27 mei 2008

Schriftelijke vragen ingevolge art. 36 Reglement van Orde Gemeenteraad - SV-25

 


overzicht schriftelijke vragen


antwoord college

Onafhankelijk Delft  

 

                                                                           Delft 25-04-2008

Schriftelijke vragen ingevolge artikel 36 Reglement van Orde Gemeenteraad

Aan het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Delft

Onze gemeente is de laatste tijd opgeschrikt door diverse ernstige incidenten die variëren van bomaanslagen, moord en nu brandstichting.  De laatste incidenten waren een aantal brandstichtingen in diverse hotels cq kamerverhuur bedrijf die van de zelfde eigenaar zijn, zo is inmiddels duidelijk geworden. De dader is zo zegt de eigenaar tegen RTV West , is een van zijn huurders. We hebben ook in de media kunnen lezen dat de eigenaar het niet zo nauw neemt met de veiligheids eisen en dat de gemeente Delft naar aanleiding van dit, al eerder een hotel heeft gesloten van deze uitbater. Deze heeft zoals we allen inmiddels  weten via de media  meer panden waar hij kamers verhuurd.

In het college besluit van 22 februari kunnen we lezen dat, sinds 1 januari 2006  in Delft het BIBOB-beleid van toepassing. Dit beleid komt erop neer, dat het BIBOB-beleid gefaseerd inge- voerd gaat worden. De eerste fase is per 1 januari 2006 ingevoerd en heeft betrekking op vergunningen voor ho- recabedrijven, slijterijbedrijven, sexinrichtingen en/of escortbedrijven. De tweede fase is in het Delftse beleid reeds aangekondigd en heeft betrekking op aanbeste- dingen.

Onze fractie gaat er dan ook vanuit dat het college zich daar ook aan heeft gehouden ware het niet dat voor de hotels waar brand is gesticht de eigenaar al voor 2006 eigenaar was . Wij gaan ervan uit dat er inderdaad een Bibob procedure heeft plaatsgevonden.

Ik heb namens de fractie van Onafhankelijk Delft een aantal vragen over de laatste incidenten en een vraag die naar onze mening  overeenkomsten heeft met de laatste incidenten aangaande de brandstichtingen..

  1. Is het nu de bedoeling dat als incidenten die voor een eigenaar cq uitbater  niet te voorkomen zijn zoals brandstichting er dan vanuit de gemeente direct zoals de PVDA vraagt  alsnog de Bibob op de ondernemer gezet wordt ? zo ja had de Bibob ook gebeurd als er geen brandstichting was geweest?
  2. Is het college net als ons van mening dat het bij de laatste incidenten niet gaat over de veiligheid van de hotels zoals de PVDA het doet overkomen in hun schriftelijke vragen maar over brandstichtingen, gedaan door een dader die nu waarschijnlijk is opgepakt.
  3. Is het college net als ons van mening dat je niet eerst het slachtoffer van dergelijke incidenten aan moet pakken maar de dader die dit soort ernstige incidenten veroorzaakt. Daarna kan dan eerst gekeken worden of het slachtoffer hulp nodig heeft dit moet dan ook prioriteit hebben. Graag uw mening hierover.
  4. Cafe het Bliekie die na een explosie waar de nieuwe eigenaar niets aan kon  moest voor een jaar sluiten. Dit terwijl de dader (nog) onbekend is. Hierbij geeft men als argumentatie  aan  dat men onder andere tot sluiting is overgegaan om herhaling te voorkomen. Is het college net als ons van mening dat ook hier de verkeerde straf heeft gehad namelijk het slachtoffer in plaats van de dader. Zo nee wat is daar het argument van? Zo ja is het college bereid dit besluit te heroverwegen?
  5. In januari 2006 is het Bibob beleid in Delft van toepassing geworden. Kunt u ons vertellen of alle bedrijven die genoemd worden in het college besluit van 22 februari 2006 inmiddels de Bibob hebben doorlopen. Wij willen dus niet specifiek in gaan op de uitbaters die nu slachtoffer zijn van brandstichting omdat de Bibob voor ieder bedrijf die genoemd wordt geldt. Alleen nu op dit slachtoffer in gaan doet ons overkomen als iemand persoonlijk aanpakken. Als de brandstichtingen er niet waren geweest dan hadden de vragen van de PVDA er ook niet geweest zo simpel is het. Kortom dingen vragen vanuit een hype gaat ons in dit zeer ernstige incident te ver. Iedereen met een beetje respect kan zien dat de vragen niet gaan over de brandstichtingen maar over de eigenaar en hoe we die aan moeten pakken.

Wij stellen nu deze vragen omdat de PVDA vragen heeft gesteld (zie vraag 2) die naar onze mening niet gaan over hetgeen er echt aan de hand is en dat vinden wij  een kwalijke zaak.

Bij een logische gedachten gang die wij daarbij hebben loopt de eigenaar van de hotels cq kamerverhuur bedrijf dus ook dit risico dat men tot sluitingen over gaat want brandstichting kan altijd gebeuren en is er altijd kans op herhaling. Het is nu zo in Delft zo, dat als je kwaad in de zin hebt je gewoon een incident als dit veroorzaakt en het gevolg kan dan zijn dat het slachtoffer  waar je het bij doet voor de rest van het lopende jaar uit zijn neus kan gaan eten omdat zijn zaak gesloten wordt. Dit is dan ook de hoofdreden van deze vragen omdat wij dit een kromme redenering vinden.

 

Bram Stoop

Onafhankelijk Delft

  

Iedereen met een beetje respect kan zien dat de onderstaande 7 vragen van de PVDA niet gaan over de brandstichting maar over de eigenaar en hoe we die eerst maar eens aan moeten pakken.

 

Delft is onlangs opgeschrikt door een aantal branden. Hierbij zijn onschuldige burgers ernstig in gevaar gebracht.

We maken ons zorgen over de veiligheid en openbare orde.

Dat brengt ons op de volgende vragen:

 

  1. Welke maatregelen zijn er genomen om eigenaar en/of de huurder te dwingen aan de veiligheidseisen te voldoen?
  2. Is de aanvraag voor de gebruiksvergunning door bureau Bibob beoordeeld?
  3. Zo nee, ziet u aanleiding dit alsnog te doen?
  4. Heeft de eigenaar en/of huurder nog andere panden waarin kamers verhuurd worden?
  5. Voldoen die aan de veiligheidseisen?
  6. Zo niet, welke maatregelen gaat het college nemen om de eigenaar en/of huurder te dwingen aan de veiligheidseisen te voldoen?
  7. Is sluiting van de panden overwogen?

 

Met vriendelijke groet,

 

Raimond de Prez en Marjon van Holst namens de PvdA.