duren voordat de gewenste uiteindelijke organisatievorm bereikt is.

 

 

4.         Uniform deel basistakenpakket

De GGD en de Thuiszorgorganisaties zijn volop bezig met de invoering van het uniform deel van het landelijk basistakenpakket. Gemeenten vinden het belangrijk dat in de hele GGD-regio het uniform deel van het basistakenpakket op een zelfde, transparante en meest doelmatige wijze wordt uitgevoerd. Gemeenten achten het onwenselijk als in de regio de verschillende thuiszorginstellingen de producten van het uniforme deel verschillend uitvoeren. Dit geldt ook voor de uitvoering door de GGD. Het is onwenselijk als de GGD in de beide regio’s het uniform deel verschillend zou uitvoeren.

Een uniforme werkwijze in heel de regio is onder meer te bereiken door voor de hele regio tot 1 productenboek JGZ 0-19 jaar te komen.

In het uniform deel van het basistakenpakket zit een ruimte van circa 30 % om extra zorg aan (risico)kinderen te geven. Gemeenten hebben geen beleidsvrijheid om deze extra zorg al dan niet af te nemen. Gemeenten vinden het wenselijk om met GGD en Thuiszorg te overleggen op welke wijze GGD en TZ deze extra zorg in hun gemeente aanbieden.

De GGD voert in de hele regio het uniform deel op een zelfde wijze uit voor eenzelfde bedrag per inwoner. Voor gemeenten is er op dit moment nog geen gelegenheid om met de GGD te overleggen over de wijze van invulling van de extra zorg binnen de gemeente.

De Thuiszorginstellingen worden door de individuele gemeenten betaald volgens de Regeling Specifieke Uitkering (Rsu). Deze regeling loopt tot 2007. Een gevolg van deze regeling is dat door toepassing van een landelijke verdeelsleutel gemeenten verschillende bedragen krijgen voor de uitvoering van het uniform deel van het basistakenpakket. Per gemeente is er daardoor meer of minder ruimte om extra zorg voor 0-4 jarigen aan te bieden. (De gemeenten Delft, Nootdorp-Pijnacker en Leidschendam-Voorburg geven aan thans met de Rsu gelden voor het uniform deel niet uit te komen De gemeenten vinden het belangrijk dat zij individueel met de TZ afspraken kunnen maken over de wijze waarop de TZ het geld besteed aan extra zorg. 

 

Actiepunten:

  1. De GGD en de TZ-instellingen in de GGD regio zorgen in nauw overleg met de gemeenten voor een gezamenlijk productenboek 0-19 jaar

 

5.         Maatwerk deel basistakenpakket

Bij de invulling van het maatwerkdeel ligt de beleidsvrijheid van de gemeenten welke maatwerkprodukten zij willen afnemen. Het maatwerkdeel is in vergelijking met het uniform deel slechts een klein deel van het totale basistakenpakket jeugdgezondheidszorg. Alle deelnemers pleiten daarom voor een pragmatische benadering, die niet te veel tijd in beslag neemt. Gemeenten kunnen vanuit hun nota lokaal gezondheidsbeleid aangeven welke maatwerkprodukten zij door de GGD en thuiszorg aangeboden willen hebben. GGD en Thuiszorg kunnen vanuit hun expertise aangeven welke maatwerkprodukten zij gemeenten adviseren om af te nemen. Een deel van het aanbod zal afkomstig zijn van de producten die de organisaties tot nu toe leverden maar die bij de omvorming naar het landelijk basistakenpakket geen onderdeel gaan vormen van het uniform deel van het basistakenpakket.

De onderwerpen uit de nota’s lokaal gezondheidsbeleid samen met de producten vanuit de uitvoerende organisaties levert het aanbod maatwerkproducten. Gemeenten achten het vanuit de doorlopende zorg voor 0-19 jarigen van belang dat GGD en thuiszorginstellingen gezamenlijk een maatwerkaanbod 0-19 jaar ontwikkelen.

