Politie Haaglanden

 

Bureau Delft

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

        Werkplan  2008

 

 

 

 

 

Inhoudsopgave

 

Inleiding.. 3

Korpsmissie. 3

Het beleid van bureau Delft voor 2008. 3

Basis voor het werkplan 2008. 4

Ontwikkelingen en consequenties. 4

Ontwikkeling Bureau Delft. 5

Hoofdstuk 1    Prestaties en resultaten. 6

Algemeen. 6

Criminaliteit en verdachten OM.. 6

Geweld. 6

Jeugd. 7

Jeugdcriminaliteit 7

Doorstromers. 7

Jeugdzorg. 7

Jeugdoverlast 8

Overige criminaliteit. 8

Straatroof 8

Diefstal uit woning. 8

Vernieling. 8

Diefstal fiets. 8

Veelplegers. 8

Staandehoudingen. 9

Kwaliteit. 9

Genesys. 9

HKS. 9

Doorlooptijden. 10

Rechtshulpverzoeken. 10

Noodhulp. 10

Klachten. 10

Hoofdstuk 2    Integraal veiligheidsbeleid. 11

Inleiding.. 11

Programma Veiligheid. 11

Jeugd. 12

Criminaliteit 12

Verkeer 13

Huiselijk en eergerelateerd geweld. 13

Radicalisering, rekrutering en terrorisme. 14

Uitgaan. 14

Openbare ruimte. 14

Externe Veiligheid. 15

Gezamenlijke wijkaanpak. 15

Hoofdstuk 3     HRM/Bedrijfsvoering.. Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd.

Personeel. Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd.

Bezettingsgraad. Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd.

Ziekteverzuim.. Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd.

ATW overtredingen. Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd.

Verschuivingsuren. Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd.

Afbouw verlof Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd.

Functionerings- en beoordelingsgesprekken. Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd.

Integrale Beroepsvaardigheden. Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd.

Opleiden. Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd.

Financiën. Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd.

Bijlage 1:  Overzicht doelstellingen 2007. 16

 

 

Inleiding

 

 

Korpsmissie

 

“Waakzaam en Dienstbaar werken aan Veiligheid en Vertrouwen in de regio Haaglanden”

 

Politie Haaglanden heeft een nieuwe missie met bovenstaande titel, deze missie geldt voor de jaren 2008-2011. De nieuwe korpsvisie is tot stand gekomen op basis van de volgende vijf argumenten.

 

1. De huidige meerjaren visie loopt eind 2007 af en stilstand is achteruitgang

2. In de samenleving doen zich diverse ontwikkelingen voor die van invloed kunnen zijn op het

    politiewerk en die andere accenten verwachten in het politiewerk

3. In 2007 is een nieuw kabinet aangetreden en het nieuwe regeerakkoord levert nieuwe ambities op    

   ten aanzien van veiligheid.

4. Politie Haaglanden onderschrijft het landelijke motto “Waakzaam en Dienstbaar” en wil deze missie

    concretiseren door te werken aan veiligheid en vertrouwen in de regio Haaglanden

5. In een tijd waarin krapte op de arbeidsmarkt ontstaat en waarin hoge eisen aan het personeel

    worden gesteld wil het korps duidelijk maken dat zij voor alle medewerkers een aantrekkelijke  

    werkgever is.

 

Het korps wil tegemoet komen aan de verwachtingen van burgers, het gezag, partners en medewerkers vanuit het principe van actieve wederkerigheid. Alle partijen in de veiligheidsketen dienen een concrete bijdrage te leveren aan het geheel teneinde een reductie van de totale criminaliteit te bewerkstelligen.

 

Burgeroriëntatie en vooral burgerparticipatie moeten structureel uitgebouwd worden.

Onze feitelijke bezetting zal de komende jaren dicht bij een kritische grens liggen en daarom is het extra van belang te werken aan wederzijds begrip en te investeren in samenwerking met burgers. Het zijn met name de medewerkers aan de wijkbureaus die met de burger in contact staan. Door een juiste bejegening en zichtbaar actief te zijn verbeteren zij de relatie met de burger en verhogen zij het vertrouwen van de burger in de politie. Veiligheid staat in direct verband met vertrouwen in de politie.

Naast de verwachtingen die de burger enerzijds van de politie en de overige spelers op het veiligheidsterrein mag verwachten, mogen deze spelers anderzijds in bepaalde gevallen ook zelfredzaamheid van de burger verwachten.

 

Procesmanagement  is een strategie die korpsbreed ontwikkeld is om door betere sturing op processen in de eerste plaats te komen tot verbetering van de kwaliteit. Processturing zal in de bureaus doorgevoerd moeten worden. Het nieuwe inrichtingsplan van bureau Delft voldoet aan deze eis.

 

Tenslotte wordt ernaar gestreefd dat iedere medewerker van politie Haaglanden en daarmee ook van Bureau Delft passie en betrokkenheid voor het werk heeft. Passie is niet af te dwingen. Een professionele instelling, leiderschap, communicatie, processturing en dominantie in de lijnsturing zijn ingrediënten om betrokkenheid en passie te bereiken, deze ingrediënten moeten tot uitdrukking komen in het dagelijks werk en in thematische bijeenkomsten op ploeg- en managementniveau.

 

Het beleid van bureau Delft voor 2008

Als rode draad valt in alle documenten die recent in het kader van beleid geschreven zijn te lezen dat we de juiste dingen moeten doen.

In diezelfde rode draad valt echter ook te lezen dat wat we doen ook goed moeten doen. Alleen “aandacht besteden aan” is niet voldoende, het leveren van kwaliteit dient voorrang te krijgen boven het leveren van kwantiteit.

Bureau Delft zal de in 2007 ingeslagen weg verder bewandelen. De burger blijft een centrale rol innemen. De door de burger in de Politie Monitor Bevolking 2007 als meest onveilig, problematisch of hinderlijk aangegeven en ervaren items, waartoe naast de speerpunten jeugdoverlast en hard rijden onder andere ook graffiti, vernieling aan/van auto, drugshandel, geweld op straat, door rood licht rijden en fout parkeren behoren zullen aandacht krijgen.

De aanpak en reductie van criminaliteit worden conform de korpsvisie verder vormgegeven. De kwaliteit van de bedrijfsvoering wordt verbeterd. Deze verbetering vindt onder andere zijn weerslag in het nieuwe inrichtingsplan voor Bureau Delft.

De samenwerking met de diverse partners zal bestendigd worden. Samen met alle partners zal bureau Delft verder streven naar een leefbaar en veilig Delft. Cameratoezicht is een voorbeeld van samenwerking tussen de partners waar reeds successen mee geboekt zijn in de bestrijding van criminaliteit. Uitbreiding van het cameratoezicht en het aantal toezichthouders openbare ruimte worden door zowel bureau Delft als de gemeente Delft als mogelijk en wenselijk benoemd. Actieve wederkerigheid is ook hier van toepassing.

Normen en waarden zijn voor alle werknemers van bureau Delft verplichte aandachtsvelden die middels voortzetting van het bejegeningstraject en door borging van het bejegeningsplan structureel op de agenda staan.

Binnen de organisatie vormen medewerkers een groot goed. Dit goed wordt in Bureau Delft het komende jaar schaarser. De uitstroom en instroom van personeel zijn niet met elkaar in balans. Het aantal vertrekkende ervaren collega’s is thans groot. Deze uitstroom wordt niet gecompenseerd door het aantal instromende beginnende collega’s. Kwaliteit (vaardigheden en competenties) en kwantiteit van het personeel staan derhalve onder druk. De verwachting is dat dit beeld zich in 2008 zal voortzetten, ondanks diverse centrale wervingscampagnes. Medewerkers moeten daarom optimaal worden ingezet om het huidige prestatieniveau van het bureau te handhaven.

Van de “achterblijvende” ervaren medewerkers, zowel uitvoerenden als leidinggevenden, worden extra inspanningen verwacht, met name op het gebied van motivering en begeleiding van de medewerkers die aan het begin van hun loopbaan staan. Bureau Delft wil niet inleveren op haar ambities, in sommige gevallen zal echter de tering naar de nering gezet moeten worden en zullen er keuzes gemaakt moeten worden. Resultaten zijn niet altijd af te lezen aan cijfers, de cijfers vormen echter wel een belangrijke indicatie voor de omvang en kwaliteit van het geleverde werk. Cijfers kennen altijd een verhaal. Hoe bureau Delft haar cijfers uit 2007 minimaal wil evenaren wordt bij de diverse onderwerpen in dit werkplan nader beschreven.

