Inleiding
Bij de behandeling van het LVVP (luchtkwaliteit) is in de raadsvergadering van 30-6-2005 het College opgedragen in het kader van de verbetering van de luchtkwaliteit om de toepassingsmogelijkheden/uitbreidingsmogelijk­heden van de groene golf in Delft te onderzoeken.
Deze notitie beschrijft het bestaande verkeersregelsysteem in Delft, de toepassing van groene golven in het algemeen en de toepassings­mogelijk­heden van groene golven in de gemeente Delft vanuit het oogpunt van bevordering van de luchtkwaliteit.

Verkeersregelsysteem in Delft

Het verkeersregelsysteem in Delft bestaat uit 56 verkeersregelinstallaties,

waarvan 40 kruispuntregelaars, 7 geregelde voetgangersoversteekplaatsen  en 9 tramwaarschuwingslichten. Deze verkeersregelinstallaties zijn t.b.v. het beheer en onderhoud aangesloten op de verkeersregelcentrale bij het vakteam Mobiliteit in het gebouw van de dienst Wijk- en Stadszaken aan de Barbarasteeg.

Alle verkeersregelinstallaties in Delft zijn zogenaamde voertuigafhankelijke regelingen, die reageren op het actuele verkeersaanbod. De aanwezigheid van verkeer wordt gemeten met behulp van detectiemiddelen.

detectiemiddelen

detectielussen: auto’s en (brom)fietsers

drukknoppen:                voetgangers en (brom)fietsers
radardetectie:                voetgangers en fietsers

infrarooddetectie:           auto’s, (brom)fietsers en voetgangers

selectieve detectie:        openbaar vervoer en hulpdiensten

Het openbaar vervoer en de hulpdiensten die met selectieve detectie zijn uitgerust krijgen prioriteit in de verkeers­regelingen, zodat deze verkeers­soorten met zo min mogelijk vertraging een geregeld kruispunt kunnen passeren.

Om de wachttijden voor het langzame verkeer te beperken wordt getracht de cyclustijd (tijd tussen twee opeenvolgende groenrealisaties) klein te houden.
Groene golven voor gemotoriseerd verkeer

Wanneer twee opeenvolgende verkeerslichten zodanig op elkaar zijn afgestemd dat de (meeste) voertuigen die bij het eerste verkeerslicht vertrekken bij het tweede verkeerslicht zonder noemenswaardige wachttijd door kunnen rijden, is er sprake van een groene golf.

Groene golven kunnen betrekking hebben op zowel gemotoriseerd als op langzaam verkeer.

 

Bij de toepassing van groene golven voor gemotoriseerd verkeer kunnen twee situaties worden onderscheiden (bron: Handboek verkeerslichten­regelingen)

 

De eerste situatie betreft de kruispunten die op relatief korte afstand (minder dan ongeveer 150 meter) van elkaar liggen. Automobilisten die bij het eerste verkeerslicht wegrijden, verwachten niet dat zij op zeer korte afstand weer met een rood licht worden geconfronteerd. Gebeurt dat toch, dan is de kans op kop/staartbotsingen niet denkbeeldig. Daarnaast is de opstelruimte tussen twee dicht bij elkaar gelegen kruispunten vaak onvoldoende groot om zich veel verkeer te laten opstellen. Hierdoor kan bij het ontbreken van een groene golf gebeuren dat het stroomopwaarts gelegen kruispunt geblokkeerd raakt door de wachtrij die voor het stroomafwaartse kruispunt voor rood licht staat te wachten.

 

In Delft zijn in deze situaties groene golven voor gemotoriseerd verkeer gerealiseerd.

