INLEIDING

 

Het programma Integratie & Activering richt zich primair op (groepen) mensen die langdurig in een achterstandssituatie (dreigen te) verkeren. Doel is om deze mensen hier met gerichte, concrete acties en projecten uit te halen en hun kansen op inkomen, werk, participatie, opleiding, vorming, gezondheid, ontspanning en kennis­making te vergroten. Het gaat daarbij om een proces waarin allochtonen en autoch­tonen actief en respectvol betrokken zijn, waarbij eilandvorming wordt voorkomen of doorbroken en alle Delftenaren goed kunnen wonen, werken en samenleven.

 

Langs een aantal lijnen zijn we in Delft met Integratie & Activering aan de slag gegaan:

1.       Prioriteit voor stadsgesprekken

2.       Tegengaan segregatie op de woningmarkt

3.       Zelforganisaties zo ondersteunen dat zij meer verantwoordelijkheid nemen voor de integratie van hun achterbannen

4.       Kritisch blijven op de resultaten van educatie, activering en onderwijs

5.       Inzetten op een samenhangend aanbod van arbeidsmarktgerelateerde diensten aan werkgevers

6.       Verbeteren van de positie van allochtonen in de zorg

 

In deze voortgangsrapportage willen wij u informeren over de meest actuele stand van zaken. In mei 2005 heeft de commissie WZO een laatste voortgangsrapportage ontvangen.


 

DEEL I  ACTIVITEITEN 2005

 

1. PRIORITEIT VOOR STADSGESPREKKEN

 

Op 27 mei 2004 heeft de raad de nota: “De uitdaging van kennismaken en meebestu­ren goedgekeurd.” Concrete projecten staan hierin centraal:

 

1.       Het bevorderen van diversiteit in besturen door tien allochtone talenten te plaatsen in bestuursfuncties, commissiefuncties en / of het vergroten van actieve betrok­kenheid binnen een personeelsvereniging. Dit binnen onderwijs, zorg, (sport) verenigingen etc. Inmiddels zijn 25 deelnemers vanuit het project en netwerk Onbenut Talent actief op meerdere terreinen.
Raad van Toezicht St. Zorginstellingen P. van Foreest             1
Klankbordgroep St. Ouderenwerk                               4
Bestuur St. Ouderenwerk                                                      1
Cliëntenraad St. Ouderenwerk                                               1
Bestuur Rode Kruis                                                  1
MR-lid scholen                                                                     2
Coaches project “Leve Leven”                                                4
Mentoren basisonderwijs                                                    10
Inzet activiteit Brede School                                      1
Totaal                                                                               25

 

2.       Het bevorderen van sport - en integratiebevorderende projecten
In 2005 zijn twee BOS – subsidieaanvragen gedaan bij het ministerie van VWS. Deze zijn inmiddels gehonoreerd. Voor het gebied Voorhof/Poptahof wordt in de periode 2006 t/m 2009 extra aandacht besteed aan leerlingen van 4 – 13 jaar met een onderwijsachterstand, wat zich vervolgens ook vertaald in een lagere (georganiseerde) sportdeelname. Ouders en begeleiders van de leerlingen worden bij dit project betrokken. Voor het gebied Buitenhof Noord wordt in de periode 2006 t/m 2009 extra aandacht besteed aan de achterblijvende sportdeel­name van allochtone meisjes. Ook hier worden ouders en begeleiders bij het project betrokken.

Uit gemeentelijk onderzoek  (Sportparticipatie 2002/2005) blijkt dat het aantal allochtonen dat sport in die periode 2002 – 2005 met 5% is toegenomen (van 73 naar 78%). In de groep niet-westerse allochtonen is de toename zelfs 17%
(65 – 82%). Het percentage allochtonen dat lid is van een sportvereniging steeg in dezelfde periode van 37% naar 42%  (niet-westerse allochtonen van 35% naar 54%).  

 

3.       Stadsgesprekken via de Club van 100 via:

Themabijeenkomsten

In 2005 vonden er drie themabijeenkomsten plaats, waarvan twee volgens de Lagerhuisdebatformule. De drie thema’s waren:

·         Helden en hun betekenis voor de samenleving

·         Inburgeren in Delft

·         Goede buren, botsende leefstijlen

De opkomst van elke bijeenkomst was gemiddeld 35 personen.


Cafégesprekken

Informele gesprekken over zaken die in de stad op integratiegebied spelen of het bespreken van de actualiteiten van de dag. Dat is de opzet van de 3 café­gesprekken die in 2005 hebben plaatsgevonden. Elkaar informeren en ideeën uit­wisselen. Ook is het een prettige manier om kennis te maken met mede inwoners van Delft of een manier om gezamenlijk te zoeken naar creatieve oplossingen van problemen. Besproken onderwerpen:

De bijeenkomsten waren succesvol en snel “volgeboekt.”

