Inleiding

In 2006 is gestart met cameratoezicht in het stationsgebied als onderdeel van een veel bredere aanpak om de veiligheid op en rond het station te vergroten waarmee in 2004 is gestart onder de titel veilig verkeren op en rond station Delft. Bij de bespreking van het voorstel cameratoezicht in de raad zijn daaraan de eisen verbonden van een evaluatie 2 jaar na het operationeel zijn van de camera’s en de mogelijkheid te bezien om het project cameratoezicht te verlengen. Het cameratoezicht is officieel gestart in mei 2006. 

Er is nog steeds sprake van een handhavingarrangement op en rond station Delft en een beheerconvenant. In het kader van het handhavingarrangement komen de betrokken partijen elk kwartaal samen om de situatie op en rond het station te bespreken en eventuele afspraken te maken zoals bijvoorbeeld de handhavingactie die in november 2007 plaatsvond rond de sporen, stationsplein, Connexion en HTM. Het resultaat van deze actie was dat er meer dan 140 zwartrijders betrapt en 74 processen verbaal zijn uitgedeeld. Dit wordt in 2008 herhaald.

Intussen is aangegeven dat cameratoezicht in de uitgaansgebieden van de binnenstad een welkome aanvulling kan zijn op het convenant veilig uitgaan en een bijdrage kan leveren aan het terugdringen van de overlast en criminaliteit in het uitgaansgebied. Na een positief besluit van de raad over verlenging in het stationsgebied zal in het najaar een uitgewerkt voorstel komen voor het uitgaansgebied. Hiervoor is reeds geld gereserveerd in de huidige programmabegroting.

 

Evaluatie

Aan bureau DSP is in opdracht van de programmamanager veiligheid gevraagd om het project cameratoezicht. te evalueren op basis van de in 2005 gemaakte afspraken. Uit dit rapport komen voor de gestelde 8 doelen in 2005 de volgende conclusies naar voren:

                            

                             Doel 1 Cameratoezicht moest leiden tot 20% minder delicten

Dit doel is niet gehaald: het totaal aantal geregistreerde delicten daalde met 7%. Het aantal vermogensdelicten daalde met 1%, terwijl ook dit volgens de doelstelling 20% had moeten afnemen. Overigens namen bedreigingen/mishandelingen (-19%) en vernielingen (-64%) wel fors af.Dit zijn delicten die een groet invloed hebben op de veiligheid en het veiligheidsgevoel van bezoekers van het  stationsgebied.

 

                             Doel 2 Cameratoezicht moest de overlast minimaliseren

De overlast is zowel volgens politieregistraties als volgens enquêtes met 10% tot 30% gedaald na de invoering van cameratoezicht.

 

                             Doel 3  Cameratoezicht moest het veiligheidsgevoel vergroten

Enquêtes op straat en onder reizigers in de trein, laten zien dat mensen zich ’s avonds veiliger zijn gaan voelen op het stationsplein Delft en in het station zelf. De onvoldoendes zijn veranderd in voldoendes. Vooral de angst voor berovingen blijkt te zijn afgenomen.

 

                             Doel 4  Verplaatsingseffecten moesten worden tegengegaan

Er is voor deze evaluatie geen aanvullend onderzoek verricht in de gebieden die aan het cameragebied grenzen. Het is dus niet mogelijk op basis van kwantitatieve gegevens te beoordelen of er sprake is geweest van verplaatsing. Aangezien het totaal aantal aangiften in de binnenstad als geheel is gedaald, is het zeer onwaarschijnlijk dat de camera’s – in elk geval voor wat betreft diefstal uit auto’s en zakkenrollerij – tot verplaatsing hebben geleid. De politie bevestigt dit.

 

                             Doel 5  Beelden moesten als bewijsmateriaal worden gebruikt

In 2007 heeft de GMC in totaal 141 incidenten (vooral diefstal en overlast) waargenomen en geregistreerd. Dat komt neer op ongeveer drie incidenten per week. Er zijn 98 aanhoudingen verricht op basis van deze beelden en 126 processen-verbaal opgemaakt. Hoe vaak beelden als bewijsmateriaal zijn ingezonden naar het OM is niet helder, maar volgens de politie gebeurt dit ‘heel vaak’.

 

                             Doel 6  Cameratoezicht moest onderdeel zijn van beheer

Dit doel is moeilijk te operationaliseren. In het integraal handhavingarrangement van gemeente, NS en politie is opgenomen dat de betrokken partijen een paar keer per jaar een ronde door het gebied maken. Dit werkt goed, aldus de politie, de gemeente en de NS, hoewel het nakomen van gemaakte afspraken meer aandacht moet krijgen. Wat de rol van de camera’s in het beheer precies is (geweest), is niet duidelijk geworden.

