Raadsvoorstel

 

Aan de gemeenteraad

 

Van                 :College van B&W

Datum              : 28 oktober 2008

Pfh.                 : G.A.A. Verkerk

Steller              : Edith van den Berg[GD1] 

tel.nr.               : 7404[GD2] 

e-mail               : evdberg@delft.nl[GD3] 

Programma        : Programma Veiligheid[GD4] 

Registratie nr.     : 385257

Stuk                 : #*Wordt ingevuld door Griffie*#

 

Onderwerp        : Wijziging gemeenschappelijke regeling Hulpverleningsregio Haaglanden. 
                             R
regionalisering van de brandweer

 

Gevraagde beslissing:

1.               In te stemmen met de wijziging van de gemeenschappelijke regeling Hulpverleningsregio Haaglanden in de gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Haaglanden;[GD5] 

2.               In te stemmen met het inrichten van de Regionale Brandweer Haaglanden als onderdeel van de Veiligheidsregio Haaglanden op basis van een door het Algemeen Bestuur goedgekeurd plan van aanpak;

3.               In te stemmen met de bestuurlijke voorwaarden en uitgangspunten die gelden bij de vorming van de Regionale Brandweer Haaglanden, zoals beschreven onder punt 4 (van het beslisdocument);

4.               Het algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio Haaglanden i.o. op te dragen de gemeenten periodiek te rapporteren over de voortgang;

5.               Het Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio Haaglanden i.o. op te dragen om per gemeente het definitieve ontvlechtingbesluit over de precieze overdracht van mensen en middelen naar de Regionale Brandweer Haaglanden met een apart besluit ter instemming aan de betreffende gemeenteraad in procedure te brengen.

 

 

Samenvatting

Samenvatting

Het algemeen Bestuur in de Hulpverleningsregio Haaglanden heeft in de vergadering van 24 september 2008 ingestemd met de voorgestelde wijziging van de Gemeenschappelijke Regeling Hulpverleningsregio Haaglanden in de Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Haaglanden. Deze voorgestelde wijziging wordt thans aan de betreffende gemeenteraden ter instemming voorgelegd.

 

De regionale brandweer wordt onderdeel van de Veiligheidsregio Haaglanden i.o.. Op basis van de gewijzigde gemeenschappelijke regeling  wordt het veiligheidsbestuur verantwoordelijk voor de verdere inrichting van de veiligheidsregio en de regionalisering van de brandweer. De regionalisering van de brandweer zal naar verwachting uiterlijk per 1 januari 2010 afgerond zijn. isatie van de brandweer maakt onderdeel uit van dit wijzigingsvoorstel.  Voor de gemeente Delft is zijn de consequenties van de het hele procesregionalisering van de Brandweer  beperkt minder ingrijpend (inhoudelijk, financieel, personeel). De Delftse brandweer is al in 2005 ontvlecht uit de gemeentelijke organisatie en onderdeel geworden van de GR brandweer Delft/Rijswijk. Dit mede vanuit het omdat in Delft al is overgegaan tot een Gemeenschappelijke Regeling Brandweer Delft-Rijswijkperspectief van de verdergaande regionalisatie in de toekomstige veiligheidsregio.  

 

De regionalisering van de korpsen geeft nadrukkelijk kansen tot kwaliteitsverhoging van de brandweerzorg en rampenbestrijding, en ook met een verdergaande professionalisering van de middelenfuncties tot een meer gelijkmatig ontwikkeling van de gemeentelijke brandweeruitgaven.

