1. Inleiding

 

Op 1 januari 2007 is de Wet Inburgering (Wi) ingevoerd, in combinatie met een vrijwillige regeling inburgering. Omdat de invoeringstermijn voor de wet zeer kort was, heeft de gemeente Delft per 1 januari alleen die zaken geregeld die geregeld moesten zijn. Wij hebben u daarover geïnformeerd middels nota 20177765.

 

In deze nota wordt de Raad in aanvulling op de WI-verordening (20231514) gevraagd groepen inburgeraars (inburgeringsplichtingen en – behoeftigen) aan te wijzen voor wie de gemeente regels dient te stellen m.b.t. de informerende, een faciliterende en de handhavende rol, zodat de uitvoering van het nieuwe inburgeringsstelsel ter hand kan worden genomen.

Later dit jaar verschijnt een nota over het integratiebeleid, waar het inburgeringsbeleid integraal onderdeel van zal uitmaken.

 

2.Stand van zaken tot nu toe:

Het informatiepunt Wi is inmiddels ingericht. Burgers kunnen er terecht met vragen die zij hebben over de Wi. Tevens is het communicatieplan Wi in de maak.

Er zijn tot nu toe geen asielgerechtigde nieuwkomers naar Delft gekomen in 2007. wel hebben zich 12 migrant nieuwkomers in 2007 in Delft gevestigd. Zij ontvangen, nadat de verordening is vastgesteld, een uitnodiging voor een intake.

Inmiddels is bekend dat er 45 jongeren opgenomen zijn in het Bestand Potentieel Inburgeringsplichtigen (BPI). Van deze 45 hebben er 7 een recente  schoolvermelding. De overige 38 worden op korte termijn opgeroepen.

Het aantal geestelijk bedienaren wordt momenteel geïnventariseerd en vervolgens worden zij opgeroepen.

De werkprocessen Wi (in samenhang met de werkprocedures WWB en jongeren ) zijn zo goed als beschreven, tevens wordt er gewerkt aan  voorstellen voor de inrichting van de organisatie.


 

3. Criteria en aanwijzen van doelgroepen

3.1 Inleiding

De Raad is in het kader van de Wi verplicht de criteria vast te stellen op basis waarvan het college groepen inburgeraars kan aanwijzen waaraan een inburgeringsvoorziening kan worden aangeboden.

In dit hoofdstuk worden de Delftse keuzes voor de komende periode toegelicht en worden voorstellen gedaan voor aanwijzing van doelgroepen binnen de vrijwillige regeling. Eind 2008 zullen deze keuzes worden geëvalueerd en indien nodig aangepast.

 

3.2. Delftse keuzes m.b.t. de prioritaire doelgroepen

Het uitgangspunt van de gemeente is om de kansen die de WI en de vrijwillige regeling biedt optimaal te benutten. Daar waar nodig worden inburgeringsvoorzieningen aan Delftse burgers aangeboden om zo te bereiken dat ook deze groep burgers deel kan nemen aan de (Delftse) samenleving.

 

Voorgesteld wordt om op basis van de volgende criteria doelgroepen te benoemen:

De doelgroepen moeten

·         vallen binnen de wettelijke kaders van de Wet inburgering en de tijdelijke regeling inburgering en/of

·         aansluiten op het gemeentelijk beleid op het terrein van jongeren, integratie, WWB, WEB en onderwijs;

 

Dit leidt tot de volgende prioritaire doelgroepen :

1         Nieuwkomers

2         Geestelijk bedienaren

3         Uitkeringsgerechtigden met een gemeentelijke uitkering

4         Overige groepen t.w. jongeren, inwoners van de wijk Poptahof en opvoeders van minderjarige kinderen

 

Het voorstel is bij deze prioriteitsvolgorde geen onderscheid te maken tussen inburgeringsplichtigen en inburgeringsbehoeftigen.

 

3.2.1 Nieuwkomers

De gemeente is verplicht asielgerechtigde nieuwkomers direct een inburgeringsvoorziening te bieden en deze te financieren.

 

Migrant nieuwkomers moeten zich vanuit de Wi op eigen gelegenheid voorbereiden op het inburgeringsexamen, tenzij zij geestelijk bedienaar of uitkeringsgerechtigd zijn.