Om te zorgen voor een goede afstemming van de ontwikkeling van een gezamenlijk aanbod van GGD en Thuiszorg gaat in de regio WH in april 2004 een werkgroep maatwerkproducten aan de slag om het aanbod voor te bereiden. Deze werkgroep kan uitgebreid worden met medewerkers uit de DWO-regio.

Het is wenselijk dat het aanbod sterk gericht is op de belangrijkste risicogroepen/risicofactoren. Hiertoe zijn in beide subregio’s reeds adviezen over risicogroepen/risicofactoren uitgebracht.

 

Actiepunten

  1. De werkgroep die het aanbod van maatwerkproducten gaat voorbereiden laten bestaan uit medewerkers van beide regio’s.
  2. Een principe uitspraak over hoe de maatwerkgelden in de komende jaren gebruikt gaan worden. Voor de Thuiszorg en GGD is het belangrijk om bij de ontwikkeling er van te weten of er ook voldoende afgenomen zal worden. 

 

6.         Organisatievorm

Alle deelnemers zijn voorstander van hechte samenwerking tussen GGD en Thuiszorgorganisaties. De mate en vorm waarin deze samenwerking gestalte moet krijgen verschilt. De gemeenten van de WH-regio en de GGD zijn voorstander van het onderbrengen van de gehele JGZ 0-19 jaar in 1 organisatie. Bij voorkeur zou dit geen eigenstandige organisatie moeten zijn maar een afdeling binnen een van de bestaande organisaties. Enkele gemeenten spreken de voorkeur uit om in dat geval de organisatie onder te brengen bij de GGD omdat gemeenten daar meer zeggenschap over hebben dan over de thuiszorgorganisaties.

Ook de gemeente Delft streeft er naar om uiteindelijk tot 1 organisatie te komen m.a.w. een fusie. Dit proces moet in de tijd goed  weggezet worden om zoveel mogelijk sociale problemen, frictie kosten en kapitaalsvernietiging tegen te gaan. Binnen dit proces wil zij wel al heel nauw samenwerken. Vanaf 2005 zal er in Delft middels een detacheringsconstructie gewerkt gaan worden, waarbij de medewerkers binnen de JGZ-teams in dienst blijven bij hun oorspronkelijke organisaties. Aansturing geschied door een leidinggevende binnen het JGZ-team.

Ook de gemeente Nootdorp-Pijnacker en de 3 Thuiszorgorganisaties zijn voorstander van het onderbrengen van de JGZ 0-19 jaar in 1 uitvoeringsorganisatie, waarbij de medewerkers in dienst blijven bij hun oorspronkelijke organisatie.

De gemeente Midden Delfland vindt het niet nodig om de JGZ 0-19 jaar in 1 organisatie onder te brengen. Kostenbewustzijn is daarbij de leidraad.

De gemeente Westland is voorstander van het aanbieden van JGZ 0-19 binnen de kernen. Nauwe samenwerking tussen partners is heel belangrijk. In welke organisatievorm dat het beste kan, is nog niet aan de orde geweest. De prioriteit (bij kosten) gaat naar het verstrekken van goede zorg, de vorm is minder relevant.

Gezien de huidige CAO-verschillen tussen JGZ-medewerkers van GGD en Thuiszorginstellingen is het rechtspositioneel onderbrengen van alle JGZ-medewerkers bij 1 organisatie op dit moment niet haalbaar.

In de huidige situatie lijkt het meest haalbaar om te komen tot 1 uitvoeringsorganisatie voor de gehele GGD-regio, waarbij de medewerkers in dienst blijven van hun oude organisatie en gedetacheerd worden. Dit kan een eindmodel zijn maar ook een tussenmodel tot het moment dat het onderbrengen in 1  organisatie wel financieel haalbaar en wenselijk is.

Om zo veel mogelijk tegemoet komen aan de eis van gemeenten voor lokale uitvoering van JGZ zou de JGZ 0-19 jaar gebiedsgewijs georganiseerd moeten worden. Te denken valt aan een gebiedsindeling die samenvalt met de indeling in gemeenten. In elke gemeente zijn dan teams JGZ 0-19 jaar actief. In grote gemeenten kunnen dat zelfs meerdere teams zijn.