 

4.       Multiculturele markt

Op zaterdag 18 juni 2005 is voor de tweede keer samen met de marktonderne­mers de Multiculturele Markt gepresenteerd. De markt is een goede plek om mensen van diverse culturen op een leuke manier met elkaar kennis te laten maken en het veelkleurige gezicht in de stad te tonen. Dit jaar werd de markt groter opgezet dan in 2004. De gehele markt werd omgetoverd tot een gezellige drukbezochte bazaar. In het totaal deden 152 deelnemers mee om van deze dag een succes te maken. De deelnemers lieten de bezoekers kennis maken met de cultuur uit Nepal, Turkije, Italië, China, Irak, Iran, Palestina, Senegal, Marokko, Chili, Suriname, Cuba en de Nederlandse Antillen. Op twee podia werden optredens verzorgd  van onder andere Cubaanse, Palestijnse, West – Afrikaanse en Marokkaanse muziek -, sport – en dansgroepen.

 

5.       Inburgeren Andersom

In 2005 hebben (2x) drie cursussen Inburgeren Andersom plaatsgevonden. Mondriaan Educatie heeft in 2004 – in opdracht van de gemeente Delft – de cursus Inburgeren Andersom samengesteld en de cursus gegeven. Deze cursus – die zes avonden in beslag nam – was bedoeld voor iedereen die op een laag­drempelige manier wilde kennismaken met de Marokkaanse of Turkse taal, de mensen en hun cultuur.

 

De drie cursussen hebben plaatsgevonden in:

Cursus 1: oktober 2004

Cursus 2: februari 2005

Cursus 3: mei 2005 (start van Turkse cursus)

 

Aantal deelnemers:

Cursus 1: 21 (Turks), 21 Marokkaans

Cursus 2: 21 (Turks), 23 Marokkaans

Cursus 3: 21 (Turks), 22 Marokkaans

 

Van het totale aantal deelnemers (129) was 22% man en 78% vrouw. Voor het jaar 2006 is besloten weer een cursus Inburgeren Andersom op te starten. Het land dat nu in beeld komt is China.


 

6.       Campagne

In de nota Kennismaken en Meebesturen daagt het college iedere burger in Delft uit om deel te nemen aan de hierboven vermelde activiteiten. Daarnaast daagt het college iedere burger uit om die onbekende buurman of buurvrouw de hand te reiken. Om de aandacht van de burgers te trekken is een campagne gestart, waarin onder meer:

 

                                     

 

 

 


 

 

De uitdaging van het college om met elkaar kennis te maken, eilandvorming te door­breken, de onbekende buurman of buurvrouw te ontmoeten is ook via andere wegen opgepakt waarvan we hier noemen:

 

7.       Wat eten we vandaag?

Eenmaal per jaar organiseert de werkgroep een ‘Eetweek’. Dit betekent dat er in april 2005 125 huishoudens in Delft, allochtonen en autochtonen, met elkaar in contact zijn gebracht onder het genot van een etentje, koffie of thee. Het afsluitende feest werd goed bezocht. In september is een multiculturele picknick georganiseerd. Naast deze uitvoerende activiteiten denkt de werkgroep “Wat eten we vandaag” na over de toe­komst. Er is een eigen website (www.wewv-delft.nl) waarmee grotere bekendheid gegeven kan worden aan activiteiten en informatie-overdracht naar belangstellenden plaatsvindt. Het doel daarvan is o.a. om meer vrijwilligers te werven.

 

8.       Bezoekvrouwen

Er zijn vier bezoekvrouwen werkzaam, die wekelijks een huisbezoek doen waarbij ze vrouwen proberen te stimuleren om activiteiten buitenshuis te gaan ondernemen. In 2005 hebben de volgende activiteiten plaatsgevonden:aerobics, naailes, fietscursus, kapperscursus, yoga. De volgende voorlichtingsbijeenkomsten hebben plaatsgevon­den: dialogen tussen twee generaties (moeders & dochters) in samenwerking met het JIP (voor Irakese, Turkse, Afghaanse en Somalische vrouwen), bijeenkomsten over inschrijving Brede School, ken je stad: waaronder twee x vier voorlichtingsbijeen­komsten (Bureau Vrijwilligerswerk, Energiebedrijf, Stadsomroep Delft een stadswan­deling, voorlichting GGZ, wijkagent en cursussen: sport & ontspan, kinderopvoeding samen met de GGD en Stap voor Stap voor Somalische Vrouwen. Alle genoemde activiteiten zijn goed bezocht!

 

9.       Conversatiegroepen in buurthuizen

Er zijn een aantal allochtonen die (nog) wel de Nederlandse taal willen leren, maar die niet kunnen voldoen aan de eisen zoals gesteld in de oudkomersregeling (minimaal drie dagdelen per week en binnen maximaal anderhalf jaar qua taalniveau één niveau omhoog) Toch willen zij doorgaan met taal leren. Voor deze doelgroep heeft de BWD een aanbod verzorgd door middel van het organiseren van een aantal conversatie­groepen. In 2005 hebben 76 deelnemers groepsgewijs conversatielessen gevolgd en hebben 10 mensen thuislessen gehad. In 2006 stelt de gemeente subsidie beschik­baar voor conversatielessen.

Hierdoor kunnen bij de BWD10 groepen (maximaal 100 deelnemers) en 10 personen thuislessen volgen. Daarnaast komen er bij het ROC conversatiegroepen voor hoger opgeleide deelnemers.

