1.         Inleiding

 

1.1       Aanleiding

In de gemeenteraadsvergadering van donderdag 22 februari 2007 is een motie aangenomen met betrekking tot “fietsen bij het station” (bijlage 1).

 

1.2       Mogelijkheden

Om de capaciteit van de fietsenstallingplaatsen bij het station uit te breiden zijn de volgende opties overwogen:

q       de 30 betaalde autoparkeerplaatsen op het Stationsplein verwijderen, om op deze lokatie fietsenstallingplaatsen te creëren ten behoeve van het station (in de gemeenteraadsvergadering van 22 februari 2007 geopperd);

q       Het parkeerterrein aan de Laan van Vollering;

q       Dubbellaags fietsparkeren;

q       Overige lokaties voor en achter het station.

 

Ten aanzien van de opties valt het volgende op te merken:

q       Het parkeerterrein aan de Laan van Vollering is geen alternatief, omdat de afstand tot het station te groot is;

q       Dubbellaags fietsparkeren moet constructief aan een wand worden bevestigd, en voorzien worden van een dak. Dit is technisch niet haalbaar bij het station;

q       Overige lokaties voor en achter het station zijn niet meer voor handen. Deze lokaties zijn de afgelopen periode meermaals ingevuld met fietsenstallingplaatsen. De ruimte die nu nog beschikbaar is kan niet gebruikt worden in verband met de noodzakelijke toegangen van en naar het station.

 

Een reële optie is te onderzoeken of de 30 betaalde autoparkeerplaatsen op het Stationsplein verwijderd kunnen worden, om op deze lokatie fietsenstallingplaatsen te creëren. Deze optie is in deze nota nader onderzocht.

 

1.3       Behoud bestaande capaciteit

Naast uitbreiding van capaciteit is het van groot belang de bestaande capaciteit te behouden. Om de capaciteit te behouden worden nu reeds de nodige inspanningen verricht. Een voorbeeld hiervan is de fietsenstalling aan de Van Leeuwenhoeksingel 51. In het kader van de verwerving van onroerend goed ten behoeve van het spoorzoneproject is de fietsenstalling aan de Van Leeuwenhoeksingel 51 sinds 1 april 2007 eigendom van de gemeente. Omdat het belangrijk is dat de 520 fietsklemmen in deze bewaakte fietsenstalling beschikbaar blijven, heeft de gemeente een huurovereenkomst gesloten voor de exploitatie van de stalling, tot in ieder geval 1 april 2008.

 

Ook tijdens uitvoering van het spoorzoneproject zal alles in het werk worden gezet om capaciteit te kunnen behouden, en te laten functioneren.

 

1.4       Optimale benutting bestaande capaciteit

Naast behoud van de capaciteit is ook het gebruik, de benutting van de capaciteit, van wezenlijk belang. Om de benuttingscapaciteit van het aantal fietsenstallingplaatsen op peil te houden zijn handhavingsacties, zoals weesfietsenacties (resultaten hiervan worden afzonderlijk kenbaar gemaakt) en handhaving op fout geparkeerde fietsen, noodzakelijk. Met deze acties blijft tevens de bereikbaarheid van het station gewaarborgd.

 

In dit kader blijft ook de jaarlijkse monitoring van het aantal fietsenstallingplaatsen en het gebruik daarvan doorgaan.

 

1.5       Stappenplan uitbreiding fietsparkeerplaatsen

Om een goed beeld te krijgen van het aantal te creëren fietsenstallingplaatsen, en de mogelijkheden om de betaalde parkeerplaatsen op het Stationsplein te verwijderen, is de volgende onderzoeksopzet gekozen:

q       Een ontwerp van mogelijke fietsenstallingplaatsen;

q       Een parkeerdrukmeting op meerdere momenten;

q       Een inventarisatie van het aantal vergunninghouders;

q       Een inventarisatie van de opbrengst van de parkeerautomaat Stationsplein;

q       Het opstellen van mogelijke maatregelen;

q       Een enquête onder de bewoners en bedrijven van het Stationsplein en de Van Leeuwenhoeksingel;

q       Een nadere uitwerking van de voorkeursoptie van de omwonenden;

q       Een raming van de kosten, met een dekkingsvoorstel;

q       Het voorstel.