Voorgesteld wordt een extern onderzoeksbureau de opdracht te geven om deze uitvoeringsorganisatie verder uit te werken. Het gaat dan om de uitwerking van een organisatiestructuur, de aansturing van de lokale teams, de totale benodigde formatie verdeeld over de teams, het opzetten van een gezamenlijke begroting. Een van de vraagstukken daarbij is de aansturing, stafondersteuning, ondersteuning van GVO/beleid/epidemiologie van de JGZ 0-19 jaar te organiseren.

Om frictiekosten zo veel mogelijk te voorkomen wordt er van uitgegaan om via een groeimodel de uitvoeringsorganisatie tot stand te brengen.

De stuurgroep WH concludeert dat het nodig is voor de hele regio tot 1 uitvoeringsorganisatie te komen die voldoet aan bovenstaande voorwaarden. Uitgezocht moet nog worden of dat een eigenstandige organisatie, dan wel een organisatie als onderdeel van de GGD dan wel de thuiszorg, dan wel een joint venture. Het werken met detacheringen ziet men als minder wenselijk, hooguit kan dit een tijdelijke tussenoplossing zijn. 

 

Actiepunten:

  1. Een extern organisatiebureau de opdracht te geven een werkorganisatie JGZ 0-19 jaar te ontwikkelen voor de gehele GGD-regio, waarbij als randvoorwaarden gelden dat:

·         de vorm de inhoud volgt

·         er lokale (dan wel sublokale) aangestuurde teams JGZ 0-19 jaar komen met een eenduidige leiding.

·         er een bestuursmodel voorgesteld wordt waarbij de gemeentelijke regiefunctie volledig tot zijn recht komt 

·         de meerjarenbegroting van de werkorganisatie budgettair neutraal dien te zijn

·         frictiekosten zo veel mogelijk voorkomen dienen te worden   

 

7.         Huisvesting

Los van de uiteindelijke vorm van de werkorganisatie geven bijna alle gemeenten aan dat het belangrijk is dat in elke gemeente de JGZ 0-19 jaar ook feitelijk samen gehuisvest is. De gemeenten verschillen (nog) in de mate waarin zij het belangrijk vinden dat de JGZ 0-19 jaar bij elkaar dan wel geïntegreerd gehuisvest is.

De infrastructuur van de consultatiebureaus kan daarbij de leidraad zijn voor de wijze en dichtheid van JGZ-huisvesting. De gemeente Delft en de gemeenten van de WH-regio gaan uit van deconcentratie van de JGZ van de GGD over de gemeenten. Dat wil zeggen dat de JGZ-ers 0-19 jaar hun werkplekken hebben binnen de gemeenten en niet langer in het hoofdgebouw van de GGD. Sommige gemeenten gaan vanuit het idee van integrale aanpak van jongerenproblematiek verder door de JGZ 0-19 jaar te willen huisvesten samen met belangrijke ketenpartners in de vorm van huisvesting in jeugdcentra dan wel gezondheidscentra.
De gemeenten willen zelf de keuze hebben hoeveel JGZ-centra zij in hun gemeenten willen hebben, dan wel hoe zij de JGZ 0-19 jaar willen onderbrengen.

De gemeente betalen nu al zelf voor de huisvesting van de consultatiebureaus in hun gemeente. Om de beleidsvrijheid van de gemeenten op dit punt tegemoet te komen wordt voorgesteld de gelden voor de huisvesting JGZ 4-19 jaar uit de begroting van de GGD te halen en deze naar de individuele de gemeenten toe te rekenen. Elke gemeente kan dan met eigen middelen voor de huisvesting JGZ 0-19 jaar zorgen.

 

Actiepunt:

  1. Elke gemeente maakt in overleg met GGD en Thuiszorg voor 1 juli 2004 een plan voor de toekomstige huisvesting JGZ 0-19 jaar binnen haar gemeente. Dit is inclusief een financiële berekening van de toekomstige huisvestingssituatie. 