 

                             Doel 7  Cameratoezicht moest incidenten voorkomen

Op het totaal van bijna 150 incidenten die in 2007 zijn waargenomen met de camera’s, zijn er ongeveer 50 waarbij een incident werd gesignaleerd voordat  het zich volledig had ontwikkeld. In veel gevallen zijn de beelden van deze ‘bijna-incidenten’ ook doorgestuurd naar het bureau in Delft en is de politie in actie gekomen.

 

                             Doel 8  Cameratoezicht moest bijdragen aan oplossing van incidenten

De politie loste in 2005 13% van de delicten in het stationsgebied op. In 2007 was dat percentage meer dan verdubbeld tot 28%. Vooral diefstal, vernieling en mishandeling worden sneller opgelost dan voorheen.

 

 

De  conclusies uit het evaluatierapport geven duidelijk aan dat de maatregelen die op en rond het station worden genomen met als belangrijk onderdeel daarvan het cameratoezicht  succesvol zijn in het terugdringen van overlast en leiden tot meer veiligheid voor de bezoekers van het stationsgebied.

 

Opvattingen over cameratoezicht bij bezoekers stationsgebied

Bij de start van het project zijn hiervoor geen doelen gesteld.  Toch is het belangrijk om te weten hoe de bezoekers van het stationsgebied hierover denken.

Minder dan de helft van de voorbijgangers blijkt te weten dat er camera’s hangen (46%).

Ongeveer de helft (49%) van de ondervraagden zegt dat ze zich veiliger voelen door cameratoezicht. De andere helft geeft aan dat het voor hun gevoel van veiligheid niet uitmaakt of er camera’s hangen (42%). Een groep van 6% zegt dat hun gevoel van veiligheid juist kleiner wordt door cameratoezicht.

In de enquête is ook gevraagd of men camera’s in het stationsgebied een goed idee vindt. Een ruime meerderheid van 69% is (zeer) positief en 67% denkt dat de camera’s een bijdrage leveren aan het terugdringen van criminaliteit en overlast in het stationsgebied.

Al met al kan dus worden geconcludeerd dat ongeveer de helft van de voorbijgangers weet dat er cameratoezicht is, dat een ruime meerderheid vóór is en dat men er positieve verwachtingen van heeft.

 

Ontwikkelingen stationsgebied

De druk op het stationsgebied zal met de bouw van de spoorzone toenemen. Het is goed mogelijk dat deze bouw tot onoverzichtelijke situaties leidt. Dit kan op zijn beurt ertoe leiden dat het gebied een interessante plek wordt voor veroorzakers van overlast en criminaliteit. Voor de bezoekers is het dan belangrijk dat de veiligheid  gewaarborgd blijft en minmaal op hetzelfde niveau blijft als nu. De afspraken die er nu liggen inclusief het cameratoezicht kunnen daar een belangrijke rol bij spelen.

 

Verlenging cameratoezicht

Cameratoezicht in het stationsgebied is geen op zichzelf staande maatregel, maar is onderdeel van het programma veiligheid en van het projectplan Veilig verkeren op en rond station Delft. Op basis van dit projectplan zijn een handhavingarrangement en een beheerconvenant gesloten. Juist de samenhang tussen de in deze afspraken vastgelegde maatregelen in het stationsgebied moeten ervoor zorgen dat deze plek in Delft veiliger wordt. Cameratoezicht in het stationsgebied moet daarom bijdragen aan het realiseren van de 6 prioriteiten die voor het stationsgebied zijn benoemd: fietsen(stalling), schoon en heel houden, verblijven van (groepen van) personen op het station, verblijven van (groepen van) personen rond het station, vestigingen rond het station en criminele activiteiten.

Cameratoezicht is niet alleen een aanvulling. Uit de evaluatie komt ook dat het gebruikt is door de politie om gericht en voorbereid te kunnen reageren op incidenten die zich voordoen, en de camerabeelden zijn gebruikt door het Openbaar Ministerie als onderdeel van de bewijslast. Cameratoezicht kan dan ook een bijdrage leveren aan het behalen van doelstellingen op het gebied van veiligheid en om criminaliteit en overlast op en rond het station terug te dringen en veiligheidsgevoelens van mensen positief te beïnvloeden.

 

 

Conclusie

Op basis van de evaluatie  en het feit dat cameratoezicht niet los te zien is van het handhavingarrangement en het beheerconvenant wordt voorgesteld om  het cameratoezicht te verlengen met 3 jaar tot mei 2011 en er nieuwe doelstellingen aan te verbinden.

 

Nieuwe doelstellingen

Als nieuwe doelstellingen voor de periode 2008- 2011 worden voorgesteld:

 

Voor het stationsgebied als geheel op basis van alle maatregelen:

·       Het veiligheidsgevoel van reizigers moet in 2011 minimaal gelijk zijn aan 2008;

·       Het aantal door de politie geregistreerde aangiften en meldingen van delicten in het stationsgebied mag in 2011 – bij gelijkblijvende aangiftebereidheid – niet groter zijn dan in 2002;

·       Het percentage reizigers dat overlast ondervindt van (groepen) jongeren, drugsdealers en drugsverslaafden mag in 2011 niet groter zijn dan in 2008.

