Inhoud van deze memo

In deze memo wordt onderbouwd waarom het uitbreiden van mixparkeergebieden geen consequenties heeft voor de mogelijkheden voor bewoners om te parkeren. Dit gebeurt aan de hand van tellingen op piekmomenten in de mixgebieden die ter discussie staan[1].

De conclusie is dat mixparkeren vergelijkbaar is met een halflege parkeergarage: als daarvan de capaciteit verdubbeld wordt, komen er niet automatisch meer bezoekers.

Waarom deze memo?

Diverse politieke partijen hebben donderdagavond 12 februari 2009 hun zorg geuit over de effecten van het uitbreiden van mixparkeren. Het is de meeste partijen onvoldoende duidelijk geworden dat deze maatregel geen consequenties heeft voor de parkeermogelijkheden voor bewoners. Het college kan zich goed voorstellen dat bewoners zich zorgen maken dat er voor hen minder parkeerplaatsen overblijven zodra betalende bezoekers meer mogelijkheden krijgen om te parkeren. Toch denkt dat het college dat hiervan in de praktijk geen sprake is. Zij schrijft dit ook in de voetnoot op pagina 30 van de nota Evaluatie Parkeergebieden 2008. Het college begrijpt uit de behandeling van de nota op 12 februari dat de raad een betere onderbouwing wenst van de veronderstelling “dat parkeermogelijkheden voor bewoners niet zullen afnemen”.

Waarom zijn maatregelen bij mixparkeergebieden nodig?

Uitbreiden van enkele mixparkeergebieden is volgens het college niet nodig omdat er meer vraag is naar parkeerplaatsen voor bezoekers, maar omdat hiermee de situatie duidelijker wordt voor bezoekers. Nu staan relatief veel betalende bezoekers geparkeerd op vergunninghouderplaatsen, omdat zij in de veronderstelling zijn dat het om een mixparkeerplaats gaat. Dit gebeurt bijvoorbeeld op de Spoorsingel langs de gevelzijde zo vaak dat hier op zaterdagen de facto al sprake is van mixparkeren: het percentage bezoekers met een kaartje is langs de gevelzijde ruim 20% (met voldoende plaatsen beschikbaar onder het spoorviaduct). Van de autobezitters die in 2008 een naheffingsaanslag kregen omdat zij met een parkeerkaartje op een vergunninghouderplaats stonden, stond ruim de helft op de Spoorsingel of Oostsingel. De meerderheid van reacties uit de buurt over de onduidelijkheid van de mixparkeersituatie, is ook afkomstig van bewoners uit deze twee straten.

Hoeveel lege parkeerplaatsen zijn er op piekmomenten?

Op de drukste momenten van de week maken vaak meerdere groepen parkeerders gebruik van de mixparkeerplaatsen, zoals bewoners, werknemers en winkelend publiek (bezoekers). De drukste momenten gedurende de bloktijden zijn achtereenvolgens: aan het eind van de middag op werkdagen en op zaterdagmiddag in het weekend[2]. De aanwezigheidspercentages van de gebruiksgroepen zijn onder andere afhankelijk van de locatie (bv. bezoekers aan ouderavonden op het Westplantsoen) en het tijdstip van de week (bv. veel winkelpubliek op zaterdagmiddag).

 

In bijlage 3 wordt voor onderstaande mixparkeergebieden aangegeven hoeveel betalende bezoekers gebruik maken van het betreffende mixparkeergebied en hoeveel lege parkeerplaatsen beschikbaar zijn op de drukste momenten[3]:

                                        

Gebied

Straat

Bezoekers

Lege plaatsen

C

Spoorsingel

193

60

C

Westplantsoen

19

5

C

Buitenwatersloot

1

3

C

Coenderstraat

2

4

E

Tweemolentjeskade

2

6

E

Oostsingel, bij Koepoortbrug

6

0

 

Hieruit blijkt dat ook op de drukste momenten van de week voldoende lege parkeerplaatsen beschikbaar zijn voor betalende bezoekers (met uitzondering van de mixparkeerplaatsen op de Oostsingel, bij de Koepoortbrug). Op de drukste momenten van de week kunnen dus (bijna) alle betalende bezoekers een plekje vinden. Er zijn geen betalende bezoekers die ergens anders naar toe gaan, of thuisblijven. Kortom, er is geen latente vraag naar parkeerplaatsen. Om deze reden wordt geen toename van betalende bezoekers verwacht als hun parkeermogelijkheden worden uitgebreid (al kan dit voor de Oostsingel niet 100% worden uitgesloten).

