Stuk 22 I                                                                                             Delft, 10 januari 2006.

818387

 

Onderwerp:       Beleidsplan WWB 2006 “Gezamenlijk de armoede te lijf – een kwestie van korte čn lange adem”.

 

 

Aan de gemeenteraad.

 

Geachte dames en heren,

 

Hierbij leggen wij u, als uitwerking van en voortbouwing op het Beleidsplan WIZ 2005 – 2008, het Beleidsplan WWB 2006 “Gezamenlijk de armoede te lijf – een kwestie van korte čn lange adem” voor.

 

In dit beleidsplan wordt teruggeblikt op 2005 en voor 2006 worden de drie W vragen, zoals die ook in de programmabegroting staan geformuleerd, beantwoord.Dit zijn:

·         Wat willen we bereiken?

·         Wat gaan we daarvoor doen?

·         Wat mag het kosten?

Om de samenhang tussen de diverse beleidsterreinen van de sector WIZ zichtbaar te maken zijn in dit beleidsplan de beleidsvoornemens omtrent werk, inkomen, volwasseneneducatie en integratie integraal opgenomen.

 

Samenvattend beleidskader is als volgt:

 

Inleiding

Het beleidsplan WWB 2006 gaat verder op de ingeslagen weg van 2005. Het ingezette beleid gericht op ‘Gezamenlijk de armoede te lijf’ en ‘Werk boven inkomen’ wordt verder opgepakt in samenwerking met partijen en organisaties die een taak hebben binnen de lokale of regionale sociale zekerheid.

Samenwerking is één van de verbindende factoren bij het realiseren van alle beleidsdoelstellingen.

Nieuw in 2006 – zoals aangegeven in het beleidsplan Werk en Inkomen 2005 – is het beleidskader omtrent ‘hoogwaardig handhaven’ dat het huidige fraudebeleidsplan zal vervangen. De uitwerking ervan wordt u, tegelijk met dit beleidsplan 2006, in een zelfstandige nota ‘Beleidsplan Hoogwaardig Handhaven 2006 – 2009’ ter besluitvorming aangeboden.

 

De uitgangspunten

Werk gaat boven inkomen.

Dit uitgangspunt kenmerkt zich door twee componenten. Enerzijds richten we ons op beperking van de instroom. Onze samenwerkingspartner CWI vervult hier een belangrijke poortwachtersfunctie. Daarnaast zijn we zčlf ‘streng aan de poort’. Anderzijds zetten we maximaal in op uitstroom. Onze belangrijkste instrumenten hier zijn klantmanagement in combinatie met hoogwaardig handhaven, voorwaardenscheppende instrumenten zoals kinderopvang en het reďntegratie-instrumentarium in zijn volle omvang, inclusief het Work-First instrument proefplaatsingen. Dit hebben we voor 2006 vertaald in de concrete doelstelling: uitstroom uit de WWB van mensen tot 65 jaar is groter dan instroom in de WWB van mensen tot 65 jaar. We kunnen ‘m ook anders concreet formuleren, namelijk: terwijl de landelijke verwachte volumegroei in de WWB (voor mensen < 65 jaar) in 2006 2,35% bedraagt, zet Delft tenminste in op een stabilisatie van het klantenbestand. Via de Kwaraps zullen we deze doelstelling monitoren.

 

Recht op inkomen blijft gegarandeerd.

Met de oneliners ‘werk boven inkomen’ en ‘hoogwaardig handhaven’ krijgen nieuw beleid en een nieuwe cultuur extra aandacht. Maar de WWB is bovenal ook een recht. Als de klant aan de voorwaarden voldoet is er gewoon recht op een inkomen. Wij willen de klant hierin de maximaal mogelijke voorzieningen aanbieden. De klant die zelf actief aan de slag wil en geen misbruik maakt, mag geen enkel recht onthouden worden of in de dienstverlening iets merken van een houding ‘om de poort dicht te houden’.

 

Aandacht voor armoede.

Landelijk gezien is armoede op dit moment een nieuwsonderwerp. Het signaal van onderzoekers is dat er geringe aandacht bestaat voor werkende armen.. En de WWB zet in op de kortste weg naar werk. De gemeente Delft wil echter werk blijven maken van ‘gezamenlijk de armoede te lijf’.

De armoede zal verder bestreden worden door de inzet van zoveel mogelijk inkomensondersteunende voorzieningen. Inzet bij het formuleren van ons bijzondere bijstandsbeleid is het voorkomen van de armoedeval. Bij elke nieuwe voorziening of regeling wordt deze lijn nadrukkelijk gevolgd. Uit de recent gepubliceerde armoedemonitor (van SCP en CBS) blijkt overigens dat de armoedeval nauwelijks te onderzoeken is, vanwege haar complexiteit als fenomeen. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat de armoedeval voor werkzoekenden geen reden is om niet actief naar werk te zoeken.

Andere instrumenten die we nadrukkelijk in het kader van armoedebeleid inzetten zijn schuldhulpverlening – zorg en preventie -, het kwijtscheldingsbeleid, de bijzondere aandacht woonproblematiek (BAW) – voorkomen van huisuitzettingen van gezinnen met kinderen -, DUIT – vergroten van het bereik van voorzieningen en hulp bij het aanvragen van gemeentelijke voorzieningen - en de Delftpas – deelnemen aan de samenleving -. Bij de ondersteuning van klanten op dit terrein zullen we nog meer naar de klanten toegaan.

 

Aandacht ook voor jongeren.