 

8.         Begrotingssystematiek

Alle deelnemers zijn het er mee eens om te komen tot dezelfde begrotingssystematiek voor de gehele regio. De GGD en thuiszorginstellingen werken in 2004 aan een kostprijsmodel gebaseerd op landelijke voorbeelden. Het is de bedoeling dat uiterlijk april 2005 de thuiszorginstellingen en de GGD een begroting aan de gemeenten kunnen leveren gebaseerd op dit kostprijsmodel. Stichting Maatzorg is met de gemeente Delft al vergevorderd met het vastleggen van een productenboek dat vertaald gaat worden naar een productbegroting. Er zou voor de gehele regio een productenboek JGZ 0-19 jaar dienen te komen. Daarnaast dienen er afspraken te komen over een uniforme wijze van rapporteren (rapportage momenten, inhoud rapportages en rapportages uitgesplitst naar gemeenten)

 

Actiepunt:

  1. GGD en Thuiszorgorganisaties werken aan een regionaal kostprijsmodel en een regionaal model voor de begrotingssystematiek jeugdgezondheidszorg

 

9.         Convergeren

Een belangrijke stap voor het convergeren is het gezamenlijk vorm geven aan een toekomstige regionale werkorganisatie JGZ 0-19 jaar. Gezien de mogelijk verschillende ideeën hierover is het nodig dat alle deelnemers hierbij betrokken blijven. Een gezamenlijk stuurgroep van wethouders, directeuren/bestuurders blijft nodig voor de sturing van de hoofdlijnen van het proces naar een integrale JGZ. De beide stuurgroepen kunnen overgaan in een gezamenlijke stuurgroep voor de gehele GGD-regio.

Daarnaast kan op beleidsmatig en uitvoerend niveau het convergeren in gang gezet worden.

Een kleine slagvaardige regiegroep van enkele beleidsmedewerkers en managers JGZ is nodig voor deze meer beleidsmatige sturing aan het regionale proces. Een Platform waar de beleidsmedewerkers van alle gemeenten en alle managers JGZ in zitten kan zorgen dat alle deelnemers bij het proces van integrale JGZ betrokken blijven.  

De fase van ontwikkeling van voorstellen en adviezen verschilt per regio. In de WH-regio is een werkplan 2004 dat via de projectstructuur nog uitgevoerd gaat worden. De DWO-regio vervolgt met het uitvoeren van een actielijnenprogramma via het lijnmanagement GGD en Maatzorg. Daarnaast zijn er de pilots in Delft.

Inmiddels zijn er werkgroepen in de WH-regio waar medewerkers van de DWO-regio deelnemen. Het gaat met name om risicogroepen, monitoring en informatisering. Andersom zal er gekeken worden naar werkgroepen in de DWO-regio waaraan medewerkers van de WH-regio kunnen deelnemen.

Uitwisseling en afstemming tussen beide regio’s is nodig om tot een gezamenlijk beleid te komen. De eerder voorgestelde regiegroep heeft hierin een belangrijke taak.

 

Actiepunten:

  1. Convergeren
                Via (tot het moment dat er 1 werkorganisatie JGZ 0-19 jaar is):
                a.   Gezamenlijke stuurgroep

                                                                          i.      Bestaande uit de wethouders van de 8 gemeenten, de 4 directeuren/bestuurders Thuiszorg en de directeur GGD. 2 ambtelijk secretarissen vanuit de oude regio’s. Frequentie maximaal 3 keer per jaar.

b.       Platform Integrale JGZ

                                                                          i.      Bestaande uit beleidsmedewerkers van de 8 gemeenten, de managers van de 4 Thuiszorginstellingen, sector- en regiomanager JGZ. Frequentie 3 a 4 keer per jaar.

                                                                         ii.      Daarbinnen een regiegroep bestaande uit 2 beleidsmedewerkers namens gemeenten, 2 managers namens thuiszorginstellingen en de sectormanager GGD. Frequentie zo vaak als nodig. Gemiddeld 1 x per 6 weken

 

n.b.