 

10.   Kunst in de wijken

Met als doel Delftenaren in de eigen buurt in contact te brengen met kunst en cultuur, heeft het programma Kunst in de wijken in 2005 een aantal mooie resultaten opgele­verd . Door het betrekken van Delftenaren bij projecten, is een uitwisseling ontstaan tussen deelnemers waardoor de drempel om onderling betrokken te worden verkleind is en de sfeer in de wijk vergroot is.

 

Bewoners van de Debussyflat hebben met ondersteuning van de bewonerscommissie, woningcorporatie Vidomes en Wijkaanpak vele activiteiten georganiseerd. In 2005 is de Debussyflat dan ook uitgeroepen tot de Leukste straat van Delft. Iets wat voor het kunstproject Huiskamers van vele culturen in 2004 niet denkbaar was geweest. Aan dit project hebben wel een paar bewoners uit de Debussyflat meegedaan, naast ander bewoners uit andere flats, maar dat heeft geen grootse, ons bekende effecten gehad.

 

Kunstenares Guda Koster realiseerde samen met zestig Delftse vrouwen een specta­culaire modeshow, waarin 20 door de dames zelf ontworpen kledingstukken getoond werden. Het geheel is ook gepubliceerd in een boekje met ansichtkaarten. Het vervolginitiatief is dat een grote groep vrouwen zich gemobiliseerd heeft tot Stichting Atelier Delftse Vrouwen, waarmee de vrouwen zelf nieuwe projecten initiëren en uit­voeren.

In de Dirk Costerflat (Voorhof) hebben meer dan honderd bewoners hun directe om­geving op de foto gezet. De resultaten zijn in de aankomsthal van de flat te bezichti­gen. Kunstenaar Jan Grolleman is hiermee aan de slag gegaan en heeft een montage gemaakt van alle foto's. Deze komt in de vorm van een lint langs alle galerijen in de flat te hangen als blijvend kunstwerk met als thema "Een huis met uitzicht". Met Ulrike Bartels hebben de bewoners van de Beethovenflat (Buitenhof)  om en nabij vijftig gordijnen naar eigen inzicht vormgegeven die als "Tussenwereld" tussen binnen en buiten dienen werden getoond tijdens een expositie met een feestje bij de flat. Op verzoek van de bewoners heeft dit project in de zomer een vervolg gekregen. Een vaste ontmoetingsplek in de flat is het volgende project waarmee de bewoners van deze flat en de woningbouwcorporatie aan de slag zijn.

Fotograaf Hans Stakelbeek heeft 32 huiskamers in de te renoveren wijk Poptahof gefotografeerd en de bewoners geïnterviewd. Dit heeft geresulteerd in een fotoboek waarmee een goede dwarsdoorsnee gegeven wordt van de veelkleurige bewoners van de Poptahof.

In 2005 zijn er nieuwe projecten van start gegaan, waarvan het zwaartepunt in 2006 ligt:

·         Ik woon in Tanthof; een kunst en cultuur-programma voor alle bewoners met als uitgangspunt de twee winkelcentra in de wijk

·         Vulcanus Vice Versa; een fotoproject over de bouw van een nieuwe Moskee aan de Vulcanusweg.


 

 

2. TEGENGAAN SEGREGATIE OP DE WONINGMARKT

 

In het collegeprogramma 2002 – 2006 wordt onder het kopje ‘integratie’ het respectvol samenleven van oude en nieuwe bevolkingsgroepen een kernpunt van beleid genoemd. Het ontstaan van witte en zwarte buurten wordt onwenselijk geacht. In een werkgroep is onderzoek gedaan naar de huidige verdeling van allochtonen en autochtonen van buurten. Hieruit bleek dat er buurten zijn waar al meer dan 50% van de bewoners van allochtone afkomst is.

Dat betekent dat in deze buurten een cumulatie van sociaal-economische en culturele vragen optreedt. Het gaat hierbij overigens niet alleen over de mix allochtoon-autochtoon maar ook over een goede mix van jong en oud en verschillende huishoudentypes. We streven daarom een differentiatie van woningtypes na bij nieuwbouw en herstructurering. 

 

De werkgroep heeft een aantal maatregelen geformuleerd die zijn besproken met de Delftse corporaties en worden besproken met de werkgroep migrantencommunicatie. Met de aanbevelingen van deze partijen is de nota Aanpak Ruimtelijke Segregatie in september  2005 in het college vastgesteld.

Langs vier wegen zullen zaken worden opgepakt:

1.       Via nieuwbouw en herstructurering gedifferentieerd bouwen stimuleren

2.       Nieuwkomers in Delft, zoals statushouders, laten kennis maken met  verschillende buurten in Delft

3.       Samen met de corporaties de Delftse wijkaanpak gebruiken voor ontmoeting en voorkomen van spanningen tussen verschillende leefstijlen

4.       Monitoren van de effecten van het woonruimteverdeelsysteem en voornoemde maatregelen om de effecten te meten voor allochtonen

In de visienota Wonen, Zorg en Welzijn wordt de opgave voor de gemeente en alle betrokken partijen geschetst om in 2015 een voldoende aanbod te hebben om ouderen, gehandicapten en psychiatrische patiënten een voldoende aanbod op alle drie de terreinen te kunnen bieden. In de nota staat dat er onderzoek moet worden gedaan naar de woonwensen van allochtone ouderen. Hierbij kan worden gedacht aan speciale woonvormen, plattegrondindeling, zorg – of welzijnsdiensten. Naar verwachting zal het onderzoek begin 2006 plaatsvinden.

