08 augustus 2007

Besluitenlijst commissie Wijk, Verkeer en Beheer 14 juni 2007

 


naar agenda 14 juni 2007



naar agenda 26 juni 2007



naar agenda
13 september 2007



Voorzitter

Mevrouw Steffen

Commissiegriffier

Mevrouw Van der Rest

College

Wethouders Koning en Merkx

Aanwezig

De dames Dekker, Janse, Norbruis, Loth, Van der Werf en Van der Poel

De heren Damen, Guldemond, Meuleman, Den Hollander, Kuijper, Van der Pot, Pagée, Van Tongeren, Kiela, Van Leeuwen, De Wit en Tas.

1.

Opening en mededelingen
De voorzitter opent om 20.00 uur de vergadering.
Ter vergadering wordt uitgereikt:
- een memo tarifering parkeergarages (overeenkomstig eerdere toezegging).
Tevens wordt door de voorzitter melding gemaakt van:
- een memo over de bestuurlijke planning (toegezonden bij de vergaderstuk-
  ken);
- memo weesfietsen Stationsgebied (toegezonden bij de vergaderstukken).
Mededelingen:
Wethouder Koning doet de volgende mededelingen:
1. Opschorting inrichting Lipkenstraat.
Het college heeft besloten de bomenkap op dit moment niet door te laten gaan (gekeken wordt naar de mogelijkheid om meer bomen te behouden) en de rioolwerkzaamheden voorlopig uit te stellen. De bewoners zullen hier binnenkort een brief over ontvangen. In de brief zal worden gemeld wanneer de riolerings- werkzaamheden wel plaats zullen vinden. Mogelijke extra kosten die hiermee verband houden, zullen worden gemeld in de 2e beheersrapportage.
2. Op 27 juni a.s. zal (vanaf 16.00 uur) tijdens een hiertoe georganiseerde be- wonersavond de nota ‘ruimte voor spelen’ besproken worden. Raadsleden en commissieleden worden uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn (uitnodiging volgt via de mail). Mogelijke nieuwe ontwikkelingen op deze avond kunnen leiden tot enige vertraging in de aanbieding van de nota aan de raad (planning is voorals- nog september 2007)
3. Asfalteren oostelijk deel Voorhofdreef.
Mede n.a.v. eerdere mededelingen over deze zaak (vragen ChristenUnie/SGP) meldt de wethouder dat, naar nu is gebleken, het toch noodzakelijk is om tot asfaltering van de Voorhofdreef over te gaan. De staat van het asfalt is zodanig verslechterd dat uitstel onverstandig is. Wachten op de definitieve herinrichting (minimaal nog een jaar) is gezien de slechte staat van het asfalt geen optie. Er zal een tijdelijke deklaag worden aangebracht om de kosten zo laag mogelijk te houden.
4. Ruys de Beerenbrouckstraat 2e fase / Lepelbrug (planning vertraagd).
De wethouder meldt dat, ondanks de vertraging bij de Lepelbrug, reeds voorbe- reidende werkzaamheden (t.b.v. de kabels/leidingen) worden gestart voor de 2e fase Ruys de Beerenbrouckstraat. Zij garandeert echter dat, zoals toegezegd, het autoverkeer wel gewoon door kan blijven gaan. Pas als de auto’s over de Lepelbrug kunnen, wordt de Ruys de Beerenbroukstaat afgesloten.

   

2.

Inventarisatie insprekers
De volgende sprekers hebben zich aangemeld voor agendapunt 8 (Bastiaanplein)
- de heren Barnhoorn, Van Bergen en Pol
- mevrouw Mey-Wissing.

   

3.

Vaststelling besluitenlijst d.d. 16 mei 2007
Tekstueel:
Pag. 3 – 6e regel van onderen:
- het woord ‘desintegratietraject’ wordt geschrapt en vervangen door ‘integratie-
  traject’.

   

4.

