Raadsvoorstel                                                                 

 

 

Van                 : college van B&W[JMP1]             

Datum              : [dd-maand-jaar[JMP2] ]

Pfh.                 : G.A.A. Verkerk[JMP3]                         

Steller              : Edith van den Berg[JMP4]                     

tel.nr.               : 2197404[JMP5] 

e-mail               : evdberg@delft.nl[JMP6] 

Programma        : Veiligheid[JMP7] 

Registratie nr.     : 20357870[JMP8] 

Stuk                 : [Wordt ingevuld door Griffie[JMP9] ]                           

 

Onderwerp     : voorgenomen besluit regionalisering brandweer[JMP10] 

 

Gevraagde beslissing:

1.   onder voorbehoud van definitieve besluitvorming door onze gemeenteraad in het voorjaar van 2008 in te stemmen met de voorgenomen regionalisering van de brandweer per 1 januari 2009, volgens de bij dit besluit gevoegde toelichting;

2.   in te stemmen met het beslisdocument  “Besturingsmodel brandweer binnen de Veiligheidsregio Haaglanden (versie 1.7)” van 2 november 2007;

3.   in te stemmen met het beslisdocument  “Overgangsprotocol (versie 0.5)” van 10 oktober 2007;

4.   in te stemmen met het beslisdocument  “Taakafstemming preventie tussen gemeenten en regionale brandweer (versie 0.3) van 14 september 2007;

5.   in te stemmen met het beslisdocument  “Taakafstemming rampenbestrijding en crisisbeheersing tussen gemeenten en regionale brandweer (versie 0.5)” van 2 november 2007;

6.   in te stemmen met het beslisdocument  “Visie op vrijwilligheid (versie 0.5)” van 5 november 2007;

7.   daartoe het Algemeen Bestuur van de Hulpverleningsregio Haaglanden te verzoeken de voorbereidingen te starten voor het wijzigen van de gemeenschappelijke regeling “Hulpverleningsregio Haaglanden” in de gemeenschappelijke regeling “Veiligheidsregio Haaglanden”;

8.   in te stemmen met de oprichting van een bijzondere ondernemingsraad en een bijzonder georganiseerd overleg met het oog op de bij het formele proces van regionalisering van de brandweer betrokken aspecten van medezeggenschap en arbeidsvoorwaardenoverleg;

9.   de benoeming van een bestuurder ten behoeve van de medezeggenschap en het georganiseerd overleg aan het Algemeen Bestuur van de Hulpverleningsregio Haaglanden op te dragen.

 

Samenvatting

In het afgelopen jaar heb ik u regelmatig  geïnformeerd over de plannen voor de regionalisering van de brandweer. De formele besluitvorming hierover is nu begonnen. Hierbij treft u een nota van de GR brandweer Delft-Rijswijk aan en de daarbij horende officiële stukken van de hulpverleningsregio Haaglanden.

 

1.       Aanleiding

Het kabinet  stuurt aan op de vorming van Veilgheidsregio’s per 1 januari 2010. Vooruitlopend op het Rijksbeleid heeft het Algemeen Bestuur in de Hulpverleningsregio Haaglanden (ABHRH) in zijn vergadering van 25 oktober 2006 besloten een start te maken met de ontwikkeling van de Veiligheidsregio Haaglanden. Over de ontwikkelingen hiervan bent u regelmatig geïnformeerd via informatiebulletins.

Het ABHRH ziet de regionalisering (fusie) van de brandweer als eerste stap op weg naar de Veiligheidsregio's, deze regionalisering van de brandweerzorg is eveneens een voorwaarde voor de vorming van een volwaardige Veiligheidsregio.

 

2.       Bevoegdheid

De gemeente delft is deelnemer aan de gemeenschappelijke regeling Hulpverleningsregio Haaglanden. Dit voorstel is aan de burgemeesters verzonden voor nadere besluitvorming in het college, de gemeenteraad en de ondernemingsraad. Dit voorstel geniet de instemming van de leden van de Bestuurlijke Stuurgroep (BSG) bestaande uit de burgemeesters.

 

3.       Historie / relatie met eerdere besluiten/ proces

In het afgelopen jaar bent u regelmatig geïnformeerd over de plannen. Bij de fusie van de brandweerkorpsen Delft en Rijswijk per 1 januari2005 tot Brandweer Delft-Rijswijk is al aangegeven dat er sprake was van een landelijke ontwikkeling op het gebied van veiligheidsbeleid die zich richten op de vorming van Veiligheidsregio’s. Ook toen was de tendens binnen de Hulpverleningsregio Haaglanden de Veiligheidsregio van onderaf aan te bouwen.

De vorming van brandweer Delft-Rijswijk paste binnen deze tendens en de opgedane expertise binnen de gemeenten en de brandweer is van betekenis bij de opbouw en inrichting van de Veiligheidsregio.