 

 

3. ZELFORGANISATIES ZO ONDERSTEUNEN DAT ZIJ MEER VERANTWOORDELIJKHEID NEMEN VOOR DE INTEGRATIE VAN HUN ACHTERBAN

 

 

Zelforganisaties zo ondersteunen dat zij meer verantwoordelijkheid nemen voor de integratie van hun achterbannen. In september 2003 is de nota zelforganisaties migranten vastgesteld. In die nota wordt gesteld dat via activiteiten gericht en transpa­rant een bijdrage aan de integratie wordt geleverd. In 2005 is de implementatie van het erkenningsbeleid ingegaan.

 

 

 

Erkenning houdt in dat de organisaties aan de hiernavolgende voorwaarden voldoen :

  1. De organisatie moet een VERENIGING zijn met volledige rechtsbevoegdheid en naar Nederlands recht.
  2. De zelforganisatie is bedoeld voor burgers, woonachtig in Delft, die naar Nederland zijn gekomen met de wens hier permanent of in ieder geval voor langere tijd te blijven wonen, en deel te nemen aan de samenleving.
  3. Per land wordt SLECHTS 1 zelforganisatie erkend.
  4. Een zelforganisatie is voor ALLEN, die uit het betreffende land in Delft wonen (dus jong & oud, man of vrouw,  en ongeacht de religie).
  5. Een zelforganisatie telt minimaal 50 leden, woonachtig in Delft en min. 12 jaar oud.
  6. De vereniging moet democratisch en representatief  functioneren, voor wat betreft de invloed van de leden op de activiteiten en de samenstelling van het bestuur.
  7. Leden betalen een jaarlijkse contributie (= bewijs van lidmaatschap).
  8. Zelforganisaties doen actief mee aan de Werkgr.Migranten Communicatie (WMC). 

 

Een aantal zelforganisaties pakt dit goed op! Zo hebben ten aanzien van het democratisch functioneren bij een aantal zelforganisaties bestuurswisselingen plaats­gevonden waarbij ook vrouwen een steeds belangrijke rol spelen. Ook zijn er een aantal integratiebevorderende activiteiten opgepakt. Toch betekent de aanpak een cultuurverandering nu de gemeente een aantal formele eisen stelt en deze tevens hard wil maken. Resultaat is dat eind 2005 (slechts) 3  zelforganisaties erkend zijn voor de periode van 5 jaar, namelijk:.  

-          Chinese Vereniging (Delchi)

-          Turkse vereniging

-          Sranti (Surinaams Antilliaanse vereniging)

 

7 zelforganisaties zijn voorlopig (voor één jaar)  erkend, aangezien zij nog niet aan alle criteria voldoen, dit zijn de :   

-          Spaanse vereniging

-          Italiaanse vereniging

-          Latijs-Amerikaanse vereniging

-          Overleg Iraanse zelforganisaties

-          Somalische vereniging (Midnimo)

-          Marokkaanse vereniging

-          Iraakse vereniging

 

Shanti

 

De vereniging van Hindoestaanse Surinamers  (Shanti)  is niet meer erkend. Immers, met de nota zelforganisaties is het vigerende beleid dat er één zelforganisatie per land wordt erkend. In dit kader is reeds de zelforganisatie Sranti als zelforganisatie erkend. Bij de niet-erkenning van Shanti heeft de overweging meegespeeld dat Shanti een religieuze/culturele grondslag heeft. Shanti is zowel mondeling als schriftelijk op de hoogte gesteld van de beslissing. Ambtelijk en bestuurlijk is de beslissing toegelicht. Shanti heeft tegen dit besluit bezwaar aangetekend. Het bezwaarschrift van Shanti is op advies van ACB afgewezen wegens niet ontvankelijkheid.

 

Intussen vinden met Shanti gesprekken plaats over de toekomstige situatie. Daarbij is aangegeven dat Shanti wel in aanmerking kan komen voor subsidie wanneer op integratie gerichte activiteiten worden opgezet. Verder is aangegeven dat de gemeente in een vijfjarige periode een aflopende bijdrage wil betalen in de kosten van de huisvesting van Shanti. De gemeente heeft Shanti geattendeerd op een aantal mogelijke huisvestingslokaties en op de mogelijkheid via de programmaraad van buurthuis Fledderus ruimte(s) te kunnen gebruiken. Vooralsnog heeft Shanti niet gereageerd op één van deze opties. 