 

 

Creëert extra aanbod van mixparkeerplaatsen geen extra vraag?

Sommigen hebben het idee dat ‘extra aanbod’ altijd ‘extra vraag’ creëert, en maken een vergelijking met de verkeersintensiteit op snelwegen: een extra strook op de A4 tussen Leiden en Den Haag heeft inderdaad een verkeersaantrekkende werking. Een extra strook op de (lege) snelweg van Groningen naar de Duitse grens (A7) zorgt echter niet voor extra verkeer.

Extra aanbod van mixparkeerplaatsen in het voorstel van het college is als de A7.

Waarom zijn tegels met betaalicoontjes op mixparkeerplaatsen geen oplossing?

Tegels op mixparkeerplaatsen zijn geen oplossing voor betalende bezoekers die op vergunninghouderplaatsen parkeren. Om te voorkomen dat betalende bezoekers op vergunninghouderplaatsen parkeren, moeten juist vergunninghouderplaatsen voorzien worden van een vergunningicoontje. Het is daarbij nog maar de vraag of parkerende bezoekers een tegel beter begrijpen dan een verkeersbord. Wel duidelijk is echter dat het een dure oplossing is: ca. 6.000 vergunninghouderplaatsen à raison van € 35 (aanschaf tegel plus inklinkeren) is € 200.000,-. Het is bovendien een verslechtering van de beeldkwaliteit in de openbare ruimte; een openbare ruimte van een hoge kwaliteit is essentieel in een druk bewoonde stad.

Is het niet veel effectiever om extra borden op te hangen?

Inderdaad, extra borden is ook een optie die is meegenomen in het voorstel van het college. Het college stelt voor om op 11 van de 22 mixparkeergebieden géén uitbreidingen van mixparkeerplaatsen te realiseren, en de parkeersituatie te verduidelijken door uitsluitend het ophangen van extra borden en/of het verplaatsen van de parkeerautomaat. Echter, in sommige mixparkeergebieden zijn enkel extra borden beslist niet afdoende. In deze gebieden hangen veelal meer dan voldoende borden[4]. Hier zijn dus aanvullende maatregelen nodig, zoals het verleggen van de grenzen tussen parkeerregimes. Dit laatste komt in de praktijk neer op een uitbreiding van het mixparkeergebied.

Conclusie: een duidelijke parkeersituatie heeft geen consequenties voor bewoners

Gedurende de bloktijden is ook op de drukste momenten voldoende parkeergelegenheid beschikbaar voor betalende bezoekers. Er is geen sprake van een latente vraag naar parkeerplaatsen onder betalende bezoekers. Uitbreiding van mixparkeercapaciteit, om de parkeersituatie te verhelderen, heeft daarom geen negatieve consequenties voor bewoners.

Integendeel: de kans neemt af dat bezoekers aan bewoners na afloop van hun bezoek aan Delft huiswaarts keren met een parkeerbon. Ook bewoners zijn hierbij gebaat.


