27 mei 2005

Schriftelijke vragen ingevolge art. 36 Reglement van Orde Gemeenteraad - SV-064

 


overzicht schriftelijke vragen


antwoord college

Aan: College van B&W

 

Van: SP-fractie

Delft, 13 april 2005

Betreft: Schriftelijke vragen uitstroom ID-ers

Geacht college,

Met de komst, in januari 2004, van de Wet Werk en Bijstand is de ID-regeling formeel komen te vervallen. In het kader hiervan is thans de actie "Uitstroom" opgestart, verzorgd door Werkplan Arbeidsintegratie Delft. Berichten bereiken de SP dat sommige ID-ers er nu al ziek van zijn. Mensen die vaak jarenlang sociaal hoogwaardig en noodzakelijk werk hebben verricht, zien plotseling al hun zekerheid weggenomen.

De aankondigingsbrief van Werkplan stelt:

"Om tot die afbouw te komen van de ID-banen zonder dat dit leidt tot gedwongen ontslagen, biedt de gemeente daarom de inleners en werknemers een pakket aan uitstroommogelijkheden aan. (…) De mogelijkheden betreffen bijvoorbeeld outplacement–trajecten en/of uitstroomsubsidies zowel voor de werkgever als de werknemer."

Onze vragen:

  1. Wat bedoelt het college precies met "outplacement"? Vallen tijdelijke banen hier ook onder? Of zijn dit banen met toekomstperspectief?
  2. Welk percentage van de ID-ers wordt benadererd met een aanbod en op grond van welke selectie-criteria?
  3. Houdt het college zich aan "geen gedwongen ontslagen" en herinnert de wethouder zich de ooit gedane toezegging dat ID-ers in gemeentelijke dienst langs natuurlijke weg zullen afvloeien?
  4. Is het college zich ervan bewust dat de outplacement ook kan mislukken, en het ontslag dat daaruit voortvloeit (dan de 'eigen verantwoordelijkheid' van de werknemer) een, door de gemeente ongewenste, uitkering nodig zal maken?

Gezien het feit dat ID-ers per definitie mensen zijn die voor de arbeidsmarkt als niet erg interessant gelden (anders was hun baan niet gesubsidieerd):

  1. Staat het inleners en werknemers vrij het aanbod van dat "pakket aan uitstroommogelijkheden" te weigeren, indien het risico te groot is? Of is men ertoe verplicht?

    En tot slot:
  2. Welk belang hecht de gemeente aan het binnenhalen van de uitstroomsubsidie en hoe verhoudt dat zich tot het welzijns- en inkomensbelang van de werknemer en het maatschappelijk en budgetteringsbelang van de inlenende organisatie?

In afwachting van uw reactie verblijven wij,

Met vriendelijke groet,

namens de SP-fractie,

 

Behnam Taebi