 

Communicatie

 

Het bereiken van allochtonen en autochtonen op het terrein van integratie in Delft verloopt via de zelforganisaties maar ook op andere manieren, zoals:

·         via de nieuwsbrief Integratie. In februari 2006 zal de nieuwsbrief Integratie verschij­nen (opvolger van nieuwsbrief Onbenut Talent)

·         via Bureau Interculturele Communicatie. Het bureau speelt in op de toenemende vraag van organisaties, instellingen en bedrijven aan de gemeente om hun kennis op het brede terrein van interculturele communicatieve vergroten bijvoorbeeld hoe kunnen meer klanten binnenkomen, toename verscheidenheid personeelsbestan­den hoe betrekken we allochtonen meer bij voorlichting. In 2005 hebben gemeentelijke onderdelen waaronder (onderwijs, wijkzaken, wonen zorg en welzijn, WIZ) advies gekregen. Tevens zijn extern trainingen verzorgd onder meer voor Geo Delft, Regionaal Centrum Gezondheidszorg en Breed Welzijn Delft. In 2006 is gestart met een mailingcampagne, wordt kleinschalig ervaring opgedaan met een beslisboom migrantencommunicatie en wordt het bureau (verder) ingezet als een van de producten binnen de Werkagenda.

 

 

4. KRITISCH BLIJVEN OP DE RESULTATEN VAN EDUCATIE, ACTIVERING EN ONDERWIJS

 

Onbenut Talent

In september 2005 is een netwerkbijeenkomst georganiseerd in World Art Delft om kandidaten uit de doelgroep Onbenut Talent in gesprek te brengen met organisaties die op zoek waren naar bestuurders (voor resultaten zie hoofdstuk 1.1).

De nieuwsbrief Onbenut Talent is 4 keer uitgegeven en verzonden naar zowel de doelgroep Onbenut Talent als naar organisaties en bedrijfsleven.

Een aantal deelnemers van de doelgroep heeft deelgenomen aan activiteiten van de Club van 100 en de Multiculturele Markt.

Tevens zijn kandidaten voorgedragen voor het project Leve Leven van de Stichting Aardewerk en werden opgeleid als coach waar het gaat om het voorlichten van allochtonen op het gebeid van milieu.

 

Op 31 december 2005 stonden 153 kandidaten bij Onbenut Talent ingeschreven (18 uur formatie beschikbaar)

Resultaten 2005:

·          reïntegratietrajecten gestart             11

·          vrijwilligerswerk gestart                      8  (excl. meebesturen, zie hoofdstuk 1.1)

·          stageplekken                                   2

·          gestart met opleiding                        6

·          betaalde baan                                16

·          proefplaatsing                                   1

2 kandidaten hebben in 2005 de mogelijkheid gekregen om via een reïntegratiebedrijf werk aan te boren in het buitenland i.h.k.v. internationale handelsbetrekkingen.

 

Allochtoon ondernemerschap

De gemeente heeft de oprichting van de Allochtone Businessclub Delft (ABCD) ondersteund. ABCD ondersteunt allochtone ondernemers in de regio, ABCD stelt zich ten doel een relatie netwerk te zijn voor bedrijven, instellingen, stichtingen en andere organisaties in de ruimste zin die zich direct of indirect bezig houden met allochtoon ondernemerschap. ABCD heeft tijdens het 1 jarig bestaan in het stadhuis aangetoond een 1ste actief jaar te hebben gedraaid. Voorlichtingsavonden van banken en de belastingdienst werden afgewisseld met workshops, lezingen en debatten.

 

Oudkomersregeling

De gemeente Delft ontvangt jaarlijks van het Rijk een subsidie in het kader van de oudkomersregeling. Doel van de regeling is meer allochtonen met een taalachter­stand die al lange tijd in Nederland wonen taalscholing aan te bieden in combinatie met praktische vaardigheden.

Voor 2004 zijn 144 deelnemers met deze trajecten gestart. Deze trajecten zijn intensiever  qua uren dan de trajecten in voorgaande jaren. In 2005 zijn 139 oudkomers gestart met een traject. Ook voor de eerste helft 2006 is weer een subsidie beschikbaar voor oudkomerstrajecten. Tot 1 juli 2006 gaat het daarbij om 74 trajecten.

80 % van de oudkomers die in 2003 en 2004 gestart zijn met een oudkomerstraject was analfabeet. Bij 60 % van deze analfabeten is het taalniveau dankzij de oudkomerscursus met tenminste 1 niveau gestegen op alle vier de taalonderdelen.

De trajecten die in 2005 gestart zijn, lopen door tot uiterlijk december 2006. Hiervan zullen de eerste (tussen)resultaten eind maart 2006 bekend zijn.

 

Samenhang integratiebeleid, beleid WWB en beleid volwasseneneducatie

Er is een samenhang tussen het gemeentelijk integratiebeleid, de WWB en het beleid rondom volwasseneneducatie.

Als bijvoorbeeld vanuit de integratiegedachte de nadruk wordt gelegd op het verwerven van taal, terwijl iemand een WWB uitkering heeft waarbij de nadruk op werkverwerving ligt, dan kunnen deze doelstellingen deels tegenstrijdig zijn.