Vaststellen lijst niet te bespreken stukken
De lijst niet te bespreken stukken wordt vastgesteld.

   

5.

Vaststellen jaarplanning
De heer Van der Pot verzoekt n.a.v. de planning om vroegtijdige toezending van de in de planning (september) opgenomen beheerplannen. De wethouder ant- woordt waarschijnlijk niet aan dit verzoek te kunnen voldoen i.v.m. het reces.
De jaarplanning wordt vastgesteld.

   

6

Rondvraag.
Schriftelijke rondvragen
Tramlijn 19
De heer Van Tongeren vraagt wanneer het definitief ontwerp (DO) voor het Delftse deel van tramlijn 19 gereed is (planning). Tevens vraagt de heer Van Tongeren waarom de opgelopen vertraging (reeds bekend in Januari) pas na vier maanden is gemeld bij de commissie. Wethouder Koning antwoordt dat Haag- landen trekker is van het project en dat hard wordt gewerkt aan de planning. Het DO is nog niet gereed, details worden nog uitgewerkt. M.b.t. de tweede vraag merkt de wethouder op dat de commissie overeenkomstig vastgestelde procedureafspraken wordt geïnformeerd (zaken worden vrijgegeven na bespre- ken/vaststelling in het DB). De commissie is op de hoogte gesteld, nadat in
het dagelijks bestuur gesproken was over de vertraging.
Ondergrondse vuilcontainers in de (binnen)stad
De heer Van Leeuwen spreekt zijn (en die van en aantal bewoners van de bin- nenstad) ergernis uit over het restafval en grof vuil bij of op de ondergrondse vuilcontainers in de stad. Hij vraagt het college hier iets aan te doen. Tevens vraagt hij wie gebruik kan/mag maken van de (betaalde) restafvalcontainers.
Wethouder Koning antwoordt de eerste vraag moeilijk te kunnen beantwoorden. Verhoging van het huidige serviceniveau, betekent automatisch verhoging van de kosten. Zij benadrukt daarbij dat het handhavinginstrument reeds maximaal wordt ingezet. Verbetering is derhalve ‘slechts’ te bereiken door verhoging van het serviceniveau en daar is geen verder budget voor beschikbaar, tenzij de raad hiervoor geld beschikbaar wil stellen.
De heer Meuleman vraagt naar aanleiding daarvan meer mogelijkheden te creëren door het bijplaatsen van extra vuilcon- tainers. Wethouder Koning antwoordt dat hier aandacht voor is, maar dat de ruimte ontbreekt om extra ondergrondse containers te plaatsen. Zij merkt naar aanleiding daarvan op dat momenteel een experiment gaande is, waarbij men- sen toegangspassen krijgen voor vuilcontainers. Het experiment wordt door de huidige gebruikers positief beoordeeld. Naar aanleiding van de vragen/antwoor- den over de vuilcontainers verzoekt de meerderheid van de commissie:
- het onderwerp op de planning op te nemen en te agenderen voor een van de
  komende commissievergaderingen.
Poel Zuidplantsoen
De heer Pagée vraagt de wethouder op korte termijn te reageren op de brief van de KNNV inzake de Poel Zuidplantsoen. Tevens vraagt de heer Pagée de in- houdelijke reactie op de brief terug te koppelen naar de raad. Wethouder Koning antwoordt dat dit haar niet gaat lukken, dit mede i.v.m. de verschillende disciplines die erbij betrokken zijn en het komende reces. Wethouder Koning zegt toe:
- voor de commissie van RO van september inhoudelijk te zullen reageren op de 
  brief.
Memo tarifering parkeergarages
De heer Meuleman reageert op het uitgereikte memo. Hij memoreert hierbij aan het rapport van het platform detailhandel, die de stelling van de fractie in feite ondersteunt en te kennen geeft dat er een wettelijk regeling zou moeten worden vastgelegd m.b.t. de tarifering. Hij kan zich niet vinden in de memo en vraagt om een extra onderbouwing m.b.t. de inkomstenderving en een nadere toe- lichting m.b.t. het break-even point. Wethouder Koning geeft een korte toelich- ting op het memo en zegt toe:
- nog terug te zullen komen met een nadere uitwerking en antwoord op de
  vragen.
Vooraanleg warmtetracé Poptahof
De heer Meuleman vraagt, nu het Poptahof Park al wordt aangelegd, hoe het zit met de vooraanleg van het warmtetracé. Toezegging was dat het tracé al zou zijn gerealiseerd, voordat het park aangelegd zou zijn. Wethouder Koning zegt toe:
- dat vanuit het college terug zal worden gekomen op deze vraag.

