In het kader van de herstructurering Poptahof en de besluitvorming rond het LVVP  heeft de gemeenteraad ingestemd met aanpassing van de hoofdinfrastructuur rondom de Poptahof. Het gaat hierbij om de aanpassing van de Papsouwselaan en de Martinus Nijhofflaan. De wegen worden aan de nieuwe invulling het gewenste verblijfskarakter van het gebied aangepast.

De vertegenwoordigers van 3VO en Childstreet/Habiforum zijn nadrukkelijk bij de planontwikkeling betrokken. Tevens is het voorstel in de stuurgroep Poptahof besproken en akkoord bevonden.

 

In deze nota wordt op 2 punten besluitvorming gevraagd:

 

-          Het nemen van tijdelijke maatregelen om de verkeersveiligheid rond de oversteekplaats aan de Papsouwselaan te verbeteren;

-          Opdracht geven om ontwerpen te maken en voorbereidingen te treffen voor de herinrichting van de Papsouwselaan en de Martinus Nijhofflaan conform de uitgangspunten van de bijlage.

 

Genomen besluiten

In de Samenwerkingsovereenkomst Poptahof, zoals vastgesteld door de gemeenteraad op 16 november 2004 staat het volgende:

 

Artikel 12             Hoofdinfrastructuur binnen het Plangebied

 

12.1     De gemeente zal zorgdragen voor de ontwikkeling en realisatie van de hoofdinfrastructuur in het Plangebied, met inachtneming van de basisdocumenten en binnen de harde kaders. De gemeente zal de ten behoeve van de realisatie van de hoofdinfrastructuur te ontwikkelen plandocumenten afstemmen met het gebiedsoverleg en de stuurgroep.

 

12.2     De in het financieel kader van de grondexploitatie opgenomen bijdrage van de GEM aan de gemeente als bijdrage aan de in artikel 12.1 bedoelde hoofdinfrastructuur zal door de GEM op eerste verzoek aan de gemeente worden voldaan. Deze bijdrage is een vast bedrag van € 4,2 miljoen NCW, prijspeil 1-7-2004 (bron: Sok Poptahof 2004)

 

Tevens zijn in het ontwikkelingsplan In de Hoven, zoals vastgesteld door de gemeenteraad op 26-1-2006, richtinggevende uitspraken gedaan over de wijziging van de infrastructuur:


 

Overeenkomstig het stedenbouwkundig plan Poptahof het LVVP 2005 en het voorontwerp bestemmingsplan Zuidwest deelgebied 1 (Voorhof), zal de bestaande ontsluitingsstructuur worden gewijzigd. Belangrijkste ingreep voor het winkelcentrum is de aansluiting van de M. Nijhofflaan en de Provinciale weg, mede waardoor de Papsouwselaan en M. Nijhofflaan (en Voorhofdreef) minder druk worden en als verblijfsgebied kunnen worden ingericht. (Bron: ontwikkelingsplan In de Hoven 2005)

 

Schematisch overzicht nieuwe verkeerssituatie randen Poptahof.

 

Voor een uitgebreider overzicht zie bijlage.

 
Voorstel definitieve herinrichting

Met de herinrichting van de Martinus Nijhofflaan  en de Papsouwselaan wordt de nieuwe verkeersstructuur uit het LVVP en het Stedenbouwkundig Plan Poptahof tot stand gebracht. Volgens planning vinden de daadwerkelijke werkzaamheden tussen 2007 en 2010 plaats. Voor een stapsgewijze beschrijving van de werkzaamheden en de ontwerp principes wordt verwezen naar de bijlage.

 

De Poptahof krijgt een nieuwe interne verkeersstructuur met een nieuwe entree voor autoverkeer vanaf het kruispunt met Papsouwselaan/Industrieweg. De zuidelijke entree via de Aart van der Leeuwlaan blijft gehandhaafd en zal worden heringericht ten einde een goede aansluiting van de Martinus Nijhofflaan op de Provincialeweg mogelijk te maken en een veilige oversteek voor langzaam verkeer naar alle richtingen te bewerkstelligen.

De bestaande toegang van de Poptahof ter hoogte van de Mercuriusweg vervalt voor autoverkeer, zodat naar vergroting van het park in de Poptahof tot aan de Papsouwselaan ter plaatse een hoofdentree voor langzaam verkeer gestalte kan krijgen.