In Delft hebben we een samenhang tussen die verschillende belangen aangebracht. Nieuwkomers krijgen het eerste jaar de gelegenheid zich volledig te concentreren op het leren van de Nederlandse taal. Als zij een WWB-uitkering krijgen, wordt met hen daarna pas een traject richting werk ingezet, tenzij zij zelf eerder aangeven aan het werk te willen. Oudkomers die een WWB-uitkering ontvangen kunnen gebruik maken van de oudkomersregeling als zij een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben. In combinatie met het oudkomerstraject wordt dan een traject richting sociale activering ingezet, waarbij andere belemmeringen om werk te aanvaarden zoveel mogelijk weg­gewerkt worden.

Uitkeringsgerechtigden met een taalachterstand die een korte afstand tot de arbeids­markt hebben, kunnen gebruik maken van een intensieve spreekvaardigheidstraining (3 maanden 4 dagen per week) of van het flexibele scholingsaanbod van het ROC (indiflex).

 


5. INZETTEN OP EEN SAMENHANGEND AANBOD VAN ARBEIDS- MARKTGERELATEERDE DIENSTEN AAN WERKGEVERS

 

De gemeente Delft heeft haar krachten gebundeld met de belangrijkste partners op de Delftse arbeidsmarkt in de Werkagenda. Deze partners zijn: het Centrum Werk en Inkomen, Combiwerk, Gemeente Delft, Mondriaan Onderwijsgroep, het UWV en Werkplan Arbeidsintegratie. Samen kunnen deze organisaties werkgevers in Delft beter van dienst zijn bij het aantrekken en behouden van uw personeel. Zij bieden hen daarbij deskundige support voor bestaande en toekomstige medewerkers. Van werving en selectie tot coaching op de werkvloer, van advies tot taalhulp.

Werkgevers kunnen bij de Werkagenda terecht voor:

·         versnelde toegang tot het Delftse werkzoekendenbestand

·         opgeleid personeel in bepaalde branches

·         jonge medewerkers op proef zonder loonkosten

·         taalondersteuning en opleidingsadvies

·         voorlichting over multicultureel personeelsbeleid

·         begeleiding en nazorg op de werkvloer

 

De partners binnen de Werkagenda staan grote én kleine werkgevers terzijde en werken aan de versterking van de arbeidsmarktpositie van mensen die niet gemak­kelijk een baan kunnen vinden of behouden.

Bij de ontwikkeling en uitvoering van de Werkagenda zijn het Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid, MKB Nederland en de Kamer van Koophandel Haaglanden (Delft) betrokken.

 

In 2005 hebben de partijen een samenwerkingsovereenkomst getekend voor een jaar. Per 1 augustus 2005 is een ambassadeur benoemd. Zij is de schakel tussen werk­gevers en partners van de Werkagenda.

 

De ambassadeur legt wekelijks bedrijfsbezoeken af. Dit heeft tot doorverwijzingen geleid naar verschillende ketenpartners, zowel op het gebied van vacatures als andere afname van producten. In het algemeen komt de ambassadeur vrij makkelijk binnen bij de werkgevers vanuit haar neutrale positie van een samenwerkingsver­band.

 

Naast de inzet van de ambassadeur wordt in 2006 extra aandacht besteed aan communicatie. Er is een goedgekeurd communicatieplan zodat de verschillende activiteiten op pr - gebied gestructureerd plaatsvinden. De twee communicatie­doelstellingen zijn:

·         bekendheid van de Werkagenda onder werkgevers zo groot mogelijk te laten zijn

·         de ambassadeur maximaal ondersteunen met adequate pr - instrumenten


 

 

6.  VERBETEREN VAN DE POSITIE VAN ALLOCHTONEN IN DE ZORG

 

Op 30 november 2005 heeft de tweede regionale zorgconferentie met als titel Gezondheidszorg voor allochtonen, plaatsgevonden. Deze conferentie werd gefinancierd door het RCG DWO en de gemeente Delft, net als de eerste conferentie van december 2003.

Zo’n 90 deelnemers van verschillende zorginstellingen en gemeentes uit Delft en de regio hebben aan de conferentie deelgenomen.

Er is op de conferentie teruggeblikt naar wat er sinds het formuleren van de speer­punten (informatie en communicatie verbeteren, instroom allochtone hulpverleners vergroten en kwaliteit van zorg verbeteren) in 2003 is gebeurd en wat er nog allemaal is te doen op het gebied van allochtonen en zorg. Daarnaast werd in diverse work­shops met name aan kwaliteitsverbetering gewerkt.

 

Veder is er eind 2004 een monitor uitgezet bij de zorginstellingen die aangesloten zijn bij de RCG. Deze monitor meet wat de instellingen in dat jaar hebben gedaan aan het ontwikkelen en implementeren van beleid om de vraag van en het aanbod aan allochtone zorgvragers beter op elkaar aan te laten sluiten. Hier is een rapportage van gemaakt.

De monitor is het vervolg van de nulmeting die in 2003 is gehouden en zal jaarlijks gehouden worden.

 

Sinds september 2004 zijn in het kader van het speerpunt verbeteren van communi­catie twee allochtone zorgconsulenten aangesteld bij GGZ Delfland. Zij zijn ingezet in de eerste lijn, namelijk bij vijf huisartsenpraktijken met grote aantallen allochtone patiënten. Er wordt nu samen met verschillende zorginstellingen gekeken of deze allochtone zorgconsulenten hun aantal en werkgebied kunnen uitbreiden.