 


 

2.         Ontwerp mogelijke fietsenstallingplaatsen Stationsplein

Op de 30 betaalde parkeerplaatsen van het Stationsplein zijn circa 444 fietsenstallingplaatsen te realiseren. Hierbij is uitgegaan van de bestaande verharding om de kosten te beperken.

 

Wel is de autodateparkeerplaats in het ontwerp verplaatst op het Stationsplein (zie bijlage 1). Deze verplaatsing is noodzakelijk om het aantal fietsenstallingplaatsen zo groot mogelijk te maken en voorkomt dat de autodateparkeerplaats midden tussen de fietsenstallingen komt te staan. Op de nieuwe lokatie wordt de autodate parkeerplaats gerealiseerd op een logischer plaats aan de toegangsweg van de bedrijven gelegen aan het Stationsplein.

 

3.         Parkeerdrukmeting Stationsplein en Van Leeuwenhoeksingel

Om te bepalen of de betaalde parkeerplaatsen op het Stationsplein verwijderd kunnen worden, is op verschillende tijdstippen (ook in de avonduren en in het weekend) het gebruik van de parkeerplaatsen op het Stationsplein en op de Van Leeuwenhoeksingel gemeten (zie bijlage 2). Deze metingen wijzen uit dat op het drukste moment slechts 13 van de 30 betaalde parkeerplaatsen bezet worden. Ook wordt geconstateerd dat circa de helft van de 60 vergunninghoudersparkeerplaatsen op de Van Leeuwenhoeksingel niet gebruikt wordt.

 

4.         Inventarisatie aantal vergunninghouders

Op de gehele Van Leeuwenhoeksingel zijn de volgende parkeerproducten uitgegeven (peildatum 26 maart 2007):

q       26 parkeervergunningen aan bewoners

q       16 bezoekerskaarten aan bewoners

q       5 eerste parkeervergunningen aan bedrijven

q       0 tweede parkeervergunningen aan bedrijven

q       3 bezoekerskaarten aan bedrijven

 

Op het Stationsplein zijn de volgende parkeerproducten uitgegeven (peildatum 26 maart 2007):

q       0 parkeervergunningen aan bewoners

q       0 bezoekerskaarten aan bewoners

q       1 eerste parkeervergunning aan een bedrijf

q       1 tweede parkeervergunning aan een bedrijf

q       3 bezoekerskaarten aan bedrijven

 

In totaal zijn er 33 vergunninghouders op de Van Leeuwenhoeksingel en Stationsplein, en 22 bezoekerskaarten op de Van Leeuwenhoeksingel en Stationsplein.

 

 

5.         Inventarisatie opbrengst parkeerautomaat Stationsplein

In het jaar 2006 heeft de parkeerautomaat op het Stationsplein circa 45.000 euro opgebracht. De tijden dat er betaald moet worden zijn van 10:00 tot 22:00 uur, op maandag tot en met zaterdag. Zon- en officieel erkende feestdagen hoeft er niet betaald te worden. Het tarief dat geldt op het Stationsplein is 1,60 euro per uur, met een minimuminworp van 0,20 euro. Dagkaarten zijn in 2006 hier niet verkocht. Berekening laat zien dat op de 30 betaalde parkeerplaatsen van het Stationsplein gemiddeld nog geen acht parkeerders per uur aanwezig zijn, tijdens bloktijden. Hetgeen het beeld van de parkeerdrukmeting bevestigd.

 

 

6.         Opstellen mogelijke maatregelen

De parkeerdrukmetingen leveren gezien het aantal vergunninghouders, bezoekerskaarten en gezien de betaalopbrengsten een reëel beeld.

 

Volgens dit beeld is het mogelijk op de Van Leeuwenhoeksingel te voorzien in de behoefte van het betaald parkeren. Dit kan op twee manieren:

 

In beide voorstellen zullen uiteraard de 3 algemene gehandicapten-parkeerplaatsen en de autodate parkeerplaats gehandhaafd blijven.