Voor jongeren zal, met het oog op een duurzame plaats op de arbeidsmarkt, het behalen van een startkwalificatie centraal staan. Indien dit niet tot de mogelijkheden behoort en het  voor jongeren te hoog gegrepen is, wordt door een aanpak op maat het ‘maximale eruit gehaald’ om de economische zelfstandigheid te bevorderen.

 

Inburgering, een integrale aanpak.

Een belangrijke ontwikkeling is de komst van de nieuwe Wet Inburgering. Deze nieuwe wet noodzaakt een herstructurering van het beleid rondom werk, integratie en volwasseneneducatie. Aangezien de nieuwe wet pas in zijn volle omvang in 2006 bekend wordt zal deze herstructurering in de loop van 2006 worden ingevuld. De opbouw van reďntegratie-activiteiten van inburgeraars zal dan worden bezien. Uitgangspunt hierbij is het bieden van maatwerk gericht op een onderlinge aansluiting van de activiteiten in het kader van reďntegratie, opvoedings-ondersteuning, sociale activering, volwasseneneducatie, enzovoort.

 

Aandacht voor kinderopvang.

Kinderopvang is randvoorwaarde voor de uitstroom. In 2005 hebben we een loket kinderopvang gerealiseerd. Het Loket heeft de wettelijke taak om de gemeentelijke bijdrage voor de in de Wet Kinderopvang omschreven doelgroepen te verstrekken. Daarnaast ondersteunt het loket ook de ouders middels voorlichting en biedt praktische hulp bij het aanvraagproces. In 2006 willen we de ondersteuning door het loket verder optimaliseren en willen we de mogelijkheden voor flexibele kinderopvang vergroten.

 

Handhaven doen we hoogwaardig.

Hoogwaardige handhaving gaat verder dan fraudebestrijding; het omvat zowel preventie als repressie en heeft zijn impact in alle fasen van het uitkeringsproces. Uiteindelijk doel is een spontane regelnaleving door alle klanten van wet en regelgeving. Voor de verdere uitwerking verwijzen wij u naar het Beleidsplan Hoogwaardig Handhaven 2006 – 2009.

 

Ketensamenwerking gaan we intensiveren.

De samenwerking met onze ketenpartners CWI en UWV willen we in 2006 verder versterken. We doen een poging bestaande dubbelingen in werkprocessen weg te nemen en vooral elkaars sterke kanten te benutten. Daartoe willen we een nieuw dienstverleningsconcept vaststellen. Ook binnen WIZ  zijn we ons hierop aan het voorbereiden. Dat raakt de inrichting van het WIZ-concept klantmanagement. Wij zijn toe aan een doorontwikkeling daarvan, waarin nog meer het accent komt te liggen op:

Daarnaast gaan we ook op andere onderwerpen een meer intensieve samenwerking met het UWV aan. Bij de invoering van de nieuwe Wet Inburgering wordt de gemeente namelijk ook voor inburgeringsplichtigen met een uitkering van het UWV verantwoordelijk voor het inburgeringsdeel van reďntegratietrajecten, terwijl het UWV verantwoordelijk is voor het reďntegratiedeel. Hierover zullen onderlinge afspraken gemaakt moeten worden.

Voor de zogenoemde samenlopers (mensen met zowel een UWV als een gemeentelijke uitkering) wordt nu al samengewerkt. Deze samenwerking zal worden geďntensiveerd.

Ten aanzien van het jongerenloket RMC streven wij ernaar in 2006 tot een fysieke integratie te komen met het CWI-loket voor jongeren.

Tot slot noemen we in het kader van de ketensamenwerking ook nog de werkagenda. Binnen dit initiatief werken verschillende partijen (CWI, Combiwerk, Mondriaan, Werkplan en Gemeente) in Delft samen om gezamenlijk werkgevers te benaderen en zo goed mogelijk te bedienen. Dit om voor de werkgevers in de stad een zo goed mogelijk klimaat te creëren.

Resultaten van de werkagenda tot nu toe zijn:

 

Beleid maken op basis van analyses.

Om de beleidsuitgangspunten voor de komende jaren verder te ondersteunen gaan we in 2006 een start maken met een aantal analyses. Zo gaan we de inkomenssituatie van de inwoners van Delft in kaart brengen en gekoppeld daaraan onderzoek doen naar kwetsbare groepen in relatie tot schuldenproblematiek. Met het oog op de nieuwe Wet Inburgering gaan we een analyse van de Delftse bevolking maken om zo de potentiële doelgroep te kunnen bepalen.

 

Wij stellen u voor:

1.       Bijgaand Beleidsplan WWB 2006 “Gezamenlijk de armoede te lijf – een kwestie van korte čn lange adem” vast te stellen en

2.       De financiële consequenties, waarvoor dekking aanwezig is, mee te nemen in de eerstvolgende algemene tussentijdse wijziging.

 

Hoogachtend,

 

Het college van burgemeester en wethouders van Delft,

 

 

 

mr. drs. G.A.A. Verkerk             ,burgemeester.

 

 

 

mr. drs. H.G.L.M. Camps                      ,secretaris.


Stuk 22 II

818387

 

 

De raad der gemeente Delft;

 

gelezen het voorstel van het college van 10 januari 2006;

 

b e s l u i t:

 

1.       Het Beleidsplan WWB 2006 “Gezamenlijk de armoede te lijf – een kwestie van korte čn lange adem” vast te stellen.

2.       De financiële consequenties, waarvoor dekking aanwezig is, mee te nemen in de eerstvolgende algemene tussentijdse wijziging.

 

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 26 januari 2006.

 

 

 

                                                           ,burgemeester.

 

 

 

                                                           ,griffier.