 

Burgerparticipatie en -oriëntatie

Om de burger een kijkje in de keuken van de politie te laten nemen zal in 2008 het project “Burgers in Blauw” (BIB), dat eind 2007 tot uitvoering komt, voortzetting krijgen.

Ook zal Bureau Delft in 2008 (van mei tot november) als één van de 5 pilotregio’s een pilot gaan uitvoeren met Burgernet. Gedurende deze periode wordt uitgeprobeerd om samen met burgers, politie Delft en de gemeente Delft een actieve bijdrage te leveren aan veiligheid in de omgeving. Burgernet beoogt via opsporen (bijvoorbeeld bij een heterdaad situatie inbraak) en betrekken (bijvoorbeeld bij de vermissing van een kind) een actieve rol van de burger te bewerkstelligen. Burgernet bestaat in de basis uit het massaal telefonisch (vaste telefoon en mobiel) uitbellen naar de deelnemers binnen een bepaalde cirkel rondom een incident dat voldoet aan de normen van Burgernet.. Aan de hand van een duidelijk signalement kijken de deelnemers dan vanuit hun woning of werkplek uit naar een verdacht of vermist persoon, dan wel voertuig. Middels een speciaal terugbelnummer kunnen de deelnemers hun eventuele bevindingen gelijk terugkoppelen aan de centralist van de meldkamer.

Tevens zal in 2008, in het kader van actieve wederkerigheid, het project “Laat wat van je horen”, worden gecontinueerd. In dit project ligt de nadruk op het informeren van en terugkoppelen van relevante informatie naar melders en aangevers..

 

Bovenstaande projecten dragen bij aan het verhogen van het vertrouwen in de politie en een beter contact tussen politie en bevolking. De politie zal ook meer te voet en per fiets de wijk ingaan om directer contact met de bevolking te maken en de interactie tussen beide partijen te vergroten.

 

Basis voor het werkplan 2008

In 2007 is een nieuw kabinet aangetreden. De uit het nieuwe regeerakkoord “Samen Werken, Samen Leven” voortkomende ambities zijn uitgewerkt in gezamenlijke landelijke prioriteiten, die voor alle politiekorpsen van kracht zijn vanaf het jaar 2008. Concreet is in het regeerakkoord vastgelegd dat de totale aangiftecriminaliteit in de jaren 2008 tot en met 2010 met 25% moet dalen ten opzichte van 2002. De terugdringing van de totale aangiftecriminaliteit is ook waar in de doelstellingen voor bureau Delft de nadruk op ligt.

 

Daar waar in dit werkplan resultaten voor 2007 worden genoemd zijn deze ramingen op basis van de cijfers over de eerste zes maanden van 2007.

 

Het werkplan is gebaseerd op:

De Korpsvisie Politie Haaglanden 2008-2011

De Kadernota Haaglanden 2008

De in Delft behaalde resultaten in 2007  

Het concept Programma Veiligheid van de gemeente Delft

 

Ontwikkelingen en consequenties

De krapte op de arbeidsmarkt in combinatie met de reeds genoemde relatief grote uitstroom van ervaren medewerkers bij Politie Haaglanden vragen van het korps in het algemeen en van het bureau in het bijzonder een grote mate van creativiteit om de gewenste resultaten te bereiken. De creativiteit van bureau Delft zal voor een belangrijk deel moeten blijken uit een intensieve samenwerking met de gemeente Delft en andere ketenpartners. Voor bureau Delft blijven de kerntaken zoals omschreven in de Kerntakennota van het ministerie van Binnenlandse Zaken het uitgangspunt.

Ook de multidisciplinaire aanpak met de overige ketenpartners zal de komende jaren uit het oogpunt van efficiency en effectiviteit zeer consciëntieus uitgevoerd moeten worden.

Positief is dat er in het kader van het thema veilige wijken landelijk 500 wijkagenten bijkomen. Of dit ook voor bureau Delft meer wijkagenten betekent wordt pas duidelijk als het Regionaal College het toegewezen contingent wijkagenten over de verschillende gemeenten binnen Haaglanden heeft verdeeld. Bureau Delft streeft naar 1 wijkagent per 5000 ŕ 6000 inwoners, waaruit volgt dat twee extra wijkagenten aan bureau Delft zouden moeten worden toegewezen.

Landelijke ontwikkelingen tonen een daling in het budget en de capaciteit van de Nederlandse politie aan. Het Budget Verdeel Systeem betekent voor de politie Haaglanden op de langere termijn een achteruitgang in het budget. Het landelijke ICT-dossier betekent in de komende tijd een aanzienlijke inspanning op het gebied van mensen en middelen, ook voor de politie Haaglanden. Er zal worden overgegaan op een nieuw capaciteitsmanagement systeem (CMS)

 

Ontwikkeling Bureau Delft

 

Algemeen

Bureau Delft krijgt nog dit jaar een nieuwe inrichting. Het voorstel is goedgekeurd door het managementteam en door de bureaucommissie. Het inrichtingsplan is een doorontwikkeling op het huidige bureau-inrichtingsplan ‘Aanspreekbaar op spraakmakende resultaten’ uit 2002. Het voldoet aan het inrichtingsvoorstel van het “20e wijkbureau”. Er ontstaat door het aanbrengen van een scheiding tussen beleid en uitvoering een bureauorganisatie met kortere lijnen en een verbeterde sturing en communicatie.

Er wordt evenals op directieniveau overgegaan op een procesgestuurde organisatie met procesverantwoordelijken, deze procesverantwoordelijken hebben zitting in het “klein MT” (managementteam).

Daarnaast verdwijnen de wijkteams in de huidige vorm. Voor het wijkgericht werken en de aanpak  van specifieke wijkproblemen blijven we gebruik maken van de gemeentelijke verdeling van de stad in 7 wijken. Met de aanstelling van een chef wijkzorg wordt voorkomen dat het overleg ten aanzien van de integrale veiligheidszorg versnipperd raakt over de verschillende wijkagenten. Deze aanstelling verhoogt de efficiëntie van de overlegstructuur.

Onderwerpen die extra aandacht krijgen zijn sturing en begeleiding op straat, sturing en coördinatie binnen het bureau en coachen en begeleiding van studenten. Bureau Delft heeft een groot aantal studenten waar zij (mede) verantwoordelijk voor is.

Bureau Delft mag met 5 fte uitbreiden, deze uitbreiding is verwerkt in het nieuwe inrichtingsplan.

Opsporing

De structuur en de aansturing van de ploeg Opsporing wordt gewijzigd. De richtlijnen opgesteld in het Referentiekader Werkprocessen Opsporing en Vervolging (R.W.O.V.), het Programma Versterken Opsporing en Vervolging (PVOV) en het document Team Grootschalige Opsporing (TGO) worden hierbij gevolgd.

Thans wordt aan het bureau conform het nieuwe inrichtingsplan een procesbeschrijving Opsporing opgesteld waarbij onderscheid wordt aangebracht tussen incidentgerichte criminaliteit, probleemgerichte criminaliteit en lokaal ernstige criminaliteit.

De TGO’s, het PVOV en de zogenaamde “profchecks” zullen gestalte gegeven worden. Dit vergt echter van bureau Delft een dermate grote  opleidingsinspanning dat de beschikbare capaciteit en daarmee de kwantiteit en de kwaliteit van het te leveren werk binnen opsporing onder druk komen te staan..

De bestrijding van de zogenaamde middencriminaliteit heeft  binnen het verzorgingsgebied van bureau Delft de laatste jaren minder aandacht kunnen krijgen dan noodzakelijk is. Daarom zijn nieuwe investeringen op dit gebied geboden. Enerzijds zal de verplichte invulling van de TGO’s ten koste gaan van de beschikbare menskracht in bureau Delft en het aantal op te pakken (middencriminaliteits)zaken, anderzijds kunnen TGO’s die in ons verzorgingsgebied werkzaam zijn bijdragen aan de bestrijding van de middencriminaliteit binnen Delft en daarmee onze cijfers gunstig beďnvloeden.