 


7. VOORTGANG ‘OVERIGEN’

 

Tweede onderzoek van allochtonen in Delft

In 2000 is door Intomart een beleidsonderzoek verricht naar ‘inburgering van allochtonen in de gemeente Delft.’ Na de publicatie van het onderzoeksrapport is afgesproken dat het onderzoek herhaald zou worden. In 2005 is het tweede onderzoek ter kennisgeving naar de leden van de commissie WZO gestuurd.

 

D’ruit

Eind 2000 heeft de Raad besloten  om een deel van de EZH middelen  in te zetten voor het integrale project “Tegengaan sociaal isolement en ondersteuning vrijwilligers” voor de periode 2001 t/m 2008.  Conform het toenmalige voorstel wordt de besteding voor de periode 2005-2008 afhankelijk gesteld van de ervaringen over de 1ste periode. 

Deze evaluatie heeft in 2005 haar beslag gekregen. Daaruit zijn een aantal bevindingen voor de 2de periode getrokken,  die het College inmiddels heeft overgenomen. 


Voor de doorontwikkeling van het project van 2005 – 2008 wordt ingezet op :

·         Integratie van D’ruit in het Meldpunt Bezorgd (medewerkers D’ruit werken inmiddels vanuit het Meldpunt).

·         verdere doorontwikkeling van de aanpak sociaal isolement /D’ruit deels binnen het Meldpunt, deels binnen de SOD ;

·         positionering bij de SOD, in samenwerking met Kwadraad, BIZ, gekoppeld aan de toekomstige ontwikkeling van het brede WMO loket ;

·         extra inzet op deskundigheidsbevordering en coördinatie van inzet van vrijwilligers

·         het verbeteren van preventief werken op basis van de theorie van de Life-events.

 

Vrouw Kind Centrum

Op 2 september 2005 is het VKC officieel geopend. Naast de professionele inzet van de BWD zijn er momenteel ruim 20 vrijwilligers actief. De vrijwilligers worden ingewerkt en ontvangen een aanbod waaronder een studiedag over netwerken en fondswerving en een assertiviteitstraining. Daarnaast zijn er activiteiten georganiseerd bedoeld voor alle vrouwen. In januari bevatte het aanbod onder meer conversatielessen Nederlands, kennismaken met de computer, alternatieve geneeswijze, klussen in huis. Ook zijn er themamiddagen georganiseerd waar voorlichting is gegeven door onder meer de Budgetwinkel, DUIT en Instituut Sociale Raadslieden. Iedere maand verschijnt er een nieuwe activiteitenkalender. Drie dagen per week is er inloopspreekuur, waarvan gemiddeld 30 vrouwen per dag (vooral Marokkaanse, Afghaanse en Irakese vrouwen). Zij worden geholpen met allerlei praktische zaken, zoals het invullen van formulieren en het beantwoorden van vragen over gezondheid en opvoeding. Er is iedere dag kinderopvang mogelijk voor kinderen. Op beperkte schaal tot op heden omdat hier geen aparte ruimte voor is. Punt van aandacht is dat er tot op heden met name allochtone vrouwen komen. 

   

Mentoraat

Veel (allochtone) ouders zijn onvoldoende op de hoogte van het Nederlandse onderwijssysteem en zijn daarna onvoldoende in staat om voor hun kinderen de juiste keuzen te maken. Scholen hebben te weinig tijd om ouders hierin intensief te begeleiden. Ouders die dat willen krijgen een mentor die hen in eerste instantie begeleidt bij alle activiteiten die worden ondernomen door de scholen voor primair onderwijs en voortgezet onderwijs in het kader van schoolkeuze. De begeleiding loopt door tot groep1 en 2.

Op twee scholen met veel doelgroepkinderen hebben zich de eerste ouders aangemeld. Daarnaast zijn er 14 kandidaat mentoren geworven. Eind januari 2006 worden de mentoren en de ouders gekoppeld en kan de begeleiding van start gaan. Ook de mentoren krijgen begeleiding/training om hun taak zo goed mogelijk uit te voeren.

 

 

 


 

DEEL II FINANCIELE STATUS

 

Financiën 2005

Het integratiebeleid van de gemeente Delft wordt gefinancierd uit verschillende bronnen. De belangrijkste zijn: de rijksbijdrageregeling WIN, de oudkomersregeling en de voorziening integratiereserve.

 

Rijksbijdrage WIN

Vooruitlopend op de nieuwe wet Inburgering heeft het kabinet de Rijksmiddelen voor inburgering al fors verlaagd. Bovendien is in 2005 overgestapt naar outputfinanciering voor de WIN. Vanuit de WIN –middelen wordt enerzijds educatie betaald, anderzijds begeleiding van nieuwkomers. Deze begeleiding wordt uitgevoerd door de SVD en door een gemeentelijke afdeling. Aangezien het verzorgen van taallessen onder de huidige WIN een wettelijke taak betreft zal een deel van de Rijksmiddelen Educatie ingezet worden voor taallessen aan nieuwkomers.

