Inleiding

Het Platform Spoor bestaat sinds 1999 als vorm van overleg tussen gemeente en vertegenwoordigers van bewoners- en belangenorganisaties die te maken hebben met de ontwikkelingen in de Spoorzone. De opzet van het overleg is indertijd vastgesteld door het college, en in 2002 geactualiseerd. Inmiddels is het overleg toe aan een nieuwe opzet die beter aansluit op de behoeften (zowel van de projectorganisatie als van deelnemers) en op de fase waarin het project nu terecht is gekomen.

 

Aanleiding

Het platform heeft in de voorbije jaren goed gefunctioneerd om deelnemers te informeren over de hoofdlijnen van de voortgang, standpunten uit te wisselen en voorgenomen besluiten vooraf te toetsen. Ook in de toekomst is een regulier overleg met de betrokken organisaties waardevol. Wel is het wenselijk om het overleg een nieuwe vorm te geven.

 

Een reden hiervoor is dat het aantal deelnemers in de loop der jaren is uitgebreid. Inmiddels zijn 26 uiteenlopende organisaties vertegenwoordigd in het platform. In de huidige opzet worden alle deelnemers uitgenodigd voor elke bijeenkomst van het platform, wat de mogelijkheden voor discussie en verdieping in deelaspecten van het project beperkt.

 

Een tweede reden is dat het project inmiddels in een nieuwe fase is gekomen: van planvoorbereiding naar planuitvoering. De hoofdlijnen van het project liggen vast, en de nadruk komt meer te liggen op de uitwerking en de gevolgen voor de deelgebieden, tijdens de bouwwerkzaamheden en in de definitieve situatie. Dit vraagt om meer gerichte overleggen, georganiseerd per deelgebied of deelbelang. Het breed opgezette Platform Spoor is niet de juiste plek om deze gedetailleerde discussies te voeren, omdat het merendeel van de deelnemers daar niet direct bij betrokken is.

 

Bovendien verandert de projectorganisatie. Tot nu toe was het de gemeente die de bijeenkomsten van het platform organiseerde, onder voorzitterschap van de verantwoordelijk wethouder. Met de oprichting van het Ontwikkelbedrijf Spoorzone Delft treedt het OBS formeel op namens de gemeente. Daarmee komt ook de verantwoordelijkheid voor de organisatie van de communicatie met betrokken partijen te liggen bij het OBS.

 

Een nieuwe opzet

In de nieuwe situatie wordt het Platform Spoor omgevormd tot vier nieuwe overleggen: drie voor te onderscheiden deelgebieden in de Spoorzone en een algemeen overleg met ondernemersorganisaties.

 

De organisaties die nu zijn vertegenwoordigd in het Platform Spoor krijgen alle een uitnodiging om deel te nemen aan de nieuwe overleggen. De voorgestelde indeling is als volgt:

 

Overleg deelgebied ‘noord’

Dit gebied wordt begrensd door Olofsbuurt, Westerkwartier en binnenstad. Voor het overleg worden de volgende organisaties uitgenodigd:

·         Bewonersgroep “Van Marken”

·         Bewoners Overleggroep Spoorlijn / Delft (BOS/D)

·         Belangenvereniging Olofsbuurt/Westerkwartier

·         Bewonerscommissie Westerkwartier

·         Bewonersvereniging Bagijnhof

·         Binnenstadsforum

·         DSC/Vera (studentenorganisaties)

·         Historische vereniging Delfia Batavorum, Commissie Behoud Stadsschoon 

 

Overleg stationsgebied

Dit gebied omvat het Stationsplein en directe omgeving, inclusief Coenderstraat/Parallelweg en Westvest. Voor het overleg worden de volgende organisaties uitgenodigd:

·         Belangenvereniging Van Leeuwenhoek

·         Bewonersoverleg Coenderstraat-Parallelweg

·         Vereniging van Eigenaren Westvest II

·         Vereniging van Eigenaren Westvest 12 – 28

·         Belangenvereniging Olofsbuurt/Westerkwartier

·         Bewonerscommissie Westerkwartier

·         ROVER

·         Fietsersbond afdeling Delft

·         Samenwerkende Bonden van Ouderen

·         TU Delft, faculteit Bouwkunde

·         Centraal Overlegorgaan Woningcorporaties

 

Overleg deelgebied zuid

Dit gebied omvat het noordelijk deel van Voorhof, de buurt Delftzicht en Leeuwenstein. Voor het overleg worden de volgende organisaties uitgenodigd:

·         Vereniging van Eigenaren Papsouwselaan 121 t/m 283

·         Vereniging van Eigenaren Westlandseweg 12/113

·         Ondernemersvereniging Voorhof-Noord

·         Bewonerscommissie Herculesweg/Vulcanusweg

·         Buurtvereniging Delftzicht

·         Woonboulevard Leeuwenstein

·         Fietsersbond afdeling Delft

 

Overleg ondernemers

Dit overleg met koepelorganisaties is met name bedoeld om gevolgen voor bereikbaarheid te bespreken. Voor het overleg worden de volgende organisaties uitgenodigd:

·         Kamer van Koophandel

·         Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Delft

·         MKB Delft

·         Winkeliersvereniging De Klis/binnenstad

·         Ondernemersvereniging Voorhof-Noord

 

De huidige deelnemers aan het Platform Spoor krijgen een uitnodiging om deel te nemen aan de nieuwe overleggen. De uitnodiging is bijgevoegd als bijlage. Bovendien krijgen de betrokken wijkcoördinatoren een uitnodiging voor elke bijeenkomst.

 

Het voorzitterschap zal in handen zijn van het OBS, dat ook voor agenda en verslag zorgt. De verslagen van de overleggen worden gepubliceerd op internet. Elk overleg krijgt een eigen regelmaat, die afhankelijk is van fasering en behoefte.

 

Voorstel

·         Instemmen met de voorgestelde indeling van het nieuwe overleg Spoorzone.

·         Akkoord gaan met het versturen van bijgaande brief aan de deelnemers van het Platform Spoor.

 

 

Barry Raymakers