Er zal voor de beide stuurgroepen een aparte notitie komen met daarin een overzicht van de taken, verantwoordelijkheden en deelnemers aan deze overlegvormen.

 

n.b.

De opdrachtgever van het externe onderzoek zijn de portefeuillehouders van de 8 gemeenten.

De portefeuillehouders zullen een begeleidingscommissie voor het onderzoek instellen bestaande uit vertegenwoordigers van de gemeenten, de thuiszorginstellingen en de GGD. 

10.       Monitoring en informatisering

In beide regio’s wordt gewerkt aan monitoring en informatisering. Om te voorkomen dat beide ontwikkelingen uit elkaar gaan lopen wordt voorgesteld om tot een regionaal plan voor monitoring en informatisering te komen. In 2004 draaien in de WH-regio werkgroepen monitoring en informatisering. Deze kunnen uitgebreid worden tot werkgroepen  van beide regio’s.

Om in 2006 een werkorganisatie gereed te hebben waarbij gedeconcentreerd gewerkt kan worden is een goede en voor de gehele regio eenduidige informatisering van groot belang.

Zowel GGD als thuiszorgorganisaties geven aan dat dit eenmalige hoge extra kosten met zich meebrengt. De GGD heeft in 2003 een groot overschot op de jaarrekening 2002. Thans wordt er gesproken in het bestuur over de aanwending van dit overschot. Voorgesteld wordt GGD en Thuiszorg een plan met kostenoverzicht te laten maken voor informatisering van de regionale werkorganisatie JGZ 0-19 jaar. Dit plan zou dan bekostigd kunnen worden met het overschot GGD jaarrekening 2002.

 

Actiepunten:

  1. GGD en Thuiszorgorganisaties maken een regionaal informatiseringsplan JGZ 0-19 jaar (met financiële onderbouwing)

 

 

11.       Ondersteuning GVO, beleidsadvisering en epidemiologie

De thuiszorgorganisaties hebben een beperkte formatie GVO en beleidsadvisering. De thuiszorginstellingen hebben geen epidemiologen in dienst. De GGD heeft GVO- functionarissen, beleidsmedewerkers en epidemiologen. Voorgesteld wordt te komen tot een gezamenlijke ondersteuning voor JGZ 0-19 jaar. Dit betekent dat met name vanuit de GGD budgettair neutraal ook ondersteuning geboden wordt voor JGZ 0-4 jaar. De GGD wil daarentegen voor de uitbreiding van de doelgroep extra middelen ontvangen.

Jaarlijks wordt de ondersteuning GVO, beleidsadvisering en epidemiologie via een werkplan in beeld gebracht ingaande 2005.

 

Actiepunt:

  1. Vanaf 2005 stemmen GGD en Thuiszorginstellingen de ondersteuning JGZ 0-19 jaar af via een gezamenlijk werkplan GVO, beleidsadvisering, epidemiologie.

 

 


 Door de gezamenlijke stuurgroepen te nemen besluiten

 

1.         Gezamenlijke Trajectstructuur (ingaande juli 2004)
            a.         Het instellen van een gezamenlijke stuurgroep

Bestaande uit de wethouders van de 8 gemeenten, de 4 directeuren/bestuurders Thuiszorg en de directeur GGD. 2 ambtelijk secretarissen vanuit de oude regio’s. vergaderfrequentie wordt maximaal 3 keer per jaar.

b.         Het instellen van een Platform Integrale JGZ

Bestaande uit beleidsmedewerkers van de 8 gemeenten, de managers van de 4 Thuiszorginstellingen, sector- en regiomanager JGZ. Frequentie 3 a 4 keer per jaar.

Daarbinnen een regiegroep bestaande uit 2 beleidsmedewerkers namens gemeenten, 2 managers namens thuiszorginstellingen en de sectormanager GGD. Frequentie zo vaak als nodig. Gemiddeld 1 x per 6 weken

2.         Invoering uniform deel basistakenpakket

c.         GGD en thuiszorg hebben uiterlijk in 2005 het uniform deel volledig ingevoerd.

d.         GGD en de thuiszorg zorgen in nauw overleg met de gemeenten voor een gezamenlijk productenboek 0-19 jaar.