 

 

 

1.     Regionalisering Brandweer Haaglanden

Na het voorgenomen besluit in februari 2008, waarmee u hebt ingestemd met:

·        de voorgenomen regionalisering van de brandweer per 1-1-2009

·        het besturingsmodel brandweer binnen de Veiligheidsregio Haaglanden

·        het overgangsprotocol

·        de taakafstemming preventie tussen gemeenten en regionale brandweer

·        de taakafstemming rampenbestrijding en crisisbeheersing tussen gemeenten en regionale brandweer

·        de visie op vrijwilligheid bij de brandweer

 

is er in de afgelopen periode gewerkt aan de totstandkoming van de gewijzigde gemeenschappelijke regeling, aan de bestuurlijke aansturing en aan de contouren van de brandweerorganisatie. Daarnaast zijn er bestuurlijke afspraken gemaakt voor de vorming en inrichting van de regionale brandweer Haaglanden en de overdracht van de brandweerkorpsen.

 

Het was blijkt niet haalbaar om per 1 januari 2009 zowel de vorming van de veiligheidsregio Haaglanden, als de regionalisering van de brandweer Haaglanden (inrichten organisatie, beleidsplan, begroting, overdracht van personeel en middelen) te realiseren, onder gelijktijdige opheffing van de huidige brandweerkorpsen. Om het proces van de totstandkoming van de veiligheidsregio Haaglanden niet verder te vertragen, is er door de HRH voor gekozen om nu alvast de gewijzigde gemeenschappelijke regeling veiligheidsregio Haaglanden ter besluitvorming aan de raden aan te bieden. Hiermee kan de veiligheidsregio Haaglanden worden gevormd en het veiligheidsbestuur formeel worden ingesteld. Overdracht van personeel (en middelen) vindt nu nog niet plaats.

 

Daarmee Op basis van de gewijzigde gemeenschappelijke regeling  wordt het veiligheidsbestuur verantwoordelijk voor de verdere inrichting van de veiligheidsregio en de regionalisering van de brandweer. In van  2009 zal voor de deelnemende gemeentes het raadsvoorstel worden voorbereid voor de feitelijke overdracht van de brandweerkorpsen, met alle voorwaarden, financiële consequenties en waarborgen. De globale planning hiervoor is, dat medio 2009  er een nieuw raadsbesluit voorligt, waarna in de tweede helft 2009 de overgang van het personeel kan plaatsvinden en de regionalisering van de brandweer uiterlijk per 1 januari 2010 afgerond is. De veiligheidsregio Haaglanden in oprichting zal  in het eerste halfjaar 2009 ook de begroting/meerjarenbegroting voor 2010 e.v. voorbereiden.

 

 

 

2.     Overdracht brandweerkorpsen        

De overdracht van de brandweerkorpsen is een complexe opgave en vraagt om meer tijd voor de uitwerking van de regionaliseringsplannen en het hiervoor te voeren overleg. Hierbij moet u denken aan de overdracht van taken en verantwoordelijkheden in combinatie met de uitwerking van personele en financiële gevolgen. Brandweer Delft-Rijswijk heeft hierbij het voordeel dat bij de fusie in 2005 al ontvlechting uit de gemeenten Delft en Rijswijk heeft plaatsgevonden.

 

Het Bestuur heeft een aantal bindende voorwaarden opgesteld voor de overdracht en de vorming van de regionale brandweer Haaglanden. Dit mede om te voorkomen dat er een open einde ontstaat. Deze bindende voorwaarden kunnen wij onderschrijven. De overdracht van de brandweerorganisatie kan voor Delft daarmee budgettair neutraal plaatsvinden. De GR brandweer Delft/Rijswijk voldoet al aan de basis-zorgnorm. Een bijzonder aspect  is nog, dat de GR Brandweer Delft/Rijswijk een overeenkomst met Delft heeft voor facilitaire dienstverlening. Tussen GR en gemeente is overleg gaande om tot nadere afspraken te komen mbt afbouw/ beëindiging van deze facilitaire dienstverlening en evt frictiekosten daarvan.

