24 januari 2007

Besluitenlijst commissie Wijk, Verkeer en Beheer 11 januari 2007

 


naar agenda



naar agenda
8 februari 2007


 

Voorzitter (plv.)

De heer Damen

Commissiegriffier:

Mevrouw Van der Rest

College

Wethouder Koning en burgemeester Verkerk

Aanwezig:

De dames Janse, Dekker, Loth, Norbruis, Van der Werf, Van der Poel en Van Empel
De heren   Bot, De Prez, Van Tongeren, Van Leeuwen, Nijhof,
Sipkema, Meuleman, Kuijper, Van der Ende en Van der Pot.

1.

Opening en mededelingen
De voorzitter opent om 20.00 uur de vergadering.
Er zijn geen mededelingen.

2.

Inventarisatie insprekers
Er zijn geen insprekers aangemeld.

3.

Vaststellen besluitenlijst d.d. 7 december 2006
Tekstueel: geen opmerkingen. N.a.v.: Geen opmerkingen.

4.

Vaststellen lijst niet te bespreken stukken
De lijst met niet te bespreken stukken wordt ongewijzigd vastge- steld.

5

Rondvraag
Schriftelijke rondvragen
Mevrouw Van der Werf vraagt de portefeuillehouder wat het colle- ge gaat doen aan de ‘Schoolzone Nassaulaan’ nu er signalen van bewoners zijn gekomen (o.a. de eerder toegezonden brief van de heer De Jong) over de levensgevaarlijke situatie aldaar. Tevens vraagt zij de portefeuillehouder of zij voornemens is om de situatie opnieuw te evalueren en als blijkt dat de ‘schoolzone’ niet het gewenste veilige resultaat oplevert, of zij dan bereid is de verkeerssituatie zodanig aan te passen dat een veilige situatie ontstaat. Daarbij wordt door mevrouw Van der Werf aandacht ge- vraagd voor de geluidsoverlast die is ontstaan door de aanpas- singen (‘rammelstrook’) van de weg. Wethouder Koning ant- woordt dat de situatie bij het Nassauplein zodanig is ingericht dat een pleinsfeer is ontstaan voor de school, waardoor fietsers en automobilisten zich meer automatisch mengen (geen aparte rijstroken voor fietsers en auto’s). De automobilist wordt op deze wijze gedwongen zijn snelheid aan te passen en te matigen. Na de inrichting zijn de resultaten opnieuw gemeten en is gebleken dat het aantal klachten rondom de schoolzone is afgenomen (de leiding van de school heeft zelfs te kennen gegeven zeer positief te zijn over de nieuwe inrichting). Uiteraard blijven er altijd auto- mobilisten die, ondanks de fysieke maatregelen, zich niet aan- passen aan het gewenste gedrag. Het college is mede om die reden voornemens om de komende periode ‘smileys (snelheids- informatieborden)’ te plaatsen om automobilisten op deze wijze te attenderen op hun gedrag. Tevens zal overleg plaatsvinden met de politie m.b.t. de handhaving. Daarbij merkt de wethouder op dat eveneens is gekeken of het verlengen van de stippellijn op het plein (onderscheid fietspad/autostrook) de veiligheid ver- hoogt. Onderzoek wijst echter uit dat dit geen bijdrage levert en dat dit eerder leidt tot schijnveiligheid. Dit omdat de ruimte op het plein in principe geen plaats biedt voor afzonderlijke rijstro- ken voor fietsers en automobilist en de automobilist dan toch deels op de fietsstrook zal rijden. M.b.t. de door mevrouw Van der Werf aangehaalde geluidsoverlast antwoordt de wethouder tot op heden geen klachten te hebben ontvangen. De heer Bot merkt naar aanleiding van het antwoord van de wethouder op, dat er zijns inziens sprake is van een onveilige situatie op het plein, omdat voor de automobilist niet duidelijk is dat de fietsstrook op- houdt en hoe de fietser daar verder gaat. Hij verzoekt de wethou- der hier toch nog eens naar te kijken. De wethouder zegt toe:
- alsnog na te zullen denken over het mogelijk verlengen van de
  fietsstroken op het plein.
De heer Van Leeuwen vraagt de portefeuillehouder of het experi- ment met het gratis openbaar vervoer wordt geëvalueerd en of, indien het experiment succes blijkt te hebben, de actie wordt verlengd in 2008. Tevens vraagt de heer Van Leeuwen waar men- sen, die nog extra kaartjes willen hebben deze kunnen verkrijgen en verzoekt hij de kaartjes die te downloaden zijn via Internet, qua formaat aan te passen (is nu A4 formaat).