Bijlage 1: Overzicht van extra mixparkeerplaatsen

 

 

Tabel 1: Overzicht van extra mixparkeerplaatsen

Gebied

Straatnaam

Aantal extra mixparkeerplaatsen

C

Spoorsingel

65

 

C

Westplantsoen

36

 

C

Van Bossestraat

26

 

C

Van Zuijlen van Nijeveltstraat

5

 

C

Buitenwatersloot

11

 

C

Coenderstraat

15

 

C

Van Bleijswijckstraat

14

[5]

E

Aan ’t Verlaat

23

[6]

E

Tweemolentjeskade, tussen Oostsingel en Van Bronckhorststraat

8

[7]

E

Oostsingel, bij Tweemolentjeskade

22

 

E

Oostsingel, bij Koepoortbrug

23

 

F1

Scheepmakerij

18

[8]

F1

Rotterdamseweg, tussen Hertog Govertkade en Mijnbouwstraat

10

[9]

F1

Rotterdamseweg, tussen Mijnbouwstraat en Van Speykstraat [inclusief Herenpad]

60

 

F2

Plein Delftzicht

10

[10]

F2

Engelsestraat

33

[11]

 

 

 

 

 

 

Subtotaal: extra mixparkeerplaatsen waartegen geen bezwaren zijn

116

 

 

Subtotaal: extra mixparkeerplaatsen waartegen wel bezwaren bestaan

263

 

 

Totaal extra mixparkeerplaatsen

379

 

Bijlage 2: Aantal naheffingen voor bezoekers op vergunninghouderplaatsen, met een kaartje uit de automaat

 

Tabel 2: Aantal naheffingen in 2008, per straat

Totaal 577 naheffingen in 2008

 

waarvan 130 op buitenlands kenteken

 

 

 

 

C

Buitenwatersloot

8

C

Coenderstraat

23

C

Spoorsingel

215

C

Van Bleyswijckstraat

21

C

Van Bossestraat

4

C

Westplantsoen

11

C

Overige straten in C

50

 

Totaal C

332

 

 

 

D

Nieuwe Plantage

7

D

Totaal D

7

 

 

 

E

Oostsingel

102

E

Overige straten in E

14

 

Totaal E

116

 

 

 

F

Hertog Govertkade

44

F

Hooikade

17

F

Julianalaan

27

F

Rotterdamseweg

12

F

Overige straten in F

22

 

Totaal F

122

 

 

 

 

Totaal C D E F

577

 

 

Opvallend in bovenstaande tabel is dat ruim de helft van het aantal naheffingen wordt opgelegd aan autobezitters die parkeren op de Spoorsingel of Oostsingel.

 

Overigens is het aantal naheffingen niet altijd representatief voor het aantal automobilisten dat fout parkeert: Zo is in 2008 gemiddeld per dag minder dan één naheffing geschreven op de Spoorsingel, terwijl tijdens een telling op een representatieve zaterdag elf auto’s om 15 uur op een vergunninghouderplaats geparkeerd staan met een parkeerkaartje uit de automaat.

 

 

 

Bijlage 3: Hoeveel parkeerplaatsen zijn beschikbaar voor betalende bezoekers op de drukste momenten? En hoeveel betalende bezoekers maken gebruik van mixparkeerplaatsen op de drukste momenten?

 

Spoorsingel, onder viaduct

Drukste momenten: zaterdagmiddagen in het weekend en aan het eind van de middag op werkdagen. In het bestaande mixparkeergebied parkeren bewoners, werknemers en winkelend publiek. De voorgestelde extra mixparkeerplaatsen liggen naast een groot mixparkeergebied met momenteel ca. 635 parkeerplaatsen, waarvan ca. 430 plaatsen onder het viaduct.

Op een gemiddelde werkdag staan aan het einde van de middag ruim 200 parkeerplaatsen leeg onder het spoorviaduct, waarvan ongeveer de helft aan de zijde van de Spoorsingel (gebied C).

Op zaterdagmiddagen rond 15 uur worden onder het viaduct 60 lege parkeerplaatsen geteld, waarvan de helft in gebied C.

NB: Aan de gevelzijde van de Spoorsingel blijven op zaterdagmiddag 13 van de 65 plaatsen leeg. Van de 52 auto’s die aan de gevelzijde op vergunninghouderplaatsen staan geparkeerd, hebben er 11 een parkeerkaartje. Dit is ruim 20%. Onder het viaduct is de verhouding tussen betalende bezoekers en vergunninghouders: 45%-55%.

 

Westplantsoen, tussen Casper Fagelstraat en Adriaan Pauwstraat

Drukste momenten: aan het eind van de middag op werkdagen en tijdens ouderavonden van het Stanislascollege.