 

In het ontwikkelingsplan In de Hoven waarmee de gemeenteraad op 26 januari 2006 heeft ingestemd staat de volgende karakterisering van het gebied:

Het bestaande in zichzelf gekeerde winkelcentrum wordt door de winkeluitbreidingen aan de zijde van de Martinus Nijhofflaan … met daarboven woningen met de bijbehorende buitenruimte en parkeervoorzieningen getransformeerd tot een compact stadsdeelcentrum met een multifunctioneel stedelijk programma. Hierdoor worden de stedelijke ruimte van de Martinus Nijhofflaan en de Papsouwselaan van nieuwe herkenbare, ruimte vormende gevelwanden voorzien. Deze nieuwe begrenzingen van de openbare ruimte hebben een sterke uitstraling door winkelruimte op de begane grond en daarboven woningen (Bron: ontwikkelingsplan In de Hoven 2005)

 

Bij de herinrichting van de Papsouwselaan en de Martinus Nijhofflaan is het de bedoeling dat de openbare ruimte aansluit bij het karakter van het nieuwe winkelcentrum. In de bestaande situatie hebben de wegen voornamelijk een verkeersfunctie. Als belang­rijke verbindende route tussen Buitenhof - Voorhof - Spoorzone - stadscentrum/binnenstad krijgen deze "boulevards'" nu ook een verblijfsfunctie. In het Stedenbouwkundig Plan Poptahof, zoals vastgesteld door de gemeenteraad op 16-12-2004 is een nieuw beeld van deze boulevards opge­nomen.

In het straatprofiel vormt de trambaan de centrale as, geflankeerd door een bomenrij in een ruime berm. De trambaan blijft liggen waar die nu ligt, alleen de halte op de Papsouwselaan en de Martinus Nijhofflaan zullen worden verplaatst. De halte op de Martinus Nijhofflaan naar de centrale entree van de winkelcentra aan weerszijden van de laan. In de komende periode zal met diverse partijen, waaronder het stadsgewest Haaglanden, worden overlegt ofverplaatsing van de halte aan de van Diepenbrockstraat richting de sporthal mogelijk is.

De halte op de Papsouwselaan naar de centrale entree van de Poptahof.
Aan weerszijden van de trambaan is verkeersruimte voor het autoverkeer in combinatie met enige parkeergelegenheid en ruimte voor laden en lossen. Het domein van het langzaam verkeer wordt van deze verkeersruimte voor het autoverkeer wordt door een bomenrij geschieden. Direct langs de bebouwing komt een ruim trottoir en vervolgens een fietspad (op verschillende plaatsen tweerichtingenfietspaden).

Het Delflandplein wordt eveneens aangepast onder andere om de verkeersruimte in ruimte­lijk opzicht minder dominant te maken en om een veilige oversteek voor fietsverkeer in twee richtingen mogelijk te maken.

De beide kruisingen die de auto ontsluiting van de Poptahof vormen zullen worden heringericht in samenhang met de nabijgelegen aansluitingen van de Martinus Nijhofflaan en Papsouwselaan op stedelijke hoofdverkeersstructuur, de Provincialeweg en Weslandseweg. Hierbij zijn de verbindingen voor langzaam verkeer tussen de delen van de Voorhof van belang.

Tussen deze kruisingen en het Delflandplein komen twee belangrijke onderbrekingen om belangrijke dwarsroutes voor voetgangers vorm te geven:

-          Het betreft in de Martinus Nijhofflaan een openbare noordzuidroute ter hoogte van de verplaatste tramhalte, die ook het winkelcentrum aan weerszijden doorsnijdt.

-          In de Papsouwselaan betreft het de nieuwe entree van de Poptahof ter hoogte van de Mercuriusweg, waar eveneens de verplaatste tramhalte wordt gecombineerd met een veilige langzaam verkeer oversteek voor de belangrijke oostwestroute via de Abtswoudseweg (spoorzone). In verband met deze route wordt de aansluiting van de Mercuriusweg beperkt en autoluw gemaakt.

 

Eindresultaat van de herinrichting van de Papsouwselaan en Martinus Nijhofflaan moeten groene, kleurige stadsboulevards opleveren, waarin openbaar vervoer, langzaam verkeer en autoverkeer op een evenwichtig wijze samengaan. Enerzijds krijgt de verkeersfunctie een plaats heeft, maar daarnaast zal de bebouwing en verblijfsfunctie worden benadrukt.

 

Voorstel tijdelijke inrichting

Probleem

De huidige oversteekplaats aan de Papsouwselaan ter hoogte van de ingang van de Hovenpassage richting de locatie van het voormalige postkantoor wordt door veel bewoners van de wijk Voorhof als onveilig beschouwd. Bewoners van de wijk Voorhof hebben bij de gemeente en politie al jarenlang aandacht gevraagd voor de onwenselijkheid van de huidige situatie. Dagelijks maken vele bewoners en bezoekers van de Hovenpassage gebruik van deze oversteekmogelijkheid. Ook tramreizigers gebruiken deze oversteekplaats vanwege de tramhalte in de middenberm.