 

 

4.       Wat willen we bereiken? (Beoogd effect)

De vorming van een regionale brandweer conform de Wet op de veiligheidsregio per 1 januari 2009. Omdat het voor individuele gemeenten/korpsen niet mogelijk is de gevolgen van de vorming van de veiligheidsregio en de in de wet aangekondigde AmvB, waarin de minister kwaliteitseisen zal stellen aan de brandweerzorg en rampen- en crisisbeheersing, zelfstandig te kunnen oppakken.  Alleen in de gezamenlijkheid op het regionale niveau is de te verwachten intensivering op dit beleidsterrein om te buigen naar een situatie waarin de gemeenten een hoger en genormeerd veiligheidsniveau kunnen realiseren tegen minder meerkosten. Met voor de burgers een eenduidig kwalitatief niveau van veiligheid en voor de Raden meer grip- en sturingsmogelijkheden op de prestaties van de brandweer. De sturing door de gemeenteraden kan plaats vinden door middel van de begroting, het vierjarigbeleidsplan en de jaarrekening. Ook is het per gemeente mogelijk een pluspakket af te nemen waardoor extra taken bij de regionale brandweer via een dienstverleningsovereenkomst afgenomen kunnen worden.

 

5.       Wat gaan we daarvoor doen? (Oplossingsrichtingen / kanttekeningen)

De regionalisering volgens het in de stukken opgenomen plan van aanpak voorbereiden en ter besluitvorming voorleggen aan de Raad.

 

6.       Wat mag het kosten? (Financiële paragraaf )

Inzet is dat de vorming van de regionale brandweer budgettair neutraal geschiedt. Op termijn kunnen efficiency voordelen worden bereikt. Vooralsnog vormen de huidige brandweerbegroting en de regionale begroting het financiële kader. Hierbij is uiteraard geen rekening gehouden met ontwikkelingen die los staan van de regionalisering.

 

 

7.       Communicatie

De communicatie en informatieoverdracht naar colleges en gemeente raden gaan via de gebruikelijke besluitvormings trajecten in de gemeenten. Om uniformiteit van informatie aanlevering te bevorderen zal er met regelmaat  regionaal een bestuurlijk informatie-bulletin worden geleverd, zodat colleges en raden geïnformeerd blijven over de voortgang van het proces.

 

8.       Verdere procedure

Door de BSG is een planning vastgesteld voor 2008, waarbinnen de definitieve besluitvorming over de regionalisering van de brandweerzorg in Haaglanden is voorzien in het 2e kwartaal van 2008.  De HRH verzoekt daarom om uiterlijk per 1 februari 2008 in kennis te worden gesteld van het resultaat van het besluitvormingstraject in de gemeente

 

Bijlagen:

·        Brief voorgenomen besluit regionalisering brandweer

·        Nota regionalisering brandweer

·        A. Voorgenomen besluit regionalisering brandweer

·        B. Besturingsmodel Brandweer binnen de Veiligheidsregio Haaglanden

·        C. Overgangsprotocol regionale brandweer

·        D. Taakafstemming preventie tussen gemeenten en regionale brandweer

·        E. Taakafstemming rampenbestrijding en crisisbeheersing tussen gemeenten en regionale brandweer

·        F. Visie op vrijwilligheid ‘Behoud van vrijwilligheid in de regionale brandweer’

·        G. SWOT-analyse vrijwilligheid

 


Pagina: 1
 [JMP1]In de meeste gevallen betreft dit het college van B&W, In sommige gevallen kan een voorstel ook afkomstig zijn van het presidium

Pagina: 1
 [JMP2]Dit betreft de datum van de vergadering van het Presidium, in principe de derde maandag voorafgaand aan de raad. (zie RIS) evt kan dit opengelaten worden dan vult de griffie dit in.

Pagina: 1
 [JMP3]Hier komen de initialen en achternaam van de betreffende portefeuillehouder te staan

Pagina: 1
 [JMP4] Hier vul je de naam van de steller van het stuk in. Raadsleden kunnen contact opnemen met deze persoon over (technisch) inhoudelijke vragen.

Pagina: 1
 [JMP5]Hier staat het telefoonnummer van de steller van het voorstel.

Pagina: 1
 [JMP6] Het e-mail adres van de steller zodat een raadslid evt per mail contact op kan nemen.

Pagina: 1
 [JMP7]Hier komt de naam te staan van het betreffende programma uit de programmabegroting

Pagina: 1
 [JMP8]Het registratienummer dat ook op het besluitvormingsformulier wordt gezet.

Pagina: 1
 [JMP9]Dit betreft het raadsstuknummer, de griffie vult dit nummer in.

Pagina: 1
 [JMP10]Hier komt in zeer korte bewoordingen (max. 3 –4 woorden)het onderwerp te staan. Het gaat om het onderwerp en niet om de procedure, omdat soms slechts onderdelen die voorliggen bij het college doorgeleid worden naar de raad  Dus niet “evaluatie en vaststellen nieuwe legesverordening” maar “vaststellen legesverordening” Dit is in principe de titel die ook op het besluitvormingsformulier staat.