Op een gemiddelde werkdag staan aan het einde van de middag 19 van de 49 mixparkeerplaatsen leeg. Van de aanwezige auto’s hebben er 4 een parkeerkaartje.

Tijdens ouderavonden is de bezettingsgraad op het Westplantsoen hoger dan aan het eind van de middag, maar deze ouderavonden beginnen vaak om 20 uur, als de meeste bewoners van gebied C al thuis zijn. Tijdens ouderavonden zijn 5 van de 49 mixparkeerplaatsen leeg. Van de 44 geparkeerde auto’s die op de mixparkeerplaatsen staan, hebben 19 auto’s een parkeerkaartje, dit is ca. 40%.

NB: Op de parkeerplaatsen langs de gevelzijde op dit deel van het Westplantsoen heeft ca. 25% een parkeerkaartje gekocht bij de automaat. Deze parkeerplaatsen zijn uitsluitend bestemd voor vergunninghouderplaatsen.

 

Buitenwatersloot, tussen Graswinckelstraat en Bolwerk

Drukste moment: zaterdagmiddag en aan het eind van de middag op werkdagen.

Op een gemiddelde werkdag staan aan het einde van de middag 3 van de 26 mixparkeerplaatsen leeg. Van de aanwezige auto’s hebben er 3 een parkeerkaartje.

Op zaterdagmiddag blijven 3 van de 26 bestaande mixparkeerplaatsen leeg. Van de 23 aanwezige auto’s is slechts 1 betalende bezoeker.

 

Coenderstraat, tussen Westerstraat en Raamstraat

Drukste moment: zaterdagmiddag en aan het eind van de middag op werkdagen.

Op een gemiddelde werkdag staan aan het einde van de middag 4 van de 16 mixparkeerplaatsen leeg. Van de aanwezige auto’s hebben er 2 een parkeerkaartje. (Tegelijkertijd zijn op de Parallelweg 9 lege vergunninghouderplaatsen beschikbaar.)

Op dit wegvak, voor Hotel Coen, blijven op zaterdagmiddag 5 parkeerplaatsen leeg. Van de 11 auto’s die hier wel staan, heeft er 1 een parkeerkaartje.

 

Tweemolentjeskade, tussen Oostsingel en Van Bronckhorststraat

Deze parkeerplaatsen zijn op straat al mixparkeerplaatsen. In de parkeerverordening zijn per abuis de parkeerplaatsen aan de gevelzijde bestemd voor alleen vergunninghouders.

Drukste moment: zaterdagmiddag en aan het eind van de middag op werkdagen.

Op een gemiddelde werkdag staan aan het einde van de middag 7 van de 18 mixparkeerplaatsen leeg. Van de aanwezige auto’s hebben er 2 een parkeerkaartje.

Van de 18 mixparkeerplaatsen op straat blijven er zaterdagmiddag 6 ongebruikt. Van de 12 geparkeerde auto’s hebben er 2 een parkeerkaartje.

 

Oostsingel, tussen Willem van Aelststraat en Koepoortbrug

Drukste moment: zaterdagmiddag en aan het eind van de middag op werkdagen.

Op een gemiddelde werkdag staan aan het einde van de middag 6 van de 13 mixparkeerplaatsen leeg. Van de aanwezige auto’s hebben er 3 een parkeerkaartje. Aan de gevelzijde op dit deel van de Oostsingel zijn op werkdagen, aan het einde van de middag 10 parkeerplaatsen leeg voor uitsluitend vergunninghouders.

Op zaterdagmiddag zijn alle 13 mixparkeerplaatsen in gebruik, geen enkele parkeerplaats is leeg. 7 van de 13 auto’s heeft hier een vergunning; 6 van de 13 auto’s heeft een kaartje (of had een kaartje moeten hebben). Aan de gevelzijde zijn 4 lege plaatsen voor uitsluitend vergunninghouders.