 

Voor specifiek het cameratoezicht:

Om te bepalen of het cameratoezicht goed werkt wordt voorgesteld om de volgende doelen te formuleren waarbij duidelijk is dat het de camera’s zijn  die de doelen hebben bereikt en niet een andere maatregel.

·       Bij 100% van de incidenten die door de GMC worden gemeld aan de politie Delft, moet de politie in actie komen;

·       Bij 50% van de incidenten waar de dader in beeld was, moet een verdachte worden aangehouden;

·       Ondanks de bouwwerkzaamheden in het gebied, moeten de camera’s 95% van de tijd werken (‘up-time’);

·       De GMC moet minstens 75% van alle incidenten in het stationsgebied die zichtbaar waren op een monitor, ook daadwerkelijk hebben waargenomen en doorgegeven aan de politie in Delft;

·       De GMC levert elke drie maanden een overzicht van de incidenten die wel zijn waargenomen, maar niet zijn gemeld aan de politie in Delft. Op basis hiervan stelt de politie nieuwe prioriteiten voor de volgende toezichtperiode van drie maanden;

 

Communicatie

In de komende drie jaar zal regelmatig aandacht worden besteed aan het cameratoezicht en de resultaten daarvan.  ook de handhavingacties die gepland staan voor 2008 zullen aandacht krijgen.

 

Monitoring en evaluatie

In het najaar van 2009 zal er een 3-meting worden gehouden onder de bezoekers van het stationsgebied en begin 2011 een 4-meting.

In maart 2011 ligt er een evaluatie van de doelstellingen zoals in deze nota beschreven.

 

Financiën

De camera’s hebben een afschrijvingstermijn van 8 jaar.  Logischerwijs kan een verlenging plaatsvinden zonder extra investeringen in camera’s

Wel zal het servicecontract , de verzekering en het onderhoudscontract moeten worden verlangd. Dit komt per jaar neer op €12.000 en wordt betaald uit het programma veiligheid (productnummer 601254). In het ISV budget is nog € 102.000,- beschikbaar voor eventuele vervanging van camera’s.

Nieuw is wel dat de politie Haaglanden een voorstel heeft gedaan aan het regionaal college om op basis van een verdeling van 60-40 (politie-gemeente) de kosten van het uitkijken van de camera’s jaarlijks door te belasten aan de gemeente. Dit betekent voor Delft dat vanaf 2010 rekening gehouden moet worden met 23 maal € 1500 =  34.500 euro aan jaarlijkse kosten. De kosten voor 2010 en 2011 zijn op dit moment niet gedekt en worden betrokken bij het opstellen van de programmabegroting 2009-2012.

 

Procedure

In het geval dat de gemeenteraad besluit het cameratoezicht te verlengen de tekst van artikel 2.1.9, lid 1, van de Algemene Plaatselijke Verordening voor Delft te wijzigen, zodat deze komt te luiden: De Burgemeester kan overeenkomstig artikel 151c van de Gemeentewet besluiten tot plaatsing van vaste camera’s in het Stationsgebied voor een periode van 3 jaar, ingaande op 1 mei 2008.;

Vervolgens kan de burgemeester op basis van een door de raad toegekende bevoegdheid een uitvoeringsbesluit behorende bij de APV nemen (huidige 14e uitvoeringsbesluit). Dit besluit van de burgemeester tot plaatsing van camera’s op een openbare plaats is een besluit in de zin van de Awb waartegen bezwaar en beroep openstaan.

 

Voorstellen

  1. In te stemmen met het verlengen van het cameratoezicht  in het stationsgebied voor een periode van 3 jaar tot mei 2011.
  2. De extra kosten voor 2010 en 2011 van € 34.500 zijn op dit moment niet gedekt en worden betrokken bij het opstellen van de programmabegroting 2009-2012.
  3. In te stemmen met de nieuwe in de nota aangegeven doelstellingen en monitoring daarvan.
  4. De nota ter instemming voorleggen aan de gemeenteraad waarbij tevens artikel 2.9.1 lid 1 van de APV te wijzigen in : De Burgemeester kan overeenkomstig artikel 151c van de Gemeentewet besluiten tot plaatsing van vaste camera’s in het Stationsgebied voor een periode van 3 jaar, ingaande op 1 mei 2008.

 

 

Bijlagen

1.      Cameratoezicht stationsgebied Delft, Evaluatie van de effecten en ervaring in de eerst twee jaren (2006 – 2008), DSP groep, Sander Flight

2.      Veiligheidsbeleving stationsgebied. een onderzoek naar de verandering in de veiligheidsbeleving van bezoekers van het stationgebied(0-meting 1 en 2 meting) door Onderzoek & Statistiek gemeente Delft