   

7.

Uitbreiden fietsparkeren station
Het voorstel wordt voor advies voorgelegd aan de commissie. De commissie adviseert de raad.
De leden van de commissie stellen de portefeuillehouder vragen over en vragen aandacht voor:
- parkeerplaatsen terrein Van Gend & Loos;
- Laan van Vollering;
- tekst persbericht;
- verwijderingbeleid;
- financiën (voorziening Openbaar Vervoer);
- compensatie voor de verdwijnende parkeerplaatsen;
- weesfietsenactie (continueren, strategische momenten);
- motie M-3 van STIP / GroenLinks d.d. 22 februari 2007 (terugplaatsen in
  overzicht);
- ondergronds / dubbellaags parkeren;
- kortingsacties bewaakte fietsenstallingen (Delftpashouders)
- evaluatie (keuze voor mix parkeren)
De wethouder beantwoordt de gestelde vragen en zegt toe dat:
- het ondergronds / dubbellaags parkeren (foto’s STIP) wordt bekeken;
- aandacht zal worden gegeven aan de tekst van het persbericht.
De voorzitter zegt toe dat:
- de motie M-3 (fietsen bij het station) wordt teruggeplaatst op het overzicht.
Advies.
Positief advies: de fracties CDA, D66, ChristenUnie/SGP, STIP, GroenLinks, PvdA, Leefbaar Delft en de SP (SP fractie met de opmerking dat zijn in principe tegen de dekking uit de voorziening Openbaar Vervoer zijn).
Negatief advies: de fracties VVD en Stadsbelangen.

   

8.

