Aanleiding

In september 2001 is een motie van Groenlinks aangenomen dat het College opdraagt in overleg te treden met de instellingen voor kinderopvang in Delft om gezamenlijk te komen tot een overeenkomst met een bedrijf voor inzameling en verwerking van papieren wegwerp luiers. Conform deze motie werd in de vervolgnota strategisch inzamelpan (10 februari 2005 in de commissie Leefbaarheid behandeld) voorgesteld in 2005 met een voorstel te komen om de inzameling van luiers en incontinentiemateriaal te bevorderen.

 

Sinds februari 2006 loopt in Delft een proef voor het gescheiden inzamelen van luiers bij 15 kinderdagverblijven in Delft. Tijdens openingstijden van het kinderdagverblijf kunnen ouders met kinderen op het kinderdagverblijf de luiers van hun kinderen aanbieden in speciale luierzakken.

 

In deze evaluatie komen achtereenvolgens de volgende onderwerpen aan de orde:

  1. Deelname cijfers
  2. Milieurendement
  3. Overwegingen voor het vervolg
  4. Financiële aspecten
  5. Voorstellen

 

1. Deelname cijfers

Het is onduidelijk wat het percentage ouders is dat gebruik heeft gemaakt van de mogelijkheid luiers in te leveren. De respons op de deelname enquête was slechts 30%.

Van die 30% gaf 60% aan mee te doen aan de luierproef. Uit de enquête bleek dat de deelnemende ouders en kinderdagverblijven enthousiast zijn over de proef. Voornaamste reden voor dat enthousiasme is het gevoel een positieve bijdrage te leveren aan het milieu.

Uit steekproeven blijkt dat de containers steeds ca. voor 75 procent gevuld waren. Naar schatting is zestig procent van de inhoud van de containers afkomstig van verschoningen in het kinderdagverblijf, de overige 40 procent wordt ingeleverd door ouders.

 

2. Milieuresultaat

In een artikel van Jan Vroonhof, onderzoeker bij CE adviesbureau voor milieu, economie en technologie, gepubliceerd in het vakblad ‘Afval’ augustus 2006 wordt beschreven dat een gescheiden inzamelroute voor wegwerpluiers milieukundig ongunstiger is dan inzameling via bestaande routes. De conclusie van dat artikel is “dat het er op lijkt dat heel wat subsidiegeld is en wordt gestoken in een systeem dat geen milieuvoordeel lijkt op te leveren. Het ministerie van VROM is al geruime tijd op de hoogte van de resultaten van de verkennende studie uit 2003 maar geeft niet thuis. Op vragen van gemeenten naar het standpunt van VROM over de gescheiden inzameling van luiers wordt momenteel het advies van de OVAM gestuurd. Dit advies is vaag over de milieueffecten, de kosten en de hygiënische aspecten. Het gevolg is dat veel gemeenten afgaan op het gevoelsmatig gunstig lijkende perspectief van het hergebruik en aan kinderdagverblijven een subsidie geven om voorzieningen voor de gescheiden inzameling aan te kunnen schaffen.”

Dit artikel is bijgevoegd.

 

Naast dit artikel hebben we proberen te achterhalen wat de verschillende gemeenten hebben geschreven bij de invoering van de luierinzameling over het milieurendement.  Wij hebben echter geen aanvullende informatie verkregen die duidelijkheid geeft over de effecten voor het milieu bij gescheiden inzameling.

 

3. Overwegingen voor het vervolg

Het gescheiden inzamelen van luierafval is bedoeld om een gunstig milieueffect te genereren. Het is dan ook hierom dat de motie van Groen Links is aangenomen en in uitvoering is gebracht. De vraag bij deze proef was met name in hoeverre er een inzamelstructuur is op te zetten die succesvol is in die zin dat de deelnemers voldoende zijn  te motiveren om hieraan deel te nemen. Gebleken is dat er voldoende deelname is en dat de deelnemers ook gemotiveerd zijn om luiers apart in te zamelen. Het motief van de ouders om deel te nemen aan deze vorm van inzameling is gelegen in het sympathieke karakter ervan, namelijk dat door deze wijze van inzameling een bijdrage wordt geleverd aan een beter milieu.

 

Gebleken is tevens dat er twijfel bestaat of deze vorm van inzameling in relatie tot integrale inzameling met het restafval, daadwerkelijk tot betere milieuresultaten leidt.  Deze twijfel komt voort uit het artikel van CE Adviesbureau. Van de zijde van de VNG en het Ministerie van VROM is op dit moment geen standpunt bekend. Omdat er veel gemeenten zijn die luiers afzonderlijk inzamelen c.q. dit overwegen te doen, mag worden verwacht dat het VNG en/of VROM binnenkort met een standpunt komt.

 

Omdat het gescheiden inzamelen van luiers primair tot doel heeft om een gunstig milieueffect te verkrijgen en gezien het feit dat een standpunt van zowel VROM als de VNG op dit moment nog ontbreekt, ligt het voor de hand de proefperiode te verlengen. Hiermee blijft de inmiddels opgebouwde inzamelstructuur bestaan en wordt voorkomen dat aan de deelnemers wisselende signalen uitgezonden over het nut van gescheiden luierinzameling.

 

In de komende periode wordt via onze lidmaatschappen en contacten in bijvoorbeeld NVRD, VNG en milieunetwerken navraag gedaan over de milieueffecten. Deze antwoorden zullen vervolgens aanleiding zijn om in mei 2007 de proef te evalueren en te beslissen gescheiden luierinzameling voort te zetten dan wel te beëindigen.

 

4. Financiële aspecten

Het gescheiden inzamelen van luiers is duurder dan de luiers intergraal met het restafval in te zamelen. De proefperiode van 8 maanden heeft € 7.500,- gekost.

De meerkosten voor de verlengde proefperiode kunnen worden opgevangen in de bestaande exploitatie van de Reiniging.

 

 

5. Voorstel

-                 De proef met gescheiden inzamelen van luiers verlengen tot mei 2007.  Deze periode gebruiken om via VROM uitsluitsel te krijgen over het milieurendement van gescheiden luier inzameling. Tijdens dit proefjaar geen actieve inspanning verrichten op het uitbreiden van de proef of het aantal deelnemers.

-                 Dit voorstel te behandelen in de commissie Wijk Verkeer en Beheer van december.