Stuk 123 I                                                                                                       Delft, 14 juni 2005. 585680                                                                                          

 

Onderwerp:  Brede schoolontwikkeling in Delft.

 

 

Aan de gemeenteraad.

 

Geachte dames en heren,

 

De gemeente Delft voert sinds 1998 beleid op het gebied van de brede schoolontwikkeling. De periode 1998-2001 stond in het teken van onderzoek en visieontwikkeling. Deze periode werd afgesloten met de vaststelling door de gemeenteraad van het “Plan van aanpak tweede fase” (november 2000). Op basis van dit plan is het brede schoolbeleid verder ter hand genomen. Voor de realisatiefase werd een gemeentelijke projectorganisatie opgericht.

 

Gedurende de periode 2001 - 2004 heeft de aanpak van het brede schoolproject tal van ontwikkelingen op gang gebracht vanuit de centrale doelstelling: “wijkgericht meer samenhang brengen tussen onderwijs, kinderopvang, jeugdbeleid, culturele, sportieve en opvoedingsondersteunende activiteiten, met als doel de ontwikkelingskansen van kinderen te verbeteren”.

 

De brede schoolontwikkeling in Delft voltrekt zich langs drie actielijnen:

·         Programmalijn

Dit is de meest zichtbare ontwikkeling op het gebied van brede school. Het betreft hier de totstandkoming van naschoolse activiteitenprogramma’s in en rond scholen in het primair onderwijs. In de afgelopen jaren zijn deze programma’s uitgebreid van twee wijken (2001) naar zeven wijken (2004).

·         Huisvestingslijn

Langs deze actielijn worden diverse voorzieningen getroffen in en rond schoolgebouwen om de brede schoolontwikkeling – waaronder de koppeling met naschoolse opvang – ook fysiek mogelijk te maken (multifunctionele accommodaties).

·         Samenwerkingslijn

De stap van gezamenlijke huisvesting naar verdergaande samenwerking tussen school en opvang is veelal nog geen vanzelfsprekendheid. Er wordt ondersteuning geboden aan (potentiële) clusters van school, opvang en activiteitenaanbieders om het proces van samenwerking op gang te brengen en te begeleiden. 

 

In de onlangs uitgebrachte nota “Brede schoolontwikkeling in Delft” (mei 2005) wordt aan de hand van de genoemde actielijnen uitvoerig ingegaan op de ontwikkelingen en het beleid rond brede school over de periode 2001 – 2004. De rapportage omvat een procesbeschrijving, laat de resultaten zien en biedt input voor reflectie en het bepalen van de koers voor de komende jaren. Geconcludeerd wordt dat de basis voor de brede school Delft is gelegd. Zowel in termen van samenwerkingsrelaties als in termen van aanbod en multi-inzetbaarheid van accommodaties.

 

In de nota wordt voorts ingegaan op de hoofdlijnen van het brede schoolbeleid voor de periode 2005 – 2008. Deze hoofdlijnen maken tevens deel uit van het onderwijsbeleidsplan 2005 – 2008 (OBP). Het beleidskader is gericht op het meer in elkaar te laten grijpen van de drie actielijnen middels een verdere inkleuring en deels verbreding rond een vijftal hoofdthema’s.


 

Beleidskader 2005 - 2008.

·         Basisprogramma brede school.

Het betreft hier de bestendiging en uitbouw van de in de afgelopen jaren bereikte aanbodscapaciteit in de brede schoolprogramma’s. Voorts zal er meer aandacht worden gegeven aan de vaaggerichtheid in de programmering.

·         Clustervorming en dagarrangementen.

Het accent zal worden gelegd op de spilpositie die de combinatie onderwijs en opvang kunnen vervullen, hun rol in het programma en hun rol naar elkaar toe. Clustervorming en dagarrangementen zijn hierbij begrippen waaraan in versterkte mate nader invulling gegeven zal worden.

·         Doelgroepen.

Speciale aandacht aan deelname aan de brede schoolprogramma’s door kinderen met onderwijsachterstanden of andere problematiek. Het toeleiden van deze doelgroepen naar de juiste activiteiten is een van de verdiepingen die in de brede schoolontwikkeling ingebouwd zal worden in samenspraak met de scholen.

·         Brede school voortgezet onderwijs.

De activiteitenprogramma’s zullen worden uitgebreid naar andere scholen. Gelijktijdig vindt een verdere verdieping plaats waarbij wordt aangehaakt bij ontwikkelingen in het V(MB)O. Verbindingen tussen binnenschools curriculum en buitenschoolse activiteiten/voorzieningen staan hierbij centraal. 

·         Samenwerking en partnerschap.

Het streven blijft gericht op het vergroten van de betrokkenheid van scholen en instellingen bij het brede schoolbeleid. Bestaande overlegstructuren worden versterkt en er worden nieuwe structuren ontwikkeld om de dialoog tussen gemeente en partners en tussen partners onderling te bevorderen.

 

In de nota wordt het beoogde brede schoolbeleid aan de hand van deze hoofdthema’s nader toegelicht waarbij de beleidsinzet globaal is uitgewerkt. De nota is op 13 juni 2005 besproken met vertegenwoordigers van het onderwijsveld (Lokabel).

 

Onder voorbehoud van gunstig advies van de commissie werk, zorg en onderwijs stellen wij u voor:

·         kennis te nemen van de nota “Brede schoolontwikkeling in Delft, Basis, verbreding en verdieping”;

·         in te stemmen met de in deze nota beschreven beleidsthema’s en de aanpak daarvan voor de periode 2005-2008.

 

Hoogachtend,

 

Burgemeester en wethouders van Delft,

 

 

mr. drs. G.A.A. Verkerk           ,burgemeester.

 

 

 

mr. drs. H.G.L.M. Camps            ,secretaris.

           

 

 

De raad der gemeente Delft;

 

gelezen het voorstel van het college van 14 juni 2005;

 

b e s l u i t :

 

·         kennis te nemen van de nota “Brede schoolontwikkeling in Delft Basis, verbreding en verdieping”;

·         in te stemmen met de in deze nota beschreven beleidsthema’s en de aanpak daarvan voor de periode 2005-2008.

 

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 30 juni 2005.

 

 

 

                                               ,burgemeester.

 

 

           

                                                           ,griffier.