Optimaliseren inrichting Bastiaanplein
Het voorstel wordt voor advies voorgelegd aan de commissie. De commissie adviseert de raad.
Insprekers:
De heer Barnhoorn verzoekt de commissie de raad te adviseren de plannen aan te passen aan hetgeen op de inspraakavond als compromis uit de bus is ko- men, geen zitjes en afgeschuinde kanten van de boomeilanden, en daarmee de veiligheid van de pleinbewoners serieus te nemen. Indien daarmee niet inge- stemd wordt, dan stelt hij voor dat de raad, conform de wens van de bewoners aan het plein, de boomeilanden niet aanlegt en in plaats daarvan het geld steekt in een grondige verbetering van de verlichting. De heer Van Bergen meldt dat de Belangenvereniging Zuidpoort denkt dat met de herinrichting het plein op een aantal punten verbetert, maar hoopt dat de gemeente binnenkort met een serieuze aanpak van de overige problemen (hangjeugd en fietsoverlast) komt. M.b.t. de fietsoverlast verzoekt de heer Van Bergen om flankerend beleid. De heer Pol (namens de VVE ‘Koreneef / In de Veste’ en bewoners Haakpand, tevens deels op eigen titel) merkt op dat ‘slechts’ de bewoners van de nieuw- bouw zijn uitgenodigd voor de informatieavond en niet de bewoners van de bestaande bouw/ Haakpand. Hij begrijpt niet waarom laatst genoemde bewo- ners niet zijn uitgenodigd, want in feite betekent dit dat de meerderheid van de belanghebbenden niet betrokken is geweest bij het plan. Hij verzoekt de com- missie om die reden het voorstel nu niet te behandelen. Verder merkt de heer Pol op dat de bewoners veel overlast ondervinden (hangjeugd, geluidsoverlast) en dat huizen slecht te verkopen zijn. Tevens vraagt de heer Pol een akoestisch deskundige te raadplegen i.v.m. de geluidsoverlast. Mevrouw Mey-Wissing vraagt de commissie aandacht voor de overlast die veroorzaakt voor door de aanwezige hangjongeren op het plein. Tevens vraagt zij de bomen te vervangen door prikkende struiken. De leden van de commissie stellen de portefeuillehou- der vragen over en vragen aandacht voor:
- overlast / ruimte voor jongeren;
- handhaving / betrokkenheid en reactie politie;
- medeverantwoordelijkheid C-1000;
- betrokkenheid omwonenden / kritiek bewoners;
- fietsers versus voetgangers;
- winkelplein/cultuurplein/verblijfsplein en de visie m.b.t. het plein;
- fontein / kunstwerk;
- fietsparkeervakken / promoten biesieklette;
- verlichting;
- de financiële constructie
en verzoekt om:
- een evaluatie na één jaar, waarbij alle actoren (inclusief de bewoners) na-
  drukkelijk betrokken worden.
De wethouder beantwoordt de gestelde vragen en merkt mede n.a.v. de inspraak op, dat de voorzitter van de VVE in een vroeg stadium is benaderd, maar aangegeven heeft dat er naar zijn mening geen verdere behoefte was aan het geven van een nadere reactie. Eveneens meldt de wethouder dat is gesproken met de politie.
Met de politie zullen nog nadere gesprekken worden gevoerd over het leefbaarheidprobleem (m.n. handhaving), daarbij zal eveneens worden gesproken met de eigenaar van de C-1000 (i.v.m. alcoholverkoop).
De wethouder zegt toe:
- de inrichting van het Bastiaanplein na één jaar te evalueren (met alle betrok-
  kenen).
Advies.
Positief advies: de fracties VVD, GroenLinks, PvdA, SP en Leefbaar Delft.
Negatief advies: de fracties ChristenUnie/SGP en Stadsbelangen.
Mee terug naar de fractie: CDA, STIP en D66 (STIP en D66 i.v.m. de financiering)

   

10a.

10b.

Busconcessie Haaglanden / Aardgas in Openbaar Vervoerconcessie (20270189)
De Haaglandendelegatie (de heren Kiela – voorzitter delegatie / Guldemond - woordvoerder) vragen m.b.t. punt 10a (busconcessie) om input t.b.v. het overleg van de commissie VVEZ/Haaglanden (27/6) Het voorstel ‘Aardgas in Openbaar Vervoerconcessie’ wordt voor advies voorgelegd aan de commissie. De com-
missie adviseert het college.
De leden van de commissie stellen de portefeuil- lehouders vragen over en vragen aandacht voor:
- kleine bussen;
- aanbesteding (lessen gehandicaptenvervoer e.a. aanbestedingen meege-
  nomen?);
- uitstel aanbesteding (i.v.m. discussie Tweede Kamer / mogelijke wetswij-
  ziging);
- bezuiniging;
- toegankelijkheid (ambitieniveau);
- ontwikkelfuntie;
-bouw aardgasvulpuntstations / de prijs en invoering van de aardgasbussen;
- niveau van dienstverlening;
- klanttevredenheidsonderzoek / onderzoek Beerenschot;
- regie/sturing;
verzocht wordt om:
- terugkoppeling naar de commissie/raad zodra er sprake is van het openbre-
  ken van de concessie (dit voorafgaand aan het sluiten van een mogelijk com-
  promis);
- terugkoppeling naar de commissie van hetgeen besproken is in de commissie
  VVEZ.
De wethouders Koning en Merkx beantwoorden de gestelde vragen.
Wethou- der Koning merkt m.b.t. het verzoek om terugkoppeling bij het openbreken van de concessie op, dat het college altijd bereid is aan te treden in commissie dan wel raad, maar dat het presidium gaat over de agendering van onderwerpen.
De heer Guldemond / delegatie Haaglanden zegt toe:
- mondeling terugkoppeling te zullen geven m.b.t. de bespreking van de bus-
  concessie in de commissie VVEZ, in de eerstvolgende commissie vergade-
  ring.
Aandachtspunten voor de delegatie Haaglanden (Busconcessie Haaglanden):
- het milieuvriendelijke aanbesteden;
- handhaving van het huidige niveau van dienstverlening;
- de tijd tussen gunning en het daadwerkelijk operationeel zijn (tussentijdse
  metingen in de periode van negen maanden) opnemen in pve.
- Indien de concessie wordt opengebroken en een compromis wordt opgesteld
  moet de mogelijkheid aanwezig zijn om invloed uit te oefenen op het compro-
  mis;
- de inzet van kleinere bussen;
- de regie in eigen handen / letten op de lijnen (is nu slecht, vaak overstappen,
  de marge van het te vroeg rijden)
- de kwaliteit (bij meerdere bieders heeft degene die beide gebieden kan be-
  dienen voorkeur);
Advies 10b Aardgas in Openbaar Vervoer.
Positief advies: de fracties CDA, PvdA, GroenLinks, STIP, ChristenUnie/SGP, VVD, SP, Stadsbelangen en Leefbaar Delft. Negatief advies: fractie D66. De commissie stemt in met het opnemen van het voorstel op de hamerstukken- agenda van de vergadering van de gemeenteraad van 28 juni 2007.