 

koppelingen (groene golven) voor gemotoriseerd verkeer (zie bijlage 2)
- Vrijenbanselaan tussen Brasserskade en Insulindeweg
- Michiel de Ruyterweg tussen Mijnbouwstraat en Julianalaan
- Wateringsevest tussen Nieuwe Plantage en Noordeinde
- Zuidwal tussen Engelsestraat, Westvest en Oude Delft
- Zuidwal tussen Achterom, Torenstraat en Michiel de Ruyterweg
- Provincialeweg tussen Ruys de Beerenbrouckstraat en Alexander
  Flemminglaan (toegang Gist Brocades)
- Buitenhofdreef tussen Glenn Millerstraat, Griegstraat en Martinus
  Nijhofflaan

Op een aantal van deze trajecten zijn tevens koppelingen (groene golven) voor fietsers gerealiseerd.


koppelingen (groene golven) voor fietsers (zie bijlage 3)
- Vrijenbanselaan tussen Brasserskade en Insulindeweg
- Michiel de Ruyterweg tussen Mijnbouwstraat en Julianalaan
- Wateringsevest tussen Nieuwe Plantage en Noordeinde

 

De tweede situatie betreft regelingen tussen kruispunten die op relatief grote afstand van elkaar liggen. In deze situaties is een groene golf om verkeerskundige redenen meestal niet noodzakelijk. De toepassing van een groene golf kan gewenst zijn om bepaalde wegen aantrekkelijker te maken om het gemotoriseerde verkeer op deze wegen te bundelen en daardoor de reistijd van dit verkeer op deze routes te verkorten.


De toepassing van groene golven heeft ook effect op het overige verkeer:

-          de oversteek­baarheid van een weg verslechtert meestal door toepassing van een groene golf;

-          openbaar vervoer, fietsers en zware vrachtwagens kunnen vaak niet van de groene golf mee profiteren; in sommige gevallen ondervinden deze verkeerssoorten zelfs hinder van een groene golf;

 

Groene golven in deze situaties zijn effectief indien er sprake is van een zware doorgaande verkeersstroom met weinig afslaand verkeer en zonder veel verstoringen (verstoringen: beweegbare bruggen, parkeren van voertuigen, grote kruispuntafstanden waardoor het peloton uiteen waaiert).

 

Gelet op de wegencategorisering in Delft (zie bijlage 4) komen alleen de stroom­wegen zoals de Provincialeweg en de Kruithuisweg in aanmerking voor de toepassing van een groene golf over grotere afstand.

 

Provincialeweg

Op de Provincialeweg bevinden zich 6 verkeersregelinstallaties.

-          Provincialeweg/’t Haantje  (in beheer bij de gemeente Rijswijk)

-          Provincialeweg/Alexander Flemminglaan

-          Provincialeweg/Ruys de Beerenbrouckstraat

-          Provincialeweg/Busoversteek

-          Provincialeweg/Westlandseweg

-          Provincialeweg/Kruithuisweg  (in beheer bij de provincie)

 

Een groene golf tussen de kruispunt ’t Haantje met de Alexander Flemminglaan is niet zinvol. Het rechtdoorgaande verkeer op het kruispunt ’t Haantje heeft slechts één rijstrook en het rechtdoorgaande verkeer op het kruispunt Alexander Flemminglaan heeft twee rijstroken. Het is in dit geval veel effectiever om het verkeer vanuit het kruispunt vanaf ’t Haantje op te vangen, omdat het kruispunt Alexander Flemminglaan 2 maal zoveel verkeer kan verwerken in dezelfde tijd.

Tussen de kruisingen Alexander Flemminglaan en de Ruys de Beeren­brouck­­straat is een koppeling (groene golf) gerealiseerd voor het recht­doorgaande gemotoriseerde verkeer.
De verkeersregelinstallatie bij de busoversteek over de Provincialeweg ter hoogte van de Cor van der Lindenstraat zorgt ervoor dat het overstekende busverkeer veilig en met geringe vertraging de Provincialeweg kan over­steken. Hier wordt prioriteit gegeven aan het openbaar vervoer. Deze verkeerslichtenregeling staat op groen voor het verkeer op de Provincialeweg en gaat slechts incidenteel naar rood als er een bus langskomt.

Het kruispunt Provincialeweg/Westlandseweg heeft een zeer korte cyclustijd, waardoor alle verkeer snel wordt afgewikkeld. De afstand tussen het kruispunt Ruys de Beerenbrouckstraat en Westlandseweg bedraagt  circa 1700 meter, hierdoor waaiert het peloton auto’s flink uit elkaar. Ter hoogte van het kruispunt Westlandseweg is veel afslaand verkeer richting Binnenstad en ziekenhuis. Het verkeer gaat van 2 naar 5 opstelstroken. Een koppeling tussen de kruispunten Ruys de Beerenbrouckstraat en Westlandseweg zal niet effectief zijn en leidt tot een grote toename van de cyclustijd, met een bijbehorende stijging van de wachttijden voor het langzame verkeer en het gemotoriseerde verkeer op de Westlandseweg.