 

Onderdeel van de afspraken mbt de regionalisering van de Brandweer is, dat de gemeentelijke bijdrage drie jaar gefixeerd wordt (afgezien van reguliere indexering) op het gemeentelijk budget van de brandweer. Op termijn komt er mogelijk een uniforme formule voor de gemeentelijke bijdrage, bijv. in de vorm van een bedrag per inwoner. Ook daar zijn voor Delft geen grote financiële consequenties uit te verwachten. Wij zien in de regionalisering van de korpsen met de bijbehorende professionalisering van de middelenfuncties ook een kans –naast de mogelijkheden tot kwaliteitsverhoging van de brandweerzorg en rampenbestrijding- dat de brandweeruitgaven zich meer gelijkmatig zullen ontwikkelen.

 

De GR brandweer Delft/Rijswijk blijft als korps bestaan tot definitieve overdracht van de mensen en middelen, met als planning dat de Regionale Brandweer per 1/1/2010 in werking treedt. De GR brandweer Delft/Rijswijk heeft daarna alleen administratieve betekenis tot de jaarrekening 2008 formeel is goedgekeurd. Medio 2010 kan de GR dan definitief opgeheven worden.

 

 

3.     Gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Haaglanden

Bij de wijziging van de gemeenschappelijke regeling Hulpverleningsregio Haaglanden in de gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Haaglanden, is rekening gehouden met de aankomende wetgeving; de nieuwe Wet Veiligheidsregio’s. Bij het daadwerkelijk van kracht worden van de Wet Veiligheidsregio’s, zal de gemeenschappelijke regeling vanwege juridische redenen opnieuw aan u worden aangeboden.

 

De belangrijke wijzigingen in de gemeenschappelijke regeling betreffen de overdracht van wettelijke taken en bevoegdheden op het gebied van de brandweerzorg van de burgemeester, het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad aan het bestuur van de veiligheidsregio en de uitbreidinmg van taken en verantwoordelijkheden van de regionaal commandant met de dagelijkse leiding over de geregionaliseerde brandweer.

 

 

4.     Bestuurlijke aansturing en contouren brandweerorganisatie

Voor wat betreft de bestuurlijke aansturing, zal de nieuwe situatie in de veiligheidsregio sterk overeen komen met de huidige situatie bij brandweer Delft-Rijswijk, nl dat de brandweerzorg lokaal blijft en de uitvoering van de meeste brandweertaken worden door de nieuwe organisatie, de regionale brandweer Haaglanden, uitgevoerd. Om dit alles in goede banen te leiden zijn over de bestuurlijke aansturing duidelijke afspraken gemaakt.

 

De afspraken over de bestuurlijke aansturing zijn uitgangspunt geweest voor de contouren brandweer­organisatie. Ook hier is een overeenkomst met de huidige situatie bij bandweer Delft-Rijswijk. Dit heeft de afgelopen jaren tot tevredenheid gefunctioneerd. De voorgestelde organisatie geeft de mogelijkheid tot het vormen van een regionaal brandweerkorps, waarbij de verdere kwaliteitsverbetering kan plaatsvinden tegen zo beperkt mogelijke kosten, en waarbij er een lokaal herkenbare brandweer blijft.

 

 

 

5.     Gevolgen voor brandweer Delft-Rijswijk


1.Gevolgen voor brandweer Delft-Rijswijk

Zoals eerder aangegeven, is er bij de totstandkoming van brandweer Delft-Rijswijk al uitgegaan van een komende regionalisering van de brandweer. De vorming van de gemeenschappelijk regeling brandweer Delft-Rijswijk paste binnen deze tendens en met de fusie waren de gemeenten Delft en Rijswijk al voorbereid op de regionalisering. Het is niet nodig dat brandweer Delft-Rijswijk voor de regionalisering moet worden opgesplitst. Na besluitvorming in de beide gemeenteraden zal brandweer Delft-Rijswijk als een geheel overgaan in de nieuwe regionale brandweer Haaglanden.