Wethouder Ko- ning antwoordt dat er op dit moment voor 2008 geen budget be- schikbaar is om het experiment voort te zetten, maar dat de raad zelf over het geld gaat en derhalve het initiatief kan nemen om (indien gewenst) budget beschikbaar te stellen. Daarbij merkt de wethouder op dat gepolst kan worden of de ondernemers in de binnenstad bereid zijn om (bij succes) bij te dragen in de kosten bij een eventuele voortzetting van de actie. De wethouder zegt toe dat:
- op termijn het aantal reizigers gemeten en de mening over de
  actie gepeild zal worden (via enquête of internetpanel);
- na zal worden gegaan of het formaat op internet aangepast kan
  worden.
De heer Meuleman verzoekt bij de evaluatie tevens te kijken of door deze maatregel ook het autoverkeer in de binnenstad wordt teruggedrongen.
Mondelinge rondvragen: Mevrouw Dekker vraagt de portefeuillehouder n.a.v. het vrijwel direct na de laatste in- spectie afbreken van de voetgangersbrug over de Provinciale weg, of bij voorliggende inspecties niet voldoende was onderkend dat de brug niet veilig was. Tevens vraagt zij de wethouder of er overleg is geweest met hulpdiensten. Dit m.n. omdat de woon- wijk bij het Agnetapark enige tijd volledig afgesloten is geweest tijdens de werkzaamheden. Zij vraagt de wethouder of hier een plan voor is vastgelegd. Wethouder Koning antwoordt dat geko- zen is voor het direct afbreken van de brug i.v.m. de kerstvakan- tie. Zij benadrukt daarbij dat er geen sprake was van direct ge- vaar, maar dat het tijdstip de doorslag gaf (overlast het minst).
M.b.t. de vraag over de hulpdiensten antwoordt de wethouder dat er contact is geweest en dat een plan beschikbaar was.
Naar aanleiding van het antwoord vraagt mevrouw Dekker de wethou- der naar de inhoud van het plan en het tijdstip van de vorige in- spectie. De wethouder antwoordt dat, daar de brug reeds ge- pland stond voor vervanging (zomer 2008), inspecties maande- lijks plaatsvonden. De laatste inspectie was derhalve begin de- cember. N.a.v. de vraagt m.b.t. de inhoud van het plan van de hulpdiensten antwoordt de wethouder dat:
- een reactie richting mevrouw Dekker volgt.
De heer Van Tongeren vraagt naar aanleiding van de nieuwe dienstregeling van Connexxion en de klachten die hij hier inmid- dels over heeft gehoord, of het college de tevredenheid van de gebruiker over de dienstregeling volgt en of de commissie hier ook iets over te horen krijgt.
Wethouder Koning antwoordt dat er een aantal redenen waren die wijziging van de dienstregeling/ service in Delft noodzakelijk maakten:
a) onvoldoende exploitatie;
b) de tramlijn.
Bij de wijziging van de dienstregeling is er naar gestreefd om de lijnen zo te veranderen dat ondanks de noodzakelijke verminde- ring toch nog zoveel mogelijk plekken in Delft bediend zouden worden. Dit heeft soms geleid tot langere ritten om een bestem- ming te bereiken.
De wethouder bevestigt dat er ook klachten bij de gemeente binnen komen en dat hier contact over is met de vervoerders en de concessieverlener (Haaglanden). Zij benadrukt daarbij echter wel dat door Haaglanden concessies moeten wor- den gedaan, omdat anders een hele buslijn opgeheven moet wor- den. Verder meldt de wethouder dat ook Connexxion op dit mo- ment de zaak bekijkt en probeert om nog tot enige aanpassing- en te komen.
Openstaande rondvragen uit eerder vergaderingen: Rondvraag commissie RO 14/12 (Stadsbelangen) inzake verlichting parkeer- automaten. Wethouder Koning meldt dat er inderdaad een aantal lantaarns bij de parkeerautomaten stuk waren en dat deze inmid- dels grotendeels zijn hersteld (werken alleen tijdens de bloktij- den). Rondvraag 7/12 (Leefbaar Delft) inzake veiligheid stroom- voorziening Bastiaansplein. Wethouder Koning meldt dat het per- manent aanbrengen van voorzieningen een behoorlijk kostbare aangelegenheid is. Op dit moment zijn ‘slechts’ zes braderieën voor 2007 aangemeld en wordt nagedacht over de vraag of het überhaupt wenselijkheid is om in de toekomst nog braderieën te houden op het plein. Om toch aan de veiligheidsvereisten te vol- doen zullen de voorwaarden m.b.t. de veiligheid die zijn opgeno- men in de te verstrekken vergunningen worden gecontroleerd.
M.b.t. de stankoverlast merkt de wethouder op dat, daar het niet in de vergunning is opgenomen, niet gehandhaafd kan worden op dit onderdeel.