Ook voor de eerste helft van 2006 wordt deze systematiek gehanteerd, waarbij de taken van de SVD overgenomen worden door de BWD.

 

Oudkomersmiddelen

Over 2005 zal de gemeente Delft Rijkssubsidie ontvangen voor 139 oudkomerstrajecten. Deze middelen  worden besteed aan taaltrajecten in combinatie met andere activiteiten. Voor de eerste helft van 2006 kan Delft met behulp van de oudkomersregeling 74 oudkomers laten starten met een traject. Deze trajecten zullen via een aanbesteding worden gegund.

 

Voorziening integratiereserve

De voorziening integratiereserve is in de loop der jaren uit verschillende middelen opgebouwd. Tot nu toe werd jaarlijks een bedrag toegevoegd aan deze voorziening, maar dat gebeurt nu niet meer.

Dat betekent dat de gemeente inteert op de beschikbare middelen voor integratie. Dit interen gaat in een zeer hoog tempo. Tegelijkertijd neemt  - als gevolg van het ingezette integratiebeleid - het aantal plannen op het integratie-terrein toe. Om het integratiebeleid in 2007 voort te kunnen zetten zal waar mogelijk in 2006 overblijvend geld uit andere projecten worden gestort in de voorziening integratiereserve.

 

Wet Inburgering

Na invoering van de nieuwe Wet Inburgering zal de financieringssystematiek voor nieuw- en oudkomers volledig veranderen. Wat de consequenties daarvan voor Delft precies zijn is op dit moment nog niet bekend. De wet zal in februari 2006 in de Tweede Kamer behandeld worden.


Financieel

In de programmabegroting 2006 – 2009 zijn de geraamde uitgaven voor 2005 vastgesteld op € 978.979. Zoals het er nu naar uitziet zijn we binnen dit bedrag gebleven.

 

project

omschrijving

uitgegeven

80129

Subsidie SVD

               139.215

 

ROA VVTV

                48.346

80305

trajectbegeleiding Mondriaan

                30.000

80310

centrale opvang nieuwkomers

                33.520

80313

congres allochtonen in de zorg

                  5.000

80317

onderzoek intomart nul+ 2e meting

                18.280

80324

migrantencommunicatie

                26.000

80416

Bijdrage VE

               211.506

80468

aanv. Verg. Uitgeproc. Asielzoekers

                12.448

80547

monitor oudkomers

                15.713

80647

campagne integratie

                  3.062

80648

migrantenportal (website)

                  1.358

80651

stadsgesprekken/straatgesprekken

                15.084

80652

allochtoon ondernemersschap

                     363

80732

kunstprojecten flats

                20.000

80763

RMC beleid oudkomers

                55.053

80765

medewerker interculturele communicatie

                39.170

80766

medewerker onbenut talent

                33.350

80769

werkagenda

                75.000

80770

cultuur participatie (allochtone) jongeren

                10.000

80771

commerciële uitheemse markt

                13.947

80773

no show allochtone kinderen bij consultatiebureaus

                15.000

80774

cursus inburgeren andersom

                15.300

80776

reservering projecten onvoorzien

                10.000

 

werkbudget OT, BIC, GGZ

                20.000

 

subsidie aan GGZ-somalische vereniging

                  7.850

 

migrantenbegeleiding

                24.466

 

TOTAAL

           899.031

 

 

Tot en met 2005 werden de uitgaven rechtstreeks verantwoord via de voorziening egalisatie integratie. Bij de herclassificaties van de reserves en voorzieningen is vastgesteld dat we eigenlijk moeten spreken over een (bestemmings)reserve integratie. Uitgaven mogen niet meer rechtstreeks via de reserve lopen maar moeten via een apart product Integratiebeleid binnen het programma Integratie en Activering verantwoord worden. Tevens is in de programmabegroting het uitgavenniveau bepaald voor 2006 op 725.000 euro en voor 2007 en verder op 450.000 euro. Uitgaande van de stand van de reserve op 1 januari 2006 ziet het beeld er als volgt uit:

 

2006

Stand reserve 1/1                                                        564.134

Bezuiniging vakteam A & I                                          275.000

Totaal dekking 2006                                                    839.134

Uitgaven 2006                                                             725.000            

 

2007

Stand reserve 1/1                                                        114.000

Bezuiniging vakteam A & I                                          303.000

Totaal dekking 2007                                                    417.000

Uitgaven 2007 en verder                                             450.000

Tekort                                                                           -33.000

 

2008

Stand reserve 1/1                                                                   0

Bezuiniging vakteam A & I                                          450.000

Totaal dekking 2008                                                    450.000

Uitgaven                                                                      450.000

 

Gegeven dit beeld wordt voorgesteld het uitgavenniveau in 2006 te beperken tot 600.000 euro. Daarmee wordt het eenmalig tekort in 2007 gedekt en ontstaat een buffer voor eventuele besparingsverliezen op de taakstelling vakteam A & I.                     

 

Bestedingsvoorstel 2006

In 2006 worden een aantal activiteiten doorgezet. We hebben het hier over:

                                                                          ----------------

 (voorlopige) uitgaven                                       237.500 euro