 

Bij de overgang van de brandweer Delft-Rijswijk naar de regio-organisatie zal nog een aantal externe mandaten (verlenen van gebruiksvergunningen) moeten worden ingetrokken; deze zullen teruggaan naar de gemeente. Ook de functie gemeentelijke coördinator rampenbestrijding zal terug gaan naar de gemeente. Deze relatief kleine wijzigingen zullen in de nadere uitwerking van 2009 vorm krijgen.

 

 

6.     Medezeggenschap

In het voorgenomen raadsbesluit van februari 2008 hebt u ingestemd met het oprichten van een bijzondere ondernemingsraad (BOR). Zowel de BOR als de ondernemingsraad is om een advies gevraagd voor dit besluit (bijgevoegd). Vanzelfsprekend heeft de medezeggenschap een belangrijke rol bij het regionaliseringproces, met name bij de volgende stap wanneer de personele gevolgen aan de orde zijn.

 

 

7.     Beleidscyclus veiligheidsregio i.o.

In de bijlagen van het Beslisdocument wordt een beschrijving gegeven van de beleidscyclus zoals de veiligheidsregio die wil gaan hanteren. Zo wordt er van uitgegaan, dat

a)     uiterlijk per 1 april voorafgaand aan het begrotingsjaar wordt ontwerpbegroting door het Algemeen bestuur aan de deelnemende gemeenten toegestuurd

b)     er worden maraps uitgebracht over de uitvoering van de lopende begroting (financieel/inhoudelijk).

c)     het Algemeen Bestuur stelt de rekening uiterlijk 1 juli vast.

 

Wij zijn van mening, dat het uitgangspunt met betrekking tot de rekening nog aangescherpt kan  worden. Uitgangspunt zou moeten zijn, dat de door het Algemeen Bestuur vast te stellen jaarverantwoording inclusief accountantsrapportage en verklaring uiterlijk voor 1 mei van het jaar volgende op het rekeningsjaar aan de deelnemende gemeenten aangeboden. Een tijdige rekening is mede van belang opdat de aansluiting op de gemeentelijke beleidscyclus geborgd is (zowel voor begroting als rekening). We zullen er op aansturen, dat deze werkwijze in de praktijk ook gevolgd gaat worden.

 

 

 

8.     VoorstelBijlagen

Bijgaand treft u aan:Vanuit de regio is het beslisdocument concept-raadsvoorstel gemaakt dat wij hierbij voegen als raadsvoorstel omdat op deze wijze in de gemeenten van de regio dezelfde tekst gebruikt wordt. Dit beslisdocument concept raadsvoorstel bestaat uit de volgende onderdelen:

Concept raadsvoorstel : Veiligheidsregio Haaglanden en regionalisering Brandweer Haaglanden met 4 bijlagen.

a)Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Haaglanden (bijlage 5.1);

a)Toelichting op de gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Haaglanden (bijlage 5.2);

a)Brandweer Haaglanden: Bestuurlijke aansturing en Contouren brandweerorganisatie (bijlage 5.3);

a)Besturingsmodel Brandweer binnen de Veiligheidsregio Haaglanden (bijlage 5.4).

Deze bijlagen dienen ter toelichting voor de door u te nemen beslissing.

 

Bijlagen:

·        Concept Beslisdocument Concept-raadsvoorstel  Veiligheidsregio Haaglanden en regionalisering Brandweer Haaglanden (inclusief 4 bijlagen)

·        Brief van de voorzitter HRH aan de burgemeester (dd 29 sept 2008)

·        Advies van de OR Brandweer Delft-Rijswijk

 

Vanuit de HRH is het beslisdocument “Concept raadsvoorstel gemaakt dat wij hierbij voegen ter nadere toelichting op het raadsvoorstel. Het in het Beslisdocument opgenomen dictum is 1 op 1 overgenomen in dit gemeentelijke raadsvoorstel en raadsbesluit, opdat op deze wijze in de gemeenten van de regio dezelfde tekst gebruikt wordt.