6a.
6b.

Werkprogramma Integraal Veiligheidsbeleid 2007 (20183893)
Werkplan Politie Haaglanden, bureau Delft (20191131)
Het programma en het plan worden voor nader overleg voorgelegd aan de commissie. De commissie adviseert het college. De commissie stemt in met een gezamenlijke behandeling van bei- de stukken. De leden van de commissie stellen de portefeuille- houders vragen over en vragen aandacht voor o.a. de volgende punten:
 1 het taalgebruik in het werkprogramma;
 2 de capaciteit van bureau slachtofferhulp;
 3 (de spreiding van) legale aanplakplaatsen;
 4 het gebruik van de justitiële aantekening bij spijbelaars;
 5 de illegale hennepteelt / mogelijkheden van legale teelt / veilig-
   heidsrisico’s;
 6 diefstal op bouwplaatsen;
 7 radicalisering (o.a. informatieschakelpunt – model Rotterdam);
 8 digitale aangiftes/verwijzing op gemeentelijke website;
 9 interne veiligheid (controles op installaties);
10 handhaving (o.a. geluidsoverlast, graffiti, overlastjongeren /
    handhavingscapaciteit);
11 (hotspots) cameratoezicht;
12 illegale bewoning/overbewoning (controle op gebruiksvergun-
    ningen)
13 vandalismethermometer;
14 prestatieafspraken /-cijfers;
15 locatie crisisopvang;
16 fietsdiefstallen (o.a. oplossingspercentage / Hardewijks model)
17 fietslampjesplan Utrecht;
18 het handhavingprogramma;
19 bereikbaarheid wijkagent;
20 project thuisbrengen minderjarige alcoholisten (Deventer  
     model); gevraagd wordt om:
     1 nadere concretisering van de doelstellingen (SMART)/
        hoger ambitieniveau;
     2 meer informatie over het alcoholmisbruik bij jonge jongeren
        (m.n. gezondheidspositie);
     3 een aanpak voor de beveiliging van het stadhuis;
     4 aan het IVB het onderwerp samenwerking tussen psychia-
        trie/politie/andere instanties toe te voegen;
     5 overleg met graffitiartiesten;
     6 stand van zaken van de ‘illegalen’ motie;
     7 een onderzoek naar het gebruik van een nachtbus;
     8 de verkeersveiligheid op te nemen in het meerjarenbeleid-
        plan;
     9 een termijn waarop het plan radicalisering, rekrutering en  
        terrorisme besproken kan/zal worden;
   10 zich (als college) te mengen in het publieke debat over  
        legale hennepteelt;
   11 een stand van zaken m.b.t. het plan terugkeer gedetineer-
       den.
zorg wordt uitgesproken over:
- het verbaal en fysiek geweld t.o.v. hulpverleners.

Burgemeester Verkerk en wethouder Koning beantwoorden de gestelde vragen. Toegezegd wordt dat:
- het Deventermodel zal worden betrokken bij het komend Vei-
  ligheidsplan;
- het alcohol- en drugsgebruik nogmaals onder de aandacht zal
  worden gebracht van scholen en ouders;
- het onderwerp veiligheid stadhuis zal worden besproken in het
  eerstvolgend fractievoorzitteroverleg;
- het project terugkeer gedetineerden dit jaar wordt geïmplemen-
  teerd in het bedrijfsproces, terugkoppeling hierover volgt;
- de mate van overlast bij de Bras zal worden nagezocht (e-mail-
  correspondentie inzake overlast wordt aangeleverd door de 
  heer Meuleman);
- ook de gemeente vanuit de gemeentesite aandacht zal beste-
  den aan de digitale aangifte;
- het onderwerp verkeersveiligheid prioriteit heeft;
- overleg met graffitiartiesten zal plaatsvinden;
- in het najaar het Veiligheidsplan (incl. het onderwerp camera-  
  toezicht) voor advies zal worden voorgelegd aan de commissie;
- vóór de zomer het onderzoek/plan van aanpak fietsendiefstal
  zal worden voorgelegd aan de commissie;
- er dit jaar een rapportage komt over radicalisering;
- nogmaals gekeken wordt naar de gecoördineerde aanpak
  psychiatrische patiënten/locatie crisiscentrum en de bevinding-
  en hierover zullen worden gekoppeld richting commissie.
Conclusie: De portefeuillehouders nemen kennis van de opmer- kingen/verzoeken/aandachtpunten ingebracht door de leden van de commissie, waarbij een elftal toezeggingen worden gedaan (zie overzicht). De leden van de commissie nemen kennis van beide voorstellen en stemmen in met de gedane toezeggingen.

7.

Sluiting
De vergadering wordt om 23.15 uur gesloten.

terug naar boven