30 augustus 2001

Delftse culturele Millenniumevenementen - (woc99001051)


naar agenda

 


Millenniumactiviteiten

De overgang van het tweede naar het derde millennium, die volgens velen valt in de nacht van 31 december 1999 naar 1 januari 2000, is voor vele organisaties een reden een cultureel festival te organiseren.

Het bedrijfsleven bereidt zich intensief voor. In de horecasector zijn al vele reserveringen geplaatst. Extra personeel wordt al aangetrokken. Wereldwijd staat deze nacht verder in het teken van het uitsluitend digitale millenniumprobleem. In diverse gemeente worden millenniumactiviteiten georganiseerd. In Zuid-Holland is dit beeld divers. In een aantal middelgrote gemeenten zijn in het geheel geen (overheids-)activiteiten.

In de vorige collegeperiode was met de stichting Cultuur dichterbij overeengekomen dat deze stichting in de loop van 1997 zou komen met een plan. Uiteindelijk kwam dit plan in eerste concept in november 1998.

De stichting Cultuur dichterbij heeft plannen besproken met andere culturele organisaties en met de portefeuillehouder cultuur.

Totaalkosten van dit zeer grootschalig festival belopen een bedrag van 7,5 ton tot 1 miljoen gulden. Hieraan zou een subsidievraag van 5 tot 7,5 ton zijn gekoppeld.

In een tweetal overleggen met de portefeuillehouder cultuur is het de stichting Cultuur dichterbij duidelijk gemaakt dat er voor een cultureel millenniumfestival in Delft niet gedacht moet worden aan de hoogte van een subsidie, zoals waarvan het bestuur van deze stichting in zijn voorbereiding vanuit was gegaan.

Ook in de ambtelijke reactie tijdens het bijwonen van de eerste van twee informatieve bijeenkomsten voor Delftse culturele instellingen is dit meegedeeld.

Naast dit voorstel van de Stichting Cultuur dichterbij is al een aantal andere aanvragen binnengekomen, die als millenniumproject beschouwd kunnen worden. Daarom wordt voorgesteld een subsidie beschikbaar te stellen waar alle Delftse organisaties voor in aanmerking komen.

Aan uw college wordt voorgesteld om voor culturele manifestaties rond de millenniumovergang 1999/2000 een subsidiebedrag van maximaal ƒ 100.000,= beschikbaar te stellen.

Dekking voor dit bedrag wordt gevonden in het nog op te richten Evenementenfonds. Dit fonds wordt in 1999 gevoed door overheveling van een (cultureel) budget van het projectbureau Delft Kennisstad naar de dienstbegroting WOC. Voor de zomer zal worden gesproken over aanvulling van het evenementenfonds.

Spelregels en criteria voor de Millenniumaanvragen.

1. Voor één of twee culturele manifestaties rond de millenniumovergang zijn maximaal één of twee subsidiebedragen beschikbaar, die in totaal maximaal ƒ 100.000,= bedragen.

2. Aanvragen, waarin een inhoudelijke beschrijving en een begroting kunnen worden ingezonden aan het college tot en met 29 maart 1999.

3. Het college van B&W zal een jury benoemen, die een zwaarwegend advies zal geven over de toekenning van de maximaal twee subsidies.

In deze jury hebben zitting: de wethouder cultuur (voorzitter), twee raadsleden vanuit de commissie CKE, twee aan te wijzen burgers uit Delft, die in ieder geval bestuurlijk niet betrokken zijn in een culturele organisatie. Alle leden hebben één stem. Besluiten over het advies aan het college worden genomen met volstrekte meerderheid.

4. Criteria, waaraan aanvragen moeten voldoen (uitgaande van de criteria Delftse culturele Evenementen en ook geformuleerd vooruitlopend op te ontwikkelen criteria Evenementenfonds) :

Manifestaties, evenementen of projecten die in aanmerking willen komen voor subsidiëring, dienen in voldoende mate te voldoen aan alle onderstaande criteria.

a. Het evenement draagt bij aan de levendigheid van het centrum van de stad. Er is voorkeur voor het centrum (binnenstad) van Delft.

b. De manifestatie onderscheidt zich van eerdere en huidige manifestaties en is als milleniumproject vernieuwend.

c. Het evenement is bedoeld voor een breed publiek. Het te organiseren millenniumevenement moet een zeer grote publiekstrekker zijn, gericht op de gehele Delftse (multiculturele) bevolking. De schaal van het gehele evenement is in ieder geval groter dan één voorstelling in een theater o.i.d. Hoge bezoekcijfers kunnen ook ontstaan door een herhaling of een combinatie van meerdere in soort of inhoud afwijkende manifestaties.

d. De organisatie is sterk. Een dergelijk festival vraagt een sterke (samenwerkings-)organisatie, die wortel heeft in de Delftse samenleving en daardoor een beroep kan doen op veel vrijwilligers. Publiciteit zal professioneel moeten worden gedaan.

e. Deze manifestatie geeft uitstraling aan de stad. Daarbij moet ook worden gedacht aan regionale uitstraling bijvoorbeeld via de media. Wanneer de keuze van het thema binnen een van thema’s van Delft Kennisstad valt, is dit een extra dimensie.

f. Financiering. Gevraagd wordt een transparante begroting, waarin naast het subsidie een substantieel deel (minimaal 35% van de dekking) uit sponsoring of fondswerving wordt verkregen.

g. Het project vindt plaats in de december of januari rond de jaarwisseling 1999/2000.

5. De aanvragers worden omstreeks 1 april 1999 bericht over de toekenning of afwijzing van de aanvragen.

6. Subsidiëring vindt plaats op grond van de Subsidieverordening Maatschappelijke Activiteiten. Uiteraard zijn alle overige verordeningen van de gemeente van toepassing: milieu, openbare orde e.d. Met name als er gekozen wordt voor een evenement in de nacht van 31 december op 1 januari verdient de handhaving openbare orde extra aandacht i.v.m. eventuele calamiteiten door het millenniumprobleem.

Voorstellen

Aan u wordt voorgesteld:

1. Akkoord te gaan met de inhoud, de voorgestelde criteria en de procedure met adviescommissie in deze nota.
2. De in de nota genoemde adviescommissie te benoemen en de portefeuillehouder cultuur deze te laten voorzitten.
3. Akkoord te gaan met dekking uit het Evenementenfonds i.o.
4. Deze nota te behandelen in de raadscommissie CKE op 9 maart 1999.

Communicatie

Deze regeling zal worden bekendgemaakt door middel van een gemeentebericht (bekendmaking) in de Stadskrant en een persbericht voor de lokale media na 9 maart 1999.

terug naar boven