Update Algemene Plaatselijke Verordening (APV) ten behoeve van kalenderjaar 2007 – Overzicht wijzigingsvoorstellen

 

Nieuwe of gewijzigde teksten zijn vet, blauw en cursief aangegeven

 

APV artikel

Aanhef/

Onderwerp

Wijzigingsvoorstel

Toelichting

1.1

Begripsom-schrijvingen

Wijziging sub j:

Nieuwe tekst:

Bijlage A van Meststoffenwet wordt vervangen door: Bijlage II, behorend bij artikel 55 van de Meststoffenwet

Conform model APV; wijziging hangt samen met wijziging van de Meststoffenwet.

1.8

Termijnen

Art. 1.8 laten vervallen en verplaatsen;

bepaling opnemen bij art. 2.1.6 als lid 3;

Lid 3 art. 2.1.6 wijzigen in lid 4

Conform model APV (ledenbrief 06/77 d.d. 6 juni 2006).  Bepaling van art. 1.8 wordt verplaatst naar art. 2.1.6 omdat dit het enige artikel in de APV is, waar art. 1.8 op van toepassing is.

2.1.6

Kennisgeving betogingen

Invoegen nieuw lid 3:

3. Indien het tijdstip van de schriftelijke kennisgeving door terugrekening valt op een vrijdag na 12.00 uur, een zaterdag, een zondag of een algemeen erkende feestdag, wordt dit tijdstip geacht te vallen op 12.00 uur op de voorgelegen dag, die geen zaterdag, zondag of algemeen erkende feestdag is.

Oud lid 3 wordt lid 4

Invoeging van oud artikel 1.8; voorts tekstuele aanpassing aan art. 2.1.2.2 lid 2 model APV (Ledenbrief 06/77 d.d. 6 juni 2006).

Oud lid 3 wordt lid 4.

 

 

2.1.11

Voorwerpen of stoffen op, aan of boven de weg

Tekst oud:

Het is verboden zonder vergunning van het college de weg of een weggedeelte anders te gebruiken dan overeenkomstig de bestemming daarvan.

1.       Het in het eerste lid bepaalde is niet van toepassing op:

a.       …..t/m h

i.. evenementen als bedoeld in artikel 2.2.1.

Tekst nieuw:

Het is verboden zonder vergunning van het college de weg of een weggedeelte anders te gebruiken dan overeenkomstig de bestemming daarvan.

 

2.       Het in het eerste lid bepaalde is niet van toepassing op:

a.       …..t/m h

i.. evenementen als bedoeld in artikel 2.2.1;

  1. afvalbakken bij een horecabedrijf als bedoeld in de Exploitatieverordening Horeca.

Op grond van artikel 22 van de Exploitatieverordening Horeca 1998 geldt dat de houder van een horecabedrijf, waar eet- en of drinkwaren worden verkocht ter directe consumptie op de weg voor of nabij het horecabedrijf, is ver­plicht duide­lijk zichtbaar onder het bereik van publiek een mand, bak of soort­gelijk voorwerp aanwezig te hebben, waarin papier, etensresten en ander afval kunnen wor­den ach­tergelaten.

 

Gezien deze verplichting die de raad de houder van een horecabedrijf heeft opgelegd, is het gewenst het plaatsen van een dergelijke afvalbak vrij te stellen van de vergunningplicht in het kader van artikel 2.1.11 van de APV. Voorgesteld wordt dan ook een nieuw sub j aan het  tweede lid van dit artikel toe te voegen.

 

 

2.1.11

- Vervolg - 

Voorwerpen of stoffen op, aan of boven de weg

Vervolg 2.1.11

Tekst oud:

2. Het in het eerste lid bepaalde is niet van toepassing op:

a…….

b. zonneschermen, mits (…) en mits:

-          geen onderdeel zich (….)