 

3.         Invoering maatwerk deel basistakenpakket

e.         Uiterlijk eind 2004 hebben GGD en Thuiszorginstellingen in nauw overleg met de gemeenten een gezamenlijk aanbod van maatwerkproducten gereed zodat elke gemeente een keuze kan maken welke maatwerkproducten zij in 2005 willen afnemen.

 

4.         Toekomstige organisatievorm

f.          Een extern organisatiebureau de opdracht te geven een uitvoeringsorganisatie JGZ 0-19 jaar te ontwerpen voor de gehele GGD-regio, waarbij als             randvoorwaarden gelden dat:

o        er lokale (dan wel sublokale) aangestuurde teams JGZ 0-19 jaar komen met een eenduidige leiding.

o        er een bestuursmodel voorgesteld wordt waarbij de gemeentelijke regiefunctie volledig tot zijn recht komt 

o        de meerjarenbegroting van de uitvoeringsorganisatie budgettair neutraal dient te zijn

o        frictiekosten zo veel mogelijk voorkomen dienen te worden   

 

5.         Huisvesting JGZ 0-19
g.         Te streven om in elke gemeente te komen tot JGZ-teams 0-19 jaar gehuisvest in JGZ-bureaus, waarbij de JGZ-ers hun werkplek hebben in de betreffende             gemeente. Elke gemeente maakt in overleg met GGD en Thuiszorg voor 1 juli 2004 een plan voor de toekomstige huisvesting JGZ 0-19 jaar binnen haar             gemeente. Dit is inclusief een financiële berekening van de toekomstige huisvestingssituatie. 

h.         Aan het algemeen bestuur van de GGD voor te stellen de huisvestingkosten JGZ van de GGD (tijdelijk) naar de gemeenten over te hevelen zodat                       gemeenten huisvesting voor de JGZ 0-19 in hun gemeente makkelijker mogelijk kunnen maken.

6.         Begroting

            i.          GGD en Thuiszorgorganisaties hanteren met ingang van de begroting 2005 eenzelfde kostprijsmodel en begrotingssystematiek voor de                                          jeugdgezondheidszorg

 

 

 

 

7.         Informatisering

j.               GGD en Thuiszorgorganisaties maken een regionaal informatiseringsplan
      JGZ 0-19 jaar (met financiële onderbouwing) om met name zo snel als mogelijk het elektronisch dossier in te voeren.


8.         Ondersteuning GVO,beleidsadvisering en epidemiologie

k.         GGD en Thuiszorginstellingen stemmen vanaf 2005 de ondersteuning
JGZ 0-19 jaar af via een gezamenlijk werkplan GVO, beleidsadvisering, epidemiologie.

l.          Aan het algemeen bestuur van de GGD voor te stellen GVO, Beleidsadvisering en epidemiologie in afstemming met de thuiszorginstellingen te laten werken voor de gehele doelgroep 0-19 jaar (en niet alleen voor 4-19 jaar)

 



 

[1] Op basis van een totale investering van €135.000

[2] Deze post in inclusief €24.134 van het resultaat van 2004.

[3] Totaal toegekend overschot aan JGZ-begroting overschot bedraagt € 106.764. Over 2004 is uit deze middelen een bedrag van € 43.500 toegekend aan Maatzorg, om het tekort op de begroting te dekken.

Voor de JGZ-begroting van 2005 resteert bovenstaande bedrag.

[4] Totaal bedrag bedraagt ongeveer €75.000. €12.100 wordt ingezet in regionaal verband in DWO. Van het Maatwerkgeld wordt ook €11.000 ingezet voor Maatwerkactiviteiten door St. Maatzorg.

[5] Het budget voor Sociaal Medische Advisering is structureel verlaagd met €20.000. Dit bedrag zal structureel wordend aangewend voor de financiering van de huisvesting van de JGZ-locaties.

[6] In deze stuurgroepen zitten de 8 wethouders van de betrokken gemeenten en directeuren van GGD-ZHW en de 4 Thuiszorgorganisaties.