Het kruispunt Provincialeweg/Kruithuisweg is een T-aansluiting met een zeer korte cyclustijd. De verkeersregelinstallatie op deze kruising is  in beheer van de provincie Zuid-Holland. De belangrijkste verkeersstroom op dit kruispunt is het rechtdoorgaande verkeer op de Kruithuisweg.

 

Kruithuisweg

De Kruithuisweg is in beheer bij de provincie Zuid-Holland.

De Kruithuisweg is in de spitsuren nu vaak overbelast. Het instellen van een groene golf is op deze weg geen eenvoudige zaak en zou zelfs kunnen leiden tot een verlaging van de capaciteit van de weg, met meer wachtende voertuigen (er is nu al een lange wachttijd voor het verkeer vanuit Tanthof richting de Kruithuisweg).

Door de TU-Delft en TNO wordt momenteel gezocht naar nieuwe verkeers­regeltechnieken om de verkeersafwikkeling op de Kruithuisweg te verbeteren. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een microsimulatiemodel. Aan dit microsimulatiemodel wordt een milieumodule gekoppeld die door TNO is ontwikkeld. Met dit uitgebreide microsimulatiemodel kunnen de milieueffecten van nieuwe verkeersregeltechnieken eenvoudig worden vergeleken.

 

Verwijderen van verkeersregelinstallaties

In het kader van de uitvoering van het LVVP zullen een aantal wegen worden heringericht. Door deze herinrichting zal de verkeersafwikkeling op deze wegen worden verbeterd en kunnen een aantal verkeersregel­installaties worden verwijderd met een positief effect op het milieu.
Dit betreft de volgende verkeersregelinstallaties:

-          verkeersregelinstallatie Ruys de Beerenbrouckstraat/van Markenplein
(herinrichting Ruys de Beerenbrouckstraat als 40 km weg)

-          geregelde oversteek over de Ruys de Beerenbrouckstraat
(herinrichting Ruys de Beerenbrouckstraat als 40 km weg,  wordt vervangen door een zebrapad)

-          verkeersregelinstallatie Krakeelpolderweg/Buitenwatersloot
(fysieke afsluiting Buitenwatersloot door een poller)

-          verkeersregelinstallatie Koepoortbrug (inrichting 30 km gebied/ bouw van de Koepoortgarage)

-          Michiel de Ruyterweg/Julianalaan (inrichting 30 km gebied)


Advies

Op dit moment geen uitbreiding geven aan de toepassing van de groene golven in Delft. Wachten op de resultaten van de onderzoeken naar nieuwe regeltechnieken, die worden uitgevoerd door TU-Delft en TNO. Bij positieve onderzoeksresultaten de toepassing van deze nieuwe regeltechnieken 

nader uitwerken voor de Kruithuisweg.


Bijlagen:

1.       Verkeersregelinstallaties in Delft

2.       Koppelingen gemotoriseerd verkeer

3.       Koppelingen fietsverkeer

4.       Wegencategorisering

 

 

 

 

Geraadpleegde bronnen:

1.       LVVP – Delft Duurzaam Bereikbaar (juni 2005)

2.       Handboek verkeersregelingen CROW publicatie 213 (januari 2006)

 

 

 


Bijlage 1 – Verkeersregelinstallaties in Delft

 

 


 