-          geen onderdeel van het scherm (…)

-          en geen onderdeel verder dan

c. de voorwerpen of stoffen (…) en mits degene (…)

 

Tekst nieuw:

2. Het verbod geldt niet voor:

a.      (….)

b.      Zonneschermen, voorzover ze zijn aangebracht boven het voor voetgangers bestemde gedeelte van de weg en voorzover:

- elk onderdeel zich hoger dan 2,2 meter boven dat gedeelte bevindt, en

- elk onderdeel, in welke stand het scherm ook staat, zich op meer dan 0,5 meter van het voor het rijverkeer bestemde gedeelte van de weg bevindt, en

- elk onderdeel, in welke stand het scherm ook staat, minder dan 1,5 meter buiten de opgaande gevel reikt;

c. de voorwerpen of stoffen, die noodzakelijkerwijs op de weg gebracht worden in verband met landen of lossen ervan. Degene die de werkzaamheden verricht of doet verrichten draagt er zorg voor dat onmiddellijk na het beëindigen daarvan, in elk geval voor zonsondergang, de voorwerpen of stoffen van de weg verwijderd zijn en de weg daarvan gereinigd is.

 

Tekstuele wijziging  van tweede lid, aanhef en onder b en c conform model APV met verwijzing naar Aanwijzingen voor de decentrale regelgeving (ledenbrief 06/77 d.d. 6 juni 2006).

 

Tekstvereenvoudigingen of wijzigingen met verwijzing naar de Aanwijzingen voor de decentrale regelgeving worden opgenomen wanneer er  sprake is van wijziging van een artikel, zoals aangegeven in een Ledenbrief van de VNG.

 

 

 

2.1.24

Gebiedsont-zegging 

Opnemen nieuw artikel

Invoegen van een nieuw artikel in hoofdstuk 2 Openbare orde; in afdeling 1 Orde en veiligheid op de weg.

Tekst nieuw:

1.       Degene die zich in een door de burgemeester aangewezen gebied waarin naar zijn oordeel de openbare orde is verstoord,  gedraagt in strijd met art. 2.1.1, art. 2.1.2, art. 2.3.4, art. 2.3.5, art. 2.3.6, art. 2.3.7, art. 2.3.9, art. 2.6.1,  art. 2.6.3 en art. 4.2.1 APV dient zich terstond uit dat gebied te verwijderen en zich daar gedurende vierentwintig uur verwijderd te houden, nadat door of namens de burgemeester hem een daartoe strekkend bevel is gegeven.

2.       Het in het eerste lid genoemde bevel wordt niet eerder gegeven dan na een eerste overtreding als genoemd waarvan  proces-verbaal is opgemaakt en zich een soortgelijke tweede overtreding heeft voor gedaan waarbij de overtreder de aanzegging heeft gekregen dat bij een derde overtreding verwijdering volgt uit genoemd gebied voor vierentwintig uur.

3.       degene die in een door de burgemeester aangewezen gebied, als bedoeld in het eerste lid in een aaneengesloten periode van ten hoogste zes maanden na een derde overtreding zoals genoemd in het tweede lid, een nieuwe overtreding begaat, dient zich terstond na bevel van of namens de burgemeester  uit dat gebied te verwijderen en zich veertien dagen verwijderd te houden. 

4.       degene die in een door de burgemeester aangewezen gebied, als bedoeld in het eerste lid in een aaneengesloten periode van ten hoogste zes maanden na een vierde overtreding zoals genoemd in het derde lid, een nieuwe overtreding begaat, dient  zich terstond na bevel van of namens de burgemeester uit dat gebied te verwijderen en zich vier weken verwijderd te houden.

Doel van de voorgestelde maatregel is om verdere overlast – bijvoorbeeld van veelplegers - te voorkomen in gevallen waar sprake is van herhaalde overtreding en het geven van een bekeuring of boete geen - of niet langer een - adequate maatregel is. In die zin werkt de maatregel preventief. Door een persoon  tijdelijk de toegang te ontzeggen tot een door de burgemeester aangewezen gebied, wordt een bijdrage geleverd aan de veiligheid van het gebied en het veiligheidsgevoel van omwonenden. Van het aankondigen aan een persoon dat herhaalde overtreding kan leiden tot een gebiedsontzegging, kan ook een preventieve werking uitgaan t.a.v. het overlastgevende gedrag.

 

Voordelen van het opnemen van dit artikel in de APV zijn:

·         Het middel biedt de mogelijkheid om in specifieke overlastsituaties en als uiterste middel een persoon gedurende een bepaalde tijd uit een  gebied te verwijderen; daardoor kan eventuele verdere escalatie worden voorkomen.