   
 

24.00 uur. De vergadering wordt geschorst tot 26 juni 2007 – 21.00 uur,

   
 

Dinsdag 26 juni 2007 – 21.00 uur
Heropening van de vergadering.

   
 

Mededeling:
Nieuwe inrichting Maria Duystlaan
Wethouder Koning deelt mee dat:
- het in tegenstelling tot eerdere mededelingen, wel mogelijk is om op het
  kruispunt bij de Maria Duystlaan verkeerregelinstallaties te plaatsen en dat
  hiervoor nu de nodige stappen worden gezet.
De heer Van Leeuwen vraagt naar aanleiding daarvan of er dan ook voetganger- oversteekplaatsen met verkeerslichten worden aangelegd. Wethouder Koning zegt toe:
- te zullen nagaan of dit mogelijk is en zal dit terugkoppelen indien de moge-
  lijkheid niet bestaat.
De heer Kuijper vraagt naar aanleiding daarvan waarom geen gebruik wordt gemaakt van een rotonde.
Wethouder Koning antwoordt dat een rotonde ruim- telijk niet is in te passen i.v.m. de inrit van de parkeergarage.

   

9.

Evaluatie wegontwerp Ruys de Beerenbrouckstraat
Het voorstel wordt voor overleg voorgelegd aan de commissie. De commissie adviseert het college.
De voorzitter meldt dat de fractie Stadsbelangen heeft gemeld wegens om- standigheden niet aanwezig te kunnen zijn. De fractie heeft m.b.t. genoemd onderwerp zijn standpunt schriftelijk ingediend bij de voorzitter. De fractie geeft te kennen dat zij de na de herinrichting het straatbeeld zeker aantrekkelijk vindt, maar vindt het nog te vroeg om nu al het licht op groen te zetten om uitvoering te geven voor volgende ontsluitingswegen volgens het model Ruys de Beerenbrouckstraat (reden o.a.: evaluatie te vroeg en niet compleet).
De leden van de commissie stellen de portefeuillehouder vragen over en vragen aandacht voor:
- de totale breedte van de weg (te krap, parkeren is lastig, voetpaden te smal,
  snoeien van heggen);
- het ontbreken van de snelheidsmetingen (wel een nul-meting, maar geen
  meting van de nasituatie);
- de evaluatie (niet voldaan aan alle voorwaarden voor een juiste evaluatie);
- (veel) vluchtheuvels / opstelstroken;
- verkeersveiligheid (veiligheid van het ontwerp);
gevraagd wordt om:
- voor het toepassen van het wegontwerp bij andere wegen eerst nog de snel-
  heidsmetingen beschikbaar te stellen aan de commissie;
- suggesties uit de enquête mee te nemen in volgende ontwerpen.
Wethouder Koning beantwoordt de gestelde vragen en zegt toe:
- de metingen (uit smileys) vrijdag toe te sturen aan de commissie;
- dat de suggesties uit de enquête worden meegenomen in volgende ontwerpen
  (voor zover dit mogelijk is),
en verzoekt de leden van de commissie:
- haar op korte termijn te berichten of, na kennisname van de metingen wel/niet
  ingestemd kan worden met het concept. Als toelichting voor het verzoek
  noemt de wethouder de volgende twee redenen:
a) de staat van het asfalt van een aantal wegen die zich lenen voor het concept
    zoals b.v. de Krakeelpolderweg (door sneller te kunnen beginnen worden
    dubbele kosten zoals b.v. bij de Voorhofdreef voorkomen);
b) de effecten van de aanleg van de Spoorzone (de Krakeelpolderweg moet b.v.
    weer toegankelijk zijn op het moment dat door aanleg van de Spoorzone de
    Phoenixstraat niet meer (geheel) toegankelijk is).
Instemming van de commissie geeft het college de mogelijkheid om nog voor
de
zomer te starten met de invoering van het ontwerp voor andere wegen. De commissie stemt in met het verzoek van de wethouder en zegt toe schriftelijk te zullen reageren op de snelheidsmetingen.
Conclusie:
Fractie Stadsbelangen: standpunt schriftelijk meegedeeld (evaluatie als het gehele traject is geregeld en pas daarna toepassen bij andere wegen).
Nadere gegevens m.b.t. de snelheidsmetingen worden afgewacht door de fracties van CDA, STIP, SP en D66.
De fracties PvdA, GroenLinks, VVD en ChristenUnie/SGP stemmen in met het verder uitwerken van het concept en geven de wethouder het fiat om door te gaan.

   

11.

Jaarverslag 2006, onderdeel WVB
Het jaarverslag wordt voor advies voorgelegd aan de commissie. De commissie wordt verzocht de raad te adviseren over de vaststelling van het jaarverslag m.b.t. de aan de commissie toebedeelde onderdelen (wijkaanpak, binnenstad, duurzaamheid- deel mobiliteit, veiligheid en de paragraaf kapitaalgoederen excl. gebouwen).
Aan de orde komen o.a.:
- de wijkaanpak (p. 71 – outputindicator betreffende de grotere bekendheid van
  de wijkaanpak):
- de binnenstad (p. 112 – regiefunctie binnenstadmanagement); de noordelijke
  binnenstad (prioriteit);
- de (wijk)veiligheid (p. 171 – nieuw graffitibeleid: wanneer wordt daar over ge-
   sproken, motie STIP – sept. 2004 - betrekken);
- woningbouw (p. 81 – kwantitatieve doelstelling - tempo blijft achter);
- duurzaamheid (meer duurzaamheid in huurwoningen realiseren - heeft Delft
  plannen op dit gebied);
- mobiliteit (p. 120 - daling van het verkeersvolume met 3%, klopt dit)
  mobiliteit (p. 121 stedenbaan – verantwoordelijkheid, versnelling)
  mobiliteit (regionaal fietsnetwerk – fietspad Delft Schiedam loopt dood);
- commissiebrede behandeling van het jaarverslag (meerwaarde);
De wethouders Koning en Merkx beantwoorden de gestelde vragen.
Wethouder Merkx zegt toe dat:
- de uitkomsten van de binnenstadsconferentie na de zomer aan de commissie
  zullen worden voorgelegd.

   

terug naar boven