17 oktober 2005

Schriftelijke vragen ingevolge art. 36 Reglement van Orde Gemeenteraad - SV-095

 


overzicht schriftelijke vragen


antwoord college

 

Registratienummer 519226

Datum, 11 september 2005

Betr.: schriftelijke vragen over subsidie aan de SGP

Geacht college,

De rechtbank 's-Gravenhage heeft 7 september uitspraak gedaan in de procedures die de Stichting Proefprocessenfonds Clara Wichmann e.a. hadden aangespannen tegen de Staat en de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP).

De rechter is in de zaak tegen de Staat duidelijk geweest. Artikel 7 van het Vrouwenverdrag bepaalt dat vrouwen op gelijke voet als mannen moeten kunnen deelnemen aan het politieke leven. Omdat vrouwen maar beperkte rechten hebben binnen de SGP handelt de SGP in strijd met het Vrouwenverdrag. Het gevolg hiervan is dat (SGP-) vrouwen niet gekozen kunnen worden in gemeenteraden en deze vrouwen zo uitgesloten worden van het passieve kiesrecht. En omdat de Staat de SGP subsidieert, handelt de Staat eveneens in strijd met het verdrag.

Vraag 1. Heeft u kennis genomen van het feit dat vorige week de rechter een uitspraak heeft gedaan dat de Staat de subsidie voor de SGP dient in te trekken? En zo nee, dan is deze te vinden op www.rechtspraak.nl

Op de website van de ChristenUnie in Delft is te lezen dat raadslid de heer J. van den Doel de ChristenUnie en de SGP in de gemeenteraad vertegenwoordigt. Hij wordt ondersteund door een drietal steunfractieleden: De heer D. van der Goot, de heer M. de Graaf (SGP) en de heer H. van Til.

De Christenunie heeft sinds jaren een lijstineenschuiving met de SGP. Ook voor 2006 is gekozen om dat bij de gemeenteraadsverkiezingen voort te zetten (bron website www.delft.christenunie.nl ). Een lijstinschuiving is meer dan een samenwerking. Het is een samenvoegen van twee verschillende partijen tot één partij en kieslijst. De ChristenUnie vormt in Delft op het oog één geheel met de SGP.

In het Handboek Verkiezingen ChristenUnie is op de Delftse website te lezen dat als een vrouw lid van de fractie wordt de samenwerkingsovereenkomst tussen ChristenUnie en de SGP ontbonden wordt. De gemeente is een onderdeel van de Staat. De uitspraak is direct van toepassing op de subsidies van lage overheden aan de SGP. Ook in Delft moet een einde worden gemaakt aan de subsidie aan een partij die zich schuldig maakt aan de onrechtmatige toestand om uit godsdienstige gronden vrouwen geen volwaardig lid van een politieke partij te laten zijn.

De Delftse fractie Christenunie/SGP ontvangt jaarlijks van de gemeente een financiële bijdrage als tegemoetkoming in de kosten voor het functioneren van de fractie. Deze bijdrage bestaat uit een vast basisbedrag van € 1.000,-- per fractie plus een vast bedrag per raadslid van € 1.050,--

Vraag 2 In Delft is geen onderscheid te maken tussen Christenunie/SGP. De SGP sluit vrouwen uit als kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen. De ChristenUnie maakt zich in Delft medeplichtig aan deze onrechtmatige SGP praktijken. Bent u van plan gevolg te geven aan de rechterlijke uitspraak om per 7 september 2005 ook de subsidie aan de Delftse Christenunie/SGP te stoppen? En zo nee, waarom niet?

Minister De Geus zei zaterdagavond in het tv-programma Debat op 1 van EO en NCRV dat de Staat in Hoger Beroep zal gaan. In de uitspraak staat dat deze bij voorraad uitvoerbaar is. Dit betekent dat de uitspraak onmiddellijk mag worden uitgevoerd, ook als één van de partijen in Hoger Beroep is gegaan.

Vraag 3 Bent u van plan om ondanks het aangekondigde Hoger Beroep de subsidie aan de Delftse Christenunie/SGP stop te zetten per 7 september en het vooruitbetaalde deel van de periode nadien, direct terug te vorderen? En zo nee, waarom niet?

Met vriendelijke groeten,

Jan Peter de Wit

raadslid Leefbaar Delft en

plaatsvervangend lid van de commissie Middelen & Bestuur