 

Bij het  beslisdocument “”Concept raadsvoorstel” zijn de volgende bijlagen gevoegd:

a)     Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Haaglanden (bijlage 5.1);

b)     Toelichting op de gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Haaglanden (bijlage 5.2);

c)     Brandweer Haaglanden: Bestuurlijke aansturing en Contouren brandweerorganisatie (bijlage 5.3);

d)     Besturingsmodel Brandweer binnen de Veiligheidsregio Haaglanden (bijlage 5.4).

Deze bijlagen dienen dus ter toelichting voor de door u te nemen beslissing.

 

 

 

 

 

Hoogachtend,

 

Het college van burgemeester en wethouders van Delft,

 

 

mr. drs. G.A.A. Verkerk                   ,burgemeester.

 

 

mr. drs. H.G.L.M. Camps                  ,secretaris.

 

 


Raadsbesluit

 

 

Datum              : 27-11-2008[GD6] 

Registratie nr.     : 385257[GD7] 

Stuk                 : #*Wordt ingevuld door Griffie*#

 

Onderwerp         : regionalisering brandweer[GD8] 

 

 

De raad van de gemeente Delft;

 

Gelezen het voorstel van het college van 28 oktober 2008

 

BESLUIT:

 

1.     In te stemmen met de wijziging van de gemeenschappelijke regeling Hulpverleningsregio Haaglanden in de gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Haaglanden;

2.     In te stemmen met het inrichten van de Regionale Brandweer Haaglanden als onderdeel van de Veiligheidsregio Haaglanden op basis van een door het Algemeen Bestuur goedgekeurd plan van aanpak;

3.     In te stemmen met de bestuurlijke voorwaarden en uitgangspunten die gelden bij de vorming van de Regionale Brandweer Haaglanden, zoals beschreven onder punt 4 (van het beslisdocument);

4.     Het Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio Haaglanden i.o. op te dragen de gemeenten periodiek te rapporteren over de voortgang;

5.     Het Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio Haaglanden i.o. op te dragen om per gemeente het definitieve ontvlechtingbesluit over de precieze overdracht van mensen en middelen naar de Regionale Brandweer Haaglanden met een apart besluit ter instemming aan de betreffende gemeenteraad in procedure te brengen.

 

 

 

 

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 27-11-2008[GD9] 

 

 

                   ,burgemeester.

 

 

 

                   ,griffier.

 

 

 


 [GD1]Hier vul je de naam van de steller van het stuk in. Raadsleden kunnen contact opnemen met deze persoon over (technisch) inhoudelijke vragen

 [GD2]Hier staat het telefoonnummer van de steller van het voorstel

 [GD3]Het e-mail adres van de steller zodat een raadslid evt per mail contact op kan neme

 [GD4]Hier komt de naam te staan van het betreffende programma uit de programmabegroting

 [GD5]Hier komen puntsgewijs te staan waar de gemeenteraad een besluit over dient te nemen in de vorm van beslispunten. Feitelijk gaat het hier om de afronding/conclusie van het voorstel. Alle besluiten die de raad moet nemen worden hier opgenomen. Het gaat alleen om die beslispunten waar de raad toe bevoegd is, bijvoorbeeld het vaststellen van kaders (nieuw beleid) of begrotingswijzigingen.

Deze beslispunten komen ook in het Raadsbesluit te staan die separaat wordt bijgevoegd

 [GD6]Dit betreft de datum van de vergadering de gemeenteraad

 [GD7]Het registratienummer dat ook op het besluitvormingsformulier wordt gezet

 [GD8]Hier komt in zeer korte bewoordingen (max. 3 –4 woorden)het onderwerp te staan. Het gaat om het onderwerp en niet om de procedure, omdat soms slechts onderdelen die voorliggen bij het college doorgeleid worden naar de raad  Dus niet “evaluatie en vaststellen nieuwe legesverordening” maar “vaststellen legesverordening” Dit is in principe de titel die ook op het besluitvormingsformulier staat

 [GD9]Vul de datum van de raadsvergadering in