Zorgbelang Zuid-Holland

 

 

Werkgroep GGZ DWO

 

 

Aan:             Gemeenteraad Delft

 

 

c.c.:            College Van Burgemeester en Wethouders Delft

                   Raad van Bestuur GGZ Delfland

                   Panel Gehandicaptenbeleid Delft

Gemeenten Pijnacker-Nootdorp, Midden Delfland, Westland en Lansingerland

 

Betreft:        Borging project “Crisiskaart, regie over eigen crisis”

 

Datum:         7 november ’08

 

 

Geacht gemeenteraadslid,

 

De werkgroep GGZ DWO (Delft Westland Oostland) is een regionaal platform van cliënten- en familieorganisaties in de GGZ. De werkgroep GGZ DWO onderneemt cliëntgestuurde activiteiten en projecten. Eén van die projecten is de crisiskaart DWO.

 

In de crisiskaart leggen mensen met een psychiatrische achtergrond zelf vast wat er moet gebeuren als ze in een crisissituatie terecht komen. Het geeft GGZ-cliënten een veilig gevoel. De crisiskaart is een succes, omdat het van de cliënt is, de cliënt hierin zelf de regie in handen neemt. Uit ervaringen van kaarthouders blijkt, dat het een crisis kan voorkomen. Het bevordert de empowerment en participatie van mensen met een psychiatrische aandoening.

 

In 2006 is de werkgroep GGZ DWO, nu onderdeel van Zorgbelang ZH, gestart met de invoering van de crisiskaart in de regio DWO. Er is voorlichting gegeven en gewerkt aan goede samenwerking met huisartsen en de huisartsenpost, GGZ, maatschappelijk werk, politie en andere instellingen voor de crisiskaart.

In 2006 is een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met GGZ Delfland. Aan cliënten wordt de keus geboden om de crisiskaart door de eigen behandelaar of door een onafhankelijk crisiskaartconsulent te laten doen.

Politie Haaglanden, het Zorgkantoor DWO/NWN en de provincie Zuid Holland steunen de crisiskaart en erkennen de positieve effecten ervan. Dit geldt niet alleen voor de cliënt maar ook voor de hulpverleners bij een crisissituatie, familieleden en mantelzorgers.

 

In 2007 en de eerste helft van 2008 zijn door een onafhankelijk en ervaringsdeskundig crisiskaart consulent 30 crisiskaarten gerealiseerd en nog 5 in de maak. Ook GGZ Delfland is gestart met het aanbieden van crisiskaarten aan hun cliënten op een aantal afdelingen. Dit betekent, dat het aantal crisiskaarten zal toenemen en het hierdoor ook meer bekendheid krijgt bij hulpverleners in een crisissituatie.

 

Delft is één van de voorlopers op het gebied van de crisiskaart. Met de expertise die door de werkgroep GGZ DWO is opgebouwd wordt dit jaar in Den Haag met de crisiskaart gestart. De gemeente Den Haag heeft vanuit de Wmo hiervoor een subsidie verstrekt voor de periode van drie jaar. De gemeente Den Haag is hier geen uitzondering in ook de gemeenten Leiden, Dordrecht, Amsterdam en Rotterdam financieren de crisiskaart als onderdeel van het Wmo-beleid.

De crisiskaart is een onafhankelijk en cliëntgestuurd product van consumer-run GGZ-cliëntenbelangenorganisaties, net als de werkgroep GGZ DWO. Basisberaad Rijnmond, het APCP te Amsterdam, Platform Haagse cliëntenorganisaties in de GGZ, Clientenbelangenbureau Zuid-Holland Zuid en Zorgvragers organisatie Noord (Zuid-Holland) (ZON) ontvangen allemaal Wmo-subsidie van de centrumgemeentes in hun regio voor de financiering van de crisiskaart.

 

De gemeente Delft lijkt nu een investering van € 45.000,= te niet te doen, doordat er geen financiering meer wordt verstrekt aan de werkgroep GGZ DWO van Zorgbelang Zuid Holland. Voor de continuering van de crisiskaart is voor 2009 subsidie aangevraagd. De gemeente geeft aan de crisiskaart wel een goed initiatief te vinden, maar wijst de subsidieaanvraag af omdat het niet past binnen de organisatie Zorgbelang Zuid Holland. Er wordt gezocht naar een oplossing om de crisiskaart als onderdeel van zorg in te bedden bij een andere, uitvoerende organisatie. Dat is jammer, want het initiatief voor de invoering is van deze werkgroep afkomstig en zij beschikt over de ervarings-deskundige expertise die hiervoor nodig is.

 

Terwijl de crisiskaart erkenning heeft en iedereen het een goed product vindt is er niemand die bereid is om de financiering hiervan op zich te nemen. En dat terwijl het een investering is die uiteindelijk geld oplevert, omdat de crisiskaart preventief werkt en hierdoor kostenbesparend is. Mensen met een psychische beperking, kwetsbare burgers en hun familieleden dreigen hiervan de dupe te worden.

 

De vrijwilligers van de werkgroep GGZ DWO vragen daarom uw aandacht voor de crisiskaart en het behoud daarvan in Delft en omgeving. Ze willen, dat de crisiskaart met een onafhankelijk en ervaringsdeskundig consulent blijft bestaan en doen een dringend beroep op de Delftse gemeenteraad om dit mogelijk te maken.

 

Leden van de werkgroep GGZ DWO willen graag de brief in een gesprek met raadsleden aan u toelichten. U kunt hiervoor en voor meer informatie over de crisiskaart contact opnemen met Ingrid Lips, regioconsulent GGZ van Zorgbelang Zuid holland voor de werkgroep GGZ DWO.

 

Met vriendelijke groet,

Namens de werkgroep GGZ DWO

Ingrid Lips

070 – 39 24 939

06 – 309 33 584

ilips@zorgbelang-zuidholland.nl