 

Geen cijfers voor twee mixparkeergebieden

Voor de volgende mixparkeergebieden zijn geen telcijfers beschikbaar:

1) Van Bossestraat/Van Zuijlen van Nijeveltstraat,

2) Rotterdamseweg, tussen Mijnbouwstraat en Van Speykstraat.

 

Ad 1) Mixparkeerplaatsen in de Van Bossestraat en de Van Zuijlen van Nijeveltstraat zijn primair bedoeld voor klanten van Bakker Van  Roon, Snackbar Laurens en Kapper Stokman. Op deze mixparkeerplaatsen staan vaak vergunninghouders geparkeerd waardoor geen ruimte beschikbaar is voor betalende bezoekers. Bakker Van Roon geeft aan dat de situatie onduidelijk is, maar dat men tegen uitbreiding van mixparkeren is. Dit standpunt wordt deels ingegeven doordat men ook bewoner is in dezelfde buurt en men op de hoogte is van het standpunt van andere buurtbewoners. Snackbar Laurens denkt ook dat een uitbreiding van mixparkeren voor een duidelijker situatie zorgt, maar geeft tegelijkertijd aan dat dit voor de bereikbaarheid van zijn zaak niet uitmaakt: op de tijdstippen dat zijn klanten komen, staat toch alles al vol. Met Kapper Stokman is niet gesproken.

 

Ad 2) Dit deel van de Rotterdamseweg is momenteel niet gereguleerd. De verhouding tussen vergunninghouders en kaartjeskopers kan dus niet vastgesteld worden – net zomin als het aantal lege plaatsen na invoering van gereguleerd parkeren. Hoewel ook hier geen aanleiding is om te veronderstellen dat mixparkeren ten koste gaat van bewoners, kan dit dus niet onderbouwd worden met resultaten van tellingen.


Bijlage 4: Voorbeelden van onduidelijke parkeersituaties, ondanks eenduidige bebording

Figuur 1: Locatie Spoorsingel, huidige situatie

parkeerautomaat

 

MIXparkeerplaatsen

 

VERGUNNINGHOUDERplaatsen

 

Figuur 2: Locatie Westplantsoen, huidige situatie

VERGUNNINGHOUDERplaatsen

 

parkeerautomaat

 

MIXparkeerplaatsen

 



[1] In deze memo worden achtereenvolgens niet behandeld: de mixparkeerplaatsen waartegen expliciet geen bezwaar is gemaakt en de mixparkeerplaatsen waar expliciet om is gevraagd door belangenverenigingen. Zie bijlage 1 voor een compleet overzicht. Uit dit overzicht blijkt dat tegen 116 van de extra 379 mixparkeerplaatsen geen bezwaren zijn.

[2] Zaterdagavond na 22:00 uur is het drukker dan zaterdagmiddag, maar dit is omdat na 22:00 uur op straat vrij geparkeerd kan worden.

[3] Voor de volgende mixparkeergebieden zijn geen telcijfers beschikbaar: Van Bossestraat/Van Zuijlen van Nijeveltstraat en de Rotterdamseweg, tussen Mijnbouwstraat en Van Speykstraat, zie ook bijlage 3.

[4] Zie bijlage 4 voor enkele voorbeelden

[5] Belangenvereniging Olofsbuurt-Westerkwartier heeft expliciet aangegeven hiertegen geen bezwaar te hebben

[6] Om deze mixparkeerplaatsen is verzocht door Dhr. Zuidgeest, directeur van Basisschool Bernadette-Mari (Aan’t Verlaat 30) en inspreker tijdens de commissievergadering op 12 februari 2009

[7] Is op straat al mixparkeren, maar (per abuis) nog niet in de parkeerverordening

[8] Belangenvereniging Rotterdamseweg Noord+ heeft expliciet aangegeven hiertegen geen bezwaar te hebben

[9] Belangenvereniging Rotterdamseweg Noord+ heeft expliciet aangegeven hiertegen geen bezwaar te hebben

[10] Extra mixparkeerplaatsen op verzoek van Belangenvereniging Delftzicht

[11] Extra mixparkeerplaatsen op verzoek van Belangenvereniging Delftzicht