 

Inburgeringsbehoeftige nieuwkomers (burgers uit EU of verdragslanden) kan de inburgeringsplicht niet opgelegd worden. Deze groep is groeiende door de komst van (met name) burgers uit de Oost-Europese landen. Voorgesteld wordt degenen onder hen die duurzaam in Nederland willen verblijven vanuit de vrijwillige regeling een inburgeringsvoorziening aan te bieden om nieuwe inburgeringsachterstanden te voorkomen.


 

3.2.2 Geestelijk bedienaren

Deze groep krijgt binnen het inburgeringsstelsel prioriteit. De nieuwkomers onder hen moeten direct de landelijke voorziening aangeboden krijgen vanuit de Wi of de vrijwillige regeling.

Delft kiest ervoor de groep oudkomers onder hen in 2007 het landelijk inburgeringsprogramma aan te bieden en ,indien van toepassing, de inburgeringsplicht op te leggen.

 

3.2.3 Uitkeringsgerechtigden met een gemeentelijke uitkering

Uitkeringsgerechtigden hebben er alle belang bij dat hun maatschappelijke positie wordt versterkt. Om kans van slagen op de arbeidsmarkt te hebben is beheersing van de Nederlandse taal op tenminste het niveau van het inburgeringsexamen noodzakelijk. Vooralsnog wordt gestart met de mensen met een gemeentelijke uitkering, later zullen afspraken gemaakt worden met het UWV over de uitkeringsgerechtigden met een UWV-uitkering.

 

3.2.4 Overige doelgroepen oudkomers

Binnen de Wi en de vrijwillige regeling wordt als prioritaire doelgroep de groep inburgeraars zonder inkomen uit betaalde arbeid en uitkering genoemd.

Hiermee wordt gepoogd vooral de groep thuiszittende vrouwen te bereiken.

De gemeente Delft kiest voor een bredere doelgroepbenadering, omdat dit aansluit bij gemeentelijk beleid dat op andere terreinen gevoerd wordt (bijvoorbeeld wijkbeleid)

Daarbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen bevolkingsgroepen. We kiezen voor de volgende groepen burgers:

 

3.2.4.1  Jongeren

Jongeren die nog niet voldaan hebben aan de inburgeringsplicht, beschikken niet over een startkwalificatie. Het halen van het inburgeringsexamen is in die situatie de eerste stap op weg naar een startkwalificatie.

 

3.2.4.2 Bewoners van de Poptahof.

In de wijk Poptahof vindt een grote herstructurering plaats. Als onderdeel van het sociaal economisch programma van de Poptahof kiezen we in deze wijk voor een integrale benadering van burgers.. Het inburgeringsbeleid sluit daarop aan.

 

3.2.4.3 Opvoeders van minderjarige kinderen.

Taalachterstand van ouders heeft een negatieve invloed op de schoolprestaties van hun kinderen.

Daarom zullen alle ouders die een kind aanmelden voor gesubsidieerde voorschool/peuterspeelzaal, primair of voortgezet onderwijs gescreend worden in het kader van de Wi en de vrijwillige regeling.

 

3.3  Financiën

Vanuit het Rijksvoorschot voor de faciliterende rol kan in 2007 aan ongeveer 375 mensen een (al dan niet gecombineerde) inburgeringsvoorziening worden aangeboden.

 

Om de financiële risico’s binnen de Wi te beperken, stellen wij voor de gecombineerde trajecten zoveel mogelijk te bekostigen vanuit de Wwb.

 

Voor de prioritaire doelgroepen (m.u.v. migrant nieuwkomers) waarvan de inburgeringsvoorziening niet bekostigd mag worden uit de Wi, de vrijwillige regeling en/of WWB zullen gemeentelijke middelen worden ingezet.

Hiervoor is vooralsnog een bedrag van € 216.209,- beschikbaar. Als het beschikbaar gemeentelijk bedrag uitgeput is, is dat een reden om mensen geen voorziening meer aan te bieden.

 

Binnen de begroting zal het product 3004 Wet inburgering worden toegevoegd.