Het vorige en het huidige kabinet zetten in op de vorming van de Veiligheidsregio’s. De veiligheidsregio heeft tot doel, door schaalvergroting, de gecoördineerde multidisciplinaire voorbereiding op en bestrijding van crisis en rampen te verbeteren.

De vorming van Veiligheidsregio’s is neergelegd in een wetsvoorstel wat eind vorig jaar voor advies naar de Raad van State is gezonden. De Wet op Veiligheidsregio’s integreert de Brandweerwet 1985, de Wet rampen en zware ongevallen  (WRZO) en de Wet geneeskundige hulp bij ongevallen en rampen.

 

Het Algemeen Bestuur (AB) in de Hulpverleningsregio Haaglanden (HRH) heeft in zijn vergadering van 25 oktober jl. besloten een start te maken met de ontwikkeling van de Veiligheidsregio Haaglanden.

 

Regionalisering Brandweer Haaglanden

De HRH ziet de regionalisering (fusie) van de brandweer als eerste stap op weg naar de Veiligheidsregio's, deze regionalisering van de brandweerzorg is eveneens een voorwaarde voor de vorming van een volwaardige Veiligheidsregio.

De regionaal brandweercommandant heeft van de HRH de opdracht gekregen om een projectorganisatie te organiseren om te komen tot één regionaal brandweerkorps op 1 januari 2008. Bijgevoegd projectplan, behandeld in de vergadering van het ABHRH van 5 januari jl. geeft het traject aan. De voorbereidingen voor deze regionalisering zijn nu in volle gang.

 

De HRH neemt hierbij als uitgangspunt regionalisering op basis van verlengd lokaal bestuur (zie rapport van de VNG-commissie Brouwer “Krachten bundelen voor veiligheid- Regionaal denken, lokaal doen”  uit 2002).


 

De bestaande gemeentelijke politiek-bestuurlijke inbedding en daarna ook het gezag over brandweer, geneeskundige hulpverlening en rampenbestrijding vormen daarbij het uitgangspunt.

Dit betekent een eenduidige samenwerking van gemeenten op het basisniveau, maar ook dat gemeenten daarnaast de mogelijkheid hebben om zo nodig boven het basisniveau afspraken te maken.

 

Voor het project regionalisering is een bestuurlijke stuurgroep ingesteld waarin de burgemeesters van de 9 gemeenten in de regio Haaglanden zitting hebben. De bestuurlijke stuurgroep geeft richting aan de voorgenomen regionalisering en de voortgang wordt bewaakt.

De ambtelijke stuurgroep wordt gevormd door commandanten van de brandweer. De ambtelijke stuurgroep wordt voorgezeten door de regionaal commandant (opdrachtnemer)

Voorts is een overleg opgestart met gemeentesecretarissen en commandanten. Dit ter voorbereiding op de regionalisering om invulling te geven aan de taken op het gebied van vergunningverlening en crisisbeheersing. Gewaarborgd moet worden dat de verbinding met de gemeentelijke organisatie blijft bestaan. Zo zal er een duidelijke organisatie-structuur worden gemaakt waarin de verhouding tussen regionale organisatie en de gemeente is vastgelegd en de noodzakelijke afstemming is gewaarborgd.

 

Gevolgen voor gemeente/ brandweer

Het samenvoegen (fuseren) van de lokale brandweerkorpsen heeft binnen de gemeenten geen grote gevolgen.

Bij de fusie van de brandweerkorpsen Delft en Rijswijk tot Brandweer Delft-Rijswijk is al aangegeven dat er sprake was van een landelijke ontwikkeling op het gebied van veiligheidsbeleid die zich richten op de vorming van Veiligheidsregio’s. Ook toen was de tendens binnen de Hulpverleningsregio Haaglanden de Veiligheidsregio van onderaf aan te bouwen.

De vorming van brandweer Delft-Rijswijk paste binnen deze tendens en de opgedane expertise binnen de gemeenten en de brandweer is van betekenis bij de opbouw en inrichting van de Veiligheidsregio.

Overigens participeren de gemeenten Delft en Rijswijk reeds in de Hulpverleningsregio Haaglanden. De gemeenten zijn deelnemer en de brandweer verricht de hieruit voortvloeiende taken uit.

De nieuw te vormen regionale brandweer zal ten opzichte van de gemeente net als nu functionaliseren. Onderwerpen die in het overleg met de gemeentesecretarissen aan de orde kunnen komen zijn o.a. vergunningverlening en rampenbestrijding en de aansluiting van de lokale brandweer manager met het gemeentelijke managementteam.

De nieuw te vormen regionale brandweer zal gebaseerd zijn op de Wet gemeenschappelijke regelingen en is daarmee een vorm van verlengd lokaal bestuur. Vooralsnog blijft de huidige financieringssystematiek gehandhaafd.

Brandweer Delft-Rijswijk is bij de fusie reeds financieel ontvlochten uit de begroting van de gemeente. De huidige bijdrage aan de Hulpverleningsregio is apart opgenomen in de gemeentelijke begroting.

Met de gemeente Delft heeft brandweer Delft-Rijswijk een dienstverlenings-overeenkomst afgesloten over ondersteuning voor de middelenfuncties. Deze overeenkomst eindigt bij de vorming van de regionale brandweer.

 

De daadwerkelijke financiële gevolgen zijn op dit moment nog niet inzichtelijk. Inzet is dat de vorming van de regionale brandweer budgettair neutraal geschiedt. Op termijn kunnen efficiency voordelen worden bereikt. Vooralsnog vormen de huidige brandweerbegroting en de regionale begroting het financiële kader. Hierbij is uiteraard geen rekening gehouden met ontwikkelingen die los staan van de regionalisering.

De nieuw te vormen regionale brandweer zal conform de Wet op de Ondernemingsraden (WOR) gaan werken.

 

Voor het fusie traject wordt gewerkt aan een overgangs ondernemingsraad.

 

Communicatie

De communicatie en informatieoverdracht naar colleges en gemeente raden gaan via de gebruikelijke besluitvormingstrajecten in de gemeenten. Om uniformiteit van informatie aanlevering te bevorderen zal er met regelmaat  regionaal een bestuurlijk informatiebulletin worden geleverd, zodat colleges en raden geďnformeerd blijven over de voortgang van het proces.

 

 

Hoogachtend,

 

 

 

Burgemeester en wethouders van Delft

Burgemeester en wethouders van Rijswijk