08 juli 2005

Schriftelijke vragen ingevolge art. 36 Reglement van Orde Gemeenteraad - SV-076

 


overzicht schriftelijke vragen


antwoord college

 

FRACTIE LEEFBAAR DELFT

Het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Delft
Postbus 78
2600 ME Delft

Delft, 15 juni 2005

Onderwerp: Schriftelijke vragen incidenten bij DSM Gist te Delft.

Geacht College,

Inleiding:

In referte op het artikel uit de Delftsche Courant, dd. 11 juni 2005, waarin het zoveelste incident gemeld wordt op het terrein van DSM, vindt de fractie van Leefbaar Delft het een noodzaak om onderstaande vragen voor te leggen aan het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Delft.

Tevens hebben onze vragen betrekking op de hierna volgende incidenten, welke reeds eerder hebben plaats gevonden:

  • Het incident van vrijdag 3 december 2004, waarbij de brandweer langdurig bezig is geweest met een tank op het oostelijke gedeelte van het DSM-terrein, alwaar zure dampen ontsnapten.
  • Het 1e half jaar van 2004 de Provinciale milieutelefoon overspoeld werd met klachten van Delftenaren waarvan 60 % klachten omtrent de stankoverlast betrof.
  • De 300 liter ammonia welke ontsnapte naar aanleiding van een lekkende pakking in een opslagtank, medio 26 mei 2003.
  • Daarop volgend kreeg het bedrijf op 13 juni 2003 te maken met een lekkage van 30%-zoutzuur uit een opslagtank. Erkend werd dat dit het 3e incident in 6 maanden betrof.
  • Op 9 december 2002 bleek een ventiel van een spoorwagon niet te functioneren, waardoor de wagon vacuüm werd gezogen. De inhoud van de wagon betrof een 25%-oplossing ammonia, waardoor de wagon finaal implodeerde.
  • Zomer 1999 werd de omliggende omgeving van het DSM-terrein overspoeld met een melasse, door het scheuren van tanks op het westelijke gedeelte van het DSM-terrein.

Schriftelijk vragen n.a.v. de recente berichtgevingen omtrent de lekkage van zwavelzuur bij DSM Gist, dd. 10.06.2005.

Vragen:

DSM Delft is verplicht, volgens de Wet Milieubeheer, alle incidenten en ongewone voorvallen te melden bij de Provincie Zuid Holland.

1. Is de betreffende milieuambtenaar van uw vakteam Milieutoezicht op de hoogte gesteld van deze recente lekkage? Zo niet, wat is hier de reden voor?

2. Hoe is het mogelijk, gezien de strenge controles / veiligheid- en milieueisen, dat dit het zoveelste incident is, in een kort tijdsbestek?

3. Beschikt het vakteam Milieutoezicht over de vereiste kennis en middelen met betrekking tot dit soort milieu-incidenten?

4. Hoe vaak en met welke omvang vinden er controles plaats?

5. Door wie (behalve de Brandweer) worden deze controles uitgevoerd?

6. Hebben het vakteam Milieutoezicht en de Provincie Zuid Holland contact gelegd met de DCMR Milieudienst Rijnmond en opdracht gegeven voor nader onderzoek bij DSM Delft? Zo niet, zijn zij van plan dit in de toekomst wel te gaan doen?

DSM Delft beweerde tijdens het incident van juni 2003, dat de betreffende tank een half jaar daarvoor was geïnspecteerd door een gespecialiseerd bedrijf. Desondanks zat er een scheurtje in de coating van de tank.

7. Wij willen weten welke (bevoegde) bedrijven inspecties aan tanks, leidingen etc. uitvoeren op het DSM-terrein?

De reeds herhaaldelijke "rotte eieren" geur, zoals omwonende omschrijven en melden, betreft een giftig gas H2S. Indien deze concentratie te hoog wordt, kan dit ernstige gevolgen hebben voor de volksgezondheid.

8. Is het College hiervan op de hoogte?

9. Zo ja, welke maatregelen worden er ondernomen om deze concentratie nauwkeurig te meten?

Indien het College hier niet van op de hoogte is, willen wij het College erop attenderen dat er in 2003 aan DSM Delft apparatuur werd aangeboden om uitzonderlijke gassen te meten waaronder H2S en ammonia t.b.v. de volksgezondheid van o.a. de DSM-medewerkers. Dit heeft DSM geweigerd omdat de apparatuur te nauwkeurig zou meten. Indien dat gewenst is, kunnen wij u de gegevens van dit bedrijf doen toekomen.

Iedere deskundigen weet dat de (hoge) concentraties ammonia, zoutzuur, zwavelzuur etc. juist schadelijk zijn voor de volksgezondheid.

10. Waarom worden er desondanks bij de incidenten vermeld dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid?

Graag vernemen wij een antwoord op de door onze fractie gestelde vragen.

In afwachting van uw reactie, verblijven wij,

 

Fractie Leefbaar Delft