 

De eerste optie heeft als voordeel dat op alle plaatsen door de vergunninghouders en met bezoekerskaart geparkeerd kan worden. Bij de tweede optie kan op bloktijden niet met een vergunning of bezoekerskaart geparkeerd worden op de 20 parkeerplaatsen die omgezet worden in betaalde parkeerplaatsen.

 

In beide opties zullen naar verwachting de opbrengsten van de parkeerautomaat Stationsplein gelijkblijvend gecompenseerd worden op de Van Leeuwenhoeksingel.

 

7.         Enquête Stationsplein en Van Leeuwenhoeksingel

Genoemde twee mogelijkheden zijn aan de direct belanghebbenden, alle bewoners en bedrijven op Stationsplein en Van Leeuwenhoeksingel (95 aangeschrevenen), middels een enquête voorgelegd (zie bijlage 3). De meerderheid van de respondenten (14 op een totaal van 23 respondenten) heeft zich uitgesproken voor het instellen van mixparkeren op de Van Leeuwenhoeksingel.


 

Van de overige 9 respondenten spraken 6 zich uit voor het omzetten van 20 vergunninghouderplaatsen in betaald parkeren. Twee respondenten willen de situatie behouden zoals die is, en één respondent wil de helft van het  parkeerterrein behouden.

 

Het omzetten van de vergunninghouderplaatsen in mixparkeerplaatsen heeft ook de voorkeur van het vakteam Mobiliteit. Op deze wijze worden de bewoners en bedrijven met vergunning of bezoekerskaarten niet beperkt in de mogelijkheid om te parkeren op de Van Leeuwenhoeksingel. Gezien het beperkte aantal parkeerders op de betaalde parkeergelegenheid, en gezien de restcapaciteit op de vergunninghoudersparkeerplaatsen, kan een combinatie van beide parkeervormen in mixparkeren zonder te verwachten problemen samengaan. Bij het instellen van 20 betaalde parkeerplaatsen op de vergunninghoudersparkeerplaatsen beperk je de vergunninghouders en de bezoekerskaarthouders in de mogelijkheden om te parkeren binnen de bloktijden. 

 

8.         Nadere uitwerking voorkeursoptie parkeren Van Leeuwenhoeksingel

Het merendeel van de bewoners en bedrijven heeft een voorkeur uitgesproken voor mixparkeren. Het mixparkeren kan hier het best geregeld gaan worden op de volgende manier:

q       Parkeren toegestaan met Vergunning gebied B en C;

q       Bloktijden dat betaald of met vergunning geparkeerd moet worden van 10:00 tot 22:00 uur, op maandag tot en met zaterdag. Zon- en officieel erkende feestdagen hoeft er niet betaald of met vergunning geparkeerd te worden.

De tijden en de toegestane vergunningen komen overeen met de huidige situatie op de Van Leeuwenhoeksingel.

 

9.         Kosten en dekkingsvoorstel

9.1       Kosten

De kosten voor de direct uit te voeren noodzakelijke aanpassingen komen op een bedrag van 115.000 euro exclusief btw. Dit bedrag is nodig voor:

q       het plaatsen van de 444 fietsklemmen;

q       het verplaatsen van de betaalautomaat;

q       het verwijderen van bestaande bebording en plaatsing nieuwe bebording;

q       het verplaatsen van de autodate parkeerplaats, met bebording.

 

9.2       Dekking

De noodzakelijke aanpassingen worden gerealiseerd uit de voorziening Openbaar Vervoer.

 

 


10.       Voorstel

Voorgesteld wordt;

A.      De 30 betaalde parkeerplaatsen op het Stationsplein te verwijderen, en hier 444 fietsenstallingplaatsen te creëren;

B.      De autodateparkeerplaats op het Stationsplein te verplaatsen;

C.      Mixparkeren in te stellen op de Van Leeuwenhoeksingel;

D.      De kosten, 115.000 euro exclusief btw, te dekken uit de voorziening Openbaar Vervoer;

E.      Akkoord te gaan met de 71e begrotingswijziging.


Bijlage 1

 


Bijlage 2

 


Bijlage 3