KR-nr

Omschrijving

Type

1

Westlandseweg-SW15

VRI

2

Westlandseweg-Krakeelpolderweg

VRI

3

Papsouwselaan-Nijverheidstraat

VRI

4

Westlandeseweg-Westvest

VRI

5

Zuidwal-Achterom

VRI

6a

Zuidwal-Asvest

VRI

6b

Zuidwal-Torenstraat

VRI

6c

Zuidwal-Sebastiaanbrug

VRI

7

Oostplein

VRI

10

Poortlandplein

VRI

11

Mijnbouwplein

VRI

12

Julianalaan-M. de Ruyterweg

VRI

13

v. Miereveltlaan-M. Duystlaan

VRI

17

Vrijenbanselaan-Brasserskade

VRI

18

Insulideplein

VRI

19

Kalverbos-Nieuwe Plantage

VRI

20

Wateringse vest-Kampveldweg

VRI

21

Westvest-Binnenwatersloot

VRI

22

Westvest-Station

VRI

23a

Hof van Delftlaan-R. de Beerenbrouckplein

VRI

23b

van Markenplein

VRI

26

Westplantsoen-Hugo de Grootstraat

VRI

27

Krakeelpolderweg-Buitenwatersloot

VRI

28

Krakeelpolderweg-F. van Borselenstraat

VRI

29

Papsouwselaan-Mercuriusweg

VRI

30

Delflandplein

VRI

31

Kruithuisweg-Voorhofdreef

VRI

32

Kruithuisweg-Schieweg

VRI

36

Koepoortbrug

VRI

38

VOP Molen de Roos

VOP

39

VOP Schoolstraat

VOP

40

van Foreestweg-SW15

VRI

41

Buitenhofdreef-Westlandseweg

VRI

42a

Buitenhofdreef-Martinus Nijhofflaan

VRI

42b

Buitenhofdreef-kruithuisweg

VRI

42c

Buitenhofdreef-Griegstraat

VRI

43

Buitenhofdreef-Kruithuisweg

VRI

44

Kruithuisweg-PW15

VRI

45

VOP Schoemakerstraat-Hoeksteen

VOP

49

VOP Voorhofdreef-Bilderdijkhof

VOP

50

VOP Voorhofdreef-Gorterhof

VOP

51

Voorhofdreef-Slauerhoflaan

VRI

52

Buitenhofdreef-Vrijheidslaan

VRI

53

Buitenhofdreef-van der Slootsingel

VRI

54

Buitenhofdreef-Pijperring

TWL

55

Buitenhofdreef-Diepenbrockstraat

TWL

KR-nr

Omschrijving

Type

56

M. Nijhofflaan-Aart van der Leeuwlaan

VRI

57

M. Nijhofflaan-Toegang Sporthal

TWL

59

M. Nijhofflaan-In de Hoven

TWL

60

Poortweg-Staalweg

VRI

63

Westlandseweg-Buitenwatersloot

VRI

69

Brasserskade-oprit RW13

VRI

70

Brasserskade-Sportpark

VRI

71

VOP-Ruys de Beernbrouckstraat

VOP

74

Tanthofdreef-Forensenweg

VRI

77

H.O.B. Kalfjeslaan

HOB

78a

H.O.B. Edelhertlaan

HOB

78b

H.O.B. Hagedissingel

HOB

78c

H.O.B. Vinkenlaan

HOB

79a

H.O.B. Lepelaarstraat

HOB

79b

H.O.B. Steltloperstraat

HOB

79c

H.O.B. Abtswoude

HOB

80

Wateringse vest-Noordeinde

VRI

81

Derde Werelddreef-Sadatweg

VRI

82a

Sadatweg-Afrikalaan

TWL

82b

Afrikalaan-Egyptelaan

TWL

83

Afrikalaan-Bikolaan

TWL

84a

Israellaan-Libanonstraat

TWL

84b

Israellaan-Ben Goerioenstraat

TWL

85a

Israellaan-Derde Werelddreef

TWL

85b

Gandilaan-Sri Lankapad

TWL

86

VOP Derde Werelddreef

VOP

92

VOP Nassaulaan t.h.v. A. van Solmslaan

VOP

93

VOP Nassaulaan t.h.v. Prof. Krausstraat

VOP

102

Westlandseweg-van Bleyswijckstraat

TWL

104

Zuidwal-van Leeuwenhoekstraat

TWL

105

Aansluiting Gist Brocades

VRI

107

Busoversteek-SW15 C. v.d. Lindenstraat

HOB

 

 

VRI   - Verkeersregelinstallatie
TWL - Tramwaarschuwingslichten

HOB - Hoogwaardig openbaarvervoer baan installatie

VOP - Voetgangersoversteekplaats
Bijlage 2 – Koppelingen gemotoriseerd verkeer

 

 


Bijlage 3 – Koppelingen fietsverkeer

 

 


Bijlage 4 – Wegencategorisering Delft (bron: LVVP)