De beleving van de verkeersveiligheid en de irritatie over wel of niet verlenen en krijgen van voorrang maken dat deze locatie al jarenlang bij het bewonersplatform Voorhof bovenaan de lijst prijkt van verkeersknelpunten. Aan dit bewonersplatform nemen ongeveer 40 actieve bewoners uit de wijk Voorhof deel. Daarnaast wordt dit punt al jarenlang geagendeerd tijdens andere bewonersoverleggen, bijv. in Poptahof en bij de belangenvereniging Voorhof II West (zuid-westelijk gedeelte van Voorhof). Ook in de wijkkrant Voorhof (nr. 1/2006) is hier onlangs veel aandacht aan besteed. Gezien de prioriteit die bewoners de aanpak van deze situatie geven, kan vanuit het wijkbudget Voorhof een bedrag van € 25.000 worden bijgedragen voor de aanpak van dit probleem.

 

Voorstel

Aangezien de werkzaamheden voor de definitieve inrichting van de Papsouwse laan pas medio 2007 van start gaan wordt voorgesteld om de verkeersveiligheid middels tijdelijke maatregelen, voorafgaand aan de definitieve inrichting, snel te verbeteren.

Hiervoor is het nodig om de rijbanen op de Papsouwselaan zo snel mogelijk terug te brengen van 2 rijbanen in beide richtingen naar 1 rijbaan per richting. Hierdoor kunnen twee veilige oversteken bij de tramhalte op de Papsouwselaan worden gerealiseerd. Dit kan vorm krijgen door aan de zijde van de Poptahof de buitenste rijbaan om te zetten naar een zone voor laden & lossen en langsparkeren. In samenhang hiermee kan de parallelweg ter hoogte van de konmar supermarkt vervallen, waardoor tevens een veiligere situatie voor het fietspad ter plaatse ontstaat.

Ook voor de bouw van de eerste fase van het winkelcentrum in de Hoven (parkeergarage aan de Papsouwselaan) is zoveel mogelijk ruimte nodig.
Aan de oostzijde zal de rijbaan langs de trambaan worden opgeheven, dit in verband met het behoud van de schuine parkeerplaatsen aan de bebouwingszijde. (zie de bijlage voor een schematisch overzicht van de werkzaamheden)

 

Kosten en dekkingsbronnen

Er is in het kader van het LVVP 2005 een raming gemaakt van de kosten van de diverse maatregelen. Deze worden geschat op een totaal van € 8,9 mln.

Vanuit de Gemeentelijke Exploitatie Maatschappij (GEM) Poptahof wordt een bijdrage geleverd van €4,7 mln.

Daarnaast is er vanuit de het LVVP een bedrag van €0,7 mln. beschikbaar gesteld. Voor de tijdelijke maatregelen €25.000,- vanuit het budget wijkaanpak.

Voor de tijdelijke maatregelen en de ontwerp werkzaamheden is reeds in de dekking voorzien.

Voorgesteld wordt om voor het ongedekte deel van het plan (c.a.€3,3 mln) in de periode dat het ontwerp en de begroting wordt opgesteld dekking te vinden.

Voorgesteld wordt om de volgende projecten als dekkingsbronnen aan te merken:

-          Winkelcentrum in de Hoven;

-          Winkelcentrum Martinus Nijhofflaan;

-          Subsidies van Rijk, Provincie en Stadsgewest.

 


Te nemen besluiten

1.       De uitgangspunten zoals schematisch aangegeven in de bijlage en het uitwerken van deze principes in een schetsontwerp voor het gehele gebied;

2.       Een bedrag van €40.000,- beschikbaar te stellen voor de uitvoering van de tijdelijke maatregelen. (waarvan  €25.000,- te dekken uit het wijkbudget Voorhof en €15.000,- te dekken vanuit het LVVP 2005);

3.       Een bedrag van €700.000,- (te dekken vanuit het LVVP 2005) ter beschikking te stellen voor het uitwerken van de ontwerpen die nodig zijn voor het herstructureren van de infrastructuur;

4.       De intentie uit te spreken dat de herinrichting van de overige infrastructuur in het plan wordt gedekt uit de verwachte opbrengsten van de winkelcentra in aan beide zijden van de Marinus Nijhofflaan.

5.       Bijbehorende collegebrief aan de GEM Poptahof waarin bovengenoemde besluiten worden toegelicht. (dit volgt uit de SOK Poptahof)

6.       Financiële consequenties vast te stellen in de 48e begrotingswijziging van 2006.