·         Het artikel heeft een aanvullende werking ten opzichte van de huidige regels. Er is een bepaalde categorie overlastgevers die zich weinig aantrekt van gegeven boetes en waarbij andere maatregelen wenselijk en noodzakelijk zijn.

·         Het middel kan gelden als een soort vangnetconstructie

 

De maatregel gebiedsontzegging:

·         fungeert als ultimum remedium.

·         is gericht op individuele personen; anders dan bijvoorbeeld het verbod op samenscholing dat gericht is op groepen

·         het gaat om herhaalde overlastgeving; niet om een incidentele overtreding.

·         de maatregel kan alleen worden toegepast in vooraf door de burgemeester aangewezen gebieden (bijvoorbeeld bepaalde hotspots) en bij overtreding van vooraf aangewezen voorschriften.

·         er is sprake van een opbouw van de maatregel. 

Door vooraf deze gebieden aan te wijzen, wordt voorkomen dat het middel gebiedsontzegging overal in de stad aan overlastgevers opgelegd kan worden. Het gaat altijd om de combinatie van een aangewezen ‘risicovol’ of ‘overlastgevend’ gebied en het herhaald overtreden van openbare orde geboden of verboden. Het middel gebiedsontzegging is een goede aanvulling op het bestaande bestuursrechtelijke en strafrechtelijke instrumentarium. Ook een aantal andere steden (zoals Den Haag, Rotterdam, Nijmegen) heeft de gebiedsontzegging (of verblijfsontzegging) in de APV opgenomen.

 

 

 

 

Ten behoeve van de invulling is aansluiting gezocht bij de wijze waarop de gemeente Den Haag invulling geeft aan deze maatregel; vervolgens is aanpassing gedaan aan de Delftse situatie. De invulling moet proportioneel zijn in relatie tot de problematiek die speelt. Voorts moet rekening worden gehouden met andere maatregelen die ter plekke ingezet kunnen worden.

De overlastgevende gedragingen waarop dit artikel betrekking heeft, zijn de volgende:

Art. 2.1.1 Samenscholing en ongeregeldheden

Art. 2.1.2 Verstoren openbare orde

Art. 2.3.4 Hinderlijk gedrag op of aan de weg

Art. 2.3.5 Hinderlijk drankgebruik (incl. alcoholverbod)

Art. 2.3.6 Hinderlijk gedrag bij of in gebouwen

Art. 2.3.7 Gedrag in voor publiek toegankelijke ruimten

Art. 2.3.9 Bedelarij

Art. 2.6.1 Drugshandel op straat

Art. 2.6.3 Verzameling van 2 of meer personen ivm harddrugs

Art. 4.2.1 Natuurlijke behoefte doen            

Het besluit tot gebiedsontzegging is een beschikking in de zin van art. 1:3 Awb. Hiertegen kan bezwaar en beroep worden aangetekend. In het driehoeksoverleg dienen nadere afspraken gemaakt te worden wat betreft de uitvoering en taakverdeling.

2.3.11

Bespieden van personen

Wijziging lid 2

Oude tekst:

2.       (…) door middel van een verrekijker, camera en dergelijke (…)

Nieuwe tekst:

  1. (…) door middel van een verrekijker of enig ander optisch instrument (…)

Tekstuele wijziging conform model APV art. 2.4.13

2.3.14

Loslopende honden etc.

Wijziging lid 1, eerste zin:

Oude tekst:

  1. het is de eigenaar, houder of verzorger van een hond, alsmede hij die een hond onder zijn hoede heeft, verboden die hond te laten verblijven of te laten lopen:

Nieuwe tekst:

  1. Het is de eigenaar of houder van een hond verboden die hond te laten verblijven of te laten lopen:
Wijziging lid 2

Oude tekst:

Het in het eerste lid onder a. gestelde verbod geldt niet voor de door het college aangewezen plaatsen van de gemeente

Nieuwe tekst:

Het college kan plaatsen aanwijzen waar het verbod genoemd in het eerste lid onder a. niet geldt.

Tekstuele aanpassing conform model APV met verwijzing naar Aanwijzingen voor de decentrale regelgeving (ledenbrief 06/77 d.d. 6 juni 2006). Nieuwe tekst lid 1 eerste zin is verder conform tekst in lid 3 en tekst in art. 2.3.15 lid 1

 

3.2.2

Gedragseisen exploitant en beheerder

Wijziging lid 2 onder c ten tweede

250a wordt vervangen door 250a (oud); 252, 300 wordt vervangen door 250, 273a, 300

Nieuwe tekst:

 2. de artikelen 137c tot en met (…) 249, 252, 250a (oud), 273a, 300 tot en met 303 (…)

Wijziging in verband met wijziging van het Wetboek van Strafrecht inzake strafbaarstelling van mensenhandel. Artikel 250a is vervallen. Hiervoor is artikel 273a in de plaats gekomen. Conform model APV, art. 3.2.2.

3.2.5

Aanwezigheid van en toezicht door exploitant etc.

Wijziging lid 2, toevoeging

Aan het tweede lid, onder a wordt toegevoegd: XVIII (misdrijven tegen de persoonlijke vrijheid)

Nieuwe tekst:

a. geen strafbare feiten plaatsvinden (…) titels XIV (misdrijven tegen de zeden), XVIII (misdrijven tegen de persoonlijke vrijheid), XX (mishandeling) (…)

Wijziging hangt samen met een wijziging van het Wetboek van Strafrecht inzake strafbaarstelling van mensenhandel. Conform model APV art. 3.2.5.

3.3.2

Weigerings-gronden

Wijziging lid 1 onder c

Artikel 250a wordt vervangen door artikel 273a

Nieuwe tekst:

c. er aanwijzingen zijn dat (….) in strijd met artikel 273a van het Wetboek van Strafrecht of met (…).

Zie toelichting onder artikel 3.2.2. Conform model APV, artikel 3.3.2.

4.1.7

Kennisgeving incidentele festiviteiten

Wijziging artikel

Artikel 4.1.7 lid 1, tekst oud:

Het is een inrichting toegestaan maximaal 8 incidentele festiviteiten per kalenderjaar te houden waarbij de voorschriften ….”

Tekst nieuw:

Het is een inrichting toegestaan maximaal 12 incidentele festiviteiten per kalenderjaar te houden waarbij de voorschriften ….”

Artikel 4.1.7 Inhoudelijke aanpassing.

Op verzoek van Koninklijk Horeca Nederland afdeling Delft en in lijn met het Collegeprogramma wordt het maximum aantal incidentele festiviteiten verhoogd van 8 naar 12. Lid 1 van artikel 4.1.7 wordt daarom aangepast

5.1.7

Caravans en dergelijke

Wijziging artikel

Tekst oud:

1.       Het is verboden een kampeerwagen (…….) langer dan drie achtereenvolgende dagen, zonder wezenlijke tijdsonderbreking, op wegen binnen de gemeente te plaatsen of te hebben.

2.       (….).

3.       (….)

4.       Het college kan ontheffing verlenen van het is het eerste lid gestelde verbod.

 

Tekst nieuw:

1.       Het is verboden een kampeerwagen (…….) langer dan drie achtereenvolgende dagen, zonder wezenlijke tijdsonderbreking, op wegen binnen de gemeente te plaatsen of te hebben.

2.       (….).

3.       (….)

4. Het college kan in uitzonderlijke gevallen  ontheffing verlenen van het in het eerste lid gestelde verbod.

In het artikel 5.1.7, vierde lid van de APV wordt het college de mogelijkheid gegeven ontheffing te verlenen van het in het eerste lid gestelde verbod. Teneinde duidelijker aan te geven dat ontheffing slechts in zeer bijzondere, zelden voorkomende, omstandigheden kan worden verleend, wordt voorgesteld lid 4 uit te breiden. 

 

5.2.1

Inzameling van geld of goed

Wijziging lid 3 en 4
Oude tekst lid 3

Het in het eerste lid gestelde verbod geldt niet voor het houden van een inzameling die in besloten kring gehouden wordt.

Nieuwe tekst:

Het verbod genoemd in lid 1 geldt niet voor een inzameling die in besloten kring gehouden wordt.

 

Oude tekst lid 4

Het college kan onder door hen te stellen voorschriften (….)

Nieuwe tekst

Het college kan onder door hem te stellen voorschriften (…)

 

Tekstuele wijziging, conform model APV (lid 3)

Tekstuele wijziging, herstel grammaticale fout (lid 4).