In het kader van het PVOV is het de verwachting dat het wijkbureau binnen haar verzorgingsgebied verantwoordelijk wordt voor onderzoek naar met name genoemde TGO- waardige delicten. Dit voorstel ligt momenteel ter besluitvorming bij de ondernemingsraad. Als een dergelijk delict zich voordoet kan op voordracht van de betrokken bureauchef en na toetsing besloten worden tot een daadwerkelijk onderzoek. In het kader van deze nieuwe aanpak zijn ook aan het wijkbureau Delft een aantal rollen toebedeeld. In totaal zijn er 11 fte’s aangewezen om deel te nemen aan een dergelijk team. Deelname betekent dat de  betrokken medewerkers voor  2010 met succes verplichte PVOV-opleidingen moeten afronden.  

 

Informatiehuishouding

De infodesk heeft in het nieuwe inrichtingsplan een dominantere positie binnen het bureau en zal als een spin in het web gaan fungeren op het gebied van informatievoorziening, informatievergaring en informatie uitwisseling. De infodesk zal het managementteam voeden waardoor de aanpak volgens de Informatie Gestuurde Politiezorg (IGP) beter haar beslag kan krijgen.

Ondertussen gaat de ontwikkeling van de Regionale Informatie Organisatie door, bureau Delft levert hier haar bijdrage aan door participatie in de deelprojectgroep RIO/Sturing en IGP.

Diverse informatiebronnen staan ook bureau Delft en indirect haar externe partners ter beschikking. Informatiebronnen zijn ook aan veranderingen onderhavig. Zo wordt de Politiemonitor Bevolking (PMB) vervangen door de Veiligheidsmonitor Rijk (VMR). De VMR kent echter geen uitsplitsing naar de verschillende gemeenten maar beperkt zich tot regionaal niveau. Dit betekent verlies van informatie op lokaal niveau. Daarvoor zullen andere informatiebronnen moeten worden gezocht. Voor 2007 is nog een PMB gemaakt, voor 2008 zal alleen de VMR beschikbaar zijn.

 

Hoofdstuk 1    Prestaties en resultaten

 

Algemeen

Het algemene uitgangspunt is het verlagen van de criminaliteit met 25% ten opzichte van 2002. Dit resultaat zou dan eind 2010 behaald moeten zijn. Binnen politie Haaglanden wordt hierbij de nadruk gelegd op de z.g. brengdelicten. Dit zijn delicten waarvan de politie middels een melding of aangifte kennis krijgt. Daarnaast geldt voor de meeste doelstellingen van 2008 voor de afzonderlijke misdrijven dat deze maximaal gelijk zijn aan het laagste aantal sinds 2002.

Daar waar in dit hoofdstuk resultaten van 2007 worden genoemd zijn deze extrapolaties van de resultaten over de eerste zes maanden van 2007.

 

Criminaliteit en verdachten OM

 

Aangiftecriminaliteit en verdachten naar OM (totaal)

doelstelling 2008

Verlaging aangiften brengdelicten t.o.v. 2002 met minimaal 25%

≤6546

Aantal verdachten OM inclusief betaalde misdrijven CJIB

≥1640

% verdachten naar OM inzake art.8 WVW'94*

≤19%

 

Ten aanzien van de verlaging van het aantal brengdelicten nadert bureau Delft nu al de doelstelling voor 2010. In 2002 bedroeg het aantal brengdelicten 8416. Een verlaging van 25% betekent dat het aantal in 2010 niet meer dan 6312 delicten mag bedragen. De doelstelling om in 2008 maximaal 6546 brengdelicten te hebben ligt in de lijn om de doelstelling in 2010 te halen.

Voor 2008 is de bijdrage van bureau Delft in het regionaal aan te leveren aantal verdachten bij het Openbaar Ministerie vastgesteld op 1640, waarvan het aantal verdachten van alcoholdelicten niet meer dan 19% mag bedragen.

Naast deze algemene doelstelling voor het aantal verdachten zijn nog nadere normen gesteld ten aanzien van de verdachten van geweldsmisdrijven.

 

 

Geweld

 

Geweld

doelstelling 2008

Bedreiging: laagste aantal aangiften '02-'06

≤153

Bedreiging: oplossings%

≥70%

Mishandeling: laagste aantal aangiften '02-'06

≤278

Mishandeling: oplossings%

≥70%

Minimale %meerderjarige verdachten OM inz.geweld tov meerderjarige verdachten OM*

31,1%

Minimale %minderjarige verdachten OM inzake geweld tov minderjarige verdachten OM*

37,2%

% afh. geweld binnenshuis conform methodiek

≥80%

 

Bedreiging en mishandeling vormen binnen Delft het overgrote deel van de gewelddadige delicten en laten de laatste jaren een stijging zien.  Ten aanzien van het domein waarin deze misdrijven worden gepleegd, geldt voor 2007 de volgende verdeling:

 

Domein

Bedreiging

Mishandeling

Privé

100

120

Semi-openbaar

40

80

Openbaar

68

186

 

De stijging van het aantal mishandelingen en bedreigingen is de laatste jaren de trend geweest. De stijgingen ten opzichte van 2002 zijn mede veroorzaakt door de strafbaarstelling van stalking en de intensivering van de aanpak van geweld binnenshuis.

De bedreigingen en mishandelingen die plaats vinden in het privé domein komen voor wat betreft de behandeling hiervan binnen het protocol ten aanzien van geweld binnenshuis. Deze aanpak zal in 2008 worden gecontinueerd. Bij de mishandelingen en bedreigingen in het privé-domein (aanpak geweld binnenshuis) blijkt in toenemende mate sprake van recidive. Met het Openbaar Ministerie zal overleg moeten worden gevoerd over een meer stringente aanpak van deze categorie daders.

 

Binnen het semi-openbare domein worden onder andere de horeca, scholen en portieken/trappenhuizen onderscheiden. Op deze locaties blijkt ongeveer de helft van de mishandelingen en bedreigingen binnen het semi-openbare domein plaats te vinden. In de eerste helft van 2007 werden er binnen de horeca 5 mishandelingen en 4 bedreigingen gemeld. Op scholen vonden in die periode 11 mishandelingen plaats, maar werden geen bedreigingen gemeld.

In portieken /trappenhuizen vonden 6 mishandelingen en 5 bedreigingen plaats.

Binnen het semi-openbare domein ziet bureau Delft wel mogelijkheden om deze vormen van geweld aan te pakken. Hiervoor zal de samenwerking moeten worden gezocht met o.a. gemeente, horeca, scholen en woningcorporaties.

 

De analyse van de bedreigingen en mishandelingen geven voor wat betreft het openbare domein geen aanknopingspunten voor gerichte aanpak. Zij vinden nagenoeg allen plaats op de openbare weg, waarvan ongeveer 30% in de binnenstad van Delft, waarvan een groot deel hiervan vervolgens te linken aan de uitgaansuren. Het politietoezicht tijdens de uitgaansuren in het kader van het project Veilig Uitgaan, zal dan ook onverminderd worden voortgezet.

 

Daarnaast zullen de ontwikkelingen op het gebied van mishandelingen en bedreigingen nauwgezet worden gevolgd en daar waar zich mogelijkheden tot gerichte aanpak voor doen zal dit worden uitgevoerd. Ondanks deze maatregelen is de doelstelling om de aantallen te verlagen tot het laagste niveau sinds 2002 bijzonder ambitieus.

 

 

Jeugd

 

Jeugd

doelstelling 2008

% minderjarige verdachten naar OM*

16,0%

Doorlooptijd jeugdzaken, Kalsbeeknorm*

≥80%

Haltverwijzingen <7dgn na 1e verh.ontvangen bij Halt

≥80%

Aantal aangehouden ds van toplijst & ds van totaallijst

>real.2007

Aantal doorstromers naar OM

≥2

 

 

Jeugdcriminaliteit

Het aantal minderjarige verdachten in de afgelopen jaren is toegenomen. Het is zorgwekkend, dat met name het aandeel allochtone jeugdige verdachten sterk is toegenomen. De regiefunctie op dit gebied ligt bij de gemeente.

In 80% van de gevallen moet een proces-verbaal tegen een minderjarige binnen 30 dagen na het 1e verhoor van de verdachte bij het OM te zijn aangeleverd. (Kalsbeeknorm) De huidige werkwijze geeft teveel fluctuatie in de resultaten op dit punt en zal nader moeten worden bezien en aangepast.

Daarnaast moeten haltwaardige zaken binnen 7 dagen na het 1e verhoor van de verdachte bij bureau Halt zijn aangeleverd. Door de invoering van het AWACS systeem en de verbetering van de interne aansturing zijn de mogelijkheden tot voortgangscontrole op deze zaken sterk verbeterd, zodat bureau Delft voor 2008 aan de norm zal voldoen.

 

Doorstromers

De aanpak van de doorstromers van de Delftse top-10 zal in 2008 onveranderd worden voortgezet. De aanpak van doorstromers is de afgelopen jaren succesvol geweest, waardoor steeds minder doorstromers opnieuw met de politie in aanraking komen. De samenwerking op dit gebied met de ketenpartners als het casusoverleg -dat wordt gevormd door de Raad voor de Kinderbescherming, het OM en de politie,  de jeugdzorg en de jeugdreclassering- loopt goed. Het streven is minimaal 2  doorstromers uit de Delftse Top-10 bij het OM aan te leveren.

 

Jeugdzorg

Ook in 2008 wordt het “De Veilige School”, voortgezet. Het doel is het verbeteren van de (sociale) veiligheid op en rond scholen in het voortgezet onderwijs. Een schoolagent en een zorgteam onderhouden de contacten met leerlingen en schoolleiding. Het zorgteam bestaat uit een jeugdrechercheur, bureau Jeugdzorg, Breed Welzijn Delft (BWD), de leerplichtambtenaar en de schoolleiding. Door het zorgteam worden de individuele probleemleerlingen op elke school gevolgd en wordt actie ondernomen indien daar aanleiding toe is.

Het Preventieplatform verslavingszorg is actief binnen het project met voorlichting op de scholen en het ondersteunen van de schoolleiding bij ontwikkelen van schoolbeleid op dit gebied.

 

Jeugdoverlast

In 2008 blijft het signaleringsoverleg het sturend orgaan ten aanzien van de integrale aanpak van hinderlijke, overlastgevende of criminele groepen jeugd en overlastlocaties in de wijken. H zijn de belangrijkste partners op het gebied van jeugd vertegenwoordigd, zoals politie, gemeente, scholen, BWD en Jeugdzorg. Het interventieteam is het uitvoerend orgaan, bestaande uit een ambulant jongerenwerker, een jeugdrechercheur en een medewerker verslavingszorg. Zij ondernemen actie acute problematiek rond jeugd(groepen). Jeugdoverlast komt in alle wijken voor en de aanpak hiervan wordt nader omschreven in hoofdstuk 2.

 

 

Overige criminaliteit

 

Overige volumecriminaliteit

doelstelling 2008

Straatroven laagste aantal aangiften '02-'07

≤78

Oplossingspercentage: straatroof

≥15%

Diefstal woning laagste aantal aangiften '02-'07

≤408

Oplossingspercentage: diefstal uit woning

≥15%

Vernieling laagste aantal aangiften '02-'07

≤924

Oplossingspercentage: vernieling

≥15%

Diefstal fiets

<1025

 

 

Straatroof

Het aantal straatroven varieert de afgelopen jaren nog al. De verbetering van de informatiepositie van de politie op dit delict heeft echter de afgelopen jaren tot een toename van het aantal aanhoudingen en een sterke verhoging van het oplossingspercentage geleid. Daar waar mogelijk vindt op dit delict projectmatige aanpak plaats. De resultaten van 2007 geven geen aanleiding om van de huidige werkwijze af te wijken.

 

Diefstal uit woning

Diefstallen uit woningen zijn de afgelopen jaren redelijk stabiel en kent de afgelopen jaren een inbraakrisococijfer van minder dan 1. Diefstallen uit woningen worden continue gemonitord en zodra zich de mogelijkheid voor doet, wordt gerichte inzet gepleegd.

Voor het behalen van de doelstelling voor wat betreft het oplossingspercentage zal hierop binnen de opsporing moeten worden geďnvesteerd.

 

Vernieling

Vernieling vormt een relatief groot deel van de criminaliteit binnen Delft, namelijk 17% van de brengdelicten en 15,6% van de totale criminaliteit. In tegenstelling tot voorgaande jaren wordt voor 2008 een norm gesteld ten aanzien van vernielingen. Een grondige analyse door de infodeks van bureau Delft zal voor 2008 moeten leiden tot een plan van aanpak dat voorziet in een afname van het aantal vernielingen en het aanhouden van meer daders.

 

Diefstal fiets

Diefstallen van fietsen vormt een speerpunt binnen het gemeentelijk beleid. De politie zal dit gemeentelijk beleid waar mogelijk ondersteunen. Het doel daarbij is in 2008 minder dan 1025 fietsendiefstallen.

 

 

Veelplegers

 

Veelplegers

doelstelling 2008

Aantal aangehouden top-500 veelplegers

-

Aantal aangehouden top-500 veelplegers naar OM

≥34

Aantal uniek aangeh. top-500 veelplegers naar OM

≥13

Aantal actieve veelplegers (>20 antec.) naar OM

≥16

Aantal unieke actieve vp (>20 antec.) naar OM

≥16

 

De veelplegeraanpak is de afgelopen jaren zeer effectief gebleken. Met name de grote afname van de veel voorkomende vermogenscriminaliteit is hieraan toe te schrijven. Een aantal Delftse veelplegers is momenteel gedetineerd in het ISD traject. De aanpak van veelplegers wordt in 2008 onveranderd voortgezet.

 

 

Staandehoudingen

 

Staandehoudingen

doelstelling 2008

Aantal staandehoudingen

≥10481

Minimaal aantal staandehoudingen overig

≥964

 

Toezicht en handhaving vormen een kerntaak van de politie ter bevordering van de verkeersveiligheid. Ook de gemeente draagt hieraan bij door maatregelen op infrastructureel vlak. 

De landelijke verkeerskalender zal ook in 2008 weer leidraad zijn voor de te plannen controles. Daarnaast zullen controles worden uitgevoerd op die locaties waar verkeersgedrag mogelijk onveilige situaties oplevert. Hierbij is te denken aan controles in de 30 kilometerzones. Het aantal bekeuringen op basis van staandehouding voor 2008 is vastgesteld op minimaal 10481. Daarvan dienen minimaal 964 bekeuringen voor andere overtredingen dan verkeersovertredingen te zijn.

 

Ook in 2008 zullen regelmatig alcoholcontroles worden gepland, waarbij naast de landelijke controles nog minimaal 4 controles zullen worden gepland. Denk hierbij aan controles nabij sportaccomodaties, buurthuizen, e.d.

 

 

Kwaliteit

 

Kwaliteit & doorlooptijd

doelstelling 2008

Aantal te controleren registraties Genesys

NormKBG

% juiste registraties in Genesys

≥80%

HKS : aantal BD verbalen ≥ 3 weken ingevoerd

0

Gemiddelde doorlooptijd pv’s (1e verhoor-sluiten pv’s)

≤25 dgn

%verdachten exclusief verkeer binnen 30 dagen na 1e verhoor binnen bij OM

≥75%

% binnen de termijn afgehandelde RHV (zonder dwangmiddelen)

 90%<30 dgn

% incidenten noodhulp binnen 10 minuten ter plaatse (monodisciplinair)

80%<10 min

% klachten binnen 10 weken afgedaan

≥90%

 

 

Genesys

Juistheid van brongegevens is essentieel voor een goede informatiepositie en accurate analyses.

De afgelopen jaren is veel energie gestoken in de controle op juistheid en correctie van de brongegevens, waarbij bureau Delft inmiddels de doelstelling voor 2007, namelijk 80% juistheid, heeft bereikt. In 2008 zal de controle op brongegevens nog worden geintensiveerd om het aantal registraties waarin nog fouten voorkomen verder te verminderen. In 2008 zullen de controles worden uitgevoerd door de infodesk en zullen er workshops en instructies voor het personeel worden georganiseerd om aan de voorkant van het probleem te komen.

 

HKS

Een snelle invoer van informatie in de systemen van de herkenningsdienst is noodzakelijk om snel op actuele zaken te kunnen inspelen. De doelstelling is in 2008 om processen-verbaal met bekende daders binnen 3 weken in de systemen ingevoerd te hebben.

 

Doorlooptijden

In 2008 moet een proces-verbaal binnen 25 dagen na het 1e verhoor van de verdachte zijn gesloten en binnen 30 dagen bij het OM zijn aangeleverd. Bij de voortgangscontrole op dit gebied zal ook het eerder genoemde AWACS systeem een goed hulpmiddel zijn.

 

Rechtshulpverzoeken

De rechtshulpverzoeken zonder dwangmiddelen moeten door bureau Delft binnen 30 dagen worden afgehandeld. De doelstelling is, om dit in minimaal 90% van de gevallen te realiseren.

 

Noodhulp

Het uitgangspunt is, dat de politie bij noodhulpoproepen binnen 10 minuten ter plaatse is. De doelstelling om dit in minimaal 80% van de gevallen te realiseren blijft evenals andere jaren ook voor 2008 van kracht.

 

Klachten

Klachten over politieoptreden dienen binnen 10 weken te worden afgehandeld. De doelstelling voor 2008 is, om dit bij minimaal 90% van de klachten te realiseren. De klachtenafhandeling is momenteel ondergebracht bij de chef handhaving. In het nieuwe inrichtingsplan van bureau Delft is voorzien in een formatieplaats voor een klachteninspecteur.

 

 

Hoofdstuk 2    Integraal veiligheidsbeleid

 

Inleiding

 

“Samen aan de Slag” is de titel van het bestuursakkoord van het Rijk met de gemeenten. Hierin staat een breed programma over de verbeteringen die in Nederland en dus ook in Delft invulling moeten krijgen. Bij een onderwerp als veiligheid, kan dat ook niet anders. Veel verschillende mensen, instellingen, bedrijven en overheden zijn nodig om veiligheid te realiseren. De regierol van de gemeente op het gebied van veiligheid zal in 2007 nog wettelijk worden verankerd, waardoor de gemeente ook meer bevoegdheden krijgt, bijvoorbeeld op het gebied van bestuurlijke boetes.

 

In het coalitieakkoord “Ruimte zien, ruimte maken’ gaf het college van B&W van gemeente Delft aan om een integraal veiligheidsplan op te stellen. Om de samenhang en de breedte bij het onderwerp veiligheid recht te doen, kiest het college van B&W voor een meerjaren programma Veiligheid. Het programma veiligheid geeft aandacht aan een veelheid van onderwerpen, als jeugd en veiligheid, veilig uitgaan, veiligheid in de openbare ruimte.

 

De gemeente Delft wil haar regierol waarmaken. Dat betekent samenwerken met veel verschillende actoren, waaronder de politie, maar ook door burgers betrekken bij de veiligheid in hun eigen wijk. Het doel van het programma Veiligheid van de gemeente Delft is dan ook om die samenwerking vorm te geven waar hij ontbreekt en te verbeteren waar hij nog onvoldoende werkt. Bewoners kunnen meedenken en mee praten, zoals ze al doen in de wijkaanpak van de gemeente Delft.

 

Thema’s

De informatiepositie van de politie ten aanzien van de veiligheid en leefbaarheid vormt de basis in de analyses met betrekking tot de samenhang tussen criminaliteit en de externe omgeving.

Het programma veiligheid van de gemeente richt zich op een veiliger Delft. De aansturing gebeurt door de “Stuurgroep Programma Veiligheid”. Het programma veiligheid van de gemeente Delft gaat uit van 8 thema’s:

 

Deze thema’s sluiten aan op de onderwerpen zoals die zijn genoemd in de kadernota 2008 van de Politie Haaglanden binnen de integrale veiligheidszorg, t.w.:

  • jeugdcriminaliteit
  • geweld
  • veilige wijken
  • aanpak criminaliteit

 

De gezamenlijke wijkaanpak komt voorts tot uitdrukking in de samenwerking tussen de politie en het vakteam Wijkzaken van de gemeente Delft, welk tot doel heeft een verbetering van de leef- en woonomgeving te realiseren. Deze samenwerking krijgt daadwerkelijk gestalte in de gemeentelijke wijkcoördinatieteams (WCT’s). In dit wijkcoördinatieteam wordt, onder leiding van de wijkcoördinator van de gemeente Delft, deelgenomen door professionals, waaronder leden van het team wijkzorg (wijkagenten) van bureau Delft.

Op gemeentelijk niveau verzorgt de programmamanager veiligheid de feitelijke coördinatie van de integrale veiligheidszorg en is daarmee het belangrijkste aanspreekpunt voor de chef Handhaving en de chef Wijkzorg. De politie zal aan maatregelen binnen deze onderwerpen haar bijdrage leveren, voor zover deze bijdrage binnen haar kerntaken valt, inclusief haar signalerende en adviserende rol binnen de integrale veiligheidszorg.

 

 

Programma Veiligheid

Gezien de ontwikkelingen in en rond Delft kiest het college van B&W van Delft voor de volgende doelen voor het programma Veiligheid:

 

·          80% bewoners voelt zich veilig in eigen buurt

·          Daling criminaliteit met 25% t.o.v. 2002

·          Versterken van de regierol en het verbeteren van de kwaliteit van de samenwerking waarbinnen ook meer aandacht komt voor de relatie met de wijkaanpak en de bewonersparticipatie.

 

Op basis van de zeven gemeentelijk veiligheids thema’s zal hieronder de problematiek en aanpak worden beschreven.

 

Jeugd

 

In 2008 behoud het college van B&W de aandacht op jeugd, vooral op het gebied van overlast, uitgaans-geweld en geweld waarbij jeugd betrokken is krijgt prioriteit. Het college stuurt hierbij sterk op een goede samenwerking en ketenaanpak.

 

Jeugdoverlast komt in alle wijken in meer of mindere mate voor. Na inventarisatie door bureau DOEN en de wijkagenten van bureau Delft blijkt dat er 20 problematische jeugdgroepen zijn in Delft. Dit varieert van hinderlijk, overlastgevend tot crimineel. Naast de aanpak van overlastgevende jeugdgroepen door het signaleringsoverleg, is in de wijken Tanthof en Vrijenban specifieke aanpak vormgegeven door zogenaamde regiegroepen.

 

In meerdere wijken gaat het met name om overlast door alcoholgebruik door de jeugd. Jongeren kopen relatief goedkope alcoholhoudende drank bij de ‘buurtsuper’ en de avondwinkels en drinken dit vervolgens op straat. Dit zogenaamde “indrinken” vormt een landelijk probleem. Het verstrekken van alcoholhoudende drank aan personen beneden de 16 jaar, door supermarkten en avondwinkels, zal hier projectmatig worden aangepakt. De samenwerking met de gemeente, ouders, scholen en ondernemers is hierbij cruciaal. Naast controles op het verstrekken van alcoholhoudende drank aan jongeren onder de 16 jaar en repressief optreden tegen alcoholgebruik op straat in de Binnenstad, zal in het project ook aandacht worden geschonken aan preventie en voorlichting. Het project sluit aan bij het alcoholmatigingsbeleid van de gemeente en er zijn partners bij betrokken, zoals gemeente, scholen, detailhandel, Parnassia, GGZ, BWD, en de horeca. Het alcoholmatigingsbeleid van de gemeente zal naar verwachting in 2008 in alle wijken van invloed zijn op de alcoholverstrekking en het alcoholgebruik in en rond de buurthuizen.

 

Meer wijkspecifiek kan nog het volgende worden opgemerkt.

 

Binnen de wijken Hof van Delft en Voordijkshoorn bestaat de jeugdoverlast overwegend uit hangjongeren in gemeenschappelijke ruimten van flats, portieken en binnenterreinen. De overlast wordt repressief aangepakt, waarbij ook de partners hun verantwoordelijkheid opnemen. Mogelijk dat de aanwezigheid van het jongerencentrum en een goede programmering van activiteiten in het buurthuis aan de Van Foreestweg zal leiden tot een vermindering van de jeugdoverlast op straat.

 

In de wijk Buitenhof is sprake van jeugdoverlast bij de ERA flats, de Gilliswijk en het Rode Dorp.

De overlast hier wordt hier zowel repressief en preventief aangepakt. Hierbij wordt samengewerkt met partners als gemeente, BWD en de woningcorporaties. Het voorkomen, dat de jeugd van overlastgevend afglijdt naar crimineel vormt de kern van de aanpak.

 

In de wijk Tanthof en dan vooral Tanthof-west geven de vele meldingen van jeugdoverlast aanleiding tot een structurele en integrale aanpak. In gezamenlijkheid met partners als gemeente, BWD en woningbouwcoöperaties, zijn er met bewoners bijeenkomsten belegd. Na inventarisatie zal moeten worden gekomen tot een aanpak waar alle partijen (ook de jeugd zelf) bij betrokken zijn. Deze integrale aanpak heeft inmiddels wel geleid tot het opzetten van een Regiegroep Tanthof waarin alle professionals met betrekking tot dit onderwerp vertegenwoordigd zijn. Doelstelling is de waarborg van de leefbaarheid en veiligheid in Tanthof-West. Deze aanpak valt tevens onder het experiment “Betrokkenheid wijk bij jeugdoverlast” van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Daarnaast zal gekeken worden naar participatie van de scholen basisonderwijs. In een eerder stadium is toegezegd dat het schooladopt op een projectmatige basis zal worden ingevoerd.

 

Binnen de wijk Vrijenban speelt het probleem van jeugdoverlast in de buurten Heilige Land en Brasserskade. In het Heilige Land is inmiddels is het project “Jong en Oud” van start gegaan, waaraan behalve door de politie wordt deelgenomen door Breed Welzijn Delft, de wijkcoördinator van de gemeente evenals woningbouwcoöperaties. Bij deze aanpak is het de bedoeling jongeren en ouderen nader tot elkaar te brengen om zodoende begrip te kweken voor elkaar.

De regelmatig terugkerende jeugdoverlast in de omgeving van de Brasserskade heeft ertoe geleid dat er thans een regiegroep is opgericht onder voorzitterschap van de afdeling Veiligheid van de gemeente Delft. Partners zijn voorts de wijkcoördinator, wijkbeheer, Breed Welzijn Delft en makelaar Brede school. Doel is een gezamenlijke aanpak te ontwikkelen voor deze overlast.

 

Criminaliteit

 

In 2008 zal de aandacht vooral gericht zijn op het bestrijden van geweld, waarbij de samenwerking een belangrijk middel is.

 

Drugsoverlast

Met enige regelmaat worden we geconfronteerd met allerlei vormen van drugsoverlast. Het dealen en het gebruik van verdovende middelen, maar met name ook de illegale teelt van hennep zorgen voor overlast. Ook in 2008 wordt er capaciteit vrijgemaakt voor de aanpak van verdovende middelen. De inzet zal bestaan uit het actief opsporen van dealers ( harddrugs ) De aandacht zal daarbij uitgaan naar zowel de straathandel als de verkoop vanuit zgn. dealpanden.

 

T.a.v. de hennepteelt vindt er voortdurende monitoring plaats naar de mogelijke aanwezigheid van kwekerijen. Met de tot standkoming in 2007 van het zgn. hennepconvenant is er sprake van onderlinge samenwerking en integrale aanpak van hennepkwekerijen. Er vindt tussen de betrokken partners informatie uitwisseling plaats om uiteindelijk de integrale aanpak zo effectief en efficiënt mogelijk te laten verlopen.

In nauwe samenwerking met de partners, zal er van politiezijde 4 maal per jaar een gecoördineerde aanpak plaats vinden van de hennepkwekerijen. De medewerkers werkzaam binnen het zgn. Flex-team wordt hiermee belast. Als er sprake is van ernstige overlast, waarbij uitstel van optreden niet verantwoord is zal direct worden opgetreden. Ook bij deze aanpak zullen de afspraken zoals die zijn vastgelegd in het convenant, worden nagekomen.

 

Er bevinden zich 5 coffeeshops in Delft die allen gelegen zijn in de binnenstad. In de ”Delftse coffeeshopnota” is het gedoogbeleid t.a.v. softdrugverstrekkende ondernemingen geregeld. Men gaat daarbij uit van de zogenoemde AHOJG-criteria. In deze nota is o.a. een “Handhavingmatrix” opgenomen. Overtredingen van de criteria kunnen bestuursrechterlijk worden aangepakt aan de hand van deze matrix. In overeenstemming met de regionale afspraken ten aanzien van coffeeshops, zullen deze ook in 2008 regelmatig door de politie worden gecontroleerd.

 

Gerelateerd aan de hennepproblematiek zijn ook de growshops. In Delft zijn er momenteel een drietal van dergelijke ondernemingen en er zijn aanwijzingen dat zij zich niet houden aan de bepalingen gesteld in de Opiumwet. Als blijkt dat hier daadwerkelijk sprake van is, zal er strafrechtelijk worden opgetreden. Daarnaast is er dan aan de hand van de coffeeshopnota bestuurlijk optreden mogelijk.

 

Plan van aanpak fietsendiefstal.

Een lid van het team wijkzorg heeft zitting in de lokale werkgroep Fietsendiefstal. Deze werkgroep heeft tot doel om maatregelen te nemen om fietsendiefstal tegen te gaan. De doelstelling is om in 2010 een reductie van het aantal  fietsendiefstallen te realiseren van 15% ten opzichte van 2006.  Het probleem van fietsendiefstal kan alleen aangepakt worden door integrale aanpak en tevens gericht op alle onderdelen van de keten (pro-actie, preventie, preparatie, repressie en nazorg).

 

TU-wijk

Binnen de TU-wijk is diefstal uit bedrijven een punt van aandacht. Er is een samenwerkingsverband tussen de politie, de Technische Universiteit Delft, de gemeente en de particuliere beveiligingsdienst Trichion, om deze criminaliteit tegen te gaan. Op operationeel niveau bestaat er een samenwerking teneinde elkaar deelgenoot kunnen maken van hetgeen zich in de TU-wijk afspeelt. Deze uitwissing van gegevens tussen de partners zal zijn basis vinden in een op te stellen samenwerkingsovereenkomst tussen deze partijen zodat dit geschied binnen de grenzen van de Wet op de politieregisters en de Wet op de Privacy.

 

Verkeer

 

Delftenaren ervaren relatief veel last van het verkeer. In 2008 zal de nadruk dan ook komen te liggen op het bestrijden van te hard rijden in de wijken.

 

Aanpak snelheid

In het kader van veiligheid hebben de burgemeester van Delft de bureauchef een rondgang door de verschillende wijken van Delft gemaakt. Elke rondgang werd afgesloten met een overleg met bewoners uit de betreffende wijk. In nagenoeg alle wijken kwam het overschrijden van de maximum snelheid als structureel probleem naar voren. Meer specifiek werden de 30 km zones genoemd. In het kader van pro-actie zal in overleg met het vakteam mobiliteit van de gemeente nadrukkelijk worden gekeken naar de inrichting van de 30 km-zones. Enerzijds om daar waar mogelijk verbetering aan te brengen, anderzijds om een wettelijke basis te creëren waarop de politie daadwerkelijk kan handhaven.

Voorts zal het samenwerkingsverband tussen het vakteam mobiliteit en bureau Delft, met betrekking tot het inzetten van matrixborden (smiley’s) op advies van de wijkagent ook in 2008 worden voortgezet.

 

Integraal Verkeersoverleg IKEA

Ten oosten van de A 13 is het meubelwarenhuis IKEA gevestigd. In het kader van de uitbreiding van IKEA bestaat de Werkgroep Integrale Veiligheid.

De opening van de nieuwbouw in combinatie met de veranderende (tijdelijke) infrastructuur heeft vooral op koopzondagen, geleid tot een toename van het verkeersaanbod. Hierdoor stagneert het verkeer op rijksweg A-13, wat tot gevaarlijke verkeerssituaties leidde. Om die reden is op initiatief van Politie Delft een tijdelijk verkeersoverleg opgestart met betrokken partners zoals Rijkswaterstaat, KLPD, mobiliteit van de gemeente evenals IKEA. Dit overleg heeft een draaiboek ontwikkeld dat heeft geleid tot een meer beheersbare verkeerssitutatie. Dit draaiboek zal ook in 2008 doorlopen.

 

Huiselijk en eergerelateerd geweld

 

Door meer aandacht te besteden aan huiselijk en eergerelateerd geweld zal in eerste instantie het aantal aangiften moeten stijgen. Dat is een positieve ontwikkeling omdat we daarmee beter zicht krijgen op de ware toedracht. Daarom investeren we in 2008 om onze informatiepositie op dit veiligheidsthema te versterken, om zo onze aanpak beter te kunnen richten.

 

Huiselijk geweld

De aanpak van geweld binnenshuis is voor de regio Haaglanden vastgelegd in het `Protocol geweld binnenshuis` en zal ook in 2008 volgens dit protocol worden uitgevoerd. De aanpak is dadergericht en het doel is voorkomen van herhaling door daderhulpverlening. De daderhulpverlening wordt uitgevoerd door stichting “De Waag”. Geweld binnenshuis is ook een onderwerp binnen het integraal veiligheidsbeleid van de gemeente en een convenant regelt de samenwerking tussen de Gemeente Delft als regisseur, de politie en de hulpverlenende instanties. De regionale doelstelling om 80% van de zaken volgens de methodiek af te handelen wordt voor 2008 overgenomen.

 

Eergerelateerd geweld

In 2006 is het landelijk programma eergerelateerd geweld gestart. Met het programma wordt beoogd de problematiek van eergerelateerd geweld verder zichtbaar te maken en intensivering in de aanpak tot stand te brengen. De aanpak is gebaseerd op 3 thema’s:

maatschappelijk preventie, bescherming en strafrechtelijk aanpak.

Dit heeft geleid tot het instellen van een lokale werkgroep eergerelateerde geweld, waarin naast gemeente en politie andere relevante maatschappelijk organisaties deel van uitmaken. Deze hebben inmiddels een startnotitie opgesteld.  De uitvoering hiervan zal in 2008 gestalte krijgen.

 

Radicalisering, rekrutering en terrorisme

 

De actualiteit van alle dag geeft eens te meer de noodzaak aan van een actieve opstelling ten aanzien van radicalisering en rekrutering. Hiermee wordt de noodzaak van goede informatiepositie van de politie met betrekking tot RRT onderstreept. Ervaringen uit het buitenland leren ons, dat een goede informatiepositie essentieel is, maar dat de basis van deze informatiepositie in de wijk ligt. Binnen het team wijkzorg functioneert de wijkagenten als oog en oorfunctie binnen de wijken, waardoor vooral de eerste tekenen die wijzen op radicalisering, vroegtijdig worden onderkend en daarop actie kan worden ondernomen. In het voorkomen van radicaliseringprocessen heeft de gemeente Delft een rol, b.v. op het gebied van integratie, het tegengaan van marginaliseren van de allochtone gemeenschap en het stimuleren van de zogeheten “boegbeelden” uit die gemeenschap.

In ploegbijeenkomsten zal het politiepersoneel worden geďnformeerd over de ontwikkelingen en het voortschrijdende inzicht in de signalen die kunnen wijzen op radicalisering, rekrutering en terrorisme.

 

Uitgaan

In 2008 zal de aandacht vooral gericht zijn op het bestrijden van geweld en geweld waarbij jongeren betrokken zijn

 

Horecaoverlast

Horecaoverlast manifesteert zich vooral in de Binnenstad. De overlast bestaat uit geluidsoverlast van horecagelegenheden en/of overlast door beschonken bezoekers van horecagelegenheden. De overlast van geluid uit horecagelegenheden is de afgelopen jaren afgenomen door de introductie van de mogelijkheid om altijd het geluidsniveau, o.a. door de invoering van een piketregeling te kunnen meten. Dit leidt regelmatig tot het opmaken van processen-verbaal en het opleggen van dwangsommen binnen de horeca. De aanpak van de horecaoverlast vindt zowel strafrechtelijk als bestuursrechtelijk plaats. De bestuursrechtelijke aanpak vindt plaats volgens een handhavingmatrix en kan bestaan uit het opleggen van een dwangsom dan wel (tijdelijke) sluiting van een gelegenheid. Evenals bij de geweldsdelicten is er in het weekeinde tijdens de uitgaansuren in de Binnenstad een verhoogd aantal meldingen van horecaoverlast waar te nemen.

De extra inzet van politiepersoneel (Veilig Stappen) zoals benoemd bij de aanpak van de hotspot Binnenstad richt zich ook op de aanpak van horecaoverlast inclusief het gedrag van bezoekers op straat richten.

 

Openbare ruimte

 

In 2008 komt de nadruk te liggen het investeren in samenwerkingsvormen waarbij de kennis van verschillende organisatieonderdelen beter wordt benut, zodat mogelijke knelpunten vroegtijdig worden geconstateerd. Daarnaast zal worden gewerkt aan de verankering van het begrip veiligheid in verschillende ontwikkelings- en bouwplannen.

 

Herstructurering Poptahof

In 2007 is begonnen met de herstructurering van het Poptahof. Dit zal zich uitspreiden over een periode van 10 jaar. Om in gedurende die tijd een leefbare en veilige woonomgeving te behouden zal intensief worden samen gewerkt met alle partijen (bewoners, gemeente, woningcorporatie Delftwonen, BWD en andere maatschappelijke organisaties). Er wordt een organisatiestructuur opgezet waarin duidelijk wat een ieders rol en taak is. Daarnaast zal de politie bij de herinrichting van het gebied een adviesfunctie hebben op het gebied van sociale veiligheid en criminaliteitspreventie.

 

Verplaatsing Dienstencentrum van Stichting Perspectief

Het dienstencentrum van de Stichting Perspectief is gevestigd aan de Oostsingel 76 te Delft. Het centrum vervult een huiskamerfunctie voor dak-, thuislozen en verslaafden. Dit centrum wordt eind 2007 verplaatst naar de Surinamestraat 1 te Delft

In het kader van het opstellen van een beheerplan is een beheerplatform opgericht, waarin onder meer bewoners, vertegenwoordigers gemeente (integrale veiligheid en wijkcoördinator) en politie zitting hebben. Gezamenlijk is een beheerplan opgesteld. Het beheerplan regelt de omgevingsgerichte zaken die bijdragen aan een goede en veilige inpassing van het Dienstencentrum in de Surinamestraat en de omgeving. Als afgeleide van het beheerplan is een handhavingoverleg opgestart, waarin de toezichthoudende en handhavende partijen zijn vertegenwoordigd om uitvoering te geven aan wat in het beheerplan is opgesteld. Eind 2007 en begin 2008 zullen verschillende partijen toezicht gaan houden rond het dienstencentrum om op deze manier uitvoering te geven aan het beheerplan.

 

Delftse Hout

Voor het recreatiegebied Delftse Hout is op gemeentelijk niveau een projectgroep gestart. Aan deze groep wordt door de politie deelgenomen. Doel is te komen tot een duurzame en veilige inrichting van het recreatiegebied.

 

Externe Veiligheid

 

TU-wijk

De politie zal bij de herinrichting van het TU gebied evenals bij de ontwikkeling van het nieuwe campusterrein in het TU-gebied haar adviserende rol oppakken. Op strategisch niveau wordt ingezet op het opstellen van een Veiligheids Effectrapportage (VER) voor het TU gebied. Alleen op deze wijze kan tot een integrale samenwerking gekomen worden die effect sorteert op langere termijn. Tegelijkertijd zal de politie haar adviserende rol oppakken bij de herinrichting van het nieuwe campusterrein in het TU-gebied. 

 

Spoorzone

De politie maakt deel uit van de expertgroep Integrale Veiligheid Spoorzone. Naast aandacht voor de uiteindelijk te realiseren infrastructuur en verkeerssituaties, is er ten tijde van de bouwperiode vooral aandacht voor de fysieke en sociale veiligheid van de reiziger in dit gebied. De politie heeft nadrukkelijk een adviserende rol ten aanzien van criminaliteitspreventie en sociale veiligheid.

 

Gezamenlijke wijkaanpak

Wijkgerichtheid, informatiegestuurd werken en samenwerking met partners vormen de drie pijlers van het wijkgericht werken in Delft. De wijkaanpak vindt Delft breed plaats. Daar waar mogelijk wordt de problematiek in de wijken aangepakt door het team wijkzorg in samenwerking met de verschillende operationele ploegen en de ploeg opsporing, waarbij zoveel mogelijk de partners worden betrokken.

Wekelijks worden de chefs Handhaving en Wijkzorg op basis van HKS gegevens geďnformeerd over het verloop van de geprioriteerde criminaliteit op wijkniveau en maandelijks over de totale criminaliteit op buurtniveau. Samen met een doorlopend wijkjournaal ontstaat hiermee een doorlopende wijkveiligheidsscan. Door deze werkwijze kunnen afwijkingen van het normale patroon in de wijken snel worden gesignaleerd en hierop actie worden ondernomen. Deze actie kan bestaan uit het bureaubreed communiceren van wijkaandachtspunten (WAP’s), sturing en aandacht hotspots.

 

Problematiek/hotspots die de capaciteit van team wijkzorg te boven gaan wordt bureaubreed door de operationele ploegen aangepakt. Momenteel zijn er op deze basis 3 structurele hotspots in Delft.

 

Structurele hotspots in Delft

 

Stationsgebied

Het stationsgebied vormt een thema in het integrale veiligheidsbeleid van de gemeente.

Vanaf 2003 is de problematiek op en rond het station projectmatig aangepakt, waardoor de

criminaliteit en de drugsgerelateerde- en andere overlast sterk is afgenomen.

Inmiddels is een handhavingarrangement en beheersconvenant voor het stationsgebied vastgesteld, waarmee het toezicht en beheer binnen dit gebied in de reguliere werkzaamheden van de partners wordt opgenomen. Jaarlijks wordt hiervoor een inzetplan gemaakt, waarin de feitelijke taken van de partners zijn vastgelegd. Daarnaast is rond het station cameratoezicht gerealiseerd.

 

Binnenstad

De binnenstad van Delft vormt een gebied waar regelmatig inzet van de politie noodzakelijk is. Het grootste deel van de horeca binnen Delft er geconcentreerd, wat vooral tijdens de uitgaansuren in het weekend invloed heeft op het criminaliteit- en overlastbeeld. De uitgaansavonden zijn vooral de donderdag, vrijdag en zaterdag. Een verhoging van met name geweldsdelicten kan dan worden geconstateerd, terwijl dan ook de overlast door alcoholgebruik, geluidsoverlast door de horeca en de overlast door drugsgebruik en de handel hierin, aandachtspunten vormen. In het kader van het project “Veilig uit en thuis”,  wordt tijdens de uitgaansuren personeel ingezet waaronder wijkagenten en bikers, om extra toezicht te houden. Deze inzet zal ook in 2008 worden gecontinueerd.

 

Delftse Hout

Het recreatiegebied Delftse Hout vormt in de zomermaanden een gebied waar extra inzet van onder meer de politie vereist is. 10.000 bezoekers in het gebied is op warme dagen geen uitzondering. Dit vergt inspanning van de verschillende partners, zoals Toezicht Openbare Ruimte, de afdeling groen en de politie. Deze partners zijn verenigd in een Handhavingoverleg Delftse Hout. Als de temperatuur boven de 22 graden komt wordt in dit gebied extra politietoezicht gehouden, zowel overdag als in de avonduren. Daarnaast zet dan ook de afdeling Toezicht Openbare Ruimten van de gemeente daar extra personeel in. Naast algemeen toezicht wordt dan o.a. gericht toezicht gehouden op ongeoorloofd gebruik van de fietspaden en de strandstrook door bromfietsen, honden op de strandstrook en de overlast van de jeugd op de bruggetjes.

 

Overlegvormen

Naast Delftbrede problematiek kent elke wijk zijn eigen specifieke problemen en aandachtspunten. Hieronder wordt de problematiek en de aanpak globaal beschreven. In dit werkplan worden deze onderwerpen nader beschreven evenals de aanpak en de daaruit voortvloeiende activiteiten

Op wijkniveau bestaan meerdere overlegvormen, waarvan de belangrijkste zijn:

 

Het team wijkzorg van de politie vormt een wezenlijk onderdeel in het netwerk voor de integrale aanpak.

Dit werkplan is opgesteld, waarin op basis van een wijkveiligheidsscan en de gemeentelijke wijkprogramma’s, een aantal specifieke wijkproblemen wordt benoemd waarbij tevens de aanpak van die problemen en de rol van partners hierin, wordt beschreven. De uitkomst hiervan vormt de input voor het benoemen van de bureauprioriteiten.

 

Bereikbaarheid wijkagenten

Om de bereikbaarheid van de wijkagenten in Tanthof te verbeteren is, mede op verzoek van bewoners, een spreekuur ingesteld. Dit tweewekelijkse spreekuur vindt plaats in het wijkcentrum De Hofstee. Eind 2007 zal dit spreekuur worden geëvalueerd. Vanuit de wijk Buitenhof is inmiddels de wens bij de politie neergelegd om een soortgelijk spreekuur in te stellen.

 

 

Bijlage 1:  Overzicht doelstellingen 2007

 

Aangiftecriminaliteit en verdachten naar OM (totaal)

doelstelling 2008

Verlaging aangiften brengdelicten t.o.v. 2002 met minimaal 25%

≤6400

Aantal verdachten OM inclusief betaalde misdrijven CJIB

≥1640

% verdachten naar OM inzake art.8 WVW'94*

≤19%

Geweld

doelstelling 2008

Bedreiging: laagste aantal aangiften '02-'06

≤153

Bedreiging: oplossings%

≥70%

Mishandeling: laagste aantal aangiften '02-'06

≤278

Mishandeling: aantal aangiften

≥70%

Minimale %meerderjarige verdachten OM inz.geweld tov meerderjarige verdachten OM*

31,1%

Minimale %minderjarige verdachten OM inzake geweld tov minderjarige verdachten OM*

37,2%

% afh. geweld binnenshuis conform methodiek

≥80%

Jeugd

doelstelling 2008

% minderjarige verdachten naar OM*

16,0%

Doorlooptijd jeugdzaken, Kalsbeeknorm*

≥80%

Haltverwijzingen <7dgn na 1e verh.ontvangen bij Halt

≥80%

Aantal aangehouden ds van toplijst & ds van totaallijst

>real.2007

Aantal doorstromers naar OM

≥2

Overige volumecriminaliteit

doelstelling 2008

Straatroven laagste aantal aangiften '02-'07

≤78

Oplossingspercentage: straatroof

≥15%

Diefstal woning laagste aantal aangiften '02-'07

≤408

Oplossingspercentage: diefstal uit woning

≥15%

Vernieling laagste aantal aangiften '02-'07

≤924

Oplossingspercentage: vernieling

≥15%

Diefstal fiets

< 1025

 

 

 

Veelplegers

doelstelling 2008

Aantal aangehouden top-500 veelplegers

-

Aantal aangehouden top-500 veelplegers naar OM

≥34

Aantal uniek aangeh. top-500 veelplegers naar OM

≥13

Aantal actieve veelplegers (>20 antec.) naar OM

≥16

Aantal unieke actieve vp (>20 antec.) naar OM

≥16

Staandehoudingen

doelstelling 2008

Aantal staandehoudingen

≥10481

Minimaal aantal staandehoudingen overig

≥964

Kwaliteit & doorlooptijd

doelstelling 2008

Aantal te controleren registraties Genesys

NormKBG

% juiste registraties in Genesys

≥80%

HKS : aantal BD verbalen ≥ 3 weken ingevoerd

0

Gemiddelde doorlooptijd pv’s (1e verhoor-sluiten pv’s)

≤25 dgn

%verdachten exclusief verkeer binnen 30 dagen na 1e verhoor binnen bij OM

≥75%

% binnen de termijn afgehandelde RHV (zonder dwangmiddelen)

 90%<30 dgn

% incidenten noodhulp binnen 10 minuten ter plaatse (monodisciplinair)

80%<10 min

% klachten binnen 10 weken afgedaan

≥90%

 

 

 

HRM

doelstelling 2008

Bezettingsgraad formatie totaal

90-100%

Bez.graad exec.6 tm 8, excl aspiranten

monitoren

Bez.graad exec.6 tm 8, incl aspiranten

monitoren

Ziekteverzuim

≤6%

Terugbrengen overtredingen ATW uit monitor 2006

≤50%

Verschuivingsuren wens & dienstbelang

0 & 0

Afbouw verlof

100%

F- en/of B- gesprek: 1 per medewerker per jaar

alle medew.

Percentage RTGP-plichtig/ RTGP-gekwalificeerd

>90%

Inname geweldsmiddelen

100%

 

 

Financiën

doelstelling 2008

Budgetuitputting